automoto.ee foorumid

Täisversioon: Isetehtud UDS
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Selguse huvides siis esmalt sõnaseletus. UDS ehk Ugly Drum Smoker, nagu ameeriklased seda kutsuvad. Meie maal võiks see siis olla "Kole suitsutünn" Big Grin

Alguse sai kõik sellest, et olen ammu plaani pidanud endale eraldi suitsuahi valmistada. Tegin kunagi kahe korstnaga BBQ ahju ja olen ka seal proovinud suitsutamist. Saab, kuid ei olnud päris rahul. Sellist ahju nagu lapsepõlvest mäletan - suur puust kast ja kaks meetrit toru maa sees - ei ole võimalik ehitada. Kuumsuitsu ahi on ainumõeldav. Kuid ei olnud siiani endale päris sobivat lahendust leidnud kuni selleni kui YouTube`s kolades leidsin suitsutünni videod.
Kuna asi tundus teostada lihtne ja ka tünn oli mul olemas oli otsus kindel. Tuleb ära proovida.

[Pilt: 16gksh.jpg]

Esmalt siis tavaline 200l vaat. Lõikasin pealt lahti, et tekiks kaan. Kaane serva pinnisin ära, et materjal veniks ja saaks kaant ka tünnile peale panna.

[Pilt: vza8lh.jpg]

Seejärel vaadile tuli sisse, et põleks puhtaks kogu jamast. Nii seest kui väljast. Tulemus sai selline:

[Pilt: 25krhch.jpg]

Seejärel sai kõvast valu antud rellaka otsas terasharjale, et kõik selle jama puhtaks saaks. Ühtlasi puurisin ka vaadi alaserva kolm õhuauku. Originaalis nad kasutavad nende aukude sulgemiseks kuulkraane ja keeratavaid korke, kuid mulle tundus kuulkraani kasutamine liigse raiskamisena. Lahendasin olukorra klapiga. Nagu uksesilmal. Ühtlasi läks ka kogu tünn väljast musta kuumakindla värvi alla. Seest jäi haljas.

[Pilt: 1rqhbm.jpg]

Järgmine etapp oli valmistada sõekorv. Kogu asi toimibki nii, et sõekorvi valatakse grillsüsi. Süüdatakse pealmine kiht. Süte peale lisatakse ka puitu mis suitsu annab ja seejärel kogu kupatus tünni. Õhu pealevooluga reguleeritakse süte hõõgumist ja tünni temperatuuri.
Sõekorvi valmistasin tõmmatud raudvõrgust. Kolmest akust keevitus oli siin jälle abiks. Ah jaa. Sõekorvi alla tegin madala servaga kausi või panni mis on korvist veidi suurem. Seda siis seetõttu, et tuhk ei kukuks tünni põrandale ja oleks lihtsam hooldada. Sõekorvi põhi on ka võrgust ja asetseb 5 cm servast kõrgemal, et õhk ka alt ligi saaks. Korvi alusel pannil on samuti jalad, et oleks jälle tünni põhjast kõrgemal. Ja selle panni lõikasin väiksemast (80L ?) õli vaadist. Puhastusprotseduur oli sama mis suure vaadi puhul.

[Pilt: 4qsp48.jpg]

Suitsu resti valmistasin keevisvõrgust. Natuke lõikamist, painutamist, keevitamist ja valmis oligi. Materjal oleks võinud vähe paksem olla aga ehk peab. Ameeriklased kasutavad suure kuppelgrilli reste. Neil seda kraami vist lademetes. Meil saad vist ainult koos grilliga hingehinda makstes. Samuti on paljudel asi kahekordne, ehk siis kasutusel kaks resti. Ise arvasin, et ühest piisab. Palju ma siis ikka korraga suitsutan.

[Pilt: 2r4q2oh.jpg]

Resti hoidmiseks kruttisin läbi seina kolm roostevaba polti. Samuti kõik mutrid ja seibid on roostevabad. Samuti improviseerisin tünnile alla kolm jalga, et ei peaks maapinnal roostetama. Ka need sai seestpoolt roostevaba mutritega kinni keeratud.
Esimse tule tegin niiõelda kuiva trenni mõttes puudega. Mõtlesin, et ajan kuuma sisse, et tehase haisu välja saaks. Toimis täitsa ilusti. Temperatuuri hoidis umb. 100 kraadi piires. Ostsin selletarvis isegi 30 cm pika liha termomeetri. Sööki pole veel proovinud sussutada. Homme lähen vaatan kas saan soola heeringaid ja proovin ära.

[Pilt: 2lqo12.jpg]

[Pilt: 3128yvo.jpg]

Termomeetrile peaks vist külje peale augu puurima. Ja ka sangad tuleks teha. Nendest tundsin juba puudust.
Originaalkeeles saab kogu kupatuse kohta lugeda näiteks siit: http://howtobbqright.com/udssmoker.html
Seal on ka asjast PDF joonised.