automoto.ee foorumid

Täisversioon: ETKVL-i kaubakäru ehk "Autoroller ET-1,5"
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
1960-1.jaanuaril alustati autorolleri ET-1,5 teise seeria tootmist.
Niisugune väide ETKVL autobaasi (kus nimetet rollereid valmistati) järglase infost aadressil:
http://www.autometall.ee/ajalugu?printable=1
Äkki keegi selle kaubakäruga kokkupuutunu räägib natuke aparaadi pidurimajandusest või teeb siis pilti.
Nagu aru saan, siis puudu on pidurilint ja mingid hoovad. Mis eesmärki täidab see noolega näidatud kõrv?
Seis praegu selline.
[attachment=43741]
Kui hea see pidur üldse muidu oma toimimiselt on? Mäletan kunagist sõitu CK-4ga, mis analoogse lintpiduriga. Esipidi võttis väga kergesti plokki aga tagurpidi pidi ikka mehiselt pressima. Eks see tööpõhimõte oli selline, et ühtepidi kerib nagu linti ümber ja teistpidi lükkab lahti.
Kui kellegil puuduvaid piduriosasid pakkuda, siis PS.
Veel huvitab, et mille jaoks on see noolega näidatud kummipuks?
[attachment=43742]
kas tõrva kant on sinust kaugel?
käisin just paari päeva eest sääl kahte et-d vaatamas.
läikivamal neist oli igatahes pidurilint ilusti näha, aga ma pilta ei teind ja ligemalt ei süvenend kahjuks. huvitav oli asjal pedaalliga käivitus.
sääl igati toredad kodanikud müüsivad noid. ähk saaksid minna uudistama?
Nii. Esimene ahvivaimustus hakkab mööduma.
Muidu suht hea aparaat halgude kuuri veoks, aga kõik selle nullib ära mootori pirtsakus. Teinekord, ei mina aru saa, kas õhuklappi vaja poolsooja mootoriga nii või naa asendisse panna. Samuti see uputamine.
Säde ka vahel kaob jäljetult.
Ühesõnaga vahel kaku hulluks ja vannu maapõhja.
Kõige hullem on aga hommikul käima saamine, niiöelda esimene kord. Zidi mootori suurim probleem selle aparaadi peal on siduri puudumine. Nimelt, kui tõmmata mootorit käima, siis veetakse ju läbi keti ka sidurikastis olevat 40 ketast kaasa, mis omavahel õli sees ikka parajalt kleepuvad. Seetõttu on nööri tõmmates tunne, et ennem tuleb käsi jakust välja.
Olen siis teinud nii, et käigukast vaba peale ja soojendan mootori ära. Siis aga peab jälle seisma jätma, sest käiku muidu lülitada ei saa.
Sai vaadatud veel üks Zidi mootor tagavaraks. Sellel on see käivituskäbi olemas, mis mul enne puudu oli.
[attachment=43909]
Kui hõlbus on see käivituskäbist käivitamine vändaga? Mis vänt sinna üldse sobib, kas Zidil kohe tehasest midagi olemas? Kuskil peaks olema mul Vazi omasid, aga ei leidnud üles.
Muidugi ise saab ka teha, aga ega mul sellesse vänta erilist usku pole. Loogiliselt võttes peab sealt vist ihurammu najal suht suuri jõude ju arendama. Vahereduktori ülekanne esimese käiguga 1:6. Ehk siis üks vändapööre kuus väntvõllipööret. Või on asi siiski etem sellest väntvõlli otsas olevast sälguga toru nöörkäivitusest? Originaaliski asi vändaga ette nähtud.
Sellel teisel mootoril oli sinna nöörkäivitustoru külge selline huvitav rats tehtud- pikendus. Ehk siis treitud on omakorda selline toru, mis läheb originaalkäivitustoru sisse ja siis kahe poldiga sinna külge kinni. Selliselt ei ole vaja mootorikatteplekki teha suuri auke sisse nööriga majandamiseks. Piisab käivitustoru suurusest ja siis nööri saab ümber mähkida juba väljaspool katteplekki.
[attachment=43910][attachment=43911][attachment=43912]
Eespool on juttu ka starteri paigaldamisest. Olemas on terve hunnik traktori käivitusmootori jubinaid.
[attachment=43919]
Selle hooratta koos hammasvööga saaks sinna käivitustoru külge suht lihtsalt. Treib seest niipalju tühjaks, kui on käivitustoru välismõõt. Natuke probleemseks kohaks on alumiiniumi ja terase omavahel kokku saamine, aga võib ju ka vastupidi keermega teha.
[attachment=43913]
Hullem probleem on starteri kinnitusplaadi külgesaamine.
[attachment=43917]
Selle ventilaatori pleki asemele saab panna paksema plaadi. Aga ikkagi see plaat hakkaks kinnituma suht õblukeste alumiiniumkõrvade külge.
[attachment=43918]
Ehk siis äkki kellegil oleks lausa mingeid pilte toimivast sarnasest lahendusest. Et kuidas ja mis. Eespool teemas on küll juba üks piltidega lahendus ka näha, aga sealgi olid omad agad.
Keerulisem lahendus oleks "kaevata" alumiiniumist tuulekojale auk sisse ja kinnitada siis sinna starter. Vajalikud kinnituskõrvad saaks vast tavalise traadikeevitusegagi ära tehtud. Aga kust leida sobiv hammasvöö sinna hooratta ribidele. Kuigi ega seal eriti just kandepinda pole.
[attachment=43920][attachment=43921]
Võiks ju mingi hiina mootori ka osta, aga ega sellegagi suuremast tööst pääse. Puudub aeglustav reduktor ja ega vist Zidi enda oma sinna ka eriti otsa ei istuta.
Ühesõnaga siis nõuanded väga oodatud.
see kodanik, kelle juures ma hiljuti et-d vaatamas käisin, näitas muuhulgas ka oma tänapäevase murutraktori käivitusratsi. pidavat toimima väga hästi ja loogiliselt võiks arvata, et ehk kärab zid-i puhul ka. nimelt murukal oli mootori otsas oleva ventilaatori võrgu keskele auk lõigatud ja säältkaudu siis pääses väntvõlli otsas oleva mutrini. ja käivitamine käis veneaegse suure elektritrelliga, padruniga ja vända mutrist.
tasuks äkki katsetamist? zid-i puhul äkki jupp käivitusvändast trelli otsa ja käbist keerata?
Vändaga käivitada on esimese käiguga üpris raske. Nööriga tõmmates vast kõige kergem. Vana rääkis juhustest kuidas tagasilüües võis murda käeluu või selle välja väänata. Kas see ka tõsi on ei oska öelda. Mul oli enda zidil peal motika karburaator, käivitus igakell tõmbest.
Aastat ca 15 tagasi sai koolipoisina sellist mootorit isetehtud põka peal tööle tõmmatud ja oli mõni kord juhus kus rebiski tõmberihma käest ja tegigi tagurpidi paar popsu. Esimene kord oli ehmatav aga teinekord olid valmis rihma lahti laskma.
Nüüd juba aastaid ca 7 tagasi sai põkal el.süsteem korda tehtud ja käivitub nupuvajutusega Big Grin . Starter asub siis mitte mootori küljes, vaid käigukasti.
Kõik see jutt käivitusraskustest on nii tuttav. Sai neid joppe lapsepõlves lendu lastud saduBig Grin
Mul isal oli käivitus lühema vändaga. Palja käega vänta lüües oleks ilmselt korra kuus traumapunktis käidud. Isa lahedas asja nii, et vända käepideme taha haakis aasana jämedamat sorti kiilrihma ja siis sai tõmmata. Ja paar korda aastas sai uus vänt tehtud sest kui see tagasilöögist lendu läks siis mine ja otsi kuhuSmile
Viimati mehe eas üritasin masinat veel maal kasutada ja käivitasin puksiiris.
Aga lõpuks sai sellest pirtsakast mõisapreilist siiber ja Emexsisse ta läks. Nüüd on Uaz kastikas ja elu lill.
(02-07-2013, 22:18 PM)Dexter Kirjutas: [ -> ]Starter asub siis mitte mootori küljes, vaid käigukasti.

Ega selle käigukasti all nüüd Zidi enda käigukasti pole mõeldud?

Eespool pakutud trelli lahendus on ka huvitav lähenemine. Aga juhe! Seda ju igale poole ei vea, kuigi vähemalt hommikulgi oleks see abiks garaazis seistes. Trelli toiteks saaks muidugi kasutada ka 3KW kaasaskantavat generaatorit, aga vea siis seda tavaari kõike ühes. Kasti enam midagi ei mahugi.
Tegelikult külmalt saab ta päris edukalt käima, kui käik välja võtta. Siis ka hoopis kergem nöörist tõmmata. Aga jäta siis jälle seisma, pane käik sisse ja käivita.
Tagasi ei ole ta mul veel kunagi löönud. Ptui, ptui, ptui. Aga eks kogu keha jõud saab rakkesse ka pandud ja ei tohigi talle lihtsalt seda võimalust anda.
Kõige hullem käivitusmoment ongi sellise poolsooja mootoriga. Siis ei taha üldse asi alluda. Ja puude veol just selline seis pidevalt ongi, kuna maha ja pealelaadimine eriti aega ei võta.
Mine paari tunni pärast, siis läheb naksti.
Talvel on plaan veel sellega ruloone vedada, nii et mingi starterilaadse asja peab ikka leiutama. Vabatahtlikult -20 kraadiga Zidi juurde küll ei lähe.
Käis ka mõte peast läbi kasutada mingit 12V alalisvoolumootorit, mida saaks siis aku pealt käivitada. Kuskil peaks kola sees olema Kavz bussi salongipuhuri mootor. See oli ikka selline keskmise generaatori suurune. Kui sellele paneks võllile otsa võimalikult väikse rihmaseibi ja käivitustoru külge kuskil viis korda suurema, tea kas teeks tuule alla? Mootor ise oleks niiöelda kiige peal ja käimaminemisel laseks lihtsalt rihma nõrka.
(02-07-2013, 23:01 PM)meli666 Kirjutas: [ -> ]Ega selle käigukasti all nüüd Zidi enda käigukasti pole mõeldud?

ei ole jah zid'i enda kasti mõelnud.
(02-07-2013, 23:01 PM)meli666 Kirjutas: [ -> ]Ja puude veol just selline seis pidevalt ongi, kuna maha ja pealelaadimine eriti aega ei võta.
Käis ka mõte peast läbi kasutada mingit 12V alalisvoolumootorit, mida saaks siis aku pealt käivitada. Kuskil peaks kola sees olema Kavz bussi salongipuhuri mootor. See oli ikka selline keskmise generaatori suurune. Kui sellele paneks võllile otsa võimalikult väikse rihmaseibi ja käivitustoru külge kuskil viis korda suurema, tea kas teeks tuule alla? Mootor ise oleks niiöelda kiige peal ja käimaminemisel laseks lihtsalt rihma nõrka.

Kuna inertsstarter on kasutusel muude peenleiutiste hulgas ka AN-2 peal, siis joonisel tähtmootori käivitamine küljepeale viidud hoorattaga (minu järjekordne tatikpatent). Pingutusrulliga saab parajal momendil , kui hooratas juba vilistab, rihma pingule ja mootor käibki. Mõte selles, et väikese võimsusega mootor pika siristamise peale annab küllaldase hoo.
Suurtel singlitel võiks läbipuhumise hõlbustamiseks ka dekrompressiooniklapp olla. Sinna kaanele peaks suutma sussklapi jaoks keermega ava tekitada. Ilma surveta saab igasugune starterileiutis selle mootori hoopeale.
Ära käbist käivitamist küll proovi. Ütled, et pole tagasi löönud, ära karda, juhtub see nähtus ka tulema omal ajal. Käbist käivitades on kaks võimalust: saad 3 või 6 korda vastu kombitsaid, sõltub, milline kahest käigust sees on. Süütevärk on tegelikult üpris lollikindel, ära ainult räästa all hoia, eeldab pragunenud juhtme ja piibu väljavahetamist.
(03-07-2013, 09:53 AM)metsakohin Kirjutas: [ -> ]Ära käbist käivitamist küll proovi.

Nojah, nüüd hilja seda lugeda. Täna käbimajandusega tegeldud saigi.
Esialgu proovisin Ziguli vändaga käsitsi. Sellega Zidi esimese käigu korral nibin nabin jõudsin käima vändata. Ja seda sooja mootoriga juba. Külma mootoriga ei tee midagi. Teise käiguga oli juba hõlpsam, aga kasu sest pole ju, kuna käike käimise ajal lülitada ei saa.
Ksf diesel pakutud trellivariant tundus ka vähemalt hommikuti külma mootori käivitamist lihtsustav, siis sai sedagi katsetatud.
Võtsin mootorikatte maha ja oligi hea käbile juurdepääs.
Nüüd oli trelli padruni otsa niiöelda käbi vastus vaja välja mõelda. Selleks kasutasin vana kuuskantvõtit, mille peale läks sobiva mõõduga toru, mis sobis käbi avasse. Risti jaoks puurisin augu ja läks sobiva mõõduga pulk keevitusega seestpoolt külge. Kuuskant just seepärast hea, et ei anna padruni sees ringi. Valmis selline asi.
[attachment=43928]
Proovisin siis sellise vene trelliga käivitamist. Ei jõudnud mitte midagi teha, ainult inises. Isegi Zidi teise käiguga ja otsema ülekandega ei miskit.
[attachment=43929]
Kuna siin üks foorumlane kunagi hästi ütles, et kana läheb ka mesitarusse, kui jõud taga, siis...
Otsisin välja kolmefaasilise kaevanduspuuri. Vahekoonusega läks padrun otsa ja käivitamine võis alata.
Käis raksakas ja oligi kõik. Käbil üks kõrv maas. Muidu tundub, et oleks vast jõudnud käima keerata küll.
[attachment=43930][attachment=43931]
Niipalju siis käbiga käivitamisest.
Mõtlesin, et kui teeks käbi asemel sellise ratsi. Käbi külge keevitaks jätkumutri. Ja padruni külge kinnitaks jätkumutri keermesse sobiva poldi. Ja siis trelliga käivitades kerib see polt sinna mutrisse ja mootori käima minnes kerib teisipidi otsast. Tea kas selline lahendus toimiks? Muidugi, kui see polt sinna mutrisse hooga kinni jookseb ja lahti pärast ei keri, siis ilmselt hapud lood.
[attachment=43932]
Kuna vist käbiga käivitamisest miskit välja ei tule, siis otsisin välja ka selle Kavz bussi salongiventilaatori.
Mõte on siis selle tiiviku asemele panna võimalikult väike rihmaratas ja siis väntvõlli otsas oleva käivitustoru külge see sinine rihmaratas. Ülekanne oleks kuskil 1:6. Samas ei tea, kas see mootor üldse jõuaks miskit teha. Mingid andmed otsa peal on. 12V ja mingi 120. On need nüüd vatid või amprid?
Pendiksi ülesannet täidaks siis kiilrihm, mille mootori käivitudes nõrka laseb. Üks asi tegelikult sellise süsteemiga kripeldab ka. Kui Zid läheb käima ja rihma koheselt nõrka ei lase. Zidil vast 3000 Rpm, see korrutada kuuega, kas ankur selliseid pöördeid üle elab?
[attachment=43933][attachment=43934]
Ksf aavu pakutud inertsstarter ka huvitav, aga sellise teeks vast juba ilma elektrita.
Kuna tuli paar kirja ka postkasti, et mida ometi ma möllan selle kaubakäruga, kas lihtsam ei oleks kasutada muud lahendust, kasvõi murutraktorit.
Vastan nii, et see kaubakäru on väga hea lahendus pisemateks transporditöödeks, kasvõi näiteks halgudevedu. Seda just seepärast, et kasti põhja kõrgus on mõnusalt madalal, natuke üle põlve.
Seniajani sai veetud muidu 1PTS ja teinekord ka 2PTS käruga, need ikka vastikult kõrged.
minu murukal seukest kleepsu põle ja kannatab vedada küll.
[Pilt: 22536267945eff_t.jpg] [Pilt: 22536265d6cef0_t.jpg]

muidu aga äkki kannataks seda jalaga starteri teemat möelda.
(03-07-2013, 22:51 PM)diesel Kirjutas: [ -> ]minu murukal seukest kleepsu põle ja kannatab vedada küll.

13 hj B&S mootori ja variaatorkastiga (?) Murray nimelisel elukal tuleb seda piirangusilti tõenäoliselt üsna tõsiselt võtta. Kaks 100m sõitu, koorem kindlasti kõvasti väiksem ja ühel hetkel kadus lihtsalt vedu paugust ära ning hakkas rõvedalt haisema. Kuna peale kuue tunnilist seismist hakkas jälle normaalselt, ilma kõrvalnähtudeta toimima ja vahepal kolm aastat normaalselt mööda läind, siis esialgu ei kisu veel laiali. Viimane käitumine võib suur viga olla. Eks laiskus ja ajapuudus lähe nii mõnigi kord hulga maksma.
Püstsurvetaluvuse number on küll halb nali. 90 N poel ju kümmet kilogi. Tõsi, rattavõllidel ju laagreid pole ja ega need kaua koormust talu...

150 N tõmmet on 3% veeretakistuse korral (autorehv kõval pinnal) 5000 N ehk pea 500 kilo koormat.
Tere.
Olles omanud sellist liikurit viimased 18 aastat siis see käivitus probleem on küll huvitav. Minu oma läheb käima vändast. Tavaliselt kasutan aeglaseid käike mootori küljes. Kui esimese matsuga ei lähe siis teisega on kindel minija. Viimane kord seisis 2,5 aastat garaazis. Peale uue kütuse sisse valamist ja uputamit käis esimeset matsust. Järsku on sul probleeme klappide tihedusega? Mul oli see viga. Muidu on tubli tükk rauda. Vanasti sai kõiki asju sellega tehtud kuni traktor majja ilmus. Nüüd on jäänud peamiselt puude veoks.

Edu
Veiko
Jäi silm peale sellisele kuulutusele: http://www.osta.ee/lustikummut-37543108.html
Oli jälle aega Zidiga tegeleda. Proovisin ka teist karburaatorit, aga ega käivitustulemused eriti paranenud. Hoopis kõige tähtsam on teada nõkse. Et vot nii sooja mootoriga õhuklapi asend sedasi ja uputusnuppu vajutada naapalju. Siis põhimõtteliselt esimese partsu pill.
Aga nagu miskit valesti läheb, siis kaku ogaraks.
Olen vaadanud neid Briggsi horisontaalvõlliga mootoreid ka. Ostaks kohe peale, paraku ei ole ju aeglustavat ülekannet, mis Zidi mootoril on.
Võtsin Zidi mootorilt käigukasti küljest. Ega seda eriti ikka ei kompunni Briggsi mootori külge. Isegi, kui saaks, siis sellel käigukasti väljundvõllil on küllaltki suur murdmine. Pelgan, et murrab lääne mootoril kinnituskõrvad küljest.
[attachment=44024][attachment=44025][attachment=44026]
Ära sai proovitud ka see Kavz bussi salongipuhuri mootor. Tulemus- ei jõua Zidi käima keerata, kurask tahab ikka päris tõsist jõudu.
Veel on selline mõte peast läbi käinud. Zidi mootori koos reduktoriga jätab autorolleri peale nii nagu on. Aga võtab mootoril seest välja kepsu, kolvi ja klapimajanduse. Ja kõrvale läheb siis Briggsi mootor, mille väntvõlli otsas olev rihmaseib hakkab vedama Zidi käivitustoru küljes olevat rihmaseibi ja see siis omakorda väntvõlli. Selliselt saaks juba rihma najal ka siduri ja käimise pealt ka käike valida. See aga tundub imelik lahendus olevat.
Esialgu äkki kellegil häid mõtteid, pilte, kuidas Zidile starterit paigaldada?
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16