automoto.ee foorumid

Täisversioon: DDR-i traktorid eestis.
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Kas vene ajal toodi eestisse peale RS-09 ka muid ida saksa traktoreid nt fortchritt zt 300 ja 400 seeria omasid?
NSV Liit peale RS 09 muid DDRi traktoreid, nagu näiteks ZT 3xx ja 4xx seeria masinad, suuremas koguses ei importinud, seega ei olnud neid ka Eesti kolhoosidel ja sovhoosidel. Küll on aga Harjumaal Kolgaküla Traktorite ja Tööriistade Muuseumis 1950ndate aastate alguses toodetud traktor RS 01 «Pionier», mida väidetavalt paar tükki oli sel ajal siiski Eestisse sattunud.
Tegu on siis sellise traktoriga: http://de.wikipedia.org/wiki/RS01
Fortchritt niidukeid ja kombaine (516?) mõned ikka liikusid Rakvere rajoonis, ilmselt ka mujal. Põllul tööd tegemas olen neid kunagi ammu näinud aga rohkem ei tea midagi kosta. Ja kõik need E seeria niidukid on ju ka Fortschritt firmast DDR päritoluga (302 ja 301 ja 318 ja 281C) ja siis kiipamasin K 453 samalt firmalt.Vist mingi vaalukaaruti oli veel E 247.
(13-09-2009, 09:20 AM)sass Kirjutas: [ -> ]Fortchritt niidukeid ja kombaine (516?) mõned ikka liikusid Rakvere rajoonis, ilmselt ka mujal. Põllul tööd tegemas olen neid kunagi ammu näinud aga rohkem ei tea midagi kosta. Ja kõik need E seeria niidukid on ju ka Fortschritt firmast DDR päritoluga (302 ja 301 ja 318 ja 281C) ja siis kiipamasin K 453 samalt firmalt.Vist mingi vaalukaaruti oli veel E 247.
Sassi jutt on täiesti õige, tõsi, termin "kiipamasin" on minu jaoks täiesti uudne, aga tänu lisatud mudelitähisele saan aru, millest jutt. Millalgi 1983. aasta paiku vahetas K 453 välja veidi täiustatud presskogur K 454, väliselt need omavahel praktiliselt ei erine, kui mitte arvestada värvi. Teraviljakombaine E 516B hakkasid Eesti põllumajandusettevõtted saama 1984. aasta paiku, kümnendi lõpupoole (ca 1988-1989) toodi selle asemel sisse mudelit E 517.

Aga konkreetsel juhul oli küsimus endises Saksa DV-s toodetud ja Eesti põllumajandusettevõtetes kasutusel olnud traktorite kohta, mistõttu ma oma eelmises vastuses muud DDR-ist imporditud põllutehnikat ei puudutanud.
Eks need Fortschritt traktorid üpriski tobeda väljanägemisega riistapuud on.Ja kliirens tundub ka madal olema.Aga pika telgede vahe tõttu võib nendega päris hea rippsüsteemiga raskeid asju vedada olla.
Lisan siia pildid viimasena 1989 tootmisse läinud Fortschritti traktorist FT-4520.
Mismõttes tobeda väljanägemisega?! Minu meelest on nende ZT seeria traktorite disain täitsa OK. Mõnusalt arhailine, aga samas kõik vajalik olemas. Pealegi tuleks igat asja vaadelda ikka oma aja (konkreetsel juhul 60.-80ndad aastad) kontekstis.
Pigem on tobeda väljanägemisega (kui üldse küsimuse sellist asetust korrektseks pidada) tänapäevased nn. lääne firmade traktorid: ei mingeid emotsioone jne.Rolleyes Ega mul sellepärast tänapäevase tehnika vastu midagi ei ole ja tehnilises mõttes on sellele üleminek (pean praegu silmas eeskätt Eesti olusid) möödapääsmatu.
(13-09-2009, 20:09 PM)Laurix Kirjutas: [ -> ]Eks need Fortschritt traktorid üpriski tobeda väljanägemisega riistapuud on.Ja kliirens tundub ka madal olema.Aga pika telgede vahe tõttu võib nendega päris hea rippsüsteemiga raskeid asju vedada olla.

Meenus, et olen 5 aastat tagasi ühte ZT-seeria traktorit Eestis ka pildistanud. Ei hakka pilte uuesti siia üles panema, vaid annan lingi varasemale teemale:

http://forum.automoto.ee/showthread.php?...#pid130643

Omanik väitis tookord selle olema vanema malli Zetor traktori, mida see muidugi pole, aga ei hakanud temaga ka vaidlema.
Aga nõukogude ajal neid Eestisse ei imporditud nii, et küllap on see isend siia jõudnud muid kanaleid pidi ja ilmselt juba nn. taasiseseisvumise järgsel ajal.