automoto.ee foorumid

Täisversioon: Varasirkel
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Tere!

Kui meie esivanemad palkmaju ehitasid, kasutasid nad palkidele tappide ja vara märkimiseks tavalist sirkli moodi vidinat, või lihtsalt laia peitlit. Tänapäeval on vahendid pisut peenemaks läinud:

Selliselt leheküljelt leidsin sellise asja:
http://www.chamberslogscribers.com/

Mis siin salata, tahaks endale ka sellist vidinat, kuid ei raatsi niipalju raha välja käia. Seega prooviks ise teha. Ootaks kaasmõtlejate ideid, materjali ja teostuse osas.
Asi peab olema kerge, ja suhteliselt täpne (puudutab siis nt siinidel liikuvate käppade lokse). Käepideme osas liikus algselt mõte (dur)alumiiniumi poole, kuid miks mitte mänguasjapoest plastik püstol laiali lammutada...
Mis võiks olla siinide materjaliks? Endale kargavad pähe roostevaba teras, duralumiinium ja titaan(kuid selle saadavus/hind ja töödeldavus on mulle võõras teema)
Ja kuidas oleks lihtne painutada töödelda käpad vastavasse kujusse?



Sellel lehel oleva sirkli pliiatsiks on nn "Space pen" mis sisuliselt kujutab endast rõhu all oleva tindiballooniga pastakat. Need pastakad lõi keegi Fisheri nimeline algselt USA astronautidele kaaluta olekus kirjutamiseks. Enne kui NASA loa andis, pidi tegema hulgaliselt katsed ja muud jura......venelane oli ilmselt kavalam/odavam ja kasutas harilikku söepliiatsit.
Seda pliiatsit on võimalik ka eestist osta
http://www.elfaelektroonika.ee/artnr/80-.../astronaut
USA tiba odavam, kuid sellega muu asjajamine.

Esimese lihtsama sirkli tegin selle
http://www.mehr-als-werkzeug.de/medias/s...P_WE_8.jpg

analoogi järgi, kuid tal on mõned miinuseks see, et nii kui haarade vahelist kaugust muudad, pead ka uuesti loodima.

Kuna siin foorumis liigub palju osavnäppe, kes jagavad töövõtteid miniatuurse aurumasina valmistamisest, kuni k-700 mootoriremondini. Kusjuures vajaminevad tõmmitsad, rakised, abivahendid tehakse sageli ise, siis on see ilmselt väga õige koht küsimiseks.


tervitades,
Mikk
1) "Püstoli käepideme" võiks algatuseks mõnest mänguasja poest tuua ja sinna loodi elemendid kinnitada (epo limiga?).

Seejärel aga kinnitada olemasolev sirkel püstoli käepideme külge.

Kui sirkli harud "loperdavad", siis tuleks suurendada sirkli harude kokkupuutekohas oleva ringi läbimõõtu (piltlikult öeldes 5 sendise asemel 1 kroonine), mis vähendab otste loperdamist.

2) Kui tahta "liikuvat siini" püstoli käepideme külge, siis oleks kõige odavam lahendus "sahtli siinid", mida müüakse mööblifurnituuri poodides mõnekümne eek eest (arvestades seda, et sahtli siinid on laagrite peal, kuid olematu hinnaga, siis oleks ta mõistlikuks alglähendiks ).

Kui tahta sahtli siini niigi väikseid lõtke vähendada, siis oleks mõistlik kinnitada üks siin püstoli käepideme ühele küljele ja teine siin teisele küljele, ning nad pinge alla jätta kokkusurumise meetodil, mis suurendab hõõrdumist ja vähendab lõtke.

3) Äkki mõnel "hiinakal" on hinnasildil null tagant puudu - samuti otsi Ebay müügikuulutustest (scriber).

Kui ise tegema hakata, siis tuleks üritada igasugu käepärasest odavast sogast ta kokku panna - mitte aga hakata titaanist ja alumiiniumist kalleid täpisdetaile valmistama.
Milleks?
Palgi varal saad 1mm ja täpsema tulemuse ka tavalise kassiga või sirkliga, millel pliiatsi kinnitus küljes.Pärast bajonettsaega läbi ja varasse ei pista ka tikku vahele.Tapi tegemisel see kobakas ei mahu sul kuskile vahele.Pliiatsiks olen kasutanud LYRA PLAST_O_MARK 6363 ,joonistab ka klaasi peale,hind ca 30 eeku.
Edu.
Terekest!

Siiani olen teinud selle enda tehtud Veritase sirkli analoogi abil. Sirklil lood kahtepidi lood peal. Kui märkimisel kannatust on, siis lühema ja läbimõõdult miski 25-se palgi teeb ühe märkimisega ära (koerakaela puhul).
Aga selle sirkli miinus ongi see, et nii kui muudad haarade vahelist kaugust, pead ka uuesti loodima. Samas pika palgi puhul jõuab pehme pliiats ära kuluda, mistõttu täpsus väheneb. Samas on just pikk ja raske palk see, mida mitu korda keerame ja tõstma ei kutsu.
Peab sinu proovitud pliiatsit ka proovima. Siiani on kõige paremini end õigustanud (just märja palgi puhul) keemiline pliiats (punane).

See uue sirkli mõte tekkis lihtsalt siis, kui sain korraks seda sirklit proovida. Pliiats tegi väga ilusa-peenikese-tugeva joone äsja kooritud palgile.
Tere

Oskab keegi oelda kust tartust leida vastavat sirklit millele oleks hea vaikest loodi ( [Pilt: I562486.jpg] ) kinnitada.
Ainus enamvahem sobiv mis olen leidnud on netis: http://www.mkt.ee/dyna/site/cgi/662est?i...=1&order=2

sinna saaks stopperi kylge panna kruviga vaikese loodi (naiteks L kujulise nurgikuga) ja oleks justnagu oige seade olemas.

Siiski ehk oskab keegi noua anda:
kust leida/mis oleks hea lahendus loodi kinnitamiseks sirkli kylge (nurgik on pisut suur ja raske )
kust leida vastavad sirklit tartust poodidest (stopperiga, pliiatsi koht).

Tanud.
Eri sorti sirkleid on ka IKH Tööriistamarketis (Ringtee ja Aardla rist). Loodi kinnitamiseks on mõistlik ise miski nurgik teha. Aga tee nii, et saad kahes suunas reguleerida. Vaata Veritas Log Scriber (google) sealt saad snitti võtta.
Nädalavahetusel saan enda sirklist pilte teha, saad uurida ja saan öelda, mis teisiti teha.

PS! Kui on märg palk on siiski mõistlik vara peitliga (või kahe teraga sirkliga, mitte pliiatsiga) märkida.

tervitades,
Mikk
polegi see loodiga sirkli tegemine vaga keeruline.
ma votsin selle va"ikse 2 mulliga loodi , sealt saab ilma vaevata need 2 mulli va"laj vo~tta. liimisin plastmassist sirkli kylge (pliiatsihoidjaga). liim on krt nii tugev et kui tahtisn 1 mulli a'ra vo]tta , ei enam ka'tte saa.

ainus viga et 2 palgi vahelt (tapi jaoks) ei saa markida. tappi ja vara sai kyll ilusti joonistada. kokku maksis 100 eek.