automoto.ee foorumid

Täisversioon: Ühe Viljandimaa mehe poolt ehitatud aiatraktorid.
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Panen siia üles ühe Mulgimaa mehe poolt tehtud väikese traktori ehitamise loo ja pildid. Selle traktori ehitamine jäi eelmise sajandi 70 ndate aastate algusesse.

[Pilt: 17808935a390be_l.jpg]


Tarmo Tiri nokitses selle massina kallal päris usinasti. Ehitamise aeg jäi veel sellesse aega,kunas polnud vist nende omatehtud traktorite ehitamise kuldaeg päris kätte jõudnudki. Ei olnud mehel võtta kuskilt ei keevitust,ega ka elektritrelli. Sellel traktoril polnud tehtud ainsamatki keevitust. Kõik asjad olid kas needitud või poltidega kokku tõmmatud. Nagu autor mainis oli sellel ajal elektriasjad päris luksus. Käsitrelliga sai kõik augud tehtud. Kõik mis vaja ,oli saetud tavalise rauasaega.


[Pilt: 178089558395ba_l.jpg]


[Pilt: 1780894793d034_l.jpg]


[Pilt: 17808341a9bf1c_l.jpg]


See vänt mis mehe käes,on pärit sapaka esisillalt. Sellega aeti mootort ringi. Mootor pärines punnvõrrilt ja mark oli D-5. Traktori ehitamise juures oli kasutatud kõikvõimalikku kättesaadavat materjali. Tagasillaks oli kasutatud sõnnikulaotaja reduktort,millest oli läbi aetud hobuniiduki telg. Differt polnud. Käigukastiks oli vene kartulisorteeri kahekäiguline reduktor. Vahereduktoriks oli kartulikombaini reduktor. Kasutatud oli ka kettülekandeid. Rool pärines T-16 -traktori küljest,samuti iste. Alumine rooliosa oli GAZ-51 oma. Nagu näete on traktori kapott lausa suure auto koopia....Eriline tähelepanu tuleb pöörata nähtavale releekarbile. Milleks see? See on pandud -sumbutajaks! Kas pole nutikas. Pidin algul tükk aega nuputama,ennem kui peremees asja selgitas.
Esisillaks oli kasutatud vedruvankri osi. Nii ei pööranud rattad,vaid terve telg koos vedrudega.
Traktorit kasutati heina veol. Oli kasutuses paari aasta jooksul. Eriti palju töös ei olnud. Tegu oli noore tehnikamehe näpuharjutusega. Paari aasta pärast lammutas meistrimees traktori ära ja selle jupid olid järgmise nelja traktori ehitamise juures ära kasutatud.


[Pilt: 17808341a9bf1c_l.jpg]


Kapott sattus minu õuele,kus sellega toimetab juba uus meistrimees Ado-Martin. Tema muidugi üritab sellest autot vorpida.....
Eks peaks edaspidi siin juttu tegema ka teistest Tarmo ehitatud traktoritest. Vaja natuke veel materjali koguda ja mehega juttu puhuda.
Panen siia pildi ühest Tarmo tehtud leiutisest. Noor mees küll,kuid laisk.....kes see ikka viitsib "traktori" järel joosta. Tegi siis väikese käru järgi,kus mugavalt istuda saab...


[Pilt: 178374774b7fca_l.jpg]