automoto.ee foorumid

Täisversioon: Akuga jama
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2

Algaja Juht

Ehk targemad inimesed oskavad nõu anda, mis jama see on, kui aku miinus klemmile tekkib kogu aeg selline valge geeljas möga? Kas see peaks tähendama, et ei anna hästi ühendust? Pingutasin küll klemmi, aga ikka tekkib see möga sinna. Olen kuskilt lugenud, et peaks vahele panema tehnilist vaseliini, aga mis asi see selline on ja kust seda saab? Apteekis müüdav vaseliin sinna ei sobi või? Ja siis on veel selline jama, et see jobu, kes selle aku peale pani, keeras poldid nii kõvasti kinni, et need aku junnid on pea olematuks muljutud Sad Mis materjalist need aku junnid on ja kas sinna võib midagi vahele panna? Muidu ei saa enam peale keeratagi - klemmid on täiesti koos juba Toungue
Enne kui akuklemmidele midagi vahele panema hakkad mõtle kas äkki ei oleks mõistlikum klemmid ära vahetada. Kui mul nüüd mälu ei peta siis ma olen vist akuklemme isegi bensiinijaamades üpris mõistliku hinnaga müügil näinud.

Võrrimees

Vaseliiniga soovitaks aku klemmid punnid kokku määri, peaks ehk aitama, nii palju kui keemiast jagan see mögin peaks vist olema pliisulfaat mis tekib väävelhappe ja plii reageerimisel.

Algaja Juht

Kas ma sain nüüd õieti aru, et need junnid seal aku peal on võimalik ära vahetada? Kuidas? Ja kust ikkagi seda tehnilist vaseliini võtta? Kas apteeki vaseliin ei kõlba?

Algaja Juht

metsamees Kirjutas:Enne kui akuklemmidele midagi vahele panema hakkad mõtle kas äkki ei oleks mõistlikum klemmid ära vahetada. Kui mul nüüd mälu ei peta siis ma olen vist akuklemme isegi bensiinijaamades üpris mõistliku hinnaga müügil näinud.

Ega minuga nüüd ommetigi nalja ei tehtud? Räägime ikka nendest pluss ja miinus junnidest aku peal, mille peale juhtmed lähevad? Igastahes küsisin varuosade kauplusest selle kohta ja seal väideti küll, et need junnid ei ole vahetatavad Toungue Tegemist on Exide akuga.

Margus

Jutt käib neist junnidest mis sa aku peale paned,kus poldid sees.

Algaja Juht

Margus Kirjutas:Jutt käib neist junnidest mis sa aku peale paned,kus poldid sees.

No, mis ma neist vahetan? Neil pole häda midagi. Need aku junnid on peenikeseks surutud Toungue Pole ühelegi küsimusele veel vastust saanud Sad Millest ikkagi see möga tekkib sinna klemmi peale? Kust saab tehnilist vaseliini? Kas apteekis müüdav vaseliin ei kõlba? Ja kas võib midagi (metalli või tina) sinna junnide ümber (klemmide alla) panna, et junni läbimõõtu niiviisi suurendada?

Algaja Juht

Leidsin kodunt tuubi boorvaseliini. Kas see ei sobi sinna klemmide peale?
See möga (pliisulfaat) tekib sinna akuklemmide (sinu kõnepruugis junnide) peale aku normaalse töö käigus, eralduvate väävelhappe gaaside reageerimisel akuklemmide materjaliga. Selle kaitseks ongi mõeldud tehniline vaseliin, kuna kaitsta on vaja ainult aurustuva happe eest, siis pind peab olema vaid kaetud. Klemmide vahetamise all on mõeldud juhtme otsas olevate klemmide vahetamist, kuid kui need on ok, siis võid kaaluda tõepoolest mingi plekiriba panekut klemmide vahele. Arvestama pead ainult sellega, et akuklemmid on pehmed, samuti plekiriba võib selle tekkiva pliisulfaadi toimel ära sööbida ja ei anna ühendust. Sellel on omad riskid, kuid kui jälgid et kõik on korralikult puhastatud, pole asi liialt hull.

Algaja Juht

Raimond Kirjutas:See möga...

Suur tänu asjaliku vastuse eest! Kui nüüd keegi veel oskaks selle vaseliini asja ära seletada. Kas see boorvaseliin siis ei kõlba? Ja kus seda tehnilist vaseliini müüakse?
Päris täpselt ma nende vahest aru pole saanud, minu meelest tehniline vaseliin on lihtsalt vähem puhastatud ja selle tõttu odavam. Uuri autopoest ja apteegist, sealt peaksid tõele jälile jõudma. Samuti võid keemiaõpikust boori omadusi uurida, kui ta liiga aktiivne pole, siis võid minu soovitusel ka boorvaseliini kasutada.

Algaja Juht

Üks küsimus siiski veel. Kas seda vaseliini sinna mäkerdada on mõeldud siis, kui juhtmed juba peal on või võib panna seda aku klemmide ja juhtme otsas olevate klemmide vahele ka? Kas ühendust ikka annab, kui vahele ka panna?
Loomulikult vahele. Igasugused vahed ongi kõige aldimad korrodeeruma.

Sa keerad ju klemmi kokku jõuga (poldiga), kuidas ta siis ühendust ei anna?
Samas kui vaseliini käepärast pole, saab edukalt ka solidoliga hakkama(tavott) ise seda traktoritele määrin u kakskorda aastas ja pole siiani häda olnud.
akuklemme saab ka taastada, aga see on üks peenike töö ja tean seda ainult teoorias. valmistatakse klemmi vorm , pannakse see vana klemmi peale. Edasi võtaks teise aku pealt vool ja sulatataks söepulga abil vormi uus klemm. Mida tahaks ise teada: kas klemm on tinast või pliist, kas tohib võtta sulatamisvoolu remonditavalt akult, kas on ka oluline sulatusvoolu polaarsus. korra olen näinud kui seda tehakse, paraku see kord see igastahes ei õnnestunud.
Samas, see vist jah peenike ettevõtmine. Ja üleültse, aint oma lolluse tõttu saab +/- "Junnid" ära rikkuda.(kui ikka korralikud klemmid juhtmete otsas olemas. mis pole vindist maas kuhu polt sisse käib jne).Olen isegi sellist asja näind kus need "Junnid" olid päris ära kulutatud, ja kõvasti vaske oli vahele pandud et üleültse kinni seisaks klemm peal.(kuigi see õigeasi pole, miskit sinna vahele toppida)
Pole ta nii väga peenike töö midagi, ainult kogemust on küll vaja. Suuremal akul saab ka samast akust voolu võtta, polaarus ei mängi rolli sest söepulk ainult sulatab pliid. Kõigepealt lõikad vana klemmi maha siis vorm peale, söepulgaga sulatad ettevaatlikult põhja üles ja enne valmis tehtud vardast sulatad pliid juurde. Aga vorm peab kindlalt paigas olema liikuda ei tohi, vahepeal lased jahtuda ka, see põhja ülessulatamine vormi servadeni ongi kõige suurem vaev, kui ilusti üles ei sula siis ei jää (junn) aku külge kinni ja kui üle sulatad sulab plastmass üles. Ega seal vormi sees eriti ruumi ka pole ta ju alt läheb jämedamaks. Ma sain vene akud millel klemmid poldiga aga traktoril tavalised juhtmed, siis pidin uued klemmid peale sulatama. Ega esimese korraga ei õnnestugi tavaliselt, lahti tulid kuramused.
Üldiselt ei koosne aku klemmid pliist, vaid kooslusest, mida tuntakse kui seatina.

Asp
Aspelund Kirjutas:Üldiselt ei koosne aku klemmid pliist, vaid kooslusest, mida tuntakse kui seatina.

Asp

Eks see plii olegi maakeeli seatina.Toungue

AZ1602

laagrimääre vms sobib ka ...........peaasi, et liiga vedel määre ei oleks
Lehti: 1 2