automoto.ee foorumid

Täisversioon: K: Keevitus VD-301 kohta
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Tere foorumlased! Selline mure tekkis nädalavahetusel, et veneaegne keevitus vd-301 ei taha enam keevitada. St, magnetkontaktor ei tõmba ennast enam kontakti, kui suruda sõrmega kontakt kokku, siis töötab nagu kella värk. Oskab keegi öelda, mis kontaktoril juhtuda saab ja kas on võimalik ka asja remontida, või tuleks alustada pigem uue otsinguid? Äkki kõlbab paigutada mõnd muud kontaktorit?
Yandex.ru näitab selle margi järgi vähemalt kolme erineva keevituse pilte, aga üks oli küll tuttav. Sellel on vänt peal, ampermeeter esipaneelil ja ampermeetri kõrval kaks lülitit: suur-väike vool ning on-ei ole. Jahutuseks kolmefaasiline telgventilaator. Kunagi ennemuistsel aal oli sellise aparaadiga selline koomiline lugu. Keerasid lülitist käima, hakkas tiivik ilusti vuhisema, kuid kontaktorit ei tõmmanud. Klõps käis siis, kui aparaat keerati otsa peale, st. ampermeetri ots püsti. Paar- kolm nädalat keevitati niimoodi - aparaat käima ja kerge liigutusega külili.
Põhjus: Et dioodid maha ei põleks, on sees jahutustiivik, jõuvoolu kontaktor ei rakendu enne, kui tuul puhub lehe/laba/plaadi, kuidas kellelegi meeldib, vastu lülitit, mis justkui kontrollib, et jahutus toimiks. Keegi oli kuskil väljaspool töökoda mingi elektritöö käigus kaks faasi ära vahetanud ja jahutusmootor hakkas nüüd vastupidises suunas ringi käima. Tuule kontroll-leht ei surutud enam mitte vastu lülitit, vaid venitati sellest eemale ja jõuvoolu sisse ei lülitatudki.
Jah, täpselt selline nagu kirjeldate, keevitusaparaat on ka minul. Kummale poole see ventilaator puhuma peaks, ikka eest otsast väljapoole, muidu ta ei jahutaks? Seega peaks vent käima mul õiget pidi. Vist ikka magnet kontaktoril mingi kala siis. Kus see laba asub, mille tuul vastu lülitit puhuma peaks?
Minu mäletamist mööda käis õhk suunaga ampermeetri külg -> suurte jahutusribidega külg. Esimese ropsuga pähetulevad vead: Kontaktori pooli mähis katki, tuule kontrolliplaat ei liigu vabalt, kontroll-lüliti ei toimi, mingi juhe on lahti/ots ära murdunud. Kõik need vead on palja silma ja testriga diagnoositavad. Ise alustaks kontroll-lüliti juurest.
Olgu, tänan asjaliku nõu eest! Enne nädalavahetust kontrollida ei saa kahjuks. Mul siis käib õhk ikka vale pidi, hetkel puhub ampermeetri poolt välja, proovin faasid ära vahetada ja siis saab midagi vähemalt alustuseks juba välistada.
Tänud kaasfoorumlasele, õhk käiski keevituses valepidi. Kuna ligi aasta ei olnud keevitust kasutanud, siis selle aja jooksul olid elektrikud ilmselt faasi ära vahetanud. Kui mõtlema hakata, siis nii see tõepoolest oli küll, sest sügisel käisid ka viljakuivatis ventilaatorid tagurpidi, aga hetkel ise selle peale keevituse juures ei tulnud. Nüüd on nii, et mõni hetk peale keevituse sisse lülitamsit ühendub kontaktor kenasti ära,