automoto.ee foorumid

Täisversioon: Vanad fotod
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
EnglishRussia's jäi selline agregaat ühel pildil silma:
[Pilt: lubenets007-15.jpg]
http://englishrussia.com/2012/03/31/sovi...-magazine/
(15-04-2012, 17:32 PM)samodelkin Kirjutas: [ -> ]Sattus selline pilt kätte - esimene vene värvitelekas "Raduga"!
Ostetud 1970. Selle pilli omamine eeldas isikliku remeondimehe tundmist - tavajärjekorrad olid mitme kuu pikkused ja siis ei saanudki telekat vaadata, sest enamjaolt vaatas telekas sind...Big Grin

Mäletan, et mulle jäi remondimehe kodu kooliteele ja siis hommikul panin talle kirjakese postkasti. Mõne päeava pärast ilmuski telekaparandaja, õhtul peale tööd, meile.
Uhke laud kaeti teisele...
See telekas oli hea veel sellepoolest, et näitas pilti ja küttis toa kah samaaeg soojaks (lampidega telekas).
Kas 1970 on ikka reaalne aastaarv? Minu esimene kogemus mäletamist mööda oli Moskva Olümpiamängude ajal ehk siis 1980 aasta vanaisa - vanaema juures, oli ka tegemist Raduga telekaga, kuskil mälus nagu hinnaklass ca 730 rubla. Ka siis polnud neid nagu saada veel eriti, vanaisa oli Talleksi peainsener ja sebis tutvusi kasutades kuskilt.

Aga ehk tõesti olid juba 10 aastat tootmises enne seda, aeg lendab ju nii kiiresti...
(23-04-2012, 22:26 PM)Maamees Kirjutas: [ -> ]Kas 1970 on ikka reaalne aastaarv?
Igati reaalne. Pildil olev Raduga 701/D just nimelt sellel aastal tootmisse läks.
http://rw6ase.narod.ru/000/tw/raduga701.html Ja see polnud kaugeltki mitte esimene "kodumaine" värvitelekas. Uuri lähemalt siit: http://rw6ase.narod.ru/000/tw.html

Tänud, igati hariv! Olin siis 10 aastane tatt ja ei mäleta enam asju nagu peaks, vabandust.

Uurisin ja leidsin enda poolt räägitud mudeli ka:

http://rw6ase.narod.ru/000/tw/raduga719.html

Esimene klahvidega kanalivahetus oli hoopis see mida ma seal nägin.
Foto, mis võiks kuuluda rubriiki „täna 25 aastat tagasi“...

Üks väga jahe maikuu päev, aastal 1987. Postituse autori pulmad Lagedil.
Pulmaauto Zis 110 juht ja omanik oli tollal hr Märt Karu (tervitused siinkohal!)
See pulmasõit oli väidetavalt, selle auto esimene sõit üldse, tema omanduses olevana.

Ei tea, kas see auto veel alles on, kas on üldse enam Eestis?
Leide flickr.ee portaalist. Oli kevad 1996 Pärnus...

1) Tallinna mnt ja Tööstuse (nüüd Rääma) tänava ristmik. Esiplaanil koormatud IŽ 412 Mosse:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4715374176/

2) Kesklinna sild. Taamal kõrgub Ülejõe veetorn:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4714729973/

3) Jannseni tänav. Mees rohelise GAZ 52 kastis:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4718735197/

4) Kena vanakooli Moskvitš (408 v 412) Mere puiesteel:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4715372594/

5) Sinine ZAZ 968 vanalinnas Hospidali tänaval:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4715373610/

6) Tallinna mnt. Sõitev GAZ 53:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/4719383678/

7) Kalamehed ja Moskvitš Vana-Pärnu sadama tühermaal:

http://www.flickr.com/photos/sludgeulper/3601770130/
Tuttava Pärnu rajooni kolhoosi Kalevipoeg kohta netist pildimaterjali otsides sattusin sellisele kummalisele riistapuule. Tegemist on ilmselge samodelkiniga, aga milliste masinate detaile suudavad targemad selle küljest tuvastada ja üleüldse - missugust tööd sellega tehti? Võhikuna tunnen ära vist MTZi rattad. Pildid ise olevat aastast 1965.

http://pilt.delfi.ee/picture/11533651/
http://www.ra.ee/fotis/index.php?type=2&id=222677
Eestpoolt võiks see selline välja näha Cool. Pole küll ise sellist ise näinud, aga arvan, et ju see ka mingi katseeksemplar oli mis masstootmisesse ei läinud.
Paar väga unikaalset fotot. Pildistatud on Tallinna Kaubamaja 5 korruse akendest 1960. aastal. Sealt, kus asus kontor. Minu ema töötas seal kontoris avamisest alates. Vaevalt keegi veel on sellise nurga alt pildistanud. Ega igaüks sinna üles niisama ei pääsenudki. Mina olen, mõned aastad hiljem, seal üleval ka käinud. Siis veel ei peetud igat poisikest vargaks...
Ise ma pole Stalini-Kesk-Viru Väljakut ja Tammsaare parki sellisena kunagi näinud, vähemalt ei mäleta sellisena. Kindlasti on kellelgi nostalgilisi mälestusi lisada...
Küll aga, mäletan selliseid automobiile, mida uulitsatel kulgemas võib näha.
Neid ei eristanud ma üksteisest siis mitte margi, vaid nende tekitatud müra järgi...
Ja vist praegu on jälle viimane aeg sealkandis pilte teha, sest kuuldavasti seisab ees Tammsaare pargi „rekultiveerimine“...
Teisest pildist ei saa mitte sotti. Majanurk vasakul võiks olla kohvik "Energia" hoone, aga selle loogika järgi pidanuks üle Tammsaare pargi kulgema tänav? Ehk siis küsimus: mis tänav see paremalt poolt kulgeb ja (arvatavasti) Estonia pst-ga ristub?

Edit: teistkordsel vaatamisel sain aru, et seesama tänav on ka esimese pildi peal. Ilmselgelt ei ole tegemist Pärnu mnt-ga.
Justnimelt, see Keskväljaku või Stalini väljaku nimeline tänav see ongi. Omal ajal oli seal bussijaam. Tänav kulgeski viru ringilt praeguse Lemoni või Meloni või misiganes nimelise kaubamaja ette (kui see kaubamaja seal alles on, pole ammu sattunud sinnakanti).
(17-05-2012, 18:57 PM)martinmannik Kirjutas: [ -> ]Teisest pildist ei saa mitte sotti. Majanurk vasakul võiks olla kohvik "Energia" hoone, aga selle loogika järgi pidanuks üle Tammsaare pargi kulgema tänav? Ehk siis küsimus: mis tänav see paremalt poolt kulgeb ja (arvatavasti) Estonia pst-ga ristub?

Edit: teistkordsel vaatamisel sain aru, et seesama tänav on ka esimese pildi peal. Ilmselgelt ei ole tegemist Pärnu mnt-ga.

http://www.biblioserver.com/linnaarhiiv/...7&gid=2&id=
Neil kaartidel pakutakse Maakri ja Kupetšeskaja. Praegu al. 1972 aastast sel kohal viru hotell ja tema kõrval olevad basseinid.
...just-just – ma algul ise ka uurisin tükk aega neid pilte.
Kõigepealt siis seda, et pildid on tehtud järjest, pisut kaamerat keerates ja nende vahel on ainult filmi edasikerimise aeg. Seda saab järeldada sõidukite liikumise/paiknemise alusel.
Pärnu mnt ei ole see tõepoolest, sest Pärnu mnt olid trammi(konka)rööpad maas juba enne I ilmasõda.
Teisel pildil paistab majanurgale kinnitatud silt „kohvik“, ehk siis minu mäletamist mööda ongi selles majas „Energia Kohvik“ kogu aeg olnud. Tegemist siis endise Eesti Energia peamajaga ja mis kaubamaja seal praegu on, ei teagi.
See „Mere pst pikendus“ kulgeb enam-vähem selles kohas, kus praegu on Estonia pst ja Pärnu mnt vaheline jalgtee ja suubub EE mja vastu. Ehk siis tõenäoliselt kohas, kus praegu paikneb Viru purskkaev.
Selle tänava nime ei ole ema märganud albumisse kirjutada ja nüüd pole enam küsida võimalik...
Ise pole küll kusagilt kuulnud, kas ja mis tänav sellel kohal oli!?
Sellised olid minu „uurimistulemused“ aga ehk leidub veel põnevat infot selle, tänaseks kadunud asupaiga kohta.
Panen siia sama tänavajupi Viru tn poolsest otsast kah paar pilti.
Esimene aastast 1953 või 1954, igatahes väljaku nimi oli veel Stalini väljak.
[attachment=39186]
(NB Bussid!)
Selle pildi tegemise ajal ei olnud veel ei kaubamaja ega ka seda kohviku sildiga omaaegset Eesti Energia maja olemas ja seda tänavat pidi pääses vanalinnast kõige otsemat teed Tartu maanteele.
Teine pilt on tunduvalt varasemast perioodist, kindlasti enne sõda. Autod on palju vanemad ja puud on palju väiksemad, nii et on selgelt näha, kuidas tramm Pärnu maanteele suundub.
[attachment=39187]
Tänapäeval oleks siis see viimane pilt tehtud ilmselt Viru hotelli seina äärest, umbes sellest kohast, kuhu Viru poega ehitada taheti.
viimase pildi all nurgas kiri RIGA vene keeles. !!!
See Riga kiri pildinurgas on mingi eksitus. Pildil on ikka täiesti selgelt Tallinna keskväljak.
(18-05-2012, 02:05 AM)nunu Kirjutas: [ -> ]Tänapäeval oleks siis see viimane pilt tehtud ilmselt Viru hotelli seina äärest, umbes sellest kohast, kuhu Viru poega ehitada taheti.

...see "riga"-kirjaga pilt on tõepoolest tehtud mingi kõrgema objekti otsast ja mitte maapinnalt. Mis hoone see siis oli, sest Viru hotelli ju ei olnud?
See hoone võis olla see, mis praegugi paikneb Laikmaa ja Gonsiori nurgal. Näiteks selle katuselt peaks suund õige olema.

Ma tõesti ei tea fototehnikast midagi, kas on see miskitviisi Zuumitud või on tegu ainult keskosaga suuremast pildist või on tõesti tehtud lähemalt mingi muu objekti otsast. Musumäelt tehtud pildi järgi sellesse suunda kõrgemaid hooneid justkui ei jää (või jäävad pildist välja). Üle puulatvade, pildil täpselt pantograafi kohal paistab midagi, kas seal oli mõni kõrgem hoone?
Valdo ehk teab selle kohta rääkida.
Eestiaegne foto (vale-Riga) on pildistatud ilmselt sellel fotol vasakul asuva nurgamaja või selle taha jääva 4-kordse maja katuselt:
[Pilt: mootor60s-v_1939vrv-b.jpg]
http://eag.vanatehnika.ee/ewmootor2.html

Selle maja juurest algab ja läheb pildi sügavusse Gonsiori tänav, paremale jääb Kalevi aed, vasakul lõpeb kvartal Narva maantee algusega. Peaks vist olema praeguse Viru hotelli joonel. Aga üldiselt soovitan kõigile Tallinna huvilistele Aare Olanderi suurepärast raamatut Kadunud vaated. Annab väga põneva pildi 20. sajandi Tallinnast.