automoto.ee foorumid

Täisversioon: Jalgratas TEMPO ???
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Küsimus jalgratta "TEMPO" kohta
Pränafat kasutas Kr.Saar oma Original'il. Novo... oli peamiselt Rootsi siseturu rataste juures kasutusel, seega on kummaline, et selle põhjal üldse Eestis midagi tehti. Või siiski mõned tehti?

Numbriraua kujud siiski Saare rataste omadega sarnased... Saare raam ehk vähemalt on?
kass Kirjutas:Väikesed 4-kohalised raaminumbrid....mis sobiks Saare toodangule vast kusagil 1938 või Ilmarisele mingil ajal...

Kas Sa tead kindlalt, et Ilmarisel olid 4-kohalised raaminumbrid? Minu ühel Ilmarise raamil on ülipikk number (selgelt mingi Saksa raami otsa ehitet), kahel pole aga üldse numbrit (kõik Saksa tehased toorikraami ei nummerdanud).

Ehk siis ma tahan väita, et Ilmarine hankis raamid mujalt, pani lihtsalt nende peale rattaid kokku...
Konkreetselt selle Tempo päritolu osas ei oska kahjuks midagi tarka lisada.

Aga kuna on Saare "kahtlus", siis siin üks hiljuti leitud pikem artikkel Uudislehest 02.04.1939, mille andmeid ei ole veel jõudnud galeriisse välja panna:
Kodumaa jalgrattatööstuse edusammud

Sisseostetavate detailide tootjaid muidugi ei nimetata, jalgrataste toodangumahtu ka ei mainita, aga näiteks tsikleid oli selleks ajaks väidetavalt ehitatud "umbes 100". Ja rõhutatakse seda, et Saare rattad on ehitatud "peaaegu täiesti oma tööstuses valmistatud osadest".
kass Kirjutas:Ka neid Maratoni silte on meil liikumas, ka Lätis muuseumis on esindatud.

Mul lausa terve raam, kahjuks ilma ratasteta, ketirattata jm pisividinateta, mis ei võimalda seda enam mul autentselt [/b]komplekteerida... Sad
kass Kirjutas:Lisan siia veel küsimuse Valdole, et huvitaks selle Maratoni raaminumber ja kas on raamil sarnast selle TEMPO raamiga?Smile

Seda soovi on hetkel VÄGA raske täita. Kui Sa mäletad mu laoruume, siis Maratoni raam on hetkel just kõige raskemas kohas - ripub seal taga viilu tipus, kuhu juurdegi minek oli paras ronimine/pugemine. Oma kunagise korrastamise ajal paigutasin sinna need isendid, mida ebakomplektsuse tõttu on üsna vähetõenäoline algkujul restaureerida ja millede tõenäoline saatus on olla detailidoonorid.

Luban seda, et kui seal tagapool midagi korrastan või ringi paigutan, siis mäletan Su soovi, võtan raami korraks alla ja jäädvustan pilti. Aga ei luba (kahjuks), millal see juhtub.

Kardan, et paljudel vanatehnikainimestel on ladustatud asjad mitmelt kihilt, kus osadele ei pääse väga kergelt ligi...