automoto.ee foorumid

Täisversioon: Plokikaane poldid
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Oskab keegi aidata plokikaane poltide leidmisel. Nimelt vastavale mootorile varuosapoed enam ei anna neid(1,2 Mitsu lancer 83-84a). Kuna ühe poldi juba pingutamisel puru keerasin, ei julge ka ülejäänutega riskida.
Polt tavaline 10mm, pikkus 100mm ja 8mm sisekuuskant otsaga(vähemolulisem). Kust otsida sellisele uusi polte?
Ettetänades, Joosep!
(29-03-2009, 20:06 PM)Jossu Kirjutas: [ -> ]Oskab keegi aidata plokikaane poltide leidmisel. Nimelt vastavale mootorile varuosapoed enam ei anna neid(1,2 Mitsu lancer 83-84a). Kuna ühe poldi juba pingutamisel puru keerasin, ei julge ka ülejäänutega riskida.
Polt tavaline 10mm, pikkus 100mm ja 8mm sisekuuskant otsaga(vähemolulisem). Kust otsida sellisele uusi polte?
Ettetänades, Joosep!

Würthist?
Kuidagi tuleb teada saada mis mootori poltidel samad möödud on ja siis selle järgi tellida. Ma kujutan ette et poes kataloogi sirvides vöiks sellele jälile saada.
Würth muidu hea ja tore pood aga ega nad eriti meeleldi mittelepingulistele müüa ei soovi( kui nad just hiljaaegu oma stiili ei ole muutnud või lp. Jossu on ikkagi juriidiline isik). Baltic Bolt müüb küll tugevdatud polte ka.
Tartus Tähe 116 on mingi ehituspood, seal ka päris suur poldivalik. Samuti Võru tänava alguses tankla kõrval on Poldipood.
Hr. supp ütles, et selliseid polte enam kuskilt kätte ei saa? Ma suvalisi ehituspoe polte eriti plokikaane kinnitamiseks kasutada ei julgeks - pole kindel, kas neil sobivad omadused on.
Ise ka eriti sinna suvalisi polte keerata ei soovitaks. Plokikaanepoldid peaks ju tegelikult töötama nagu vedru põhimõtteliselt. Ja suvalisi polte ettenähtud momendiga pingutades võib saada suure tõenäosusega lahti kas poldist või keermest plokis.Või juhtub veel midagi põnevamat. Aga ei oska kahjuks ise ka sellele probleemile lahendust pakkuda.Sad
Jossu, Sa vist olid Tartu poiss. Usun, et Tartus on Baltic Bolt-i esindus olemas. Sealt saad kasvõi tollmõõdus keermega polte, kui vaja!

Terv. Veteran.
Aga kas ja kuitäpselt pean jälgima poldi tugevusi või muid omadusi?
Vähemalt nõutavat pingutusmomenti on vaja teada.
Siis saaks vaadata sellisest tabelist http://www.wuerth.ee/pdf/Teraspoltide%20...lassid.pdf
, millise tugevusklassiga võiks polt olla.

Kuidas täpselt plokikaane polti valima peaks, ei tea, võin üsna puusse panna.
Ise eeldaks, et pingutusmoment on tabelis antud ALLA elastsus- või voolavuspiiri, ja et plokikaanepoltide valikus ei lähtuta kuidagi teisiti, ja et valida tuleb väikese varuga.
Näiteks kui nõutud on M10 keermega poldi puhul pingutusmoment 52Nm, siis valiks poldi tugevusklassiga mitte 8.8 (mis lubaks pingutust 53Nm), vaid 10.9, mis lubaks pingutusmomenti kuni 74 (ja reaalselt pingutaks 52 peale).
Keegi mehhaanikaga rohkem kodus olev inimene võiks täpsustada, usun, et siin foorumis peaks selliseid ikka liikuma Smile. Võibolla on pingutusvaru hoopis kurjast...

Seda, et plokikaanepoldid mingid täiesti erilised poldid oleks, mida polditootjad ei tooda, toodangunimekirjas ei näita ja teevad autotehased ise või saavad ainult eritellimusega polditootjatelt, väga ei kahtlustaks. Pole eriti loogiline.

Nõutavad pingutusmomendid on mõnikord antud poldipingutuse kaardil (plokikaane tihendiga kaasas käiv info). Netikataloogides kohati kah olemas. Siit olen kunagi ühtteist leidnud http://www.elring.de/index_en.php
Võimalik, et ka mootoriremondi manuaalides sellest juttu.

Bensiinimootoritel on plokikaanepoltide pingutusmoment suurusjärk kusagil 40…80Nm kandis.
Mul mitsu mootoril näitas autodata :
esimene aste 69-73 nm
siis auto käima 15 minutiks ja peale seda 78-88 nm

Kuid ega keegi ei tea kohta kus saaks võrrelda polte, ehk mõnel samalaadsed?
Haa-haa-haaa, oi seda tarka targutamist ! Küsimus oli selline, kust saada sobivat polti. Tean, et Baltic Boltist saadi plokikaane tollkeermega tikkpolt, tõsi küll, see telliti kohale. Kordan siis veelkord, et härra Joosep, poldi saad siis Viljandi B B-st, kui Tartus esindust pole. Saad sinna ju kõne võtta!

Terv. Veteran Ja jätke jama!
[ Tean, et Baltic Boltist saadi plokikaane tollkeermega tikkpolt, tõsi küll, see telliti kohale. Kordan siis veelkord, et härra Joosep, poldi saad siis Viljandi B B-st, kui Tartus esindust pole.
Ettevaatust Balti Boldiga, olen kahel korral saanud oma 67-le tollkeerme semel meetrekeermed, kuig "spetsialist" kontrollis eelnevalt keermekammiga so kindluse mõttes kohapeal vastavalt oma poldi või mutriga üle proovida, vähemalt Tallinnas
BB-s polnud essugi, käisin siis Lasitas, kus prooviks sain ühe 1,25 sammuga poldi, küll on see 10mm jagu lühem, eitea kas julgeb sellega pingutama hakata?