Vahepala pizzaahju näol
#1
Mõni päev tagasi viskasid kõik mu projektid sellise kopa ette, et mõtlesin vahelduseks miskit muud teha ja oodata kuni mott tagasi tuleb. Tekkis idee teha üks pizzaahi. Õue polnud kuhugile seda püstitada, ja kuna ma mõni aeg tagasi kaevasin maa seest välja ühe metallist kapi (nii imelik kui see ka pole Smile ),  leidsin, et kõige toredam on ahi kappi sisse ehitada ja rattad alla panna, siis saab selle tõmmata kasvõi garaazi ette või kuhu iganes. Aega, raha ega vaeva ei kavatsenud sinna toppida, Kõik pidi valmima olemasolevast kraamist ja kvaliteet ei olnud primaarne. Kasutust leiab see heal juhul korra aastas, kui sedagi, ning suure tõenäosusega jääb kuhugile aia äärde roostetama. Eesmärgiks siis teha vähemalt üks korralik Itaalia pizza ja saada mott tagasi teiste projektide jaoks.Tänaseks on kulunud 5 päeva ja suure tõenäosusega peaks järgmine nädalavahetus pitzza valmis saama.


Kuna taolist projekti netist ei leidnud, lahendasin asja järgmiselt... 

Vanadest  ahjutellistestladusin kolde, mille servadest tõuseb kahelt poolt lahtised lõõrid üles. Vahelae kandvaks osaks panin mingi malmist pliidiplaadi. Selle peale läks kaks kihti telliseid, pealmiseks šamott, kuna need olid uued, siledad ja sirged. Ehk aitab šamott ka põhja temperatuuri natuke alla tuua, sest see peaks olema umbes 100 kraadi madalam kui ümbruse oma. Sihin sinna 350-400 šamott ja 400-500 ümbruskond.

   
   
   



Lõõridest tulev kuumus peaks nüüd paiskuma üle pizza võlvi alla, mille ma tegin paljuski ilma seguta, et kuumusest pragunev segu ei pudistaks oma terakesi pizza peale. Ülemine osa on täiesti lahtistest tellistest, et vähem pudiseks ja oleks võimalik vajadusel ka puhastada süsteemi. 

   
   
   



Ahju uksele panin sisse poole mingi malmist aukudega plaadi ja välja poole lõikasin vaba käega õhu kontrollimiseks klapi. 

   
   



Pizza uksele sai kah kramp, sisse poole väike vooder mida piltidel ei ole ning kella koos mingi niisama asjaga.

   
   



Ahi sai endale ka nime ning muud tilulilu külge, et igav ei hakkaks

   
   
   


Homme peaks mingid rattad alla vaatama, sest momendil oli ahi ajutiselt kolme rattalise käru peal ja enne kui jõudsin ratastega tegelema hakata, pani see mul ilge pauguga ristseliti vastu maad. Sellega seoses pean ka uue plekist korstna homme ehitama, mis jäi täpselt kukkumise teele ette. Ahi seest aga ei pragunenud isegi sellise paugu peale. 60 kivi+segu+paras ports metalli.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta
#2
Elagu võit! Smile
Vasta
#3
Põrgu trükikurat on teksti kirjutamise ajal šwaissmeistril külas käinud Big Grin
Vasta
#4
trükikuradi bänni pandud c mahuks h kõrval rippuma käsapidi selle "joone" küljes.
Vasta
#5
(31-07-2018, 12:17 PM)diesel Kirjutas: trükikuradi bänni pandud c mahuks h kõrval rippuma käsapidi selle "joone" küljes.

Heh, ongi trükikurat. Sai küll 3x kontrollitud aga kui keevitama hakkasin, viskas ikka vimka sisse Big Grin
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta
#6
Vigade parandus...

   
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta
#7
Oleks võinud ikka autentse loosungi panna mida töö teeb teel ahjude poole... Big Grin vanem põlvkond saab selle peale muidugi rabanduse.
Otsin infot Brennabor väikemootorrataste kohta.
Vasta
#8
(31-07-2018, 19:28 PM)Walter Kirjutas: Oleks võinud ikka autentse loosungi panna mida töö teeb teel ahjude poole... Big Grin vanem põlvkond saab selle peale muidugi rabanduse.

Alles siin keegi sai pikku päid jalgu avalikus meedias ilmutatud ahjunaljade peale

Aga ahi on väga ok, ootan kutset pitsat sööma... Cool
Vasta
#9
Kuivõrd ahju kallal norida ei saa, siis norin veel õigekirja kallal. Põrgu on nimelt naissoost. (Või mida teie arvasite?)
Vasta
#10
(01-08-2018, 10:45 AM)olevtoom Kirjutas: Kuivõrd ahju kallal norida ei saa, siis norin veel õigekirja kallal. Põrgu on nimelt naissoost. (Või mida teie arvasite?)

variandid
https://www.duden.de/rechtschreibung/Hoelle
Vasta
#11
(01-08-2018, 10:59 AM)diesel Kirjutas:
(01-08-2018, 10:45 AM)olevtoom Kirjutas: Kuivõrd ahju kallal norida ei saa, siis norin veel õigekirja kallal. Põrgu on nimelt naissoost. (Või mida teie arvasite?)

variandid
https://www.duden.de/rechtschreibung/Hoelle
variant on üks, naissoost, käänded on teine asi, sealtoodud näide Põrgu (mille? mitte mis?) väravad die Schrecken der Hölle 
Vasta
#12
meie võime siin targutada ja üksteisele nina pihta anda.
aga esiteks pole kuskil öeldud, et ahju nimi peab nimetavas olema ja teiseks küll ahjuomanik ise teab, mida ta silmas pidas.
Vasta
#13
Ketaslõikuril on lisaks lõikamisele ka tasalihv funktsioon kogenud operaatori puhul, oleks saanud kustutuskummina kasutada. Töömaht eraldi teema...
Umbes pool olemasolevast oleks pidanud ilmselt maha võtma hea ühtlase tulemuse jaux Smile
Tekstiga on keeruline. Käänded pohh aga erudeeritud inimene saab silmapilguga aru, mida mõeldud on. Arvestades autori musta huumori lembust, olen täiesti kindel, et just nii ongi. Loodetavasti ei tule natsikütid kummitama.
Kanad ahju!
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta
#14
Nimest niipalju, et tegemist ei ole otsese nimega. Der jätab võimaluse kasutada fantaasiat. Fantaasia aga algab sealt kus Die lõppeb ja Der algab.

Mis minu puhul aga on palju omapärasem teema, on see, et kuni tänaseni ma mõtlesin päriselt ka nii nagu  ma kirjutasin alguses. Üks suvaline projekt, mis viiks mõtted mujale ja laseks tegeleda korraks millegagi teisest maailmast. Ei mingit kohustust, ei mingit survet, ei mingit kvaliteeti ega sellest tekkivaid pingeid, lihtsalt laseks sulel voolata nii kuis tuleb. Ja see oli mõnus. Garaažis olid kardinad ees, tuul, kui seda oli üldse, liigutas neid veidike, lasid seal külma õlli ja keevitasid või mõtlesid või lõid mingit vidinat hästi suure haamriga hästi kõvast või midagi muud sellist. Mõtsi, et teen asja valmis, teen ühe pizza ja ajan ta kuhugile räästa alla roostetama kuni järgmise korrani, juhul kui see peaks üldse toimuma. 
Aga nüüd, vaadates seda asja, siis tegelt tuli päris lahe välja ja natuke kahju on ta niisama nurka visata. Aga mis seal ikka, kunst nõuab ohvreid ja mina see olla ei taha Big Grin

Aga kui nüüd vähe tõsisemalt rääkida, siis mind huvitab tegelikult see, kas ahju insenäärlik ülesehitus ka toimib või mitte. Tegemist on ju tegelikult üsna omapärase pizza ahjuga, kus alt poolt kütetakse ahju nn põrandat ja ülemise poole eest vastutab läbi lõõride üles lenduv kuumus. See kuumus kütab ülal võlvi kive mis peaks selle salvestama ja alla kiirgama. Et alt liiga kuumaks ei läheks, selleks on seal kaks kihti telliseid, alumine tavaline punane ja nn panniks šamott. šamoti teema peaks olema siis tembi alla toomine, kuna selle salvestus ja pind ning sisematerjalid on sellised, et see ei ampsa endasse kogu kuumust, vs metall kui selline, või ka punane ahjutellis. šamott on poorne ja õhuline. Samas võin ma julmalt mööda lajatada, sest ma ei ole müürsepp, ei Martin ega Kellu. 

Vot see viimane on asi mis mind tegelikult huvitab ja juhul kui ma seal midagi mööda panin oma arvamustes ( polnud lihtsalt eeskuju võtta) Siis võib selle kunstiteose mõne veekogu äärde viia ja isegi ilma köieta Der tauchen saata.

Aga seda kõike näitab lähiaeg, ja mul on oi kui palju veel teha. Ratastest ma loobusin ja alla lähevad tavalised rauast jalad. Mu käed, mis on loodud tegelema rauaga, peavad tainast hakkama sõtkuma. Oh plääd...
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta
#15
Mul on ühes suures ketis head suhted. Kusjuures nad teavad, kuda ülevalt pealesurutud tallanahka paremaks teha Smile
Tahad kontakti?
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta
#16
(02-08-2018, 02:31 AM)Marko Kirjutas: Mul on ühes suures ketis head suhted. Kusjuures nad teavad, kuda ülevalt pealesurutud tallanahka paremaks teha Smile
Tahad kontakti?

Tahan ise kõik asjad omal nahal enne järgi proovida Smile Vaevalt keegi võõra ahju omadusi oskab kommida. Need tuleb ikka ise ja 'seal' katsetada. Teisiti pole lihtsalt võimalik.
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta
#17
Nii ta on. Samas, ma olen kuulnud, et mõned õpivad ka teiste vigadest Big Grin
Müün: keermetõrv, puidulakk, alumiiniumtorud.
Vasta
#18
Täna siis sai tuli alla tehtud. Esimese paari tunniga temp väga ei tõusnud ja ahi pissis nagu värisev kutsikas nurgas. Loigud olid all igal pool. Eks seda vett segu sisse läks oma 15 liitrit ja kuskilt ta ju välja pidi tulema Big Grin    Peale kaht tundi kütmist hakkas ahi vaikselt kuumaks minema. 200 peal oli juba päris hea tunne, et vist ikka töötab, kuigi minna oli oi kui palju veel. Ise vaikselt lootsin, et ehk saab kuidagi 350 kraadi sisse, siis võiks juba ahjust rääkida. 300 juures oli ahju sisu täiesti süsimust tahmast ja ma vaatasin, et see kuradi projekt läks küll vett vedama. Peale seda hakkasin hagu alla andma ja temp hakkas vaikselt üles minema. 350 juures oli juba tunne oi kui hea, samas oli ahi seest endiselt must ja ma hakkasin tõsiselt mõtlema mingi süsteemi peale kuidas pizzat saaks nii teha seal, et pizza põhi ära ei määrduks.

Vahepalana toon väikse näite nendest orig Itaalia pizza ahjudest. Need ahjud on tehtud kuplina, ning kuumus jookseb mööda lage ringi, korsten on kas all pool võlvi või pole seda üldse. Seal nimelt saab ahi valmis, kui tahm ise pindadel ära põleb ning tellised muutuvad kuuma käes uuesti puhtaks. Ma ei oska täpseid kraade siinkohal välja tuua, kuid need peavad olema üsna kõrged, et tahma seintelt maha loputada. Ja seda tahma ikka tekib alguses, seda eriti siis kui seinad on külmad ja puude niiskus suur. Igaks juhuks enne kui keegi hakkab loengut pidama puude niiskuse kohta, siis alguses on ka kõige kuivem puu märg Smile

Enivei, 350 juures läks asi juba huvitavaks. Ma panin tähele, et kui siibriga mängida (ma tegin korstna vahele ka siibri millega väljuvaid gaase kontrollida) ja teatud sagedusega uut puitu alla loopida, hakkas temp jälle tõusma (350 oli üsna selline surnud seis vahepeal) Kusagil seal 400 juures käis üks pauh ja kivid muutusid söestunud ollusest järsku heledaks uuesti. Kõrgeim temp mida kraadusnik näitas oli 430 kraadi. Suure tõenäosusega oli ahju sisemina temp veelgi kõrgem, kuna kraadusnik asus metallist ukse küljes, üsna külmas alas tegelikult. IR näidukiga sain šamoti tembiks 400 kraadi siia sinna. 


Kokkuvõttes peaks asjast vist asja saama. Stabiilne temp millega küpsetada, jäi sinna 350 ja 400 vahele, mis peaks üsna ok olema. Kõrgemat stabiilset tempi selle ahjuga kätte ei saa ilma soojustamata ja ilma korstna ümberehituseta ning sisemassi lisamiseta. Kuigi, ahju metallist seinad evisid õue stabiilselt 100-140 kraadi. Pealmine nn katus aga 400 Big Grin  Seda oli ka arvata, kuna seal ei ole tellise voodrit ning kuumad gaasid käivad otse vastu metalli. Pealt poolt ei saa soojustada, sest metall hakkab liialt väänduma ja lõhub ahju üldse laiali. Aga see kõik on köki möki.



Siin on näha kuidas kivid on puhtaks läinud tahmast, enne oli terve ahi seest süsimust

   
   
   


Ka šamotist plaat on kenasti puhtaks läinud ning seal annab täitsa hea pizza kokku keerata kui oskad Smile

   



Ja siin on näha jälg ukse pealt, kuidas kuumus ringleb ahjus. Ses suhtes panin täppi vähemalt oma konstruiga.

   
Parem varblane käes, kui kajakas pea kohal!
Vasta




Kasutaja, kes vaatavad seda teemat: 1 külali(st)ne