automoto.ee foorumid

Täisversioon: diy mahlapress.
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8
Kuna isegi vanad veneaegsed mahlapressid maksavad sadades € siis hea oleks ise midagi konstrueerida.

Mõtlen teha mingi neljanurkne raam , pressi kruvi asemel kasutaks hüdrotungrauda. Seega tekkisid mõned küsimused. Kust saada või mida kasutada nende siksakiliste plastide asemel, mille vahele läheb õuna pudru. Ja mis otstarve neil siksakilistel plastidel on?

Kellegil veel mingeid ideid?
(20-08-2013, 20:08 PM)Killer666 Kirjutas: [ -> ]... Ja mis otstarve neil siksakilistel plastidel on?
Kellegil veel mingeid ideid?

Siksakilised plaadid juhivad va mahlakest sinna kus vaja ehk tilaga põhja otstesse. Eks pressimisel on ka neist kasu...
Mind kummitab pikemat aega idee teha õunamahla pressimiseks kruvipress. Nagu see näiteks.

[Pilt: eb505bf2.jpg]

Sellise põhimõttega on küll olemas hakkliha masina suurused, aga kas selline suurem ka töötaks? Poleks vaja mingite kottide, restide, tungidega jamada. Kallaks ülevalt õunad sisse ja mahl muudkui soriseks?
(20-08-2013, 20:38 PM)Illimar Kirjutas: [ -> ]Siksakilised plaadid juhivad va mahlakest sinna kus vaja ehk tilaga põhja otstesse. Eks pressimisel on ka neist kasu...


Mõtlesin ja jõudsin järeldusele. Sinna vahele pannakse ju miski pool meetrit purustatud massi. Selline kogus ju kahe plaadi vahel ei püsiks, aga kui mitmeid plaate kasutada, mille vahele näiteks 10 cm panna, siis saab neid üksteise peale pannes rohkem mahla ühe pressimisega.

Kust aga sobivat materjali saada, selles on küsimus. Ilmselt siledat plaati mööda ei jookse mahl välja nii lihtsalt.
Äi ostis eelmisel sügisel kohaliku Kulibini poolt toodetud mahlapressi. Hetkel pilte teha ei saa, kuid üldjoontes on:

Raam, mille vahele läheb allääres oleva tühjendustulaga pott, poti sisse veehindel vineer, millel ruudustikuna sooned sisse lõigatud. Vineeri peale pesumasina või pesukuivati roostevaba aukudega trummel, millel ots eemaldatud ja mis seetõttu nagu aukudega jäme toru. Selle "toru" sisse kott, kotile "toru" mõõdus veekindlast vineerist "kaas", paar puuklotsi ja 5T hüdrotung. Raami küljes on 500-800W mingi pumbamootor, mille baasil ehitatud lihtne purustaja, et õunad vms enne pressimist lägaks muuta.

Väga lihtne konstruktsioon, mille tegemine ei peaks ei raske ega kulukas olema. Esimese koti pressisin kolmandal katsel lõhki, sai otsitud siis ema riidevarudes tugev riie ja sellest kott õmmeldud. Originaalkotiga sai tsipa rohkem mahla kätte, kuid see oli hägune. Oma, tihedamast riidest kott aga andis väga selge tulemuse.
(20-08-2013, 20:08 PM)Killer666 Kirjutas: [ -> ]... Kust saada või mida kasutada nende siksakiliste plastide asemel, mille vahele läheb õuna pudru. Ja mis otstarve neil siksakilistel plastidel on?

Kellegil veel mingeid ideid?

Nende plaatide asemele võid ise puust restid nokitseda. Ühel kunagi kasutada olnud pressil olid ühes. ca 10mm materjalist, miskit 15 lippi reas, 10mm sammuga, ühendus lihtne -naelaga, kestsid kenasti.
(20-08-2013, 20:53 PM)Killer666 Kirjutas: [ -> ]....
Kust aga sobivat materjali saada, selles on küsimus. Ilmselt siledat plaati mööda ei jookse mahl välja nii lihtsalt.

Oma praktikast võin ütelda, et sobivad ka siledad, praktilist vahet pole. Ise kasutan juba aastaid 3 mm roostavabast siledad vaheplaate.

Erinevalt kruvipressidest tegin igaks juhuks nii, et tungraud on all ja tõstab seda staffi koos alumise vanniga ülespoole. Ah et miks? Ikka selleks, et tilk õli võib rikkuda terve tünni mahla. Ja 5 t tungraua puhul pole ju vahet.

Jõudu ehitamisel, õunad juba küpsevad Cool
Pesumasina tsentrifuug? Kas kellelgi on olnud sellist mõtet või kogemusi?
(25-08-2013, 19:36 PM)Arnol Kirjutas: [ -> ]Pesumasina tsentrifuug? Kas kellelgi on olnud sellist mõtet või kogemusi?

Toimib väga hästi.
Super idee ju. Loobiks kõik yleliigse minema, aga kuidas masin seest puhtaks saada? Edaspidi kuidas puhastada?
Hunt juba karjas, hilja hakata mahlapressi ehitama. Kui saad veel kuskilt kätte NL aegse söökla hakklihamasina-kartulikoorija-riivi(Pärnu masinatehas). Selle riivina kokkupanemisel väga viis õunu peenestada. Pressiks u 60 mm karprauast A tähe kujuline raam. Sinna A penni peale u 10 mm raudplaat, sellele voldi alumiiniumplekist vann(üks nurk jäta kokku keeramata- tila mahla ämbrissejooksuks). Siis tee u 10x 25 mm liistudest reste(põhjarest kõige suurem, ülemised järjest väiksemad) või lõika veekindlale vineerile sooned sisse, peaasi et materjal mekki ei annaks(omal 20 a tagasi tammelippidest tehtud). Vast on ka nüüd müügil pressiriiet(umbes nagu purjematerjal). Vaja 3-4 ruutmeerist rätikut sellest pressriidest. Rest vanni, sellel kausis kokkuvolditud rätikus u 3 l õunamöga. Jälle rest+ nuts jne. Peale jupp 3" planku ja veoautotungrauaga arendad rõhku. Plank võtab ka juhusliku õlitilga endasse. Ja survejõu saad peale esimese koti lõhkipressimist käe sisse... Tulekski pressida järkjärgult. Kui esimene suur solin ära, siis veel tunki paar matsu juurde. Paras neli resti ja neli nutsu panna- saab tavaliselt ämbritäie mahla. Liiga kõrge koorma puhul kipub küljepeale välja sõitma. Pressiriie ja tunk on siis tasemel, kui järgijäänud presskook on nii kõva, saab serviti millegi najale laduda. Lugedes ksf Runtsi, hakkasin taaskasutukeskusest pesumasinat Aurika või analoogi otsima- inimenemina on loomult laisk...
Minul ongi see ainult tsentrifuugiga masin. Kunagi Soomest sai toodud ja muud polegi sellega tehtud. Puhastamiseks paned masina käima ja lased voolikust ohtralt vett sisse.
Selle aastane esimene mahl tehtud .Kusjures kasutasin täiesti tuliuut mahlapressi aastast 1987 Pärnu KEKi toode hind 60 rubla, noh õnnelik aidaleid super masin .
Pressi laineliste plaatide asemel võiks proovida ehituspoes olevaid plastist katuse plaate laine küll erinev aga peaks sobima . Muidugi ei soovita kahe kihi vahele seda õunaplöga liiga palju panna märjalt 4cm , siis saab kergemini vedeliku kätte
Aastaid on juba kasutuses vanaisa tehtud õunapress, mahutab endasse kuskil 6 kotti õunapuru. Samuti on isetehtud ja edukalt toimiv ka purusti. Teeks heameelega nendest pilti aga on kahjuks päris hästi ära pakitud ning kokku paneb alles sügisel.
Lainelise pleki kohta küsisin veel ekstra üle ning tema tegi need painutus pingi vahel, tükk plekki kätte ja hakkad väänama ühtepidi ja teistpidi.
kas ksf pontu6 poolt kolmandas postituses viidatud kruvipressi kohta kellelgi rohkem infi ka juhtuks olema? proovisin küll guugeldada, aga olen vist saamatu ses vallas.
igatahes tööstuslikult kasutatakse just kruvisid. järelikult võiks arvata, et teevad oma töö piisavalt hästi ää. ei ole mingit topelt siblimist esmalt purustamisega ja siis pressimisega.
mõtleks täitsa soetamise peale kui vähegi taskukohane investeering oleks.
Ekstruuder peaks kruvipressi peenem nimi olema, vast leiad niimoodi midagi. Abjas kunagi pressiti linaseemnestki õli välja ja keedeti värnitsaks.[Pilt: attachment.php?aid=44578]
(25-08-2013, 23:24 PM)diesel Kirjutas: [ -> ]mõtleks täitsa soetamise peale kui vähegi taskukohane investeering oleks.

Kas koduseks mahla tegemiseks selliseid üldse olemas on? Mõte tuli lihtsalt sellest, kui vaatasin neid hakkliha masina moodi olevaid presse. Nõuka omi. Need vist sõstarde pressimiseks. Miks ei võiks selline suurem olla? Et ka õunad sisse mahuks. Kisub vist juba Tatika rubriigi poole ära? Toungue

[Pilt: oil-expeller_press.jpg]
(25-08-2013, 23:37 PM)pen.skar Kirjutas: [ -> ]Appikest, aidake ülearune pildi ümbert ära lõikuda!
Endal aastaid ka kasutuses veneaegse poolautomaatse pesumasina tsentrifuug. Ikka kott sisse, õunasodi täis, pealt kinni ja masin teeb ülejäänud töö ise. Võrreldes sellele eelnenud plaatpressi ja tungrauaga jamamisega hoopis teine tera. Masinal sai pesumasina poolne osa maha lõigatud ja alla tehtud ca 30 mm kast, et ämber tila alla mahuks. Torustik 30 mm kanalitoru. Soovitan soojalt. Kriitikute arvates jääb küll nn kook natuke niiskem aga huvitaval kombel pole peale tsentrifuugi proovimist keegi tahtnud enam pressiga jamada vaid käivad ikka laenamas õunavurri (nagu me teist kutsume). Seega soovitan.
(26-08-2013, 08:48 AM)sugraM Kirjutas: [ -> ]Endal aastaid ka kasutuses veneaegse poolautomaatse pesumasina tsentrifuug. Ikka kott sisse, õunasodi täis, pealt kinni ja masin teeb ülejäänud töö ise. Võrreldes sellele eelnenud plaatpressi ja tungrauaga jamamisega hoopis teine tera. Masinal sai pesumasina poolne osa maha lõigatud ja alla tehtud ca 30 mm kast, et ämber tila alla mahuks. Torustik 30 mm kanalitoru. Soovitan soojalt. Kriitikute arvates jääb küll nn kook natuke niiskem aga huvitaval kombel pole peale tsentrifuugi proovimist keegi tahtnud enam pressiga jamada vaid käivad ikka laenamas õunavurri (nagu me teist kutsume). Seega soovitan.

pilti ?
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8