automoto.ee foorumid

Täisversioon: Kuidas ukseava paika saada
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Ühe projekti puhul tabas mind eile pisut ebameeldiv üllatus.

Tegu on vene ajal omajagu ratsitud ning nagu ikka lõpuks vedelema-mädanema jäänud sõjaeelsest ajast pärit sõiduautoga. Kõige tugevam roostekahjustus on põhjapleki (jusnimelt pleki, karpe põhja äärtes pole) küljest lahti roostetanud uksepost. Teine pool on küljes ning ka põhja seisukord on seal pool grammike parem. Ülevalpool plekk on täitsa viisakas ning seetõttu kasutatav.

Senimaani olin arvanud, et natuke kööbakalt ees istuv uks on ära vajunud hingedest. Eile fikseerisin uksepostid omavahel ajutiste tugedega ära, olles eelnevalt üle mõõtnud mitu korda salongi diagonaalid eesmise ja keskmise ukseposti vahel, mis ca 1 mm ulatuses ka klappisid. kui asusin ristipidi tugesid omavahel siduma avanes peale esimese toe punktimist teist välja mõõtes seis, kus tugi täisnurga alla paigutades, tagant samal kaugusel uksepostist olles, eest pea 1,5 cm nihu oli. ka raami enda diagonaalide vahe tuli natuke üle 0,5 cm. Tundub, et kere on kergelt väändes.

Nüüd uksest - teise poole uks istub enam-vähem, sealt saab natuke aimu, millised peavad olema tehasevahed all tulemüüri juures on vahe ca 4mm, aknapostil suhteliselt väike, umbes 2mm, üleval vihmaveerennini 6 mm. Kuna vahed on ühtlased, siis võiks eeldada, et uks on paigas. Oma kohal istub ilusti ka ukseraam - mõõtes on ka selle vahed ukseavas enam-vähem ühtlased. Nüüd see pool, kus keskmine post lahti on: uks oleks tagant otsast justkui alla vajunud või katus üles punninud, tagumise nurga ja vihmaveerenni vahe on 10 mm, mis sujuvalt ees 6mm peale kokku kahaneb. Samas tulemüüri ning ukse vahe laieneb allapoole - ülemise hinge juures on vahe sama, mis teisel pool, all on vahe mõni mm juba suurem. Uks lukus olles istub ka uksepostist rohkem väljaspool kui teine ning posti keskel, luku kohal tundub postil olevat sees paine - keel ulatub napilt vastuseni ning vahe ukseraami ja posti vahel on 10mm (teisel pool 6). Eesmise aknaposti ja ukse vahe on ka pisut ehk veel kitsam kui teisel pool, seda on raske mõõta.

Nüüd olekski vaja välja selgitada, mis täpselt kõver on ning kuidas seda parandada õnnestuks. Hetkel endal ideed puuduvad, mis mõõtmisel baaspinnaks võtta ning mida edasi teha. Enne kere raamilt eraldamist oleks vaja ukseava paika saada, seda justkui ütleks ka enda loogika. Tungimisega tekib probleeme, kuna põhi on mäda ning ukseposti kere kinni hoidmas ka pole. Targemad-kogenenumad, tulistage ideid Smile
Natuke pildimaterjali ka, et parem aru saada oleks.

Vasaku ukse tagumine nurk:
[Pilt: IMGP0056_web.jpg]
Vasaku ukse vahe kolmnurkakna taga:
[Pilt: IMGP0058_web.jpg]
Vasaku ukse alumine hingevahe:
[Pilt: IMGP0059_web.jpg]
Parema ukse tagumine nurk:
[Pilt: IMGP0061_web.jpg]
Parema ukse alumine hingevahe:
[Pilt: IMGP0066_web.jpg]
Parema ukse raami ja ukseposti vahe luku kohalt (enam-vähem ukse keskkoht):
[Pilt: IMGP0067_web.jpg]
Vasaku ukse sama koht:
[Pilt: IMGP0069_web.jpg]

Kipun arvama, et vasakul pool selle ulatusliku gaasiga keevitamise tulemina on alumise hinge ees olev plekk nii palju kokku tõmmanud, et hinged on paigast ära ning nihutavad ka ukse pisut allapoole.