automoto.ee foorumid

Täisversioon: Lumepuhur traktorile haakesse
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3
Tere,
Talv tuli ootamatult ja meil siin virumaal tuli ikka lund tohutult maha. Hanged on pea 1.5m.
JA kahjuks taga hoov on mul lund nii täis tuisanud, et 1m lumekiht on lausa 15m ulatuses. Ja nüüd olen traktoriga lumevangis. Traktoriks siis T-40AM. Selle traktoriga ei lükka ega lähe sellest 1m lumest läbi.
Hakkasin mõtlema, et kas on kusagil mingeid lumepuhureid mis on traktorile haaksesse mõeldud. Ei tea küll, et Eestis keegi teeks neid, müüks.
Jõhvis jäi silma, üks teekoristustraktor, millel oli ette rippsüsteemi pandud lumepuhur. See tundus küll võimas olevat. Nägin ainult möödasõites. Lumejuga oli ikka 4m mis välja lendas
Puhureid on. Põhjamaades ikka teatakse, kuidas lumest efektiivselt lahti saabBig Grin

Odavad need aparaadid pole. Sulalund ei taha kuigi hästi süüa (või õigemini, välja anda). Võimsust tahavad üksjagu saada. 100 kW traktori sunnib 30 cm lumekiht 2,5 m puhuri ees põlvili juba kiirusel 3-4 km/h.

Kes soome keelt mõistab, siis lumilinko on võtmesõnaks. Euroopa mägedes ja KAnadas on kasutusel pigem lumefreesid. Vahe on siis võllide asetuses - lumefreesil on need enamasti risti liikumissuunda, lumepuhuril piki.

Muide, 1meetrist lumekihti lumepuhur enam võtta ei taha. Või pigem ei taha see lumi mõistlikul kiirusel puhurisse sisse mahtuda (traktoril ei pruugi olla piisavalt aeglast käiku) ning mitte iga puhurit ei saa kinnitada mõlemat pidi (lükates saab tummisema hange kallale minna).

Eestis on neid vähe, kuna talved on olnud lahjad. Paar viimast on pannud lumega hädas olijad ka nende riistade peale mõtlema.

Lumepuhuri suurim pluss on teeäärte saastumatus - ei teki valle (kaugemale küll). Tõsi, vastu tuult puhudes kipub efekt lahjaks jäämaToungue
Guugelda märksõnaga lumepuhur,seal pildid erinevatest puhuritest ja iga pildi alt saab infot müüa kohta.Põlva kandis saadaval selline http://www.talutehnika.ee/index.php?op=3...48&kat=388
Ilus näide mida võike maastur suudab http://www.youtube.com/watch?v=4rZmOkibH6Q&NR=1
Mul kodus ka suht karm seis,maanteeni 800m ja korralik tõus poole maa peal.Uazikul sahk ees,karvane kets all ja liivakotid massiks peal.Seetalv siiani hakkama saanud,aga kui ükskord Keila valla traktor tuleb ja korralikud vallid teeäärde lükkab siis peale korralikku tuisku ei tee enam sahaga midagi.Mullutalvel oli korra tee sedavõrd umbes,et frontaallaadur kaevas tee lahti.
Mõttes mõlgub puhuri soetamine,osta.ee keskonnas üks meetri laiune müügil.Võib olla teen ka ise selle valmis.
(10-12-2010, 19:04 PM)kaller Kirjutas: [ -> ]Ei tea küll, et Eestis keegi teeks neid, müüks.

SAMI teeb.

nojaa, need järelveetavatest pole ju siis tolku kui traktorgi lumest läbi ei lähe. Ja hinnad on nei ikka krõbedad.Sad
Aga see Soovis olev tundub päris suur olevat, ei tea kuidas ta oma tööga hakkama saab? Seda kannatab nii lükata kui vedada. Tal vist kaitsesidur ka vahel
(10-12-2010, 23:07 PM)kaller Kirjutas: [ -> ]nojaa, need järelveetavatest pole ju siis tolku kui traktorgi lumest läbi ei lähe. Ja hinnad on nei ikka krõbedad.Sad
Aga see Soovis olev tundub päris suur olevat, ei tea kuidas ta oma tööga hakkama saab? Seda kannatab nii lükata kui vedada. Tal vist kaitsesidur ka vahel

Vägagi hea puhuri saab teha kuhjakatjast väikeste muudatustega.
Sugulasel T-25 taga sellele SAMI omale sarnane vahend. Kettidega rehvid põkal all, ja läheb ikka päris sügavast lumest läbi. Tõsi küll, puhuriga peab mitu otsa tegema, õhemate kihtide kaupa lund "koorima", päris maha lükata, siis ei jaksa puhuda, ega vedada. Igatahes väga tõhus vahend, eelmisel talvel oli kitsastel külatänavatel asendamatu. Tavaline sahk lükkab ju vallid, see aga pillub lume eemale.
Kuhjakatjast tegin omale kunagi lumepuhuri.Mässasin sellega terve talve ja lõpptulemusena leidis see "leiutis" oma viimse paiga vanaraua kokkuostukohas.
MTZ haakes toimis küll pisut õhukese külma lume korral,kuid tüsedama hange ja sulalumega vedas isegi tigukäiguga traktori kõhualuse lund täis.Katsetasin erinevaid liikumiskiirusi,suundsahkade nurkasid ja kumerusi,kuid tulemusteta.Võimalik,et pisut abi oleks olnud ette asetatud kaksikteost,kuid see eeldanuks sisuliselt täiesti uue masina ehitamist ,millest loobusin.
Nüüd lükkan lund ATV sahaga.Hoovi ja 300m teed maanteeni olen sellega probleemideta puhtaks saanud.Kui tee äärde tekivad liiga suured vallid,kutsun naabrimehe Valmetga,kes need siis kaugemale lükkab ja järgmised sajud ning tuisud saab jällegi omal jõul üle elatud.
(10-12-2010, 22:58 PM)korvimees Kirjutas: [ -> ]
(10-12-2010, 19:04 PM)kaller Kirjutas: [ -> ]Ei tea küll, et Eestis keegi teeks neid, müüks.

SAMI teeb.

Mõned aastad tagasi oli samis sellise hind 50000.-,kasutatud saadaval 15000.-
Mäletan, et vanasti keerati 150 ja 700 kabiinid kuidagi teistpidi ja siis oli õige tagumine uus esimene ots. 80'tel muutus ju populaatseks lahtist heina küünidesse nuiaga trampida, seal siis neid saigi nähtud.
Sellisele korralik frees-puhur ette ja mitte üks maantee ei jää koristamata. Sahk kui kiire riist lükkab keskelt puhtaks ja siis tuleb takkajärgi selline elukas, kes lume metsa saadab. 701 peaks ikka väga võimekas olema? Arusaamatu, kuidas riigil selliseid lihtsalt ei ole?

Kas kodusesse majapidamisse selline suur puhur-jõhkard nii obligatoorne on, see on iseasi. Eesmise "kunniga" saab ju ka mistahes sügavat lund kaevata ja kuna lumi on kerge, siis meistrimees suudab vast suure mahuga kerge õhemast plekist lume-eemalduse kopa kodus ka valmis teha. Ise vaadanud, et 200 ruutu on täiesti paras tavalise labidaga rookida, see ei võta mingit erilist aega ega vaeva. Tuhande jaoks võiks äkki kergem puhul olla ja mitmest tuhandest ruudust alates alles tõsisem traktor.
Umbes sama suhe, nagu suvise muruhooldusega. Tuhande ruudu jaoks murutraktori ostmine tundub täiesti absurdne kulu... ise taban ennast murutraktori vajaduse mõttelt suvel ~4000 ruutu 50cm masinaga pügades. Naabrimehe omaga läheb asi ikka kordi kiiremini aga vaid majaümbruse jaoks seda küll vaja poleks.

See lumepuhuri mõte tundub päris hea, omal on just parasjagu üle üks k700
tuleb ikka ellu äratada. Egas seal muud viga polegi, kui vaja käsikütusepump korda saada, hetkel ei saa kütet üles. Kui nii mõelda, et siis detsembri alguses juba sellised hanged, veebruarikülmad ju veel nägemata. Sahk oleks ka hea lahendus aga rammimine võib pikale kiskuda.
Kirovetsil oli mingi täpsem nimetus (a la 702 - no teadjamad täpsustavadWink ), millel oli laadur taga küljes ja mis oli mälu järgi ka spetsiaalselt tagurpidi töötamiseks ette valmistatud. Need on enamuses juba riisipistuliteks ümber valatud vistRolleyes Pole viimastel aastatel ühtegi enam näinud - ei liigu ka niipalju ringi muidugi. Endal päästab hea Dt-75 teraga maalt välja. Juba eelmine aasta oleks muidu tööle tulemata jäänud. Lühemate maade puhul soovitaks aga üldse rootsi pütilauad hankida. Külmanud raba peal, olematu suusataustaga nii hästi suusatada eelmine talv oli... Mõndade kilomeetrite kaugusel olevas poes käib ära küll, kui külavahetee on alaskaks muutunud. Isegi mõtlen, et lisaks muule, peaks äkki autosse viskama. Tee peale mune laiaks litsuma vähemalt ei jääks. Kuhugi-kellegi juurde ikka jõuaks. Kui lund ikka nii tuiskab, et summuti ots ka hange jääb - viimati hakkab ving ka salongi tulema? Ei tihkaks nagu magama jääda..

Eelmine aasta nägin Türil ühte Kirovetsi (701) Millel oli sahk taga, aga sõitis ka tagurpidi. Noh taguots esiotsaks tehtud ja vastupidi. Kuskilt netist isegi lugesin, et kunagi sai kirovetsile tehasest tellida komplekti, millega sai kabiini ümer seadistada tagurpidisõiduks. Aga jah K702 on haruldus kui nii. Ise olen elus ainult ühte sellis näinud ja seda ka ainult pildipealt. Aga kahtlen üldse, kas puhur tasu ära - kui 150 või kirovets olemas on, siis oleks juba parem sahk muretseda. Tuleb lumega paremini toime.
Leidsin netist selle - K702 Lumepuhuriga -
[Pilt: 07939603976fce.jpg]
OÜ Same Tabivere Tartumaa. seal tehakse ja müüakse kohapeal.
Mul endal on t25 taga järelveetav valga ept variant. ca10 a vana
Samis on samasugused olemas ja müügil.
Saha peamine häda on selles, et lumi jääb kõrgesse ja tihedasse valli. Esimene kord pole viga, kuid 10. sahkamiskorral pole lund enam kuhugi panna... Lumepuhur või -frees toimetab selle lume kaugemale (allatuult) ja laiemale alale - ei teki kõrgeid ja tihedadi valle, mis omakorda tuisuvaale kodustavad... Tõsi, vastutuult puhumise kohta käib seesama, mida vanarahvas vastutuult vee viskamise kohta ütleb...Sad

Aga töötamiseks vajavad need kõik võimsust ja kui on tehtud vaid taga veetavaks, peab traktor kõigepealt suutma läbi hange sumada ning alles seejärel saab sedasama hange hakata metsa toimetama...

Kui paksu hangega T25 hakkama saab? Mis käiguga näiteks 25 cm lumekihti kannatab teisaldada? Mäletan Soomest, et 60kW traktoriga ei kannatanud 25 cm pehme lume korral üle 7 km/h lasta - ära tappis. Tõsi, puhuri tiibade vahe oli 2,65 cm... Ning veoratastel olid ketid kogu talve.
(11-12-2010, 22:36 PM)mikk2004 Kirjutas: [ -> ]OÜ Same Tabivere Tartumaa. seal tehakse ja müüakse kohapeal.
Mul endal on t25 taga järelveetav valga ept variant. ca10 a vana
Samis on samasugused olemas ja müügil.
Millisest puhurist jutt käib?Ilmselt selline http://www.same.ee/?cat=15&ln=et
ei ole!
mul on pildid liiga kanged et siia üles panna.
ma ise olen lumepuhurikunn ja oskan soovitada mis ja kuidas.
olengi see zaziku sugulane.
isa tõrjub lund new holland 110hp sama bloweriga mis su pildil.
ei ole hange mis alla ei anna.
Toru liiga pikk ja peenike, see nõuab omajagu võimsust juurde.
Lehti: 1 2 3