automoto.ee foorumid

Täisversioon: Pihta pandud BTR-70
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Politsei hakkab otsima kadunud soomukit (PM)
26.02.2005 00:01
Kaarel Kaas, toimetaja
Toomas Sildam, juhataja

Kaitseliidu Harju maleva juhtide pagunitel ripub täie raskusega üksteist ja pool tonni kaaluv, kuigi teadmata aega kadunud soomuk, mida politsei peab nüüd otsima.

«Kui keegi hakkab Kaitseliidu vara pidama enda omaks, siis peab ta saama karistada vastavalt seadusele,» ütles Kaitseliidu (KL) ülem major Benno Leesik, seades sõnu täpselt rivvi. Täpsuse taha varjas major Leesik oma üllatust ja ärritust. Kaitseliidu ülemat raputas ebameeldiv uudis, et NATO liikmesmaa vabatahtlikust riigikaitseorganisatsioonist on kadunud soomuk.

NSV Liidu päritolu relvastuseta ja kehvas seisus soomuk BTR-70 sõitis Harju malevast välja 2002. aastal, kui kaks kaitseliitlast selle remonti viisid. Endine malevapealik oli soomuki andnud neile vastutavale hoiule.

«Kuna Kaitseliidul raha remondiks ei olnud, lubasid kaitseliitlased JT ja TR ise soomukit vabatahtlikult remontida,» selgitas KLi pressiesindaja leitnant Tanel Rütman, jättes mehed initsiaalide varju.

Sama aasta mais vahetus Harju maleva pealik – leitnant Andres Sikka lahkus ja nüüdne major Urmas Susi tuli tema asemele.

Kaitseliidu malevates toimuvad jõulude eel inventuurid, ka 2002. ja 2003. aasta lõpus Harju malevas. «Füüsiliselt soomuki olemasolu ei kontrollitud, ent JT ja TR kinnitasid, et soomuk viibib endiselt remondis,» rääkis leitnant Rütman.

Jutt aastatepikkusest remondist plaksatas puruks selle talve hakul. «TR ja JT keeldusid soomukit näitamast ja selle asukoha kohta ka igasuguseid selgitusi andmast,» kirjeldas Rütman järjest piinlikumaks muutunud lugu.

Mullu detsembris lasi malevapealik Susi algatada teenistusliku juurdluse, tänavu jaanuari lõpus heitis ta kadunud soomukit «remontinud» mehed Kaitseliidust välja ja kaks nädalat hiljem palus Põhja politseiprefektuuril alustada uurimist.

Nüüd peavad endised kaitseliitlased küsimustele vastama. Hoolimata Kaitseliidu raamatupidamisest, kus soomuki jääkväärtus on null krooni. «Muidugi on sel ajalooline ja ka n-ö turuväärtus näiteks vanarauahinna näol,» nentis Rütman.

Küsimusi kaitseväe juhtidele tahavad esitada aga parlamendi riigikaitsekomisjoni liikmed, näiteks selle esimees Sven Mikser, ekskaitseminister.

«Kõlab kummaliselt ja kindlasti väärib lugu uurimist,» kommenteeris ta soomuki kadumist. «Tahtnuks eeldada, et selliseid asju tänapäeval [Kaitseliidus] enam ei juhtu.»

Sedasama arvas ka Harju maleva pealik major Susi. «Lootsin, et juba viis-kuus aastat tagasi sai Kaitseliit sellistest inimestest puhastatud,» ütles ta.

Arvamus

Benno Leesik,major, Kaitseliidu ülem

Kaitseliidu vara on Kaitseliidu vara ka siis, kui keegi on seda vabatahtlikult parendanud. See tähendab, et selle üle peab olema kindel kontroll. Kui keegi hakkab Kaitseliidu vara pidama enda omaks, siis peab ta saama karistada vastavalt seadusele. Loodame, et antud asjas süüdlased leitakse ja Kaitseliit saab soomuki tagasi.

WotS

Ma ei saa mitte essugi aru.Tervel kaitseliidul pole raha ja järsku kahel X inimesel oli.Ma oletan et need X inimesed on teada ning kas KL on siis võimetu nende ees?

Ega tegelt sellega midagi eriti küll pole peale hakata.Üle piiri on raske viia ning kuhu siis.Vanarauaks kohe ei saa viia kuna siis saadakse varastele jälile.Ära lõigutult saaks aga siis ei tasu emexi külastus ära.Kilo hind peaks olema 1KR.Pealgi soomusteras on mürgine nii et nad peavad puhta lollid olema kui lõikuma seda hakkavad.

Eesti on saamatu riik!
Landy Kirjutas:«Kui keegi hakkab Kaitseliidu vara pidama enda omaks, siis peab ta saama karistada vastavalt seadusele,»
Kaitseliidu malevates toimuvad jõulude eel inventuurid, ka 2002. ja 2003. aasta lõpus Harju malevas.
«Tahtnuks eeldada, et selliseid asju tänapäeval [Kaitseliidus] enam ei juhtu.»
Sedasama arvas ka Harju maleva pealik major Susi. «Lootsin, et juba viis-kuus aastat tagasi sai Kaitseliit sellistest inimestest puhastatud,»
Paraku on selline jutt juba rohkem kui viis-kuus aastat vana, aga jamad kestavad.

WotS

Ausalt öeldes ma sain teada sellest paar päeva tagasi ilmunud Postimehest.Ei mäleta küll et oleks ennem sellest juttu tehtud.
Mul pole EW vastu midagi aga pole miski ime kui warsti mõni lennuk kadunud on.Kurb see ,et asi nagu sotsialismis:keegi ei vastuta mitte millegi eest.See puht minu arvamus asjast.
Noohhh???....Kuskilt kadus 10 milj raha, teisest kohast kadus 8milj raha, siis 15 000t teravilja, lisaks veel mõned salajased dokumendid, asi siis see BTR ära kaotada.Nende näidete taustal poleks üldse vaja teda taga nutta, läks siis läks.
Kuulge teeks äkki nii et ei hakka delfistiilis poliitilist joga siin foorumis ajama? Et valitsus on süüdi ja blaa bla blaa. Selliseks \"aruteluks\" on koht olemas: http://www.delfi.ee .

Jesper,
ei soovi poliitikast ja päevauudistest mitte midagi teada.
Kuulge, ma tean kus see peaks olema.
Tapa linnas vedeleb ühel platsil selline, mul on isegi pilt temast olemas.
Tubli Regardman!

Täpsete asukoha andmete edastamiseks vajalikud kontaktid saad aadressilt www.kapo.ee
Piibur Kirjutas:Tubli Regardman!

Täpsete asukoha andmete edastamiseks vajalikud kontaktid saad aadressilt www.kapo.ee

Kurat ei olnudki sama Sad
Mudel vanem.
http://www.epl.ee/artikkel_286331.html?P...205aecd744

Nüüd kui kära suureks läks,toodi kadunud BTR treileriga politsei õuele...
Äkki organiseeriks selle Järva-Jaani varjupaika???
Oleks kõigile silma all ja oleks ka mingi legendiga asi, mida lastelastele rääkida. Sõidulooma sellest nii ehk naa ei saa. Kahju oleks ka Kuusakoskisse saata.

No igastahes võiks selle kuskil muuseumis rahvale välja panna ja lastele turnimiseks.
Ilmselt tekib rohkem probleeme asja (ikkagi relv, rääkimata sellest et riigi vara) arvelt maha-ümber-peale vormistamise, kui hea tahtega sellise kraami entusiastidele annetamise suhtes.