automoto.ee foorumid

Täisversioon: Pan Samochodzik ja tema sõiduriist.
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Raamatus “1000 autot” nägin ebahariliku välimusega nelja esilaternaga Ferrarit (lk. 254 kõige ülemine). Asusin internetist seda autot otsima. Lõpuks leidsin ka, tegu siis mitte 410 Superamericaga, nagu raamatus öeldud, vaid 400 Superamerica Pininfarina Coupe Specialega, mis valmistatud Fiati bossi Giovanni Agnelli tellimusel. Esimese hooga viisid otsingud aga sõidukini, mis Ferrarit küll väga vähe meenutas, kuid see-eest tõi meelde kauges lapsepõlves nähtud seriaali.
Poola kirjanik Zbigniew Nienacki avaldas alates aastast 1957 kokku 17 põnevusjuttu, kus peategelaseks kunstiteadlane pan Tomasz (perekonnanime polevat üheski loos mainitud), kes ajaloo- ja kunstimälestisi uurides kõiksugu põnevatesse seiklustesse sattus. Võib öelda, et poolakate oma Indiana Jones. Hüüdnimeks oli pan Tomaszel aga “pan Samochodzik” (eesti keeles võiks olla “härra Automees”) oma silmapaistva sõiduriista tõttu. Sõiduriistaks oli – ja seda 50-60-ndate aastate autovaeses Poolas – amfiibiks ümberehitatud Ferrari 410 Superamerica. Muidugi tehti populaarsete juttude põhjal ka filme ja seriaale ja üht neist, nimega “Pan Tomasz ja templirüütlid”, juhtusingi kunagi 70-ndate algupoolel telekast nägema. Pan Tomasz (kuulus “kapten Kloss” Stanislaw Mikulski) otsis selles loos koos skautidest sõpradega suures Malborki ordulossis muistsete templirüütlite jälgi ja sattus kokku täiesti tänapäevaste kurikaeltega. Paraku jäi suur osa tegevusest mulle arusaamatuks, näitas seda seriaali ju Moskva televisioon, minu vene keele oskus oli tollal aga üsna nadi.
Muidugi polnud filmitegijatel amfiib-Ferrarit kusagilt võtta ja kasutati pisut ümberehitatud sõjaaegset VW 166 Schwimmwagenit. Huvitaval kombel olin seriaali vaadates veendunud, et tegu on jänkide džiibiga, kas siis Willyse või Fordiga. Ka teistes ekraniseeringutes kasutati mingeid imesõidukeid, mis olid küll ujumisvõimelised, kuid Ferrarit ei meenutanud ligilähedaseltki.
Lõpuks ka paar linki. Nienacki fännileheküljel (alumises otsas) võib näha filmides kasutatud sõidukeid, raamatuillustratsioone ja lõpuks ka seda, milline see sõiduk tegelikkuses võis välja näha:
http://www.nienacki.art.pl/i_ferrari_410.html
Artikkel pan Samchodziku kohta on ka ingliskeelses Wikipedias:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_Samochodzik