automoto.ee foorumid

Täisversioon: Esirattaveoga abimootor "Solex" Eestis?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Tere,

Euroopas oli Teise Maailmasõja järgsetel kümnenditel väga levinud jalgratta abimootor Solex, mis paiknes esiratta kohal ning veojõud kanti rattale rehvile mõjuva sururulli abil. Vt nt - http://www.solex.nl/

Kas keegi teab, et kas säärast isendit on viimase 15-20 aasta jooksul keegi Eestisse ka toonud? Tõenäoliselt raudse eesriide ajal (1944 kuni 1980te lõpp) teda siia ei jõudnud...

Eriti ootaks kaasfoorumlase oldmoped'i kui valdkonna ühe suurima eksperdi ja kollektsionääri kommentaare.
Eestis ei ole sellist silma hakanud... aga ei tea ju kunagi, mille keegi varakapitalismi alguses suure hurraaga välismaa sugulaste juurest toonud on ja siiani garaazinurgas tolmub, kuna ei oska ise sellega miskit peale hakata. Niimoodi siin päris (eesti mõistes) imelikke ja heas tehasekorras masinaid leitud.

Ise olen küll vesise suuga neid masinaid vaadanud aga siiani on saanud küsitav hind takistuseks - alla 300-400 euri ei ole enamvähem korralikku säilivusega ja täiskomplektset masinat näinud ... selle elaks veel üle aga siis veel tuleb see ju eestisse ära kah tuua. Odavamat pole jälle mõtet osta, kuna siis tuleb seda kohe täielikult restaureerima hakata, kohapeal pole ei doonoreid ega varuosi saada ja niimoodi valmis masina lõpphind tuleb veel tunduvalt suurem.
Rootsi poolel kah väga levinud ei ole - seal kasutati rohkem victoria või diselle tagumisele pakiraamile või hargi külge käivaid mootoreid.