automoto.ee foorumid

Täisversioon: JUMZ käivitusmootori starteri tõmberelee?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Vana käivitusmootori starteri tõmberelee kustus omadega ära. Pool aastat hiljem, hakkasin kokku panema, uus olemas, aga nüüd ei mäleta täie kindlusega, kuidas juhtmed külge käisid. Kas keegi oskab soovitada skeemi või seletab? Smile
Neid juhtmeid seal palju pole. Kas otsade järgi ei saa paika?

Skeemi võid ka saada: (kui veel abi vaja, siis püüan pilti teha)
Oi, aitäh!

Kui pildi ka veel saaks, siis oleks kindel, et midagi sisse ei kõrveta. Kahjuks olen elektri suhtes väga keskpäraste oskustega tegeleja.

Oleks paha lugu, kui omast rumalusest midagi sisse kõrvetan. Hakkan elektriskeemi nüüd uurima! Smile

Ei mäleta täpselt, aga seal peaks olema üks jäme juhe , mis tuleb aku pealt, see läheb jämeda klemmi otsa. Sama klemmi otsa läheb ka teine jämedam juhe (Vist läheb kaitsmeplokki või ampermeetrisse) ja peenema klemmi külge läheb tõmberelee juhtimise juhe (tuleb starteri lülitilt või uuemal variandil tõmberelee juhtreleelt). Rohkem sinna vist midagi ei lähe. Muidugi , kõikidel nendel juhtmetel võivad veel vahel olla klemmipaneelid, akult tuleval juhtmel ehk siiski mitte. Kui mälu ei peta, siis nende kolme juhtme otsaklemmid on vägagi erinevad (2 suurt ja üks väike) , isegi elektriasjanduses täielik võhik peaks oskama suuruse järgi juhtmed õigesse kohta paigutada.
Jah, kolm otsa. Kaks suurt. Aku ots murdus ära ka, kui hakkasin asja kunagi kaema, oksüdeerunud ja rabe kogu see kupatus.

Panen vanast tõmberelee otsast pildi ka.

Mu oma süü ka, juhtmed on tõmberelee juures kabiinis hirmsasti segi ja puntras, nagu harakapesa. Vaja korda teha, aga kiire aeg ja põllul ja metsas tegemata tööd kisendavad käes.

[Pilt: tmberelee.jpg]


Ühesõnaga: aku pluss jookseb sinna murdunud otsa külge ja korras ja suur ots, sealt läheb näidikuteplokki edasi? Miinuse ehk massi saab lihtsalt koprusest?
Vaata, sealt starteri küljest tuleb ka üks jäme juhe, see läheb tõmbereleel teise jämeda klemmi külge, seda ei ole võimalik vale klemmi külge panna , ta ei ulata mujale. Ja siis selle esimese jämeda külge akult tulev juhe ja ampermeetrisse minev juhe. Ja siis peenikese klemmi külge Starteri lülitist tulev juhe.
Tänud! Hakkan kokku panema. Smile

Sain tööle!

Ilmnes veel üks viga, mida alguses ei märganudki: magneeto magnetid olid lipalopa (lahti tulnud) ja haakusid kinni, ei saanudki käivitada. Nüüd mõlemad vead parandatud ja traktor on paugupill. Smile

Aitäh juhendajatele!