automoto.ee foorumid

Täisversioon: Räägime ausalt n.ö. parklavandalismist
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.

Tim Thomson

Parklavandalismiks nimetaksin ma seda, kui lähed kaubanduskeskusesse, jätad auto keskuse ette parklasse ja tagasi tulles (või veel hullem - mitu päeva hiljem) avastad, et keegi on oma autouksega sinu auto külge mõlgi löönud, manöövardades riivanud, peegli puruks keeranud või võtmega üle värvipinna tõmmanud. Esimesi kahte võib nimetada puhtaks hooletuseks/hoolimatuseks, samas kui viimased on konkreetse kuritahtliku tegevuse tulemus.
Eriti on mulle silma hakanud võtme või muu terava esemega sügavalt kraabitud värvipinnad ja seda eelkõige uuemate ja/või ebatavalisemate automarkide (nt. ameerika päritolu) puhul. Enamasti on sellised kriimustused nii sügavad, et poleerimine ei aita ja vigastatud detail tuleb üle värvida. Ühe detaili kvaliteetne värvimine algab ~3000 kroonist. Samas ma ei tea ühtki juhtumit, kus süüdlane oleks avastatud ja maksma pandud.
Kuna seoses tööga olen kohanud kümneid (!) sellisel viisil vigastatud autosid, siis olekski paslik küsida siinsete foorumlaste käest:
1) Kas te olete kogenud sedasorti vandalismi oma või tuttava liikuri kallal;
2) Kes teie arvates on need, kes sellise asjaga tegelevad;
3) MIKS nad tegelevad;
4) Kas leidub ka siit foorumist keegi, kes on valmis üles tunnistama oma vastavasisulist vägitükki?

Tean mõndagi meest, kes mitte eriti tulusa töö kõrvalt õhtuti halvasti valgustatud garaazhis mitu aastat oma Chevyt või Pontiaci on ellu äratanud ja lõpuks uue värvikihi all auto sõitma saades peatselt avastanud ukselt (või kogu küljelt) mingi tänapäeva Zorro tehtud märgi, mis omanikule tähendab seda, et värvimistöödega tuleb otsast alata.

Kuna ise olen üks paras autopede, siis selline vandalism mind isiklikult väga vihastab. Varastest saan veel aru - nad üritavad omale mingit kasu lõigata. Aga sellisest vandalismist ei saa keegi kasu, see on puhas hävitamine. Seda enam, et selle toimepanijad pääsevad iga kord vastutusest. Politsei aga sellise asja peale ainult naerab.

Mis siis saab? Kas peamegi elama sellises Eestis, kus kõik sõidavad ilmetute rahvaautodega, et mitte langeda kadedate võtmehööritajate ohvriks?
Üldist:
1. Seda, et miks eestased on nagu me oleme otsi minevikust. Kindel osa on seal erinevatel võõrvõimudel, kes eestlasi erinevatel ajaperioodidel on alla surunud ja ora p*rses hoidnud. Selle tulemusena on eestlasest saanud köss, kes kardab riiki, ei oska oma õiguste eest seista ja kõva mees on ainult siis kui teise enda suguse kössiga kokku juhtub...(aga selle teema edasiarendamine siia foorumisse ei kuulu)
2. Kui nüüd vaadata, kuidas liiklevad need uuemad pasatid ja jerokeed, siis isegi mina, kelle jaoks on eraomand üks vähestest pühadest asjadest, leian et neid troppe (kes ilma suunata ja lihtsalt peale vajudes rida vahetavad ja siis veel telefoniga rääkimise pealt sulle keskmist näppu näitavad, kui julged signaaliga oma pahameelt väljendada) võiks kuidagi karistada küll. Et siis vb siin sulle üks põhjus - oma ego täis õginud autoomanik ja keegi kellel sai kops üle maksa.
Ise veel sellisele teele läinud ei ole aga kui kuskil näen 500 LEX numbriga 2004 aasta cherot(hõbedane) seismas, siis vist näpud hakkavad sügelema küll...!
Mulje, mis mulle on jäänud umbes ja üle 0,7milj. maksva auto omanike (valdajate) mõttemaailmast, on see et kui juba ostad nii kalli auto, siis kõik sõiduteed saab kauba peale. Uutest 7-seerja bmw omanikest ei taha ma mõeldagi(öö juba käes ja pärast tahaks rahulikult magadaSmile)
ok, kisub ära jälle teemast, sry.

Vastused sinu küsimustele:
1) korduvalt(plekimõlkimisi), s.h ka oma enda korterelamu(35 korterit) hoovis, kuhu pääseb vaid värava puldi olemasolul. toredad naabrid mul!
2.1) kui on tegu mõlkimisega, siis on tegelaseks kas; A - roolijoodik(ei saa aru mida teeb ja tegi), B - pilvik(puudub igasugune kohusetunne ja raha, et tehtut hüvitada) või C - naine roolis(satub paanikasse, on häbi ja põgeneb)
2.2) vandalism; A - vt. Üldist p.2, B - mõttetud luuserid, kellele pakub teadmine, et sai kellegile suvalisele s*tta keeratud, ülimat naudingut (medikamendiks soovitaksin sellistele 9mm ventilatsiooniava aju piirkonda)
3) vt. 2.1 ja 2.2
4) südametunnistus on (veel) puhas ja eraomand aus!

Kes soovib, täiendage veel - ma ei ole mingi psühholoogWink
no krt minu autole tagurdati eile parklas mu oma silme all nurka sisse.
õnneks midagi ei juhtunud. Klõps käis vastu stanget.
Aga, et mees oleks välja tulnud autost ja huvi tundnud, et kas kõik korras on :S seda polnud


Kahjuks tuleb seda teemat vaadata ka teisest aspektist: palju sellistes intsidentides kannatanud inimesi üritab süüdlase kaela ka kõik varasemad kriimud ja mõlgid oma autol veeretada ja selliste värdjate pärast ongi parem minema sõita kui hakata omanikku ootama ja asja ausalt üles tunnistama hakata.
Tim Thomson Kirjutas:Parklavandalismiks nimetaksin ma seda, kui lähed kaubanduskeskusesse, jätad auto keskuse ette parklasse ja tagasi tulles (või veel hullem - mitu päeva hiljem) avastad, et keegi on oma autouksega sinu auto külge mõlgi löönud, manöövardades riivanud, peegli puruks keeranud või võtmega üle värvipinna tõmmanud.

...

1) Kas te olete kogenud sedasorti vandalismi oma või tuttava liikuri kallal;
2) Kes teie arvates on need, kes sellise asjaga tegelevad;
3) MIKS nad tegelevad;

Ma lugesin kunagi oma autol miski 8 pisimõlki, mis on arvatavasti parklas saadud. 7 päritolu ma ei tea, aga ühe tegi üks sportautos väga üleslöödud noor daam kes vabandas et uksed on laiad ja läks kogemata veidi vastu. Nio mis ma taga ikka teen... Misteha - kaasaegseid masinaid ei mõisteta teha pooleteisest plekist, vaid miski 0,8st. Isegi Vene uus siguli ei ole ses osas erandiks. Minu arvates on süüdi Tallinna üleautostumine ja üldse liiga suur elu kontsentreerumine Tallinnas. Rohkem võiks autode vahel ruumi olla. Ning algajad juhid võiksid ettevaatlikumalt manööverdada. Võrreldes nt GAZ 51ga on see kaasaja sõiduautoga ju lust ja lillepidu Wink

Pisimõlgid pisimõlkideks, aga on olnud suuremaidki asju:

1. 1997 parkisin Ristiku tänaval oma Fordi ühe dziibi taha (vahe ca 80 cm). Tagasi tulles oli arvatavasti dziip tagurdades mõlkinud kapotiserva, muljunud puruks esivõre ja purustanud ühe esilatertna. Optiline element läks vahetusse, ülejäänud lappisin kokku/õgvendasin. Välimus jäi loomulikult rikutuks.

2. 2002-04 on mul tänava äärde pargitud olekus kaks korda sõidetud puruks juhipoolne peegel (Lada 111). Uut ei ole raatsinud osta, peeglileht on tehtud mööblipeegli lehest (20 kr) ja plastkorpus kokku lapitud / taastatud. Peale viimast pauku (mis purustas salongi ulatuva juhtkangi süsteemi totaalselt) ei ole peegel enam salongist reguleeritav... liiga suur töö oli kuulliigendiga mehhanismi taastamine. Fikseerisin lehe kindlasse asendisse.

3. 2001 sõitis mulle ühes parklas keegi taha kärukonksu. Konks päästis mind hullemast, kuid osalt sai riivata plastist tagastange. Vene 111-l on aga üsna \"vedel\" plast - see ei purunenud, vaid paindus ja eemaldas ja tegi praguliseks suure osa stange kattevärvist. Praegugi on sealne osa mul parandusvärviga rohmakalt taastatud. Aga kellele ma ca 220 tuh km sõitnud Ladat ikka enam edasi müün ja mida romum välimus, seda vähem meelitab pätte/vargaid ligi. Sõidan ise niikaua kui veel sõidab (kolm korda üle vasaku õla...) ja siis...


Palju hullem asi on lahtise killustiku peal kihutavad juhid. Mul on neist (30 km/h alas 70 või enam) kolm märki tuuleklaasi peal. Pluss ca 10 märki pleki peal, kust paaris kohas on rooste sisse pugenud. Ja üks märk laternaklaasis. Korra püüdsin ajada asja ametlikuks, st juhil lasta välja maksta. Asi lõppes seal, et kihutaja ja kive pillutaja juht kategooriliselt eitas asja ja ütles, et kui ma ta ka kohtusse kaeban, ei ole mul tõendeid ja ma jään kaotajaks. Otse ees need märgid ei ole, nii et sõitu ei sega otseselt.
Mina pargin oma auto tavaliselt parkla kaugemasse ossa, kus autosid hõredalt. Ülemiste keskuse parklas on pool parklat pea igal ajahetkel tühi, Kristiine keskuses on 2. ja eriti 4. korrus tühi, Mustamäe Prisma maa-alune parkla on 70% ulatuses tühi ja lisaks veel hea soe, etc. See 100m pikem jalutuskäik on marginaalne.
Parklavandalismist ka teiselt poolt: Kui aastaid tagasi üks rullnoku oma bemariga minu auto veerand tunniks ära blokeeris, oli esiteks kange tahtmine tema auto/riistapikendus teelt pühkida (ise sõitsin Saab 900-ga), pärast esimese emotsiooni lahtumist üritasin piirduda autoomaniku enda mõlkimisega, teda päästsid kiired jalad ja väga kiire (tema õnneks) auto käivitumine. Kui oleks seda autot hiljem kohanud, oleks ikka mõne kriipsu külge teinud.
Parklas mõlkimistel on ka ilmseks põhjuseks paljude inimeste \"suurushullustus\" nimelt pargitakse kuidas jumal juhatab,ja kui oled korralikult ,nagu peab, enese nende kõrvale paigutanud,siis on nad kui vasikas esimesel kevadisel aasale saamisel--ei tea mida teha või kuhu minna.Tulemuseks on reeglina kuskil mõlk.
Lahtisel killustikul sõitjad on katekoorja omaette--ühe mehe päästis asjaolu,et mul olid lapsed kaasas.Kui teist möödutakse nagu postist ja siis otse teie ees lüüakse pidurid plokki,siis võite arvata mis tunne mul oli.Peale seda kivirahe ei old mul oma autost enam sooja või külma(vigastused olid juba paratamatud).Esmane reaktsioon oli R25 laulma panna ja see tõbras teelt välja sõita.Aga nagu mainisin,olid mul lapsed kaasas ja nende elu ohtu seadmine on viimane asi mida selles elus teen.
Üks suvi tagurdas sama Citymarketi parklas E34 bemm suure kolinaga mu Capri kärukonksu otsa Big Grin (Ise istusin autos.) Minul kraapis konksumunalt natuke roostet lahti, bemmi plastikstange jäi poolenisti ripendama. Oleks ta siis viisakusest vaatamagi tulnud et mis juhtus, aga ei - sõitis teise parkla serva ja seal tuli autost välja oma stanget vaatama. Kuna ma nägin et minu autol ei juhtunud midagi, ei hakanud ka teda taga ajama - las väriseb ja närvitseb niisama Rolleyes
wax Kirjutas:Kuna ma nägin et minu autol ei juhtunud midagi, ei hakanud ka teda taga ajama - las väriseb ja närvitseb niisama.
Aga oleks ju võinud - sellise asja peale muutun mina igatahes väga verejanuliseks.
(P.S. Foorumikolleegid, ärge kartke, autot pole mul viimased kuus aastat olnud ja vist niipea ei hakkagi olema).
Minu arvates on oht vandalismiakti ohvriks sattuda palju suurem just nõukogude päritolu vanatehnikal - elamukvartalites seisvate sapakate või moskvitshidega juhtuba tihti, et kas lüüakse klaasid sisse, tantsitakse katusel, keeratakse kambaga katusele jne jne - sel ju nagunii mingit väärtust pole ja vedeleb siis ju niisama, lihtsalt pole viitsitud prügimäele veel ära viia...
Olen samade asjade üle pead vaevanud. No ei taha ringi sõita mõlkis autoga. Mingil perioodil, kui koos kaasaga kauplusesse läksime, jäin autosse, et keegi autot ei mõlgiks. Asjata! Ikka mõlgitakse, mis sellest, et ise autos istun.
Nüüd enam sellega oma pead ei vaeva, tuleb parkida nii kaugele, et \"mõlkija\" ei viitsiks nii palju jala käia.
Mul oli 2002aasta suvel juhus,kus hommikul tööleminnes oli Mosse juures kõik korras,aga õhtul koju tulles(Mosse oli päeval kodus maja ees) leidsin mossel tagastange ühe plastotsa puruks sõidetuna ja tagumisel poritiival värvipeal kriimustus. Kohe näha,et kõrvalparkija oli tolle maha sõitnud.
Koristajamutt(kojamees) oli loomulikult enne minu kojujõudmist purunenud stangeotsatükid sealt juba ära koristanud.....
Pole tänini teada,kes tolle \"vägitükiga\" hakkama sai. Mina läksin igastahes järgmine päev poodi ja ostsin 25EEK-ga uue stangeotsa ja kogu lugu.

Tim Thomson

oldmoped Kirjutas:elamukvartalites seisvate sapakate või moskvitshidega juhtuba tihti, et kas lüüakse klaasid sisse, tantsitakse katusel, keeratakse kambaga katusele jne jne

Jah, paraku on seegi õige. Oli mu Golf millalgi remondis ja vandid olid ta jätnud õue kahe mosse kõrvale. Ükspäev auto juurde jõudes avastasin, et keegi on roninud kapotilt katusele ja sealt mosse peale - suured porised saapajäljed järel. Minu omal õnneks polnud viga midagi, aga mossel (M407 muide) oli katus täiesti sisse tambitud. See mosse oli veel ühe remondimehe projekt. Mida sa sellise asja kohta ütled... Hirmuga hakkan juba mütlema, mis võib juhtuda, kui ma lõpuks omaenda mossele uue kasuka selga kootud ja hääled hüüdma saan ning sellega teinekord linnavahele lähen.

Teine juhtum tuleb meelde selline, kui sai kunagi seltskonnaga ühes kesklinna parklas kogunetud. Mingi hetk sõitis sinna mingi naisterahvas ja parkides nühkis stangega kõrvalseisva auto külje maha. Märkuse peale:\"Vaadake, mida te tegite\" kehitas ta õlgu, ütles:\"See nii väike asi\" ja läks ära oma asju ajama. Mõne minuti pärast tuli tagasi, istus autosse ja sõitis minema. Meie poisid aga asja niisama ei jätnud; number kirjutati üles ja kutsuti politsei. See siis mõõtis vigastada saanud auto ära, koostas protokolli ja ma usun, et peatselt leidis too naisterahvas oma postkastist kutse komisjoni ette arutama liiklusõnnetuse põhjustamist ja sündmuskohalt lahkumist. Valus laks! Toungue
Pole küll parklateema, aga sellest killustikust siin eespool juttu oli. Ka ise sain kogeda korraliku kivirahet, Pärnu mnt teeremot, suvi 2003. Teekate maha hööveldatus ja kolmes vallis, mõlemal pool tee ääres ja kahe sõidusuuna vahel, kiirusepiirang 30 kmh. Sõitsin lada 21063 ja mitu masinat minu taga, kiiruseks kerge patuga 40kmh et mitte täitsa venida ja mida ma küljepeeglist näen. Tagant tuleb hõbehall Mercedes Brabus linnamaastur, loomulikult temal teistest liiklejatest suva ja 70-80 mööda, minu ees kohe sõitis üle keskmise valli tagasi õigele sõidurajale ja minul jäi vaid halada ja kllibu klaasilt pühkida.
No mida teha, kõik toimus nii kiirelt, et numbritki ei jõudnud/taibanud vaadata. Kui oleksi, siis mida see politsei oleks saanud teha, minu sõna tema vastu. Ladaga mersut kinni ei püüa ja kui saadki kätte siis mis sa teed, kaklema ju ometi ei hakka. Praegu saab öelda et tegu on paratamatusega ja peab lootma et rohkem nii kellelegi ette ei jää, aga rõve on ikka mõelda, et nii karistamatult saab käituda.
Ühte kriipijat olen oma elus sakutanud.Ei ole rassist aga kui ikke käib selline pizike s*tast ja tatist tehtud tegelane autodele lihtsalt igavusest \"joonistamas\" siis vitsahirm onBig GrinBig GrinBig Grin,ikke sahtlisse,mis siis,et noor ja loll.
(muidu väldin igatsugu füüsilist vägivalda,inimese ja looma üks erinevus on,et inime saab verbaalselt oma seisukohad selgitatud.)Kunagi Lasnamäel.
Killustikuteema on viimasel ajal aastaringne-mismoodi tänavu pinnatakse,näis aga eelmise aasta klibu on siiani lahti(eriti Võru-Saru-Valga maantee),peale sula eriti.Ja on vaid kaks võimalust,kas küta nii kiiresti,et kellelgi ei teki isu mööda minna või lökuta ja saad ikkagi kivi.Üpriski jõuetu tunne,kui näed,et kivi tuleb ja ei saa midagi teha.Naise autole tulid 2 korraga.Sad

ryblikw114

isiklikult mina kus ma pargin kortermaja ees,vaatan iga hommik autot soojendades üle kas on midagi tekkinud.ma tean suhteliselt hästi kes õhtul mu auto kõrvale pargibja kui hommikul peaks jälg olema siis mõõdab ära kui kõrgelt ja mis osaga teisest autost löödi.kui saan pihta siis lähen õigust nõudma ,kui p...sse saadetaxe siis läheb akuhappet esiklaasi tihendite vahele jne.
mis puudutab kiviklibu siis mu monza sai kunagi jörbergi calibra käest täki klaasi.Smile
ja kui ausalt tunnistada siis on umbes neli autot saanud sarnased täkked klaasi mis mulle tekitatud,sest mul on heas silm numbritele.ja ma ei usu ka et justnimlet brabus hõbehalli klaas odav oleks.oli mõned uuemad autod ,juhid nagu sõitsid üksi maanteel ja teisi poleks olnudki.noh nüüd las vaatab ka üksi oma mõrasid.
kättemaks kui saad teha kindlalt süüdi olevale isiklue tagsi on ikka magus küll.sest tavaliselt on sllisel tegelasel kõigist suva ja pohh.
mul konkreetselt on erimeelsuste lahendamiseks profülaktiline abivahend kaasas,puust ja teatud kujuga.kui mõni urood mõtleb karistamatult pääseda siis saab see füüsiliselt väga piinarikas olema.kui tunnistab oma viga ja hüvitab mulle tehtus siis tunnen kaasa tema ajuhallolluse vähesuse tõttu millega põhjustati kahju.
pohhuiistidele tuleb koht kätte näidata!