automoto.ee foorumid

Täisversioon: Avalik kiri Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioonile
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Vaadates teie leheküljel asuvat 2006a litsentside nime- ja hinnakirja:
1. EMF rahvuslik litsents
(Eestis toimuvad võistlused)
d. AINULT SÄÄRUD JA 4-TAKTI PITBIKE - Rahvaspordi litsents 260.-
+ ERGO õnnetusjuhtumi kindlustus 240.-

tekib tahes tahtmata küsimus, et mis õiguste ja volitustega saab EMF välja anda võistlejalitsentse ja selle eest ka veel raha kasseerida spordialal, mis neisse üldse ei puutu, ja mingitki teiepoolset toetust ega abi ei oma? Samuti ei ole võrrivõidusõidu võistlussarja korraldajaid mittekuidagi antud litsenseerimisest teavitatud ega seda nendega kooskõlastatud.
Rahaahnus ei saa olla niivõrd suur, et arvestades sellega, et põhiliselt kasutatakse väljapool võrrivõidusõidu omavõistlusi teiste korraldajate poolt ja teiste klassidega koos toimuvatel võistlustel võrriklassi publikulõbustamiseks ja sellele vaatamata kasseeritakse neilt rahulikult ka stardimaks (mis on kõik veel täiesti vastuvõetav, kuna niimoodi on sõitjatel aastas rohkem võimalusi võistelda)... siis nüüd lisaks tundub sellest väheks jäävat ja lugupeetud ametnikud arvavad, et hea lisateenimis võimalus oleks ka litsentside müük neile ja seljuhul saab veel ju ka oma statistilistes andmetes ise mingit lillegi liigutamata lausa uue võistluklassi olemasolu.
Kopeerisin nende kodulehelt natuke rohkem infot. tegemist siis rahaga 500 eeki / võistlus (vt rasvast kirja).

2006 EMF poolt väljastatavate võistluslitsentside ning kindlustuste hinnad

1. EMF rahvuslik litsents
(Eestis toimuvad võistlused)

a. RINGRADA -Road Racing/Enduro/Supermoto 1500.-(<18.a.1250.-)
( ainult K/V kaassõitja - Road Racing/Enduro/Supermoto – sidecar passenger 760.-)
b. MOTOKROSS - Motocross/Enduro/Supermoto 1260.-
( ainult K/V kaassõitja - Motocross/Enduro – sidecar passenger 760.-)
d. KIIRENDUS - Sprint&Drag Races 260.-
d. AINULT SÄÄRUD JA 4-TAKTI PITBIKE - Rahvaspordi litsents 260.-
+ ERGO õnnetusjuhtumi kindlustus 240.-
e. Ühekordne võistlusluba võistlustel 500.- (sis. Õnnetusjuhtumi kindlustust)

Õnneks päris nii ka asi ei ole - 500 (260+240) on aastane litsentsimaks rubriigi d alusel

See 500/võistlus on rubriik e, mis on stardiõiguse tasu ilma litsentsita meestele ühe võistluse kohta ja seda kõigis emf'i alla kuuluvates võistlusklassides, õnneks see ei ole meie teema.

Ma ei ole küll kaherattaliste spetsiifikaga kursis, aga autodega käib asi umbes nii:

- Kui tahad oma karjamaal, külmunud järvel vms kohas võidusõitu korraldada, ei pea seda EAL-is registreerima. Samas ei luba EAL sellisest võistlusest osa võtta inimestel, kellele on väljastatud sõitjalitsents.

- Kui tahad korraldada võistlust ning seda EAL-is registreerida, pead nõustuma kõigi nende poolt seatud tingimustega, kaasa arvatud sõitjate litsentsimaksud ja -nõuded.

- Kolmas variant puudub, ehk sellist olukorda, kus pool võistlust on EAL-iga kooskõlastatud ning ülejäänud pool mitte ei lubata.

Ma arvan et EMF tegutseb siin täpselt samamoodi jõupositsioonilt - kuna võrrivõidusõit toimub teiste, EMF egiidi all toimuvate võistluste raames ning ei ole realistlik, et suurte klasside võistlejad järsku võrrimeeste nimel dzotile viskuks (loobudes oma sõitjalitsentsidest ning võimalusest võistelda Eesti Meistri tiitlile), siis kehtestavad nad lihtsalt litsentsinõuded teades, et võrrivõidusõidu korraldajatel erilist valikut pole.

Ainuke litsentsivaba võimalus on oma võistlused täiesti eraldi sarjana maha pidada.

Samas on elu vähemalt autode puhul (superkross, rahvaralli) näidanud, et alaliidu vastu väljastpoolt sõdimine ei ole teab kui mõistlik tegu. Ehk tasuks võrrivõidusõidu korraldajatel kaaluda EMF liikmeks astumist, see peaks muuhulgas andma ka võimaluse Eesti Meistrivõistluste korraldamiseks. Ma muidugi ei tea, milline läbisaamine teil EMF-i asjameestega on... aga teatud määral on see ju siiski tunnustus, et teie poolt tehtav asi on ametnike tähelepanu äratamiseks piisavalt suureks kasvanud Smile
Kas keegi (näit EMF) või miski võiks piisava põhjalikkusega ära seletada miks neilt suurte võistluste litsentsi ostnud kodanik ei tohi pühaba "külameeste" seltsis võrriga sõita???
Kuradima nõme ju. Kui litsentsi oled kord ostnud, et suurel võistlusel osaleda, on selle müüjal voli KÕIKI Sinu edaspidiseid sõitmisi määrata, et kus ja kellega tohid. Troplus ruudus!!!

Terv. Ivar Wink
See ei ole troplus, vaid täiesti normaalne asjade korraldus. Võrrivõidusõit on kahtlemata viisakalt korraldatud üritus, aga kui jälle autode maailma minna, siis on näiteks kiirenduse alaliidu huvides igasugu striitreissamist piirata, kuna võimaliku surmajuhtumi korral kannatab spordiala maine. Ametlikul võistlusel toimuvat saab alaliit kontrollida, mitteametliku korraldajad võivad alaliidu südamerahuga puu taha saata. Aga kui keegi ennast või mõne pealtvaataja mitteametlikul surnuks sõidab, siis alaliit peab supi ära sööma.
Paraku pole EMF üldse võrrivõidusõitude peakorraldaja, olukord on siis umbes selline, et ostad litsensi, et kahel EMF võidusõidul osaleda (makstes selle eest 500 eek) ja sellega saavutad ka "hüve" mitte osaleda kahekümnel võrrivõidusõidu meeste korraldatud võistlusel. Ehk siis - jõudude vahekord on võrrivõidusõidu meeste kasuks ja kui selline poliitika jätkub, on võimalik EMF üritusi lihtsalt ignoreerida.
Tuletaks ka meelde sellist asja, et Uunikute Talveralli on avalik üritus, täielikult defineeritava motospordiüritusena... aga ei taha uskuda, et Autospordiföderatsioonis registreeritud - järelikult on sellel osalevatel isikutel, kes omavad mingil põhjusel sportlaselitsenti, osalemine karistatav kuni nende litsentsi tühistamiseni. Iga kord on stardis olnud ka paar mootorratast - kus on EMF'i silmad!
jne jne jne
Mida  te nutate  oma  500 kr  taga...
vaadake motokrossi litsentsi või rinka oma ...sinna  lisandub  veel stardi maks pluss  anduri rent ..
kui see  500 kr  ylejõu käib siis ei ole mõtet  yltse  tegeleda selliste asjadega
Pole ju mõtet iga mõne sõidu jõrel 500 krooni maksta. Võrrivõidusõit on rohkem selline lõbus ajaviide, mitte ülekorraldatud üritus. Ja kui tuleks pidevalt sellist summat maksta, siis ilmselt paljud ei osaleks, eriti inimesed, kes on sellise hobiga just tegelema hakanud.
Mõne jaoks on see äkki suur raha.Selle raha eest saab terve võrri osta.
Asi ei ole rahas vaid põhimõttes. Samas võiks ju ka kultuuriministeerium äkki arvata, et kõik vanatehnika kuulub muinsuskaitse alla ja keegi ei tohiks enam ilma nendega kooskõlastamatta ühtki masinat ümber ehitada jne.
Ma siiski, hoolimata sellest kui ebaõiglane ja troplik see näib, soovitaksin konflikti tekkimisel alaliiduga kontakti ja kokkulepet otsida.

Superkross ja rahvaralli on selle tee läbi teinud, suure kisaga saavutati sisuliselt ikka ainult nii palju, et litsentsid on natuke odavamad algselt plaanitust, mitte põhimõtteliselt teistsugust kokkulepet.

Korraldajatevaheliste pingete tõttu kaotavad alati sõitjad.
unicman Kirjutas:Asi ei ole rahas vaid põhimõttes.

Mina arvan, et paljudele on asi ka rahas (eriti need, kellel seda eriti palju ei ole). Ei taheta selle hobi peale nii palju raha kulutada. Enamasti läheb juba võrri kiiremaks ja töökindlamaks ajamiseks palju raha.
rnkx Kirjutas:
unicman Kirjutas:Asi ei ole rahas vaid põhimõttes.

Mina arvan, et paljudele on asi ka rahas (eriti need, kellel seda eriti palju ei ole). Ei taheta selle hobi peale nii palju raha kulutada. Enamasti läheb juba võrri kiiremaks ja töökindlamaks ajamiseks palju raha.

seda küll, kuid ma sain nagu aru, et Jaanil ajas kopsu üle maksa see, et keegi lihtsalt tema algatatud tegemisele üritab ühepoolselt nn. käppa peale panna! või sain ma kõigest valesti aru?...
Ma sain ka aru, et ta seda mõtles, aga ühel halval asjal võib olla mitu halba külge.
Lugesin ka selle teema otsasty lõpuni läbi ning olen ka arvamusel, et siin tahetakse kõvasti pappi kokku lükata ja kuna keegi vastu ei astu ei võta ka keegi süüd omale. Ok ma saan aru, et seda kindlustust on vaja juhuks kui keegi viga saab vms, samas litsensi maks on ülimalt liiast. Peame ikka silmas kellelt raha küsitakse. Kas on aus küsida lastelt - see on täielikult häbematus. Olen ka teistest võistlustest osa võtnud/vaatamas käinud, kuid sellist häbematust pole kuskil. Tavaliselt võetakse ikka 1/10 täiskasvanu tasust. ehk siis ca 25eeki võistlus maksu maksimum.

Kahjuks soovitan ka ise sellise suure litsensi tõttu hoida eemale EMF korraldatud võistlustest senikauaks kuni "suured mehed" oma lollusest aru saavad. Äkki jõuab see aeg ka kätte kui noored ei pea enam loobuma spordist, kuna ei ole raha.