automoto.ee foorumid

Täisversioon: Millega tegu?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Kasutaja Talupoeg Taluja saatis mulle sellise kirja:

Tere. Mul on siin üks imeasi,mille ostarvet ei oska nimetada. See on pandud kaubabussi tagasilla pooltelje otsa. See on Rootsi toode,ümargune junn,mille otsast saab kruvikaga keerata nõksu ja siis tuleb väike kaan eemale. Seal oleks nagu mingi pilu,millesse saaks panna nagu mingi kaardi. Ise arvasin,et ega see mingi parkimise asi pole,või kiirtee maksu jaoks. Mis asi see tegelikult on,ei tea. Sain selle VW LT28 tagasillalt, oli üks vana 80-ndate pika kabiiniga ja tagant kastiga masin,mis oli Türi vanarauda viidud.

Panen ka 2 pilti,ehk leidub siin targemaid,kes asja ostarve lahti seletavad.
Tegu peaks olema kas sillaluku või ärandamisvastase seadmega. Pilu on vast võtme jaoks. Midagi kokku ja lahku ühendatakse nagu pildilt näha. Olen ise midagi sarnast ühel Transitil kohanud aga kuna oli sõitev auto ei saanud lähemalt uurida.
Pakuks, et tegemist on vanema põlvkonna "tahhograafiga". Kui mälu ei peta, siis oli ka vanadel veokahaagistel samasugune asi ratta küljes. Selle järgi arvestati läbisõitu ja tehti hooldusi. Ei pretendeeri 100% tõele.
wikipedia annab tulemuseks magneetiline triibu lugeja ?
Ühest google'iga leitud Norra foorumist google-tõlge. Küsimus oli siis samalaadsest asjast:

"Paar aastat tagasi oli diiselmootoriga autode üle 3500kg võttes loendur, mis näitas, kui palju kilomeetreid sõita, ning makstud tasu."

Mõnes teises foorumis (Norras) ka seda nähtud.

Nii palju kui google aitab asjast aru saada, maksti Norras diislimaksu kilomeetri pealt ja see riistapuu on tõesti omalaadne tahhograaf millega mõõdeti auto läbisõitu.

Vt. Nt seda teemat:

http://www.offroad.no/forum/Hva-er-dette...try1068867
Tundub,et asjale on leitud õige nimetus ja jälle olen omandanud asja millega ei oska esialgu midagi peale hakata.Ehk nagu filmis "Viimne reliikvia" ,kui talumehed leidsid kena kasti...Kahjuks pole mul sellist rõdu,kust tagasild hooga alla visata,et ma pärast näeks selle küljest pudenevate elektrooniliste juppide konte...Sellest kõigest poleks ka abi,sest minusugune "elektrik" ei saaks ka siis aru,kuidas asi töötab.
Huvitav oleks siiski teada saada,kas ka praegust kusagil sellist asjandust kasutatakse,või on seade juba oma aja ära elanud ja selle asemele tulnud miski uuem leiutis.
Tänud vaeva nägijatele!
Sealt google'i abiga loetud norrakate foorumist jäi minule mulje, et tegemist on ikkagi ajalukku kuuluva lahendusega.