automoto.ee foorumid

Täisversioon: Kraaviniitjad traktorid?
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Usun,et siingi foorumis on piisavalt rahvast,kes on erinevate külgvikatitega traktoreid näinud või lausa omavad mõnda. Olgu siis need originaalid või omavalmistatud vikatitega. Kuid mind hakkas kummitama üks mälestus. Nimelt mälestus 1990.a kui veel NL polnud laiali läinud ja tegeldi jätkuvalt plaanimajandusega, kuigi seda tunduvalt vähem kui ennem.
Kuid, mitte plaanimajandusest vaid hoopis ühest isevärkki masinast tahaks rääkida. Nimelt 1990.a oli Nõo Sohvoosis MTZ-80/82,millel oli külgvikat ja mitte lihtsalt tavaline vaid ,spetsiaalne rootor niiduk maaparanduskraavide niitmiseks( võimalik, ka kaldenurka muuta hüdraulikaga). Minu ainus kokkupuude sellise asjaga pärineb, just 1990.a. Kui kodutalu juures kraavisid niideti.
Aastaid hiljem leidsin ajakirjast Sotsialistlik põllumajandus ka sarnaseid niidukeid(pilte neist),millest on olemas lausa artikkel. Mis,sellest kraaviniitja MTZ sai mida ma nägin ei ole teada. Ilmselt sohvoosi lagunedes kusagile kadus ja kuna kraave enam niita polnud vaja visati ilmselt külgvikat minema.
Minu küsimus siis AMF rahvale oleks,kas keegi on veel elusuuruses säärast asja näinud? Ei pea olema MTZ 80 baasil. Neid võis olla ka MTZ-50 baasil ka kui uskuda ajakirja Sotsialistlik põllumajandus. Samas tundub mulle,et väga levinud nad kindlasti ei olnud ja kasutasid neid ainult teatud tüüpi asutused.
Selline? http://www.kmoy.ee/public/Masinapargi_te...niiduk.jpg
Neid ikka kohtab siin-seal.
Ei mitte selline, vaid sama rootorniiduk aga käib sinna, kus on esisilla väljavõtte sellel traktoril. Samuti olid need kraaviniitjad,nii palju kui ma aru saan muudetava kaldenurgaga vikatiga.
Sa mõtled midagi sellesarnast? -
http://flagma.ru/kosilka-rotacionnaya-do...88_big.jpg Pole kardaanülekandega, aga KPN 2.1 baasil küll.
(30-12-2012, 20:58 PM)Necro Kirjutas: [ -> ]Sa mõtled midagi sellesarnast? -
http://flagma.ru/kosilka-rotacionnaya-do...88_big.jpg Pole kardaanülekandega, aga KPN 2.1 baasil küll.

Jah just sellist ma silmas pean. Mingid algelisemad ehk siis MTZ-50 baasil olid vist trossidega ehk vintsiga liigutati vikatit sinna,kus vaja. Uuemad hüdraulikaga. Aga sellega ka minu teadmine nendest suuresti piirdubki.
Olen näinud külgvikatiga Dt-75te, toodi kohale k701-ga, millel järel treiler. Kasutati seda teeäärte ja sihtide niitmiseks. Lisasin siis kaks piltiToungue
[Pilt: 001_zps52588100.jpg]
http://forum.automoto.ee/showthread.php?...55&page=11
Dt-75B-le käis külge tavaline venerootor või kraavipuhastaja.
No nii hakkab tulema infot ka päevavalgele. Ma arvasin,et DT-75 rootorniidukiga vist eesti ei jõudnud aga ma polnud seda varasemat teemat ka üles siit foorumist leidnud.
Ise asi,mis neist kraaviniitjatest saanud on tänaseksSad
Ühe kraaviniitja lugu:Tutikas pill kolhoosi platsil,kolhoosi lõpp,niiduk küljest minu naabrimehe russale,natt ise kohaliku valla turbarappa tükkturvast tegema.
(30-12-2012, 21:46 PM)Rapsijuurikas Kirjutas: [ -> ]Ühe kraaviniitja lugu:Tutikas pill kolhoosi platsil,kolhoosi lõpp,niiduk küljest minu naabrimehe russale,natt ise kohaliku valla turbarappa tükkturvast tegema.

Täiesti loogiline asjade käik. Ilmselt need niidukid monteeriti hiljem maha ja läksid utiiliks. Traktorid on kindlasti alles,kas kõik aga no ,kes see lasi 90datel head asja raisku minna,eriti kuna neid kraaviniitjaid kasutati väga vähe, töötunde arvesse võttes.

Kuna maaparandustehnika on meie vanatehnika ajaloo jaoks, üsna tahaplaanile ja unustuse hõlma vajunud nähtus. Siis oleks see kraaviniidukite teema hea võimalus koguda informatsiooni perioodist,mida siiani väga põhjalikult pole käsitletud, kaasa arvatud kasutatud tehnikast.
Siiani on erinevaid allikaid uurides tuvastatud,et kraaviniitjatena kasutati MTZ-50,80 ja isegi DT-75 aga tuleb välja,et väiksemad asutused kasutasid ka T-16M ja RS07 külgvikatiga. Kuna spetsiaalselt hakata ostma MTZ-80,mis oli kohandatud kraavide äärte niitmiseks käis osadele asutusetele üle jõu.
Vähe nooremana niitsin kodus tavalise lattniidukiga T25 haakes kraavikaldaid,lati ots oli keset kraavi.
Mul oli igatahes huvitavam kui tavalist platsi nühkida, vahest vajusid mõnda kopra rajatud sapööri kraavi külili, vahest takerdus lati ots kuhu vetika puhmasse ja kiskus masinal esiotsa kraavi enne kui jalg sidurit jõudis vajutada jne... Aga kraavid olid puhtad. Toungue
Mulle tundub,et loogiliselt rootorniiduk sobib kraadived puhastamiseks paremini,kui seda on tüüpiline lattniiduk. Kas või sellepärast,et rootorniiduki rpm/min kohta peaks olema suurem kui lattniidukil. Samuti see kuidas lõiketerad töötavad.

NB! Koprad on armsad loomad selle hetkeni, kui nad hakkavad sinu tagahoovi üle ujutama ja esivanemate istutatud puid langetama suvalistesse kohtadesse.
(18-02-2013, 16:59 PM)MAZ Kirjutas: [ -> ]Mulle tundub,et loogiliselt rootorniiduk sobib kraadived puhastamiseks paremini,kui seda on tüüpiline lattniiduk. Kas või sellepärast,et rootorniiduki rpm/min kohta peaks olema suurem kui lattniidukil. Samuti see kuidas lõiketerad töötavad.

NB! Koprad on armsad loomad selle hetkeni, kui nad hakkavad sinu tagahoovi üle ujutama ja esivanemate istutatud puid langetama suvalistesse kohtadesse.

...või seni kuni nad sul metsas ca ha metsa ära uputavad.
(18-02-2013, 16:59 PM)MAZ Kirjutas: [ -> ]Mulle tundub,et loogiliselt rootorniiduk sobib kraadived puhastamiseks paremini,kui seda on tüüpiline lattniiduk. Kas või sellepärast,et rootorniiduki rpm/min kohta peaks olema suurem kui lattniidukil. Samuti see kuidas lõiketerad töötavad.

Kui lased rootorniiduki vette siis on traktoril must taga, lattniiduk lõksub aga kraavipõhjas rõõmsalt edasi... Rolleyes
Millegi pärast need uuemad kraaviniitjad olid kõik rootorid. Võib olla sellepärast,et saaks väikseid kase ja paju puusid maha võtta? Selle taustal tunduks see DT-75M ja niiduki kooslus loogilisem.

Kopraga on lihtne, tuleb ta üle kavaldad ja kinni püüda ning siis vardasse lüüa.
Pole enam tähele pannud aga oli mingil perioodil kombeks teeäärseid kuusehekke niita kettidega. T-150 küljes. No oli ikka rüüstamine, taha jäi väga katkutud ja kole hekk. Oksad pikalt koorest paljaks pekstud.
Lappasin vanu raamatuid aga ei leidnud üles pilti Jossist, millel oli külje peal midagi rootorniiduki taolist. Püüan seletada.
Välja nägi see seade nagu hiiglaslik rootorniiduk, kahe kettaga ja ketaste küljes olid ketid, mis olid tööorganiks. Pilt oli tehtud kuskil maaparandusobjektil ja räägiti, et käevarre jämedune võsa pidi sulama tema käes. Markeeringus olid numbrid ..100, oli hea meelde jätta, sest traktor oli ka sama numbriga. Tähte ei mäleta.
Mul isegi tuleb midagi sarnast asja silmade ette,mida Daff mainib aga siiski T-130M küljes.