automoto.ee foorumid

Täisversioon: Tervisetõend ja juhiloa kehtivus
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4
Maanteeameti lehel on üks oluline info: alates 19. jaanuarist kaob juhtimisõigus niipea, kui on oma kehtivuse kaotanud juhile antud tervisetõend.

Seega, kontrollige oma tervisetõendite kehtivused üle.

Pikemalt siin: http://www.mnt.ee/index.php?id=22749

PS Palun mitte alustada hala teemal "riik kiusab".
Väga hea 2017 tervist kontrollima. Kuigi minuarust on see 10 aastat ikkagi liiga pikk aeg. Mingist vanusest nt. 50 voiks kyll see tervisekontroll vähe tihedamini toimuda. Loll on ikka raske ollaBig Grin

§ 101. Mootorsõidukijuhi ja juhtimisõiguse taotleja tervisekontroll
.
(3) Mootorsõidukijuht läbib tervisekontrolli iga kümne aasta järel.

(4) Tervisekontrolli läbivad iga 5 aasta järel:
1) üle 65-aastane A-, B- ja BE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõiduki juht;
2) üle 50-aastane C-, CE-, D- ja DE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõiduki juht, T-kategooria traktori- ja liikurmasina juht, B-kategooria takso juht, A- ja B-kategooria alarmsõidukite juht ning mootorsõidukijuhtide õpetaja.

www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13335732
Kontrollisin ka oma andmeid paberivabas ARK-is.
Nüüd on kohe targemate abi vaja, saamaks aru mis värk on.
Ark lehel avanes järgmine pilt:
[attachment=41782]

Nüüd siis küsimus: Kas alates 23.09.13 kaob mul ainult "kangemate" kategooriate juhtimisõigus? S.t. juhul kui ma uut tervisetõendit vahepeal ei tee jäävad B1 ja B alles, BE, C1, C, C1E, CE lõpetavad kehtivuse? Või jäävad kõik alles (kuna üks tervisetõend kehtib, samuti puuduvad mul kategooriad, mis vajaksid med. komisjoni läbimist) või kaovad kõik ära (kuna viimati saadud tervisetõend aegub)?

See tervisetõendi hankimine pole mingi raketiteadus, lihtsalt väga segane olukord. Ja noh, ega seda raha ka niisama hea meelega maha ei viskaks.
Põhimõtteliselt peaks nii olema jah, et kui kaob mingi konkreetse kategooria jaoks oleva tervisetõendi kehtivus, siis enam nende kategooriate alla minevaid sõidukeid juhtida ei tohi. Kehtivusajata tõend kehtib aga juhilubade kehtivusaja lõpuni.

Aga abiks on kõne maanteeameti kohalikku büroosse, nad peavad olema võimelised selgitama, mis ja kuidas.
Mul hakkas ka antud teemat lugedes kõrv sügelema ja uurisin telefoni teel välja,et kuna tervisetõend kehtib 16 aastani,ei ole vaja midagi teha ega vahetada. Kui uued load saan,siis kehtivad need 5 aastat ainult,kuna C kat. load olemas. Ja seega peab siis iga viie aasta pärast tegema uue arstitõendi. Nüüd pole midagi muretseda,lasen vanas vaimus edasi.
C kategooria puhul tuli minu meelest ka lisakoolituse nõue. Mille läbimiseta enam C kategooriat ei saa. Kuid nii palju sain aru,et see puudutab kutselisi autojuhte(bussijuhte ka). Hobi korras(mitte palgatööl) GAZ 53-ga ringi logistajaid see ei puuduta.
(21-01-2013, 16:53 PM)MAZ Kirjutas: [ -> ]C kategooria puhul tuli minu meelest ka lisakoolituse nõue. Mille läbimiseta enam C kategooriat ei saa. Kuid nii palju sain aru,et see puudutab kutselisi autojuhte(bussijuhte ka). Hobi korras(mitte palgatööl) GAZ 53-ga ringi logistajaid see ei puuduta.

Igasugused täiendkoolitused hakkavad määrama siis, kui teha palgatööd autojuhina.
Kategooria saamine käib nagu ikka ja kui autojuhina tööd ei tee, siis pole ka mingit täiendkoolitust vaja.

Kusjuures nende koolituste värk on järjekordne näide meie ülipüüdlikest ametnikest. Kohe kui EL-s antud teemast rääkima hakati, tormasid meie omad esimesena seda seaduseks tegema. Praegugi vist pole see veel kuskil mujal kohustuslik, v.a. osades riikides uutele juhtidele, kes on alles omandanud vastava kategooria juhtimisõigused. Sellist asja, et vanad kalad, eluaegsed autojuhid peaks mingit idiootset koolitust läbima raske raha eest, mujal ei tunta.

Edit: Kurat, ikkagi läks halaks ära Big Grin
Möödunud aastal oli siis tarvidus uus tõend vormistada, mis eelmainit tingimusi arvestades -kutseline juht, vanus veel pensioni ligi ei küündi ja tähestik kõik sees- eeldas komisjoni läbimist.
Ilma suurema kiusu ja küsimiseta sai see kadalipp läbitud, mille järel ulatati dokument, millel kehtivusajaks 2 (loe: kaks) aastat.
Esitasin siis kohapeal pretensiooni stiilis: kas näen liiga vana/rikas/loll välja, mille peale saabus konsensus ja uus paberileht, millel juba 10 (loe: kümme) aastat kehtivust ja oligi selleks dekaadiks kõik.
Veel samal päeval sai see paber ulatatud üle leti kohaliku MA LRB-s (on ikka värdlühend?) kus see sobivaks tunnistati. Küsisin veel kord kinnitust, et kui nüüd vaja kutselisena uut dokumenti, olgu see siis digikaart, täiendkoolitus vms, kas on siis vaja uut komisjoni vms., siis selgitati, et järgmised 10a olen arstlikus komisjonis käimisest prii.
Niisiis... enne uut komisjoni, lugege seaduseid, tundke oma õiguseid ja säästate oluliselt raha... Allles see oli, kui sama leti taga toimingu teostamiseks eeldati tõendit, mis ei oleks vanem kui 2a., ja see ei olnudki mitte päris odav lõbu.
Mina olen sellisel kujul seadusemuudatusega rahul...
Kehtib viimasena väljastatud tõend, see tähendab, et viimasena väljastatu muudab eelneva kehtetuks.Niiet , kui eelmine tõend oli pikema tähtajaga , siis sellest kasu ei ole. Ja kui uuel tõendil kategooriaid vähem lubatud , kui lubadel olemas on, siis tuleb ka luba vahetada. Luba peab olema vastavuses arstitõendiga. Põhjus selles, et luba kehtib terves maailmas, aga arstitõendit näeb ainult kohalik politsei.
(21-01-2013, 18:16 PM)sass Kirjutas: [ -> ]Põhjus selles, et luba kehtib terves maailmas, aga arstitõendit näeb ainult kohalik politsei.
Ja see on veel üks järjekordne lisapõhjus, miks julgen noortele aga ka juba "vanaks" saanutel soovitada või õigemini tolereerida mõtet selle "mõttetu riigi" tolm enamuseks ajaks jalgadelt pühkida...

Mida enam kaudset maksustamist, mida enam miilitsariiki, mida enam "suure venna" mentaliteeti, seda õigem on siit kus kurat minna, kui võimalust on ja tarbida Eestis suvisel valgel ja soojal ajal. Ning üha enam ja enam seda võimalust kasutatakse aga tähele pannes tuttavate pealt, siis jääb isegi suvine külastamine üha harvemaks ja lühemaks. Rahakulu on tegelikult olematu: euroopa piires lendad paarisaja eurorublaga igalt poolt igale poole ja edasi-tagasi.
Muidugi on enamus riike sellised, kus ei ole mitte parem aga kindlasti on parem kliima ja migrandina ei tunneta inimene nii valusalt kohalikke lolluseid ega sealsete poliitikute tasutaWink Siin kodus tunnetad ja see kriibib ning teeb hingele haiget aga mentaalne tervis on tähtsaim!
Ja odavam on ka enamuses riikides, sissetuleku absoluutsuurusest tasu rääkidagi. Need positiivsed pooled, mis veel olid EV'l, kaovad vaikselt ja asenduvad täielise vastikusega. Sõbrad, loodus ja mingi kinnisvara ju jääb ning kodu on ikkagi kodu kuid näriliste juhtimisel tehakse kõik, et suurimgi patrioot vähemalt mõtleks lahkumisele. Praktilisel iga seadusemuudatus teeb elu vastikumaks, keerulisemaks ja otse loomulikult kallimaks.
(21-01-2013, 18:51 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]Praktilisel iga seadusemuudatus teeb elu vastikumaks, keerulisemaks ja otse loomulikult kallimaks.
Eks ikka sellepärast, et ülisuurt bürokraatide armeed üleval pidada ja neile mingi rakendus leida. Realselt maksude tõusust mingit igapäevast paremaks minekut pole kuskil näha. Kahju et Eestis topeltkodakondust ei lubata, see teeks mujal asja ajamise lihtsamaks ja kodukandis käimise ning viibimise muretumaks. Ilmselt on parem, kui üldse uttu tõmmatakse. Loota et siin midagi lihtsamaks muutub, on kahjuks naiivne.
(21-01-2013, 12:58 PM)Aspelund Kirjutas: [ -> ]...
PS Palun mitte alustada hala teemal "riik kiusab".

Priit, nii lamedalt siis...Sad Või panid teadlikult mode soovist üle?

Foorumis kõvatamise asemel tehke midagi reaalselt ära. Valimiste aasta ju. Jube lihtne on võimulolijaid kritiseerida. Olge paremad ja näidake ette, kuidas paremini saab!

Loodan, et mode kustutab nii viimased kaks kui selle postituse. Midagi uut ma ju ei lisa, kõik oluline on öeldud...

20 aastat on ilmselgelt liig - selle ajaga jõuab nii mõnigi noormees muutuda kurdiks ja pimedaks oma lolluse tagajärjel.

Ka mulle hakkab MNTam valitud viis vastu, kuid ootamatu see ei ole - tervisetõenditest on pasundatud kolm korda kahe aasta jooksul. Peaks nagu kohale jõudma.Rolleyes

Auto juhtimise õigus ei ole mitte igaühele kaasa sündinud, vaid massihävitusrelva ohjamise õigus peaks olema privileeg. Meil aga antakse igale lambale juhiluba kätte...Sad
Vahetasin just Soomes juhiloa ära ja kehtivuse lõpp on 2049a. Kaardil siis ka CE kat. Täiendkoolitus läheb lahti 2015. Enne ei huvita see kedagi, Eestis taas see jant üle 8 aasta käinud.
(21-01-2013, 20:25 PM)v6sa Kirjutas: [ -> ]
(21-01-2013, 12:58 PM)Aspelund Kirjutas: [ -> ]...
PS Palun mitte alustada hala teemal "riik kiusab".

Foorumis kõvatamise asemel tehke midagi reaalselt ära. Valimiste aasta ju. Jube lihtne on võimulolijaid kritiseerida. Olge paremad ja näidake ette, kuidas paremini saab!


Täitsa nõus aga mida sa ikka teha saad. Käin valimas igal korral. Valin igati mõistliku inimese,kuid valituks saab hoopis keski teine ja mida ma muuta siis saan? Mitte midagi. Ennem ei muutu midagi,kui meie valimissüsteemi ei muudeta. Kuidas seda aga muuta? Valitsus seda ise ei tee ju. Rahvast ka keegi ei kuula. Teevad,mis tahavad ja peale valimisi siis öeldakse mulle:"Ise valisite ju." Vaat sellepärast ongi meie riik sellises kehvas seisus.
Läheks ka minema aga kodus on mugavam....Sad
(21-01-2013, 22:33 PM)TALUPOEG TALUJA Kirjutas: [ -> ]
(21-01-2013, 20:25 PM)v6sa Kirjutas: [ -> ]
(21-01-2013, 12:58 PM)Aspelund Kirjutas: [ -> ]...
PS Palun mitte alustada hala teemal "riik kiusab".

Foorumis kõvatamise asemel tehke midagi reaalselt ära. Valimiste aasta ju. Jube lihtne on võimulolijaid kritiseerida. Olge paremad ja näidake ette, kuidas paremini saab!


Täitsa nõus aga mida sa ikka teha saad. Käin valimas igal korral. Valin igati mõistliku inimese,kuid valituks saab hoopis keski teine ja mida ma muuta siis saan? Mitte midagi. Ennem ei muutu midagi,kui meie valimissüsteemi ei muudeta. Kuidas seda aga muuta? Valitsus seda ise ei tee ju. Rahvast ka keegi ei kuula. Teevad,mis tahavad ja peale valimisi siis öeldakse mulle:"Ise valisite ju." Vaat sellepärast ongi meie riik sellises kehvas seisus.
Läheks ka minema aga kodus on mugavam....Sad

Minu arust on "valimine" natuke petlik sõna, kuna tegu on ju "hääle" andmisega ehk hääletamisega. Valida saab nt poes- kas ostad täna makarone või hoopis nuudleid...

Ja üldiselt öelda:"Foorumis kõvatamise asemel tehke midagi reaalselt ära. Valimiste aasta ju. Jube lihtne on võimulolijaid kritiseerida," on veelgi lihtsam kui neid kritiseerida.
(21-01-2013, 13:24 PM)zazik Kirjutas: [ -> ]Kontrollisin ka oma andmeid paberivabas ARK-is.
Nüüd on kohe targemate abi vaja, saamaks aru mis värk on.
Ark lehel avanes järgmine pilt:


Nüüd siis küsimus: Kas alates 23.09.13 kaob mul ainult "kangemate" kategooriate juhtimisõigus? S.t. juhul kui ma uut tervisetõendit vahepeal ei tee jäävad B1 ja B alles, BE, C1, C, C1E, CE lõpetavad kehtivuse? Või jäävad kõik alles (kuna üks tervisetõend kehtib, samuti puuduvad mul kategooriad, mis vajaksid med. komisjoni läbimist) või kaovad kõik ära (kuna viimati saadud tervisetõend aegub)?

See tervisetõendi hankimine pole mingi raketiteadus, lihtsalt väga segane olukord. Ja noh, ega seda raha ka niisama hea meelega maha ei viskaks.

Kaitseväest tervisetõend vaid 5 aastat?? Ma sain küll 10.
(22-01-2013, 00:13 AM)Regardman Kirjutas: [ -> ]
(21-01-2013, 13:24 PM)zazik Kirjutas: [ -> ]Kontrollisin ka oma andmeid paberivabas ARK-is.
Nüüd on kohe targemate abi vaja, saamaks aru mis värk on.
Ark lehel avanes järgmine pilt:


Nüüd siis küsimus: Kas alates 23.09.13 kaob mul ainult "kangemate" kategooriate juhtimisõigus? S.t. juhul kui ma uut tervisetõendit vahepeal ei tee jäävad B1 ja B alles, BE, C1, C, C1E, CE lõpetavad kehtivuse? Või jäävad kõik alles (kuna üks tervisetõend kehtib, samuti puuduvad mul kategooriad, mis vajaksid med. komisjoni läbimist) või kaovad kõik ära (kuna viimati saadud tervisetõend aegub)?

See tervisetõendi hankimine pole mingi raketiteadus, lihtsalt väga segane olukord. Ja noh, ega seda raha ka niisama hea meelega maha ei viskaks.

Kaitseväest tervisetõend vaid 5 aastat?? Ma sain küll 10.
Mingil imetabasel põhjusel nii läks. Homme saan ühe relvavennaga kokku, uurin kuidas temal sellega.
Mul tekkis seal komisjonis silmade täiendava uuringu tõttu mingi viivitus, seetõttu sain paberid teistest ligi nädal hiljem kätte. Aga vaevalt see sellest sõltus, küllap ikka kõik meie pundi mehed mingil põhjusel vaid viieks aastaks said ära kontrollitud.
Võsa, ma olen valinud eranditult kõik korrad aastast 1988 alates.
Mis puudutab Tujurikkujat, siis oli hea skets aga: olid hetked u.5-6 aastat tagasi, kus Eestis oligi peaagu eranditult kõik kõige paremas korras. Väga jämedalt ol iseadusloome valmis, maksupoliitika paigas ja "külmutatud", kaudne maksustamine sissetulekutega võrreldes normaalne, isikuvabadused maailma tipptasemel (kuhu saab panna ka mölisemise õiguse, Interneti leviku jne). Isegi maal oli veel elu, õigemini toimisid riigi põhifunktsioonid. Ja siis läks lahti totaalseks lammutamiseks! Kõigepealt kagebiit-Molekuli juhtimisel riigilõivudele 1/3 otsa, siis 6-päevase etteteatamisega 2% käibemaksu tõusu, siis lõputud aktsiiside tõusud jne. Kõikmõeldavatest määrustest, mis üha enam keelavad ja käsivad idiootsustega tegeleda, parem ärme räägi. Hetkel AINUS valdkond, mis on ajapikku muutunud väga hullust väga mõistlikuks, on mereasjandus. See on tõesti ainus valdkond, kus nõukaaegne mentaliteet ja tohutu kartus Läände põgenemise ees on asendunud vabadusega. Seda tõesti euroopalikul kombel.

Aastaks 2013 oleme jõudnud seisu, kus kunagine tavainimeste poolne röövmajandamine on asendunud riigipoolse röövmajandamisega. Ja mis kõige hullem: täna tulebki neid nimetada "seaduslikud vargad" ehk vene vanglažargoos "vor v zakone". Kõige ehedam musternäide selelst on RMK ja selle laastamistöö ÜLE Eesti. Mustjõe keiss on köki-möki, absoluutselt kõikjal käib totaalne laastamine ja vääristamata riigi vara odavmüük riigist välja põhjendusega "metsa on ju vaja hooldada". Loomulikult on selleks lageraie...

Tänasega saavad meil otsa pass ja ID -kaart. Kurat, mille eest küsib riik 38,34 eur??? Jah, lihtsalt selleks, et oma hobiga tegeleda, peab selle ära tegema aga räige sitamaitse on suus, sest maksad ise peale, et sind kurjategijana käsitletaks. Biomeetriline pass ja sõrmejälgede andmine on inimese kurjategijaks tembeldamine. Huvitav, kas päris kurjategijatele esitatakse ka pärast arve "tagaajamine, kinnipüüdmine, pildistamine, näpujälgede võtmine, hotelliteenus kolme söögikorraga soojas ruumis" etc???

Ma isegi ei viitsi ega taha ennast vihastada naabrite passi maksumusega aga üks südamelähedane võrdlus siiski: Eestis maksab purjeka esmane arvele võtt ARKs riigilõivuna 63,91 eur ja selle omaniku vahetuse tegemine 57,52 eur. Lisaks tuleb maksta mingile ametnikunärule, kes on enamasti mereasjades loll nagu saabas, juurde riigilõivu, et see saabas "Vaataks üle" talle mittemidagi ütleva veesõiduki ja teeks lolli näo koos määrdunud jalajälgedega Eestimaa pinnale.
Naabritel Soomes, kes on meist kordi rikkamad ja numbriliselt palju suurema sissetulekuga, maksab sama toiming (aga alates 5,5-meetrit pikkusest vs. meil 2,5!!!) KÕIK KOOS 30 eur!!!
Tsitaat:Ensirekisteröinnin, muutosilmoituksen ja tietojen tarkistamisen yhteydessä annettava rekisteritodistus maksaa 30 €.
Vaat täpselt nii tagumikus me olemegi omadega. See targutamine ,et "soomes on viin kallim" ei huvita reaalselt kedagi. Euroopa soojades osades on seevastu odavam...
Lehti: 1 2 3 4