automoto.ee foorumid

Täisversioon: Päike, tuul ja vesi - need me sõbrad kolmekesi
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
OK, kui taaskasutus, siis taaskasutus. Väike õppevideo: http://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsRC...re=related
Krt...see "päkeseõhk" on huvitav! Tuleb välja, et kui klopsida kokku ütleme ca 2-3 ruutmeetrine kast, siis võiksin oma tööruumi (ca 30 m2) sellega vabalt soojendada..Rolleyes
optimistid ütlevad 1kW ruutmeetri kohta ja pessimistid 0,8kW ruutmeetri kohta, aga mina olen arvutanud 0,7kW siis ei pea pettuma.

ilmselgelt on pilved erinevad, aga minu aken suutis anda ka pilves ilmaga sooja.
siis küll tõstis ta 4*C pealt 14*C peale aga seegi ju asi
siis kui pilv hakkas niipalju läbi paistma, et päikese asukoha said öelda, tõusis temp 17*C peale. kõige nigelam tõus oli 4*C pealt 6*C peale aga tõus seegi. tulemused sund ventilatsiooniga. ilma vendita ei proovinud. ei tundunud mõtekas.

akna suurus on 1,9m2

vene klaasi eripära ka veel, et otsustas mingi hetk pauguga lõhki minna aga see ei sega. vähemalt mitte märkimisväärselt.
Kui klaas lõhki läks..kas peab ilmtingimata klaas olema?
(28-03-2012, 00:43 AM)Tift Kirjutas: [ -> ]Kui klaas lõhki läks..kas peab ilmtingimata klaas olema?
Klaasil pidada jah, see häda olema, et kuumaga lõhki läheb, eriti vene omal. Klaas on muidugi parima läbipaistvusega. Paremaga kui plastik. Aga vahe on väike ja plastikuga võib ju paneeli veits suurema teha. Ise olen sihtinud Makroloni. See on selline kihtplastik, millest tehakse kasvuhooneid ja varikatuseid. Läbilaskvus veidi väiksem kui klaasil, aga see eest peaks hästi sooja pidama, kuna on õõnes. Ainult kallis on raip! Muidu ehitaksin juba ise ka...
ee, kas nüüd see kihiline polükarbonaat sinna kõige õigem ikka on?
ehk oleks targem monoliidiga asi teha?
a ma muidugi ei saa ilmselt asjast üldse aru.
klaas parim jah aga mitte iga klaas
kui selektiivklaas ette panna siis on asi ikka väga kurjasti.

plastiga tegelikult ka see eelis, et on kergem.
kihtplasti tuleb otsid kohti kus odavam. ise ostsin emale 6mm paksust ja maksin 8€ ruut. paneelile võib 4mm panna. see odavam.
plasti miinus on tema läbipaistvuse vähenemine aastate jooksul. u. 10 aastaga on ta piimjaks muutunud.
vastuse jään muidugi võlgu kui palju paneel sellisel juhul võimsust kaotab
kihtplastil peab kindlasti otsad kinni kleepima sest muidu lähevad putukas ja niiskus ja sammal sisse ja paari aastaga pilt läinud.

mingi teoorja kohaselt pidavat sellel kihtplastil olema veidi suunav omadus seetõttu et vaheseinad peegeldavad külgedelt tulevat valgust paneeli aga tõestust ei tea.

probleem on ka tembi taluvus aga tuleb panna piisav vent.

plussiks on parem sooja pidavus võrreldes mitte kiht plastiga
(28-03-2012, 09:36 AM)diesel Kirjutas: [ -> ]ee, kas nüüd see kihiline polükarbonaat sinna kõige õigem ikka on?
ehk oleks targem monoliidiga asi teha?
Mida soovitad? Mis see hea oleks?
kirgast monoliiti on kõige õhemana 0,75mm paksuses. see vist ei passi mitte. a võib-olla mingi 2 või 3mm oleks juba hää?
ei tohi ka unustada UV-d
iga läbipaistev plast ei ole mõeldud selle jaoks, et ta UV-d kanataks
paljud lähevad paari aastaga valgeks

plast mille hinnast rääkisin anti garantii 10a
muidugi hakkab valgenema kohe aga piim ei ole ta mitte 2a pärast vaid 10a.

eelpool lingis pakutavat juures ei olnud sellest midagi mainitud aga võimaik, et ka need kannatavad.
makrolon on ühepoolselt uv kindel
seletage lollile kas mitte seesama UV ei ole see mis kütab ?
ehk kui on UV kaitsega materjal siis sellest ei lähe ka UV läbi või on osaliselt takistatud ja seetõttu ka ei toimu soojendamist.

UV kaitsekilega kaetud akende puhul ei lähe põrand nii soojaks kui ilma kileta akende puhul !
(29-03-2012, 10:40 AM)MeelisV Kirjutas: [ -> ]seletage lollile kas mitte seesama UV ei ole see mis kütab ?
ehk kui on UV kaitsega materjal siis sellest ei lähe ka UV läbi või on osaliselt takistatud ja seetõttu ka ei toimu soojendamist.

UV kaitsekilega kaetud akende puhul ei lähe põrand nii soojaks kui ilma kileta akende puhul !

Valguse spektri ultraviolett ja sinine osa kannavad kordades vähem energiat kui punane ja infrapunane osa. Soojus levib kiirgusena just infrapuna kiirgusena. Klaasil on üks omadus, nimelt ei lase hästi läbi UV kiirgust, mistõttu auto aknad annavad piisava kaitse, inimene ei päevitu. Päevitub taksojuhi vasak käsi, sest aken on palavaga lahti. Seda enne konditsioneeride ajastut. Nüüd on ju aknad kinni ja enam käed erinevalt ei päevitu. Klaasidega prillid kaitsevad silmi UV eest, mida ei saa öelda plastikklaaside kohta. Kui plastikul pole lisatud UV kaitset, siis ta silmi ei kaitse ja võib tekkida kahjustus. Muidugi ei suuda klaas kaitsta otsese keevitusleegi eest, mis peamiselt koosnebki UV-st. Siis kasutatakse tumedat klaasi. Siin mõjub üks kõrvaltegur ka, nimelt suhteliselt pimedas ruumis on silma pupill täiesti avatud ja siis pääseb mingi aja jooksul täisavaga silma üleliia suur kogus nii valgust kui UV-d. Alles mõne aja pärast silmaava väheneb aga kahjustus on juba sündinud.
UV kaitsekilega klaasi ma ei tea akende ette pandavat. Küll aga selektiivklaasi, mille omadus ühes suunas soojuskiirgust läbi lasta ja teises suunas tagasi peegeldada. Seda siis infrapuna kiirgust.
Ega see jutt nüüd 100% õige priuugi olla, ehkki nii ma olen asjadest aru saanud.
(29-03-2012, 11:29 AM)aavu Kirjutas: [ -> ]UV kaitsekilega klaasi ma ei tea akende ette pandavat. Küll aga selektiivklaasi, mille omadus ühes suunas soojuskiirgust läbi lasta ja teises suunas tagasi peegeldada. Seda siis infrapuna kiirgust.

Minu teada ei ole selektiivklaas suunatundlik, aga ta ta ei lase läbi madalsageduslikku soojuskiirgust (ehk madalsageduslikku infrapunakiirgust). Sellist kiirgust tekitavad objektid, mille temperatuur ei ole väga kõrge. Küll laseb ta läbi kõrgema sagedusega IP kiirgust, mida kiirgavad välja kuumad objektid, näiteks päike. Seepärast ei lähe läbi selektiivklaasi toast välja näiteks ahju tekitatud soojuskiirgus, aga ka päike kütab suvel natuke vähem, ehk põrand on tõesti jahedam.Wink

----------
Mis puutub aga plastikute UV kaitsesse, siis see takistab vaid UV kiirguse põhjustatud plastiku lagunemist, ei pea aga kuskilt otsast kinni UV kiirguse plastikust läbi minemist.
ja näe loll sai targemaks
ma arvasin et see mis toas põrandat kütab on see kuramuse UV millest niipalju halba räägitakse aga tegelikult on see miski muu ehk infrapuna.
loogish - infrapuna kiirgurid on need mis kütavad näiteks saunas.

seega järeldus - mida selgem ehk läbipaistvam on "klaas" seda parem ? ja ei tohiks takistada IP levikut.
Ksf! aavu jutt täitsa õige ja korrektne. Kütab põhiliselt infrapunane. Teoreetiliselt võib kate ka silmale läbipaistmatu olla ja soojakiirgus jookseb ikka läbi.
UV-d vajab fotoelektriline paneel. http://en.wikipedia.org/wiki/Photoelectric_effect
kui UV-d vajab fotoelektriline paneel siis sellest küsimus. kas UV peegeldub või neeldub klaasis?
fotoelektriline paneel ei taha soojust aga lisa peeglite kasutamine tõstab tootlikust, kuigi tehas ei luba seda kasutada ja kaotab garantii. aga kui nüüd UV peegeldub klaasilt siis saab ju seda kasutada?
see asi ka, et moodsad vaakumtorud ongi seestpoolt sellise kattega mis ei paista läbi.
põhimõtteliselt on ka need torud kodus valmistatavad.
Fotoelektriline paneel tarbib nii UV-d kui nähtavat valgust. Infrapuna ainult soojendab paneeli ja vähendab selle tootlikkust. Fotoelektriline töötab paremini külmas. Minu arvates pole vahet, millega peegeldad. Kui ajad paneeli kurjemaks, kui tehase maksimum ette näeb, siis ka kooleb kiiremini. Samas pilvise ilmaga ja talvel on kiirgus nõrk ja selle kontsentreerimine mõistlikkuse piirides ei tohiks kahju teha. Pakun, et kõik on kinni tehase andmetes. Kui on antud maksimum, siis nii ka on. Kui ajad "üle võlli", siis tuleb leppida ka võimalike tagajärgedega.
Minu paneelil on maksimumiks kirjutatud 3A. Sinnamaani ja üle selle läheb loomulikul teel harva. See on siis, kui päike lajatab kahe heleda rünkpilve vahelt, aga see on lühiajaline ja mitte iga päev esinev nähtus. Heledal suvepäeval saaks peeglitega 5-6A ka kätte kui vaja, aga siis oleks paneelil varsti matus ka, ma kardan.
just ongi tootlikuse huvides asi hea mitte võimsuse.
IR soendab paneel niigi suvisel ajal ülearu ja kui panna sinna näiteks tsinkplekk peegel siis kandub ka IR edasi aga kui näiteks tavalist klaasi mis peegeldab(kui peegeldab) suuremalt jaolt ainult UV siis ei ole kiirguslikku soenemist niipalju aga kehvas valguses peaks ju saama paremini energiat?