automoto.ee foorumid

Täisversioon: Plekkvelje kuumtsink?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Ahoi!

Kas keegi auto-motofoorumlastest on kokku puutunud plekkvelgede kuumtsinkimisega? Kas veljed pehmeks ei lähe?
Tahaks mõned M401 veljed lasta tsinkida aga kui külmtsinkida lasin, siis ei pugenud tsink korralikult igalepoole vahele ja hakkas pöia ja rummu vahelt roostetama (nendel on pöid rummu külge needitud).

Pauk
Lasin kunagi paar vana Ziguli velge ära kuumtsinkida. Tsingimeistrid ei tahtnud mind eriti jutule võtta, sest velgede kuum-tsinkimisel tekib palju probleeme. Esiteks kui velg tsingivanni uputada, siis peaks tsink järjest tõustes kogu velje katma. kipub aga olema nii, et kohati jääb mõnda kohta õhk vahele ja see koht jääb pärast tsinkimata. Käsitsi velge vannis edasi-tagasi loksutada ei saa, sest tsinkimise protsess on automatiseeritud ja töömehed vanni juurde enam ligi ei pääse. Teised kohad mida kuumtsink ei pruugi kattal on needsamad kitsad vahed, mis sul külmtsinkimiselgi tsingiga katmata jäid. Tsink lihtsalt ei märga neid kohti. Kolmandaks jääb velje alumise, välimise, kumera serva sisse suurem tsingi kogum, mis velge vannist välja võttes välja ei valgu. See jääb sinna sellepärast, et velg peab vanni lastes olema pool-viltuses asendis, et õhk ei jääks "kotti" velje sopistustesse. Selle tsingi peab pärast maha käiama ja käiatud koht ei jääb muust veljest erinev. Lisaks kipub see tsingi kogunemise koht velge kõvasti ka tasakaalust välja viima. Esimest probleemi annab vältida kui puurida velje sisse augud, et õhk kotti ei jääks. Teist on raskem vältida. Velge pehmeks ei tee.
Mina tsinkisin veljed siiski ära puht praktilistel kaalutlustel, sest nad läksid järelkäru alla ja on sellisel kujul aastateks suht hooldevabad. Tasakaalu sai ühele peale tsingi mahakäiamist 130g, teisele 160g. Lisaks tuli oluliselt odavam kui osta Tööriistakeskusest uued käru veljed. Olen ka pulbervärviga velgesid värvinud, kuid tänase päeva seisuga eelistan siiski liivaga või haavlitega pritsimist, roostesurma, happekrunti ja klassikalist värvimist.