automoto.ee foorumid

Täisversioon: IZ 500cm3 ?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2
Tekkis küsimus, et kas on olemas 500 kuubikulisi IZ krossikaid ?
Kolhoosile oli ostetud kunagi kolm tsiklit, mis olevat olnud CZ 380 tüüpi masinad,,, kuid üks mees väitis hoopis, et need olevat olnud 500-sed IZ-id, millel olid peal olnud ka jaapani päritolu karburaatorid?Rolleyes
Kui suvel Adaveres oma IZ-i jooksutasin, kutsusid ka poisid vaatama, et ühel mehel garaazis viiesajane iðð. Tegelikult oli Planeta Sport vene variant. Planeta Spordi mootoriga tehti ka krossirattaid, näiteks K-15 ja K-16, mis omasid tänava-spordiga ka muid sarnasusi. PS mootor on jaapanlaste pealt maha viksitud ja mingil ajal olid tõesti ka Mikuni (Jaapan) karburaatorid peal.

CZ 380 on ka nimetatud viiesajaseks. Tõsi, mõni mees nendega kunagi ka viiesajaste klassis sõitis, aga ega see siis töömahtu muuda. Tsettidel olid Jikovi karbussid peal.
Need aparaadid olevat olnud nii võimsad, et ikka jõudu pidi kasutama.
Esimesel päeval olevat kõik kolm meest olnud kirurgia osakonnas.Big Grin
Peab vist küla pealt küsima meestelt, et kuhu need saanud on. Ehk annab veel mõni üles leida kusagilt kuuri alt. Ühe aparaadi kohta on andmeid, et olevat olnud kokku jooksnud.Sad
Kas sellistele on veel juppe ka saada? Näiteks teletorni kõrvalt motopoest?
vene tsikklitele saab Tallinast varuosi nii Kloostrimetsa motopoest (Teletorni pood) ja midagi saab vist ka Tondi motopoest.Tõsi,viimases on seda valikut vähevõitu.
Iþevski tehas on teinud küll 500 cm3 klassi kuuluvaid masinaid. Kui nüüd krossiratastest rääkida, siis mudelit M12 tehti kolme mootoriga - 250, 350 ja 500 cm3 klassis võistlemiseks. Tõsi "500-ne" mootor oli hoopis mälu järgi 351 cm3. Kas mõni kolhoos Eestis neid ka kätte sai, selles mina kahtlen. Ilmselt oli tegu ikkagi K15 või K16-ga.

Planeta Spordi mootor ei ole jaapanlaste pealt kopeeritud. See mootor töötati välja Izh-60SM ja Izh-61K mootorite baasil, mootorite täpseid tähistusi hetkel peast ei mäleta. PS prototüüp omas alguses 1:1-le mootorit Izh-61K-lt. Hiljem muudeti käigukasti ja viidi kett paremale poole.
See veel ei tähenda, et prototüüp mõni Jaapamlane polnud.
Olen kusagilt kuulnud, et esimestel Planeta Sportidel oli lisaks karbussile ka muid Jaapani detaile...
Planeta Spordil tehti 10 tootmisaasta jooksul üle 50 muudatuse, enamasti asendusid algselt Jaapanist (mõned jupid ka Euroopast) imporditud detailid kohapeal valmistatutega.
Klaabu, näib et teadmisi on, ehk oskad midagi sellisest asjast ka rääkida nagu IZ-M12? Mul pilt seinal aga rattast endast ei tea mitte midagi.

Planeta Spordi kohalt jäi mul nüüd küll karp lahti - suur osa rahvast räägib, et jaapanlaste pealt tehtud ja nüüd juhtub nii, et öeldakse järsku teisiti... Hmm.
M12 oli ette nähtud mitmepäevasõiduks. Tehti kolme mootoriga - 227, 339 ja 351 cm3. Võimsus jäi vahemikku 25...34 hj. Käike oli 6. Pean küll igaks juhuks järgi uurima, aga mälu järgi olidki mõeldud ainult rahvusvahelistele võistlustele. Kui aega saan, lisan siia hiljem veel midagi.

See seos Iþevski tehase ja jaapanlaste vahel vajab veel uurimist. Plaanis on isegi tehasesse asja uurima minna, kuigi meili teel nad väga agarad suhtlejad ei ole ja ei tea üldse hetkel veel, mida õnnestub sealt välja uurida. Praegu ei ole veel ühtegi head kohalikku kontakti, kellele loota ja kelle abil veidi rohkem asja saaks uurida. Igatahes püüan praegu ühte kokkuvõtvat materjali PS kohta kokku panna, kuna taastan ka hetkel ühte sellist. Palju legende on liikvel, aga õnneks olen leidnud ka paar väga asjalikku uurijat (Venemaalt ja Saksamaalt), keda ka just see mudel väga huvitab ja kellel väga väärt infot on.

Lõpetuseks vaid niipalju, et kui asi sealmaal on, siis teen oma uurimistöö tulemused teistele ka teatavaks. Ja seda ka veel, et kõike, mis igalpool foorumites kirjutatakse, ei maksa uskuda. Enamus on ikka need "naised saunas rääkisid" jutud. Tõsiselt palju valet infot on liikvel.
vilkar. Kirjutas:Need aparaadid olevat olnud nii võimsad, et ikka jõudu pidi kasutama.
Esimesel päeval olevat kõik kolm meest olnud kirurgia osakonnas.Big Grin
Peab vist küla pealt küsima meestelt, et kuhu need saanud on. Ehk annab veel mõni üles leida kusagilt kuuri alt. Ühe aparaadi kohta on andmeid, et olevat olnud kokku jooksnud.Sad
Kas sellistele on veel juppe ka saada? Näiteks teletorni kõrvalt motopoest?


Mina kuulsin umbes 80'ndate keskel 500cm3 Jawade kohta samu hirmujutte. Viiest Eestisse toodud siklist 2 panid kohe esimesel päeval hunnikusse.

vs
rallitaja Kirjutas:CZ 380 on ka nimetatud viiesajaseks. Tõsi, mõni mees nendega kunagi ka viiesajaste klassis sõitis, ...
CZ 380 sõitsid KÕIK 500 klassis (krossi). Sellepärast seda ratst 500seks kutsutigi. Lihtsalt 380 klassi pole olnud.
Olen kuulnud et 500-sed JAWA-d olid valget värvi ja neid kasutas toonane miilits.
vilukas Kirjutas:... ja neid kasutas toonane miilits.
... eskortimiseks. Käisin isegi meie jaoskonnas uurimas. Oli viidud tagasi kesklattu.
See on tore, et inimestel vähemalt kuulminegi korras on.
Stretch: Kas selliseid asju pole siis olemas olnudki?
Tahtsin veenduda (äkki saab osta). Majandusjuhataja väitis, et garaasis seisid valged rattad (2tk). Kasutatud neid poldud. Riigikorra vahetusega tuli need Tallinna kesklattu tagasi saata. Sinna see asi minust jäigi.
Valged Jawad olid täiesti olemas, aga nende ainsaks erinevuseks tavalisest masinast oli värv. Mootori töömaht oli sama, kroomi oli vist veidi rohkem. Kasutaja miilits ostis kunagi ühe sellise riigi oksjonilt, tema ehk oskab täpsemalt erinevusi rääkida.

A.
Täpsustatud andmetel on Eestis teadaolevalt (oma silmaga nähtud) üks ja ainuke 500-ne Jawa mis on originaal punast värvi. Ülejäänud jutud 500-stest on ainult jutt ???
Nii ei ole saanud teemaga kursis olla, kuna sai käidud venemaal.

Vastaksin siis veel nii palju, et isa oli ka 500-st jawat näinud, isegi tema üks tuttav oli sellega saanud sõita ja oli üsna hea minekuga olnud.
Jawa oli olnud siin Rapla kandis. Omanik ise vist oli ära surnud, ning kuur koos tsikli ja selle juppidega müüdi uutele omanikele. Võibolla on isegi veel alles see masin, uurin asja kohta täpsemalt.Smile

Vaadake mu kuulutust ka siis, et ostan iz või cz tüüpi krossi ratta, kuna suvevaheaeg ees ja siis tahaks millegagi tegeleda.
Mitte küll izhi kohta, vaid Jawa http://www.youtube.com/watch?v=VDg1bJi3lUw&NR=1
500ccm.
Lehti: 1 2