automoto.ee foorumid

Täisversioon: kuivati
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2
kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kel oleks olemas töökorras trummelkuivati? siis ikka viljakuivatit pean silmas, mitte pesumasina jätku. seoses mõne vana ja väsinud rappe vaatamisega on tekkinud kõhklusi, kas aparaat üldse sobiks kasutamiseks. eesmärk oleks kasutada sellist riista saepuru kuivatamiseks. hetke soov siis näha töökorras riista. veel parem kui saaks sooja ka sisse ajada ja hoopis suurepärane kui õnnestuks törts saepuru prooviks läbi lasta.
mistahes muid puru ja laastu kuivatamise nõuandeid võib ka lahkeste jagada. ja potensiaalsed kuivatite müügipakkumised on ka teretulnud.
Kuivatit ei ole. Aga kui räägid, miks peab saepuru kuivatama, saan ehk aidata. Mingis mõttes läbi elatud teema, kui ma nüüd täitsa võssa ei pane arvamisega.
Saepuru kuivatamine on füüsikaliselt lihtne ju. Põhimõtteliselt kaks võimalust:
1. Vaakumi abil - Saepuru asetad anumasse, anumas on kütte paneelid, kütad seda anumat ja imed vaakumit.
2. Asetad saepuru anumasse ja soojendad seda anumat seni kuni soovitud kuivus käes.

Kuidas seda atribuuti ehitada? Eks iga "meister" teeb selle enda moodi valmis aga snitti saab võtta erinevatelt kuivustelt.

Saepuru ja hakkepuidu kuivatamisel ei pea vaeva nägema sellega, et puit lõhki ei läheks - tänu sellele on kuivatamine lihtne.
teemaks on pelletid. mul üleaedsel semul on saeraam ja puru tuleb mehiselt. pikemat aega juba on saand seda jõudumööda pelletiteks pressitud. hetkel käib kuivatamine omatehtud katlas, kust torusid mööda puru läbi aetakse. toimib, aga jõudlus väike ja energiakulu suur. vene ajal usinalt pruugitud sahtelkuivatid ei kõlba. katsetatud, puru läeb kärssama ja tahab suisa suure tule üles võtta. espetsiaal purukuivatid on ka mingitsorti trumlid. massavad miljoni ja on liiga rammusad. meil oleks hää küll kui saaks mõne tonni päevas läbi lasta. kuuldavasti mingi veneaegne trummel peaks hea selleks olema. aga nähtud "töökorras" asjad on olnud nii mädad, et viska labidaga peale. asja olemusest põle eriti aru saand.
Sa ei ole selle probleemiga üksi - maailmas tegeletakse sellega päris palju.
Soovitan otsida välismaistest (rootsi, norra, soome, kanada) foorumitest ja interneti saitidelt infot.

Googledamisel üks tulemus.

http://www.elmia.se/de/Wood/Presse/Messe...f-energy-/

http://www.google.ee/#hl=et&tbo=d&sclient=psy-ab&q=how+to+dry+a+sawdust&oq=how+to+dry+a+sawdust&gs_l=hp.3...18123.18616.1.19423.4.4.0.0.0.1.767.2355.3-1j0j2j1.4.0...0.0...1c.1.H8FswoI8XPo&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41248874,d.bGE&fp=d3c8c57b9632c5b9&biw=1680&bih=925

Vast mingeid ideid annavad need lingid.

Eeslasele on kõiksugu puru põletamine selline uus teema, et know how-i on vähe.
maailmas on palju asju. mõned neist ilmselt ka päriselus igati asjalikud. paraku oskavad inimesed oma asjalike asjade eest ka asjalikku raha küsida. ise saaks ka kindlasti midagi valmis teha, eriti kui hea näidis ees. aga seegi maksab ja põhiline, et võtab aega, mida sugugi pole.
hetkel ikka sooviks viljakuivati olemusega tutvuda. seega kõik vihjed endiselt oodatud.
(22-01-2013, 13:11 PM)diesel Kirjutas: [ -> ]...
hetkel ikka sooviks viljakuivati olemusega tutvuda. seega kõik vihjed endiselt oodatud.

Kuri kahtlus on, et Vene trummelkuivatid on läinud kõik üle kaalu. Olid need ju kütuseröövlid ja kvaliteedi tagamine oli ka väidetavalt paras PITA.

Paar tonni kuiva saepuru päevas on pea kümmekond kanti. Mehine maht, see pole enam näputöö.Cool

Vanemad Soome viljakuivatid ei kõlba? Need on vähe lobedama siseehitusega...
Selle koguse juures tundub mingi liin õigem kui labidaga täidetav trummel.
paar tonni märga saepuru on tegelikult olematu kogus. olemasolev miniatuurne press laseks päevas poole rohkem pelletiteks. a mis loom see soome kuivati olla võiks? on ehk viiteid? või ehk kellelgi sellist näidata? ostja mätta otsast pean tunnistama, et kasutada olev rahasumma on mõne tuhande euro piires. kehval juhul kulub niipalju juba üle mere järgi käimisele.
aitüma! seuke põhjusmõtteliselt on praegugi töös. jääb lahjaks. ja tegelikult on vist enam-vähem diil juba tehtud ühe kuivatiga, asi ootab lume sulamist hetkel.
(22-01-2013, 18:47 PM)diesel Kirjutas: [ -> ]...
a mis loom see soome kuivati olla võiks? on ehk viiteid? või ehk kellelgi sellist näidata?
...

Otsi Antti, Mepu, Jaakko - neid ikka on. Ning üle mere pole vaja käia - neid pisikesi on kodumaalgi piisavalt müügis.

Reaalne ostuhind on 1,5 vanarauahinda, ilma mootorite ja juhtmeteta. Kaalub sihandne 4-5 tonni. Hinnasoov aga oluliselt kõrgem...

Juhtmed ja mootorid sisaldavad vaske ja on seetõttu oluliselt hinnalisemad.

Mida sahtelkuivati all mõtled?
see sahtel vist äkki mu enda välja mõeldud nimi või tont seda teab, kust see mul külge hakanud on. ega ma asjast ei jaga ööd ega mütsi, aga igatahes mingid seuksed on olemas, kus materjal lükatakse "sahtliga" ahju ja küpseb väheke ja siis välja ja uus ports sisse.
üldiselt aga peaks hetkeseis olema seuke, et pealt lume sulamist tuleb üks täitsa viisakas trummel teisest eesti otsast seie looderannikule saepuru kuivatama.
Vanasti olid šaht- ja trummelkuivatid, sahtelkuivatit justkui ei mäleta
Ma pakuks välja, et on segi aetud sõnad šaht ja sahtel. Šahtkuivati täiesti olemas ja osad lasevad kuivatatud vilja tõesti mingi sahtlitaolise seadmega intervallide kaupa kuivatist välja. Nii-et kolleegil peaaegu õigus.
(01-03-2013, 11:18 AM)v6sa Kirjutas: [ -> ]
(22-01-2013, 18:47 PM)diesel Kirjutas: [ -> ]...
a mis loom see soome kuivati olla võiks? on ehk viiteid? või ehk kellelgi sellist näidata?
...

Otsi Antti, Mepu, Jaakko - neid ikka on. Ning üle mere pole vaja käia - neid pisikesi on kodumaalgi piisavalt müügis.
Uemad sellised Tallinnas esindus Betooni tn.
http://ee.arskametalli.fi/index.html?n=20731&JALAS-KUIVATID
(01-03-2013, 14:35 PM)h2rra Kirjutas: [ -> ]Uemad sellised Tallinnas esindus Betooni tn.
http://ee.arskametalli.fi/index.html?n=20731&JALAS-KUIVATID

Teemaalgatajal ei ole uute müüjate manu miskit peale hakata - ka väikese kuivati hinnad on siiski viiekohalised.

Ning ega teraviljakuivati väga hästi saepuru jaoks sobi. Kuid vana (vähe lobedam, kergemini lõigutav-muudetav) võiks olla üsna vähese ümberehitusega sobitatav. Uuemad tunduvad väga "optimeeritud" olema.

Kas läheduses mõnda väikepõllumeest ei ole, kellega koopereeruda?
Kas mõnest rohujahuadregaadist ei anna ehitada, neid mõnes kohas veel vedeleb.
Mis sest kuivatiasjast sai? Endalgi on nüüd kuivati järele vajadus tekkinud.
(23-10-2014, 22:56 PM)donn Kirjutas: [ -> ]Mis sest kuivatiasjast sai? Endalgi on nüüd kuivati järele vajadus tekkinud.

Kui kuivatada saepuru siis alguseks oleks sobiv ikka trummel kuivati, mingitsorti suurema tootlikusega katlaga ja järelkuivatuseks soovitan kasutada kuiva auru !
Lisaks soovitan veel teha katseid erinevate puu liikidega, et kraanul korralikult liimiks ennast looduslikult kokku mitte ei pudeneks !!!
Trummel kuivati siis minu meelest on: Suur toru kus spiraalis sees renn mis veab materjali edasi (olen ehitanud näinud 9m pikkust trummlit) ja otsast kuhu saepuru veetakse surutakse kuuma õhku katlast. Aga kõik on arvutuste/katsetuste küsimus kui kiirelt trummel liigub mittu kw annab katel millega köetakse jne.
Mis moodi kuiva auru toota ja sellega kuivatada mõtleb igaüks ise välje.
Lehti: 1 2