automoto.ee foorumid

Täisversioon: Must number
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Ma arvan seda,et tõeliste taastajate tööd ei nulli mingi uus kategooria ära. Kui numbril märge selle kohta,pole ju hullu. Ja kasu oleks sellest niipalju,et nii mõnigi vana sõiduk saaks omale dokumendid ja võimaluse liikuda. Vastasel korral oleks võibolla masin hävingus ja pole kellegil huvi asja vasta.
Aga eks siis targemad ise otsustavad,meie jutt on siin lihtsalt arutamiseks.
Musta numbri võlu on see, et saab kokkuhoidu iga aasta ülevaatusel mittekäimise pealt.ning kui selle abil saab ka dokumentideta liiklusvahendi tänavale, seda parem.
Kui nüüd kehtestada mingid lõdvemad reeglid, olgu see number siis kollane või hall, kas see siis tooks teedele tagasi need masinad, mis Vanatehnika foorumis kümnete ja kümnete kaupa inimeste käes on?
Neist vaid mõni üksik on hetkel "restaureerimise ootel" ja loota on, et mõni ennesõjaaegne auto kunagi ka liiklusesse ilmub.Tõsi, mõni on ka juba tänaval.Kuigi väärtautod on ammu läinud, oleks huvilisel, kel võimalusi, valik päris lai, mersudest- bemaritest dekaveedeni.
Eelmise riigikorra ajal oli vanatehnikal lubatud asendada, kui mu mälu ei peta mootor ja üks sildadest kaasaegsete vastu. Nüüdsel ajal sellise ümberehitusega musta numbrit ei saa ja kas arvele saabki sellist vanakest, kui ta musta numbri vääriline pole?
Sellepärast tuleks kõne alla mingid lõdvemad reeglid, kuid ilmselt mitte musta numbri reeglite asemel.
Musta ja valge numbri vahele jääb lai hall tsoon, kuhu kuulub hulk hobiautosid, mis igapäevases kasutuses ei ole (ilmselt suur osa Talveralli autodest, enamus erakogudest jms). Ka EMSA paarteist NL ralliautot kuuluvad sellesse kategooriasse - täna mustale numbrile ei kvalifitseeru, punase numbriga ei saa tänavaliikluses ega ka hobiüritustel osaleda. Tavaregistrisse võtmine tähendab peale uue Liiklusseaduse vastuvõtmist väga ranget kohustust sõlmida kindlustusleping ja ka maksta, kuigi enamus ajast tehnika seisab. Meie arvates ei ole lahenduseks ka hobiautode ajutiselt arvelt maas hoidmine ning üritusteks põhiregistrisse ennistamine, isegi kui see tulevikus PARKi uusarenduste kaudu lihtsamaks muutub. Seetõttu on EMSA läbi AMTELi teinud sellesuunalised ettepanekud Maanteeametile. Uusi värvilisi numbrimärke täna Liiklusseadusse ei kirjutata, lahendus oleks mustale numbrile allkategooriate loomine. ARKs arvelolevate, kuid mitteeksisteerivate autode osas on suhteliselt mõistlikud lahendused leitud, nüüd oleks vaja ka hobiautodele sobiv registriline nišš leida.
See on küll väga õige ettepanek!
(11-10-2013, 22:21 PM)mlsluik Kirjutas: [ -> ]Oleks üks päevakohane küsimus üldsusele: Mis sündmuse tagajärjel kamp isehakanuid on rahvale sellised karmid nõuded ette dikteerinud, mille sarnaseid naljalt mujal maailmas ei leidu...

Rootslased ja soomlased irvitavad meie üle et sellise "saksa täpsusega " paragrahvides järge ajame. Sad Endalgi hakkab juba vaikselt imelik et proovin järgida kõiki neid... kohati tekib küsimus et mis neil "asjatundjatel" (nagu nad ise end nimetavad) viga on?


Rootslastest ma täpselt ei tea aga Soomlastel on nn. kaks versiooni. Nemad vöivad söita ka vanade nn. mustade numbritega ja kuigi auto ei pea olema museoajoneuvo ja samas ei pea see Museoajoneuvo olema ka tähistatud mustade numbritega. Ainuke pöhjus on pääseda maksudest mis seavad ka teatud piirangud. Aastas mitte rohkem kui 30 päeva selle söidukiga liigelda.

Niipalju kui mina olen kuulnud siis sai ka Eestis see nn. must number seaduste hirmus ja maksudest pääsemiseks vanatehnika inimeste poolt läbi pressitud.

Tegelikult vöiks ka meil olla ikkagi pigem selline seadus, et on hobisöidukid ja tavasöidukid.


Aga noh Eestis juba hakkab ka hotrodindus tekkima kuigi pärispalju jama pidi olema ilma porilaudadeta vöi siis poritiibadeta söiduki arvelevötmisega.

http://cdn1.flipacars.com/pics/Ford/ford-hot-rod-04.jpg


Vöi siis selline lihtne auto mille lihtsat ehitust mainis kunagi ksf. väravamehaanik http://preview.turbosquid.com/Preview/20...3Large.jpg

Sellise auto valmisvoolimisega peaks hakkama saama iga vanatehnika huviline ja selliseid autosid vöiks Talverallil näha.


Jah vooliks kyll kui selle ka legaalseks saaks. tegelikult mopeedina saaks, sest talverallil keskmine kiirus ju yle 45 kmh ei ole.

Ok 30 päeva on julm aga 3 kuud aastas oleks paras.

Ega see ajutine kustutamine ylevaatust katkesta ikka pead kulutama ju igakord uue ylevaatuse jaoks raha.

Täna meil önneks neid makse ei ole aga eks nad kohe tulevad.

Suomessa museoajoneuvon tulee olla vähintään 30 vuotta vanha, kunnoltaan ja varusteiltaan alkuperäistä vastaava tai sellaiseksi entisöity[5]. Museoajoneuvon katsastaa aina kaksi museoajoneuvotarkastajaa[5]. Moottoripyörien ja skoottereiden osalta tarkastajat nimittää Veteraanimoottoripyöräklubi (VMPK).

Museoajoneuvoksi luokiteltua ajoneuvoa saa ajaa enintään 30 päivää vuodessa. Erityinen museoajoneuvovakuutus on tavallista liikennevakuutusta edullisempi.[6]
Vabandage väga aga seni kui meil puudub vanatehnika katusorganisatsioon pole meil midagi vaielda ega arutada. Meil on mingid liidud ja klubid. . Me oleme nii pisikesed putukad muus vanatehnika maailmas. Kuna valimised on niikuinii tulemas siis vöiks ju köik liidud ja klubid yle Eesti kokku kutsuda ja tekitada mingi yhine liit vöi yhing ... Jagagem see siis ära Bussid,veokid,autod, mootorrattad,mopeedid,vörrid,abimootoriga jalgrattad ja jalgrattad lisaks ka pöllumajandus tehnika. Ajudega inimesi ju on selles seltskonnas. Unustaks hetkeks poliitika ja mötleks oma harrastusele.Yks suur andmekogu kogu Eesti vanatehnikast koos piltidega tehnikast ning nende taastajatest oleks kenake meile köigile.

Aga vaevalt keegi seda tahabRolleyes

Parimat,

G.G
Mina olin "Musta numbri" sünni juures. Ksf!Indrek Sirk oskab aga rääkida detailideni täpselt praegusest korrast, seda just juriidilise poole pealt, millega just Tema asja täiesti legaalseks muutumisel tegeles. Restauraator/jurist/advokaat jõustruktuuri taustaga on siiski hädavajalik millegi sellise "tõestamisel".

Musta Numbri sünnil Türi raadiomuuseumis sai kohe ka just seda "halli ala" teemat väga põhjalikult vaagitud AGA: probleem on, oli ja jääb poliitikasse, maksudesse, riigi "lihtsasse" rahakogumise võimalusse jne. Eesti Vabariigi põhimõte "põhimõttekindlate" kommunistide viljastaval püsival juhatamisel on siiani see, et kodanik on suli, pätt ja kaabakas, keda peab kgb, sorvvo ja mille iganes kaasabil igakülgselt kontrollima, peedistama ja kui seltsimeestel Langil just.minina või Ligil hakkab eelarvest pappi puudu jääma, siis ka jõhkrate vahenditega kodanikelt selle puuduoleva osa võtma. Lang tegi ära kõige jõhkrama maksustamise: riigilõivud absurdseks! Rah.min jätab aga omale alati automaksude ja muu sellise kasseerimise võimaluse. Ning sama "Põhimõttekindel" on ka see meie õhukeses riigis, et igasugune erisus peab olema eriliselt keeruliselt teostatav, neid peab olema võimalikult vähe (sest äkki peab muidu ametnik tööd tegema!) jne. Tulemuseks ongi see, et vaid ja ainult nii karmilt seda erisust andes suutsid vanatehnikasõbrad Riigile "Ära tõestada" mingisuguse erisuse vajaduse. See sisaldas ju ka ametnike "Lisa"tööd näiteks spetsiaalse numbrimärgi legaliseerimise seadusloomel, päris pika "lisa"töö teh.tingimsutesse asju sisse kirjutada ja eelkõige MÕTLEMIST. Kaasa mõtlemist kohati ikka ka, on veel mõned mõistlikud tegelased riigiaparatuuris.

Uskuge, KÕIK praegused eksperdid näeks hea meelega ka mingit teistsugust vanatehnika klassifitseerimist mis võiks kergendada sellise tehnika omanike elu, lisaks praegusele Mustale Numbrile, millega me ei jää häbisse üheski maailma riigis! Jah, SEE oli ka üks nende karmide nõuete eeltingimustest aga seda MEIE ENDI poolt, kes me selle üldse välja mõtlesime (sest me ka teadsime ette riigipoolset "suhtumist" ning võimalikku hädavajalikku tõestamist). Aga selline lohvkam "Hall Number" ei lähe praegu veel läbi, sest kuidas saaks riik lubada 25-aasta vanuseid autosid kuidagi lihtalt "tasuta" kasutada... See oleks ka selgelt liiga massiline. Nii ongi, et väga karmide tingimustega Must Number on eliit ja kõik muu lihtsalt tavaline vana tehnika. On see hobiks või muuseumis näitamiseks või igapäevaselt sõitmiseks, see pole kellegi asi.
Kohaliku silma läbi vaadatuna näen et on väga tore tänapäeva "eliidinumbrite" olemasolust ja selle taga on ka tohutu vaev kõigilt osapoolelt.

Kuid siiski ma pean nentima et olen viimastel aegadel ka näidud nii mõndagi juhtumit kus on massinale tekkind must nummer kuid tegelikkuses on seal palju lihtsaid ja naljakaid süvenemata agasid (näiteks usa masin mis on küll superkonditsioonis tehtud, kuid kus ei ole tähelepanu üldse pööratud et kas sellist stanget/esiosaga autot on üldse toodetud või on see on teise pealt ette tõstetud, ning sisustuses on ca 50aastat uuemad logod või auto sümboolika sisse tikitud suurelt seljatugedesse mis pole kunagi originaalis olnud), siis minule see küll väga perfektsionismi tunnetust ei jäta. võibolla lihtsalt ei tunta huvi niipalju usa tehnika peensustesse kui teisi asjalikuma vanatehnika detailidesse, kuid eks ilu on siiski vaataja silmades.

tänasel hetkel tõesti pole seda numbri laiendamist vaja - aga fakt on see et see on tiksuv pomm. ja kui ükspäev peaks midagi suuremat toimuma seadusandluses, millega satuvad suure löögi alla hobisõidukid - siis surve all on lahendust vaja ja keegi täna ei tea kuhu see kirves kiirelt lüüakse, kui enne pole ennetavalt asja juba arutletud ja nö variant B-ga arvestatud võivad tulemused olla katastroofilised.

soomes ikkagi saab musta numbri iga vanem sõiduk vahet pole mis konditsioonis see on (seal on must number hobinumber) ja see paraku ongi massiline. sest seal on ehk ühe isiku kohta ca 20x rohkem hobisõidukeid kui siinmail.

tänan. lihtsalt mõtteterad õhku visatud kui sellised.
(16-10-2013, 11:15 AM)jaamakorraldaja Kirjutas: [ -> ]...
soomes ikkagi saab musta numbri iga vanem sõiduk vahet pole mis konditsioonis see on (seal on must number hobinumber) ja see paraku ongi massiline. sest seal on ehk ühe isiku kohta ca 20x rohkem hobisõidukeid kui siinmail.
...

Oot, kumba pidi siis peaks olema:

kas meie reeglid on liiga ranged ja suvaline ilus vana tehnika peaks soovi korral saama musta numbri

või

ainult originaal, millel ühtegi kooslust rikkuvat detaili pole nähtaval, peaks saama selle õiguse?


Praegu esitad küsimuse meie korra liiga leebete tingimuste kohta ja samas tood eeskujuks veel leebema suhtumisega (on see tegelikult ikka nii?) Soome...
andestust.
minul otseselt ei olegi mingit seisukohta.
see on juba igaühe enda personaalse pea sees.

ma lihtsalt viskasin õhku mitu erinevat näidet elust endast.
ja miski ei viita sellele et miski või kumbki peaks negatiivne või positiivne olema. või miski neist lubatud vai keelatud. elu ei käi selle nimel.

eks ma kordan siis ennast: minu postituse oli otseselt vaid suunatud ühe mõttega, et õhus on sellealane probleem kindlasti olemas, mis täna veel vajab selgeid päid kes seda suudavad etgte näha ja vastavalt eeltööd teha. selge on ju see, et viimase viie aasta jooksul on tavalist mittemusta numbri hobiautondust plahvatuslikult juurde tekkinud võrreldes varasema ajaga.

soome sas see on õige - Soome on siiski Soome ja meie oleme Meie - seega ma ei poolda üldse seda et kõike peab igaltpoolt kopeerima aga seal on 50a rohkem kogemusi antud alal - eks miski on selle tulemuseni viinud.

Ise võib ka häid asju teha. Eriti kui õiged asjalikud kodanikud õige energiaga saavutavad parima tulemuse.

jah, juhuslikult sealpool vett on musta numbrivärvi alla sattunud tõesti kõik see mis on vanemat sorti hobisõiduk - nii kehvas seisus isendid kui ka briljantsed eliidid. kas see on õige - ma ei tea kuid seal järelikult nuriseta selle üle, kõik on ühe eesmärgi nimel: huvilised, selle huvi suurendamine rahvas ja maksusoodustus. viimane ongi tõenäoliselt ka üks peamine põhjus ja võib ka siin selleks saada kui ükspäev peaks miskit muutuma. kui muutub.
(16-10-2013, 11:15 AM)jaamakorraldaja Kirjutas: [ -> ]soomes ikkagi saab musta numbri iga vanem sõiduk vahet pole mis konditsioonis see on (seal on must number hobinumber) ja see paraku ongi massiline. sest seal on ehk ühe isiku kohta ca 20x rohkem hobisõidukeid kui siinmail.

Sm.Jaamakorraldaja mured on õigustatud aga pole see Soome ka üldse mingi ideaalpaik! Eriti autonduse osas. Tegelikult on ka seal karmid reeglid aga neid reguleeritakse ... RAHAGA. Samas on seal tundub, et oluliselt lihtsam, auto ajutine arvelt kustutamine ja siis ei ole mingeid makse. Muidugi pole ka Eestis see keeruline tegevus ja suisa vist tasuta aga seda ju ei kasutata väga. Ja meeletu kogus nendest Soome hobiautodest ongi ajutiselt arvelt maas! See torkab suisa müügikuulutusteski silma, et "poistettu registerista". Just eile nettivaraosa kaevates jäi lihtsalt silma täiesti olematute vigadega Quattro, mis kohe, kui ülevaatuselt läbi ei pääsenud, võeti arvelt ajutiselt maha. Milleks maksta autovero, kindlustusi jms? Meie siin teeme maksuvaba kindlustust jms, kuna automaksu ei ole. Ja kui tahad odavalt aga kogu aeg autot registris pidades elada, võtad museoregisteri aga sõita tohid vaid kindla arvu päevasid. Meie praegune Must Number on ju kordades parem: jah, tööd on rohkem aga piiranguid pole üldse ja ka ülevaatuse tihedus on kolm korda väiksem! Kokku igasugust jama palju vähem.
Tere

Mina olen üks inimene sellest "isehakanute kambast", kes on tänase vanasõidukite tunnustamise regulatsiooni taga. Eestis on üha süvenemas ootus, et keegi teeb midagi meie eest ära. Samas see millegi tegemine on kindlasti valesti. On paratamatu, et igaüks näeb asja oma mätta otsast. Vanasõidukite tänase regulatsiooni initsiaatorid vaatasid seda tolle aja kontekstis (aasta 2005). Olemas oli juba nn must number, mis siis oli unikaalse sõiduki registreerimismärk (sõiduki valmistamisaeg ei olnud oluline). Registreerimismärgi väljastamise tingimused ARK poolt olid sisuliselt suulise kokkuleppe tasemel paika pandud. Eraldi riiklikku registrit ei olnud. Väljastatud oli mõne aastaga 21 unikaalse sõiduki akti (registreeritud sõidukeid oli veelgi vähem). Oli ka nurinat, kuna paari sõiduki osas peeti musta numbri väljastamist mittekohaseks. Teravik oli ikkagi vanadel sõidukitel, uuemaid ei osatud hinnatagi.

Selles revolutsioonilises olukorras, kus vanamoodi enam ei saanud, asuski seitsme vanatehnikaklubi poolt loodud seltsing (ei ole registreeritud MTÜ) Eesti Vanatehnikaklubide Liit ( http://www.hot.ee/evtl/ ) pidama läbirääkimisi erinevate ametnike ja poliitikutega. Kuna muud initsiatiivi ei olnud (ei olnud teada), siis keskenduti vanasõidukitele. Kas põhimõtted olid õiged või valed, jäägu teiste otsustada, kuid klubide ühine konsensuslik otsus oli järgmine - vanus vähemalt 35 aastat (samal ajal liikusid soomlased 25 aastalt 30 aastale, FIVA piir on samuti 30 aastat) ning originaalsus (sarnaselt FIVA reeglitele, originaalsusprotsent sõltuvalt valmistamisajast, mida uuem, seda suurem originaalsus). Kuna initsiaatorid olid eelkõige vanema tehnikaga tegelevad ja originaalsusele suuremat rõhku panevad inimesed, siis otsustatigi veidi karmimate nõuete kasuks. Mina ei ole kohtumõistjaks, minul ei olnud ka otsustusõigust. Kuid leian, et see oli õige otsus. Tänane seis on selline, et vanasõiduki registreerimismärk on kvaliteedimärk. Ühtegi ilkuvat välismaalast ei ole veel kohanud.

Miks oli vaja eraldi registreerimismärki? Esiteks ajalooline järjepidevus, teiseks kindlustunne ja eristaatus tulevikuks (erinevad maksud, piirangud sõidukite kasutamisele), kolmandaks tunnustus (mitte restaureerimiskonkurss, vaid paikapandud lävendi ületamine). Vanasõidukina tunnustamise akt lihtsustab sõiduki registreerimist selles osas, et sõiduki omanikul ei ole vaja enam tõendada eraldi sõiduki valmistajanõuetele vastavust. Küll aga ei anna see mingit eelist ebaseaduslikult omandatud või dokumentideta sõiduki registreerimiseks. Sõiduki legaalne omandamine tuleb siiski tõendada. Mis ei tähenda, et dokumentide puudumisel oleks see võimatu. Must number on lihtsalt eristamiskriteerium, mis võib olla, aga ei pea olema.

Millised on tänased ootused? Vähendada vanusepiiri? Ei ole võimatu, pigem ühiskondliku kokkuleppe küsimus. Kes on need huvitatud isikud ja kuidas neid defineerida? Seni olid selleks MTÜ-na registreeritud vanatehnikaklubid. Muuseas initsiatiiv Eesti Vanatehnikaklubide Liidu edasiarendamiseks riiklikku registrisse kantud juriidiliseks isikuks on sisuliselt raugenud. Klubidel puudub tegelikkuses huvi katusorganisatsiooni järgi ning sellist katust ei saa luua väljastpoolt. Paljud räägivad huvilisi koondava organisatsiooni vajalikkusest, aga selle loomine on takerdunud – loe esimest lõiku. Riik tegelikult ootab partnerit, kellega asju arutada ning kelle huvidega arvestada. Loen siit foorumist, et Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) on Eesti Mootorispordi Muuseumi huvides pidamas läbirääkimisi riigiga küsimuses, kus riigil on varem olnud teine läbirääkimiste partner. Vaba maa, igaühel on õigus pöörduda riigi poole. Küll aga on riigiametnikel ka alus kahelda selles, kas volitused ikka on nii laialdased, kui väidetakse. Ja viimegi oma erimeelsused nende ette, kes peaks tegema otsuse kõigi huvides. Samasugust initsiatiivi on üles näidanud Eesti Autospordi Liit.

Täna puudub vanatehnika tunnustamise asjatundjatel pädevus ja oskus hinnata iseehitatud sõidukite vastavust ohutusnõuetele. Neile on antud pädevus hinnata originaalsust, st vastavust valmistaja nõuetele. Tehnilist seisukorda hinnatakse kogemuslikult ja eeldades, et kui sõiduk vastab valmistaja originaalsusele, siis on ta ka vanasõidukite kontekstis piisavalt ohutu. Puudub pädevus hinnata, kas Opel Kapitanile 15 aastat vana BMW tehnika paigaldamisel on see ikka piisavalt ohutu. Või GAZ 67 pidurisüsteemi muutmisel mehaanilisest hüdrauliliseks. Rääkimata sellest, kas 1985. aasta VAZ 2105 on võistlusautoks ümberehitamisel säilitanud teeliikluseks vajalikud tehnilised tingimused. Kindlasti on selline kompetents kusagil olemas ning miks mitte seda kasutada. Kui aga küsimus on selles, et tulemuseks on must number, mida tänases variandis seostatakse originaalkorras vanasõidukiga, siis võime devalveerida musta numbri tähenduse ühiskonnas. Sisuliselt räägime üksikkorras valmistatud sõidukitest, mida enam võistlustel ei kasutata. Selleks võib olla ka paar aastat vana Subaru WRX, mis paar korda üle katuse käinud ja ei saa enam võistlusautona kasutada. Üles lüües näeb aga endiselt lahe välja ning saaks niiviisi tühja sumbutipütiga ning teeliikluseks muidu keelatud varustusega liiklusesse. Järva-Jaani Vanatehnika Varjupaiga korraldatava ürituse „Ehitatud Eestis“ enamus eksponaate läheksid sama kriteeriumi nagu kasutusest mahavõetud võidusõiduautod. Olen nõus, et hobisõidukeid võiks vaadelda ühtse vaatenurga alt. Kuid kas see nurk on kõigile musta numbri andmine?

Naabritega võib ja peabki end võrdlema. Lätis ja Leedus ei ole sellist eristaatust vanasõidukitel. Soomes on must number museoajoneuvol, aga ka lihtsalt vanal sõidukil, kui omanik seda soovib. Kuid eriõigused on vaid museoajoneuvona registreeritud sõidukil, mitte kõigil musta numbriga masinatel.

Tuletan veelkord meelde, et vanasõidukina tunnustamine ei ole restaureerimiskonkurss ning must number on vajalik ikkagi eelkõige liiklemiseks, mitte muuseumis seismiseks. Originaalsus on sõltuvalt sõiduki valmistamisaastast erinev ning vanasõiduki tunnustamist läbiviivad asjatundjad hindavad oma teadmiste ja vahel ka ilumeele pinnalt, kas konkreetsel juhul on vastav lävend ületatud või mitte. Väikeses Eestis ei ole spetsialiste iga margi ja mudeli peale, mistõttu ei ole välistatud haruldasemate sõidukite puhul ka teadmatusest tungitud kõrvalekaldeid. Iseenesest ei ole välistatud, et 1938 aasta Opel Kapitanil on kasutatud osaliselt GAZ 20 tagasilla osi, võib-olla isegi kogu tagasilda. Kui asjatundjad peavad seda piisavalt ajastukohaseks ning originaalsuse lävend on muid sõlmi arvestades ületatud, siis ongi kõik seaduslik.

Kui kõik hästi läheb, siis toimub 2014 aasta alguses taas restaureerimiskonverents. See võiks olla hea koht, kus erinevate huvigruppide seisukohad suurema auditooriumi ees välja tuua ja arutada tulevikuplaane. Umbisikuline foorumis kirjutamine ei vii tulemusele lähemale. Hoopis tekitab pingeid ja solvumisi.

Indrek Sirk
Mõistlikud mõtted. Täpsustuseks niipalju, et AMTEL on teinud Maanteeametile nende haldusalasse puutuvates teemades ca 50 ettepanekut, muuhulgas ka registris olevate "surnud hingede" osas - ühe võimaliku lahendusena esitati mõte "musta numbrimärgi" statuudi laiendamise osas (EMSA kaudu oli probleemistik teada). Ka EALile tehti sellekohane ettepanek, seoses historic komitee moodustamisega nende juures. AMTELi kokkupuutepunktid vana- ja hobitehnikaga on registrite korrastamine, käitluse probleemid ning liikluskindlustuse seadusse planeeritavad muudatused, aga ka tulevase oskustööjõu maast-madalast kasvatamine.

Arno Sillat
P.S. MNTA peaks Autoregistri puhastamist varsti alustama, enamiku aastaid seisnud või olematute autode omanike mure kindlustamise kohustuse osas langeb siis ära. Esialgu "musta numbri" laiendamist vaja ei olnud, kuid diskussiooni võiks jätkata
(16-10-2013, 12:45 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]Samas on seal tundub, et oluliselt lihtsam, auto ajutine arvelt kustutamine ja siis ei ole mingeid makse. Muidugi pole ka Eestis see keeruline tegevus ja suisa vist tasuta aga seda ju ei kasutata väga. Ja meeletu kogus nendest Soome hobiautodest ongi ajutiselt arvelt maas! See torkab suisa müügikuulutusteski silma, et "poistettu registerista". Just eile nettivaraosa kaevates jäi lihtsalt silma täiesti olematute vigadega Quattro, mis kohe, kui ülevaatuselt läbi ei pääsenud, võeti arvelt ajutiselt maha.

Mitte ei võetud ajutiselt maha vaid jäi vahele ja võeti numbrid teepeal ära. Wink

Kui ülevaatuselt saad vea kirja siis antakse tähtaeg mille jooksul pead auto korda tegema, kui viga ei paranda ning vahele jääd, ongi vsjo. Numbrit võetakse eest ja sõidukeeld... Wink Big Grin
Kodanik Sirk on asja üsna ilmekalt kokkuvõtnud. Eks minule ja ka paljudele teistele jääb mulje,et must number on siiski rohkem restaureerimise konkurss.
Minu enda arvamus on,et päris igat masinat pole alati otstarbekas taastada.Mõni võiks jääda sellesse seisu,millisena ta on. Tingimusena,et tegu pole päris romuga. Vaid asi on siiski TÜV kõlbulik ja ajastukohaseid vidinaid on vähemalt 50% ulatuses alles.
Teisipidi oleks vaja rohkem eksperte ja inimesi kaasata,kes jagavad ka vähe moodsamate autode asju, poldi ja mutri tasemel. Praegust on neid eksperte küll aga neile kuluks kohati mõni abikäsi ära.
Tänapäeva digitaalse maailma abiga võiks panna hindamisele esitatavad sõidukid ka avalikku keskkonda välja kus huvilised saaksid avalikult ja loomulikult põhjendatult kommenteerida või esitada viiteid. Loomulikult peaks sellel keskkonnal olema moderaator ja kommentaatorid, ehk rahvaeksperdid peaks olema avalikud. See kasvataks meile hindajate väge juurde, aitaks ära hoida arvatavat kokkumängu hindajatega ja teiselt poolt vähendab ka hindajate hirmu, et nende tööd võidakse alavääristada suvaliste hinnangutega.
Enne kõike tõuseks teadlikkus vanatehnika taastamise osas, ehk siis vahetu õppevahend kõikidele huvilistele.
Minu kõrvu jõudnud peamiseks probleemiks on ikkagi olnud suhtumine, et lihtsal maapoisil võtavad kiiskavad mutrid pea uugama ja igapäevased sissetulekud ei luba edevaid asju väljaspool Harjumaad teha. Vanatehnika taastamine on tegelikult vahva ja lihtne hobi, lihtsalt kusagilt tuleb alustada ja säilitada entusiasm kuni lõpuni.

Mina olen valmis andma avalikuks "musta numbri" hindamiseks oma tehnikat, ei karda kriitikat ja olen võimeline kogu tehtut ka põhjendama. Kui vaja võtan advokaadi appi.
Tundub, et jää on hakanud natuke sulama ka musta numbri taotlemise alal. Et need, kes väidavad et sõiduk peab nagu tehasest tulnud välja nägema pingutavad ikka natuke üle asjaga.

Täna Konse värava eest nähtud üht igati kena ja hästi säilinud mosse 408sat musta numbriga:

http://nagi.ee/photos/mossepower/sets/408173/508333/

Kahjuks pildid telefoniga tehtud, aga kui kõige suuremaid pilte vaadata (3264x1836) siis nendelt ka näha, et värv siit-sealt kriibitud (nt. esitiib, värvi läbivaid täkked näha). Karbil mõlk juhiukse all ja tagumine tungikoht ära tõstetud. Tagapõlle alumine äär roostes ning tagaluugi käepideme alune kumm üsna räbal (tükid puudu), tagurdustuled "päikest näinud". Samuti esitiiva ja põlle vaheline tihend üsna räbal.
Salongis olid polstrid "as-is" säilinud ning musta pika armatuuriliistu asemel oli isetehtud sile "petekas". Lisaks on ka pildil näha kellaploki kõrval armatuuripleki keskel isearetatud lüliti. Salongi ei hakanud pildistama kuna autos oli inimene sees.

Aga siinkohal tuletan meelde et tegu 52 aastat vana autoga ning need üksikud vead on selle aja kohta ikka väga-väga vähesed pea olematud puudujäägid võrreldes sellega, mis keskmiselt sellistest masinatest alles on. Kui siis armatuuri pika liistu saaks replika tellida, mis oleks originaalim kui kellegi isearetus. Samas ajalooline väärtus on jällegi isearetatud liistul.

Igastahes on väga tervitatav kui selliseid säilinud masinaid ka tunnustatakse vastupidiselt arvamusele, et kõik peab "nagu uus" olema. Selle masina hindamisakt oleks kindlasti hea julgustav eeskuju ka teistele hästi säilinud vanasõiduki omanikele, kes siiani on võibolla peljanud oma masina hindamisele andmist "uueks taastatute" kõrval.
Seda vist hinnatakse nagu originaalina säilinu.Mitte  renoveeritud, olen kuulnud.
Kui 006 tähendab kuuendat musta nr. masinat, siis ikka päris alguse asi, et ju ehk nüüdseks aktiivsema kasutusega "kulunud"? Kaua neid numbreid väljastatud on ~ 10 aastat? 50+ masinat?

Musta nr. võiks siiski eraldada töö eest, mis oleks nagu liinilt tulnud ja publik võiks seda vaadates olla (peaaegu) kindel, et asjatundjad on selle kinnitanud kõike arvestades nii originaalseks kui antud juhtumil võimalik.

Pealegi oleks see selles mõttes ebavõrdne(motiveeriv) kui keegi taastab eriteenistuste sadades toodetud pea ilma avaliku infota masina 99% peale ja samas saab masstoodetud peksa saanud pill samuti musta nr.
(20-08-2017, 13:33 PM)cesium Kirjutas: [ -> ]Kui 006 tähendab kuuendat musta nr. masinat, siis ikka päris alguse asi, et ju ehk nüüdseks aktiivsema kasutusega "kulunud"? Kaua neid numbreid väljastatud on ~ 10 aastat? 50+ masinat?
....
Algusest peale autode kategoorias kuues number (A 0006) kuulub sõidukile DODGE WF-32. Sellel mossel uue formaadi must number (A 006) ja antud masina "lähisugulaseks" on A008: 19.08.2016 Eestis esmase registreerimisega. Kõnealuse mosse TÜV (4 aastat) kehtib kuni 07.2020 nii et tõenäoliselt on see mosse saanud musta numbri 07.2016.
Ehk siis täitsa värske musta numbri masin ikka tundub olevat.

Ja musta numbri vääriliseks tunnustatud masinaid oli juba 2015 aasta oktoobris ligi 400. Link Iseasi muidugi kui palju neid arvele on reaalselt võetud.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11