automoto.ee foorumid

Täisversioon: Turvavööd moskvitsile
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2
Mina tegin sama asja kohta ARK-i ametliku pärimise ja vastus oli, et kui ei ole tehases paigaldatud siis ei tohi mingil juhul ise paigaldada.
Igasugune isetegevus turvaküsimustes on ohtlik, vähemalt nende meelest.
No mõtle palun loogiliselt ja kirjelda mulle üks hüpoteetiline olukord, kus ise paigaldatud turvavööd on ohtlikumad kui nende puudumine. Halvim, mis juhtuda saab, on see et need tulevad õnnetuse korral lahti, tekitades nende puudumisega ekvivalentse situatsiooni.

Ma arvan, et selle määruse juured on kuskil sügavas Nõukogude ajas - stiilis et mingi hetk oli turvavööde omamine "luksusauto" tunnus ja pööblile ihaldusväärne, seega keelati nende järelpaigaldamine ära, sest muidu oleks Norma liinilt ja ladudest liiga palju turvavöökomplekte sisse vehitud nind mustal turul pööblile maha müüdud.

Selliseid määruseid on veel, näiteks varuosadest auto kokkupanemise keeld ja asendusmootorile kehtivad protsendid.
Jesper Kirjutas:Ma arvan, et selle määruse juured on kuskil sügavas Nõukogude ajas - stiilis et mingi hetk oli turvavööde omamine "luksusauto" tunnus ja pööblile ihaldusväärne, seega keelati nende järelpaigaldamine ära, sest muidu oleks Norma liinilt ja ladudest liiga palju turvavöökomplekte sisse vehitud nind mustal turul pööblile maha müüdud.

Selliseid määruseid on veel, näiteks varuosadest auto kokkupanemise keeld ja asendusmootorile kehtivad protsendid.
Jesper ma olen sinuga päri aga kahjuks on ARK suuremad volitused kui meil asjaarmastajatel.
Indrek66 Kirjutas:Mina tegin sama asja kohta ARK-i ametliku pärimise ja vastus oli, et kui ei ole tehases paigaldatud siis ei tohi mingil juhul ise paigaldada.

Huvitav, kas see kehtib ka sellisel juhul, kui turvavööde kinnitamiseks vajalikud poldiaugud-tugevdused on keres olemas, aga mingil põhjusel neid lihtsalt tehases monteeritud ei ole (nt siseturu-variantidele veel ei pandud turvavöösid)?
pppp Kirjutas:
Indrek66 Kirjutas:Mina tegin sama asja kohta ARK-i ametliku pärimise ja vastus oli, et kui ei ole tehases paigaldatud siis ei tohi mingil juhul ise paigaldada.

Huvitav, kas see kehtib ka sellisel juhul, kui turvavööde kinnitamiseks vajalikud poldiaugud-tugevdused on keres olemas, aga mingil põhjusel neid lihtsalt tehases monteeritud ei ole (nt siseturu-variantidele veel ei pandud turvavöösid)?

Mingil hetkel (võib-olla tänagi) ütles seadus vist ka nõnda, et kui turvavöö paigaldamiseks ettenähtud koht on autos olemas, peab vöö sääl ka olema.
Üldiselt võiks iga kord, kui keegi ütleb midagi stiilis "seaduses on kirjas", tuua viite ka konkreetsele seadusele.

Antud juhul siis Mootorsõiduki ja selle haagise tehnoseisundile ja varustusele esitatavad nõuded
Tsitaat:NÕUDED ENNE 1. JAANUARI 1997. A LIIKLUSREGISTRISSE
KANTUD SÕIDUKILE

/--/

Kood 112. Turvavöö

Nõuded: 1) M ja N kategooria (M-kat on sõiduautod ja bussid, N veoautod. Postitaja märkus) sõidukite istmetel peavad olema turvavööd, kui seda on ette näinud valmistaja. Turvavööd ei nõuta:

/--/

• kui puuduvad turvavöö kinnituskohad;

Ehk nõutakse, kui valmistaja on ette näinud (pppp toodud näitel pole valmistaja ette näinud). Juhul kui valmistaja on ette näinud, aga kinnituskohti pole, siis ka ei nõuta Smile See topelt-kordus annab tüüpiliselt Eesti regulatsioonile tõlgendamisruumi igasugu Inspekor Kukekestele, aga puhta talupojaloogika järgi tähendab "ette näinud" seda, et "pole tehases külge pannud" ning "ei nõuta" seda, et "kui tahad, siis paigalda". Samuti pole toodud mingeid viiteid normidele, millele turvavööd peavad vastama. Kui keegi leiab punkti, mis otsesõnu keelab kuni 1997.a regatud autole kodus turvavööde paigaldamise, siis pange siia viide, mina seda ei leidnud. Uuematele on jah euronormid, aga uued autod pole nagu foorumi teema ning neil on nagunii pea kõigil vööd tehasest peal.
See on muidugi mitmeti tõlgendatav aga:

Liiklusseaduse § 74/12.
Omavoliliselt ümberehitatud mootorsõiduki juhtimine

Omavoliliselt ümberehitatud mootorsõiduki juhtimise eest - karistatakse rahatrahviga kuni 50 trahviühikut.

Ja kuidas on käitunud ülevaatus.Oman 1973 Žigulit.Tal on olemas nii
esimesed kui tagumised turvavööde kinnitused.Nii,esimesed on küljes ka.
Millalgi üheksakümmnendate alul ülevaatusel küsiti miks tagumisi turva -
vöösi küljes ei ole?Ma siis teen lolli näo pähe ja ütlen et tagumisi kinnitusi
ei ole ja neid ei või ise teha.Selle jutu peale näidati mulle tagumise ukse-
piida sees olevat kinnitust.See mis sinna piida polstri alla jääb.Polstri
enda sees auke ei ole ja samuti ka põhja kummimati sees augud puuduvad.Läbi muidugi EI lastud.Kuid tingimusega kui tänase päeva jooksul on pandud ja ette näidatud siis lisaraha maksma ei pea.
Kuna mul töökoha juures tegutses Volvo lammutus siis saigi sinna mindud
ja vaadatud ühed ning külge installeeritud.Sõidan ülevaatusele tagasi,
ja näitasin ette ka.Kõik sobis.Ma ei hakanud targu ütlema kah et need Volvo omad on,muidu jälle hakkavad virisema.Ja kust kohast ma need
originaalidki nii kähku oleks välja võlunud.No nii, sain läbi selleks korraks.
Järgmine aasta sama pull,hakati virisema et ei ole tehase omad(originaalid).
Ma siis ütlesin et kuidas need siis eelmine aasta sobisid ja nüüd mitte.
Siis too vaataja kiitnud et tema ei tea sellest midagi(see aasta vaatas
autot teine mees,aga eelmist töötajat ei neil enam ei tööta).
Lõpuks jäi asi nii et kui tehases ei ole paigaldatud aga kinnitused on
olemas siis ei pea nei olema.SAMA väide eelmine aasta ei sobinud.
Kruvisin koha peal maha ja asi korras.
Vahitakse lakke ja nõutakse.Küsimuse peale kas mingit seadusetähte
ka ette näidta oleks kuidas asi tegelikult olema peab öeldi mulle et mis sa
veel ei taha,läbi said,said.Ja jutul lõpp.
Järgmisest aastast muutsin ülevaatuspunkti.

arvi@tige augustatud polstrite pärast.

Turvavööde paigaldamine, siis kui tehasest pole nende jaoks kinnituskohti tehtud võib väga ohtlik olla, nt üle kupli käies võib uksepiit teistmoodi painduda kui peaks ja tõmbabki su rinnakorvi ribadeks... Ühesõnaga kere ei ole disainitud sellejaoks et ta piidad vastavat kuju hoiaks.
Jesper Kirjutas:Ehk nõutakse, kui valmistaja on ette näinud (pppp toodud näitel pole valmistaja ette näinud).

Oh Jesper, loe ise ka mida kirjutad, "vajalikud poldiaugud-tugevdused on keres olemas", järelikult on valmistaja ette näinud turvavööde paigaldamise võimaluse/vajaduse. Kui on tehase loodud paigaldamise võimalus, peab Sinu tsiteeritud seaduse järele täna ka turvavöö olemas olema, õnneks küll vaid juhul kui sõiduk noorem kui 25 aastat.


""Huvitav, kas see kehtib ka sellisel juhul, kui turvavööde kinnitamiseks vajalikud poldiaugud-tugevdused on keres olemas, aga mingil põhjusel neid lihtsalt tehases monteeritud ei ole (nt siseturu-variantidele veel ei pandud turvavöösid)?""

Lehti: 1 2