automoto.ee foorumid

Täisversioon: Kuidas panna delta mootorile 12V generaator?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.

McAngel_90

Tahaks deltale ehitata 12V vooluringi ja oleks abi vaja. Ma panen sinna rolleri aku ja stabilisaatori aga kuda sinna 12 V genekat panna? Äkki keegi aitaks?
Esimene võimalus on näiteks mähkida genaatori (madalpinge)pool uuesti ning algsest kaks korda suuremate keerdude arvuga (saadav pinge on võrdeline keerdude arvuga). Kuna mähise maht (ruumala) on piiratud ehk tema ristlõige peaks jääma samaks, pead kasutama taasmähkimiseks traati, mille läbimõõt ruutjuur 0,5st ehk siis umbes 0,707 (ca 71%) algsest traadi läbimõõdust. Jämedamat traati kasutades saab mähis liialt ruttu täis ehk siis sinna ei mahu kaks korda rohkem tiire ära Smile

Paras näpuharjutus koos mähkimispingi valmistamisega Smile

Teine võimalus on valmistada elektrooniline pingemuundur/(+ alaldi + stabilisaator).
Ise oleks ka taolisest asja tegemisest huvitatud

McAngel_90

Ega sa, Valdo, ei tea kuidas elektroonilist pingemuundurit valmistada?
Valdo pakutud geneka ümbermähkimine tundub kõige mõistlikum variant olevat, olemuselt kõige lihtsam, odavam ja töökindlam. Vajalik vaid mähisetraat, mähkimisrakis ja üksjagu kannatust. Mina valiksin selle tee.

Keerukuselt ja hinnalt järgmine:
Pinget võib üritada muuta trafo abil. 800rpm juures peaks olema generaatorist tuleva voolu sagedus nii 100Hz (ärge lööge kui hommikuse uimase peaga puusse panin) ja
3000rpm juures 400Hz. Iseasi kas ja kuidas sellise vahetükiga masina käivitamine hiljem õnnestuma hakkab, mingit garantiid ma selleks ei anna. NB! 50Hz sagedusele mõeldud trafod ei pruugi siia sobida materjali poolest ning kindlasti peab keerdude arvu mähistes ümber rehkendama! Ehk siis ümbermähkimisest tõenäoliselt ei pääse.

Kõige kirvem lahendus:
Elektrooniline muundi on tunduvalt keerukam ja veelgi kallim asjapulk. Elektroonikakomponendid kõik maksavad suhteliselt palju, eriti just suured kondensaatorid, võimsustransistorid ja kõrgemat sagedust kannatavad südamikud. Võid omale välja otsida näiteks sellise raamatu nagu Lembit Abo \"Raadiolülitused\" (ISBN 5-440-00345-2). Täpselt sobivat lahendust sealt ei leia aga suuna annab kätte küll. Multivibraatoriga skeem võiks minu arust olla üsna toimiv. Arvestama peab muidugi et generaatorist tuleb vahelduvvool mis vajab eelnevalt alaldamist ja mingil määral silumist.
Väljundpinge stabiliseerimiseks võib sinna ühendada kas eraldi stabika või siis teha multivibraatorist tulevate impulsside sagedus vastavalt väljundpingele muutuvaks.

Siin maamunal leidub praktiliselt kõike valmis kujul ja nii on olemas ka valmis 6/12V muundureid kuid need maksavad ja mitte vähe, vaata näiteks http://www.powerstream.com/dc6-12.htm alalisvoolumuunduri hinda. Pole ka mingit garantiid kuidas see mopeedi elektrisüsteemis käituma hakkab... Internetist ja poodidest otsides kindlasti leiaks midagi kui raha jagub aga ei näe erilist mõtet kui jupp maksab samapalju kui mopeed ise.
Zark Kirjutas:Pinget võib üritada muuta trafo abil. 800rpm juures peaks olema generaatorist tuleva voolu sagedus nii 100Hz ...
... ja 3000rpm juures 400Hz.

800 rpm = 13 Hz
3000 rpm = 50 Hz

Muus osas on jutt jumala õige.
Ongi nii madal sagedus mopeedil? Matemaatika pole minu tugev külg aga lahkaks tiba seda teemat. Tahaks asjasse selgust saada.

Eelnenud geneka voolu sageduse arvutus oli kindlalt vale jah.
Lähtusin sellest et mu V-50 mootori geneka rootoril on 8 poolust ja et iga kord kui poolus staatori mähisest mööda liigub siis tekib üks voolu/pinge _täis_periood (millega ma puusse panin).
Peaks tulema sealt aga üks _pool_periood. Üks rootori täistiir annab sel juhul 4 perioodi kui sellise loogikaga läheneda. Mähised on minu mopeedi staatoril vaheldumisi suundadega järjestikku keritud ja peaks käituma nagu üks suur (ei mõjuta sagedust). 800rpm = 13 pööret/s = 53Hz

Võrril on genekas kahe poolusega, sellel tuleb küll 13Hz vool välja. Iga väntvõlli täistiir annab ühe täisperioodi.
Mina mähiks samuti generaatori ümber, sest trafo, muundur jms võtavad parajalt ruumi ja ~25w trafo on umbes kilone kobakas. Kui võimas see genekas on ja mida ta algselt toitma pidi? Kas generaatoril on ergutusmähis või toimub pinge reguleerimine reaktiivtakistuse sagedussõltuvuse abil, nagu vanadel rolleritel? Kui on ergutusmähis, leidub ka pingeregulaator, mis vajab ümber tegemist /vahetamist
ning kas vana ergutusmähiski enam sobib.
Mini, Delta, Stella & Co genekad peaks kõik olema ühesugused, nimivõimsusega 45W. Genekas sisaldab (kõik järjestikku ühendatud) kahte kõrgema pinge mähist süütesüsteemi jaoks ja 6 jämeda voolu mähist mis toidab tulesid (või olen valesti sellest süsteemist aru saanud). Rootor on koostatud püsimagnetitest, mingist ergutusmähisest seal juttu ei ole.

Pingeregulaator on minu andmetel elektrooniline, elab koos süüdet juhtiva osaga alumiiniumist klotsi sees. See on ilmselt ka ainuke osa mis vajab millegi muuga vahetamist kui genekas on ümber mähitud. Sellestsamast klotsist on olemas mitmeid versioone, osad neist töötavad 12V pealt. Kusagil siinsamas foorumis olid isegi nende tüübinumbrid üles loetud.
Seega mingi lineaar- või impulssstabilisaator. Kui stabilisaator koosneb eraldi elementidest, peaks saama seda 12V jaoks ümber ehitada (vahetada stabilitron, korrigeerida elementide väärtuseid jne.).

McAngel_90

Ok, aitäh!
Selle jutu põhjal võib ju isegi midagi proovida... Võib selle teema sulgeda