automoto.ee foorumid

Täisversioon: K:plastmassi sulatamine ja valamine
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
kas keegi on kokku puutunud plasti valamisega.nimelt oleks vaja valada uued tagatule klaasid autole.vanad tule klaasid osaliselt olemas ja saaks mingi vormi äkki teha Big Grin
või on see liiga porr..
Millised need olemasolevad klaasid siis on? Üldjuhul on tuleklaaside sisepinnad valguse hajutamiseks reljeefsed. Ei usu, et koduste vahenditega oleks võimalik valmistada tuleklaase, mille optilised omadused ei varieeruks.
(14-12-2009, 15:38 PM)swen17 Kirjutas: [ -> ]kas keegi on kokku puutunud plasti valamisega.nimelt oleks vaja valada uued tagatule klaasid autole.vanad tule klaasid osaliselt olemas ja saaks mingi vormi äkki teha Big Grin
või on see liiga porr..

On küll võimalik. Vanast klaasist tuleb teha RTV silikooni sisse vorm ja pärast UV Clear resin (põhimõtteliselt läbipaistev vedel plastmass) koos vastava värvainega segatult valada vormi. See lõbu ei ole muidugi odav, kuna ainuüksi materjalidele kulub paar tuhat krooni. Odavama raha eest on võimalik juba ehk originaalklaasid leida. Kui väga suur häda käes ja rahas pole küsimus, võin aidata.
(14-12-2009, 16:29 PM)Alts Kirjutas: [ -> ]... on tuleklaaside sisepinnad valguse hajutamiseks reljeefsed. Ei usu, et koduste vahenditega oleks võimalik ...
Hajutit on täitsa võimalik teha. Big Grin
Sügaval vene ajal, kui õitses autode kapitaalremont, siis valmistati seal ka tagatule klaase. Mingi imelik punane länn oli see, millel hajutiks oli klaasi pind tihedalt augukesi täis puuritud. Hajutuse seisukohalt pole suurt vahet, kas on klaas mummuline või auguline.
Smile
robi antud leht on väga huvitav.aga tuleb välja,et lihtsam on ikkagi osta kalli raha eest terved tagatuled.autoks on siis chrysler new yorker -77.tuled ise näevad praegu välja sellised- http://album.ee/node/21780957/50209727
aga peaks nägema välja sellised- http://album.ee/node/21780931/50209727
Eelpool toodud "valatava plasti" kilohind on üsna suur (20-30) eurot 0.75 liitrit.

Seega oleks huvitav teada, kas keegi on limonaadi plastpudeleid (PET-plast) kodustes tingimustes "ümber sulatanud".
Limonaadi ja mineraalvee pudelites olevat läbipaistvat PET-plasti saaks käsitleda 0-kilohinnaga olmeprügina (kui silt ära kukub või kulub, siis taara automaat teda tagasi ei osta ja ongi 0-kilohinnaga plast olemas).
Isegi kui 40 grammi kaaluvaid 1.5 liitriseid limonaadi pudeleid 1 eek eest kokku osta, tuleb nende kilohinnaks 25 eek, mis on kümneid kordi odavam, kui eelpool toodud "valatav plast".

PET-plast sulab +260C juures - kui temperatuuri täpselt ei kontrolli (kuumutad liigselt üle), siis muutub ta läbipaistmatuks halliks häguseks plastiks (kunagi ma üritasin neid üles sulatada ja valada, kuid ei pööranud tähelepanu temperatuuri täpsele kontrollimisele - sulatada ja valada teda sai, kuid tulemus polnud eriti läbipaistev).

Kui keegi on limonaadi pudeleid (PET-plasti) kodustes tingimustes ümber sulatanud ja tulemuseks on saadud valgust läbilaskev plastitükk (ideaalis sama hea, kui limonaadi pudel), siis võiks oma kogemusi jagada.
Kui kellegil väga vaja, siis on minu kaudu võimalikud kaks varianti:
1. "optical crade" ehk siis just läbipaistvusele orienteeritud polükarbonaadi graanulid, mis on vastava plasti toormaterjal. Kilohind jääb mõistlikkuse piiresse, Täpsemalt privas ja pean oma tööandjaga rääkima, kui kellegil vajadus olemas on.
2. Sellesama plasti praakdetailid ümbersulatuseks. Läbipaistvus uue tsükliga kindlasti kannatab aga ka kilohind on väga mõistlik. Küsimus, et miks see praak üldse midagi maksab? Sest see müüakse polükarbonaadi tootjatele tagasi, kes selle purustavad ja madalama klassi toormena uuesti maha müüvad.