01-04-2012, 21:55 PM
Tervist.
Kuna soe aeg hakkab tulema ja sellega seoses ka liha/kala/kana/jms. küpsetamise vajadus vahest, siis võiks siia teemasse koondada suitsuahjud(mitte bbq, ega grill jms.)
Et siis kellel missugune ahi on ja kuidas midagi seal küpsetada. Teatavasti erinevad ahjud - erinevad tulemused. Ja siin foorumis on kindlasti palju teadjamaid mehi/naisi(kui mina), kes oma ahjud soojad hoiavad...
Ise otsin just nõuandeid, et kuidas erinevaid asju maitsestada ja suitsutada. kuna soov on aastaid seisnud ahi ellu äratada. Ahjust mul hetkel pilti pole, aga kirjeldan milline ta mul on:
Paksemast plekist neljakandiline ahi. Nii umbes 3mm paksune materjal.
Põhja mõõdud umbes 80x80cm, kõrguseks ~1,5m. Kahekambriline ja kaks ust. All otsas on siis väike uks kütmise jaoks. Küttekolle ise ahju põhja suurune ja ligi 20cm kõrge. Tuharuum puudub. Kuumkamber ise siis 3 riiuliga ja küttekoldest eraldatud. Ja ehitatud nii, et 3st küljest ja ka pealt käib siis küttekolde kuumus läbi. Seega kütta võid või tõrvapapiga, toidule see mõju ei avalda. Peal siis umbes 1m pikkune korsten. Kuumkambrisse suitsu saamiseks sai siis kuumkambri põrandale pandud vastavaid puid - kas siis leppa või õunapuud vms. mis siis kuumaga kärssama hakkas. Oli see ju ka otseselt leegi kohal, vahel vaid õhuke metallplaat.
Tegemist siis vanaisa kätetööga. Tema käest ei ole kahjuks võimalik enam küsida et mis ja kuidas. Ise olin siis niiumbes 8 aastane kui ta viimati miskit tegi seal ja noh, ega tatikana ei pööra ju sellistele asjadele tähelepanu. Viimati sai umbes 12 aastat tagasi räime suitsutatud.
Seega paari päeva jooksul tõstan ta aianurgast välja ja transpordin garaazi, kus siis saab teist vähe renoveerida - küttekolde uks on ära kukkunud eest ja veel mõni pisiasi... Aga siis on ta jälle töös
Seega otsikski infot kuidas erinevaid asju teha ja mida teha.
Huvitaks siis ikkagi põhiasjad liha ja kala. Sinki vast selle ahjuga niisama lihtne teha ei olegi, aga kõik nõuanded on teretulnud. Niisamuti kuidas ja milliseid omatehtud marinaade ja maitsestamisi kasutada.
Usun et paljud saaksid siit teemast uut ja huvitavat infot ja päris umbes ei tahaks kohe kuidagi tegema hakata...
Ja poest oskab igaüks osta, aga kõige parema ja huvitavama asja saab ikkagi ise tehes...
Ette tänades
Toivo
Kuna soe aeg hakkab tulema ja sellega seoses ka liha/kala/kana/jms. küpsetamise vajadus vahest, siis võiks siia teemasse koondada suitsuahjud(mitte bbq, ega grill jms.)
Et siis kellel missugune ahi on ja kuidas midagi seal küpsetada. Teatavasti erinevad ahjud - erinevad tulemused. Ja siin foorumis on kindlasti palju teadjamaid mehi/naisi(kui mina), kes oma ahjud soojad hoiavad...
Ise otsin just nõuandeid, et kuidas erinevaid asju maitsestada ja suitsutada. kuna soov on aastaid seisnud ahi ellu äratada. Ahjust mul hetkel pilti pole, aga kirjeldan milline ta mul on:
Paksemast plekist neljakandiline ahi. Nii umbes 3mm paksune materjal.
Põhja mõõdud umbes 80x80cm, kõrguseks ~1,5m. Kahekambriline ja kaks ust. All otsas on siis väike uks kütmise jaoks. Küttekolle ise ahju põhja suurune ja ligi 20cm kõrge. Tuharuum puudub. Kuumkamber ise siis 3 riiuliga ja küttekoldest eraldatud. Ja ehitatud nii, et 3st küljest ja ka pealt käib siis küttekolde kuumus läbi. Seega kütta võid või tõrvapapiga, toidule see mõju ei avalda. Peal siis umbes 1m pikkune korsten. Kuumkambrisse suitsu saamiseks sai siis kuumkambri põrandale pandud vastavaid puid - kas siis leppa või õunapuud vms. mis siis kuumaga kärssama hakkas. Oli see ju ka otseselt leegi kohal, vahel vaid õhuke metallplaat.
Tegemist siis vanaisa kätetööga. Tema käest ei ole kahjuks võimalik enam küsida et mis ja kuidas. Ise olin siis niiumbes 8 aastane kui ta viimati miskit tegi seal ja noh, ega tatikana ei pööra ju sellistele asjadele tähelepanu. Viimati sai umbes 12 aastat tagasi räime suitsutatud.
Seega paari päeva jooksul tõstan ta aianurgast välja ja transpordin garaazi, kus siis saab teist vähe renoveerida - küttekolde uks on ära kukkunud eest ja veel mõni pisiasi... Aga siis on ta jälle töös
Seega otsikski infot kuidas erinevaid asju teha ja mida teha.
Huvitaks siis ikkagi põhiasjad liha ja kala. Sinki vast selle ahjuga niisama lihtne teha ei olegi, aga kõik nõuanded on teretulnud. Niisamuti kuidas ja milliseid omatehtud marinaade ja maitsestamisi kasutada.
Usun et paljud saaksid siit teemast uut ja huvitavat infot ja päris umbes ei tahaks kohe kuidagi tegema hakata...
Ja poest oskab igaüks osta, aga kõige parema ja huvitavama asja saab ikkagi ise tehes...
Ette tänades
Toivo
Ennem sõidan aeglaselt ja jään totaalselt hiljaks kui et enam kunagi kuskile ei jõua.