automoto.ee foorumid

Täisversioon: Nivoolüliti ühendamine
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Andke hüva nõu kes elektrist midagi jagab.

Mure järgmine. Ehitasin "niisustus süsteemi" aiamaa ja kasvuhoone tarvis. Pump (vana hüdrofoori mootor, 800W) lööb jõest vee mahutisse. Mahutisse panin nivoo lüliti, mida kasutatakse tühjenduspumpadel. Poest eraldi ostetud.

Küsimus: Kas see lüliti peab ära katkestama kindlasti faasi, või võib ka nulli ära katkestada.

Kuna tehnilistel põhjustel liini üks ots pole veel statsionaarselt paigas ja tuleb pikendusjuhtmega ajutiselt opereerida, siis sellest tulenevalt, kui pista juhe kontakti ja pöörata pistikut pool pööret, siis "täna jookseb läbi lüliti null aga homme faas."

Kas nulli katkestamisega ei põle mitte see mootor maha?

Või on mõistlik otsida välja faas, teha kontaktidele ja pistikutele märgid, et asi alati õigetpidi paika saaks.
Võib katkestada nulli või faasi või mõlemat korraga.
Võtame näiteks poes müüdava pilsipumba. Toide on pistikuga ja nivooanduriks ujuk. Faas läheb nii, kuis jumal juhatab.
Vahet tõesti pole aga näituseks on mul kodus üks elektriradikas seinakinnitusega (üliharva, viimati 2011 aastal kasutan), mille üks ots on kuidagi kerega massis ja seetõttu on tõesti mul märgitud vildikaga kumba pidi pistik käib. F ja 0.
Et asi oleks ka selle veereservuaari juures ohutu lastele, puudega inimestele (ms. tolmuimejat ei tohi kasutada puudega inimene - instruktsioonis kirjas) ja hooletutele, oleks üks soovitus. Panna vahele relee 24V ja relee toide 24V trafost. Pumba korpus või metalltorusti maandada.
Elektriga nagu lennunduseski, ei juhtu miskit ühe eeskirja rikkumisel. Alles mitu rikkumist tekitab ohuolukorra või miskit raskemat.
Just nimelt see kuidas jumal seda voolu juhatab, panigi mind kukalt kratsima. Kui seade, näiteks hüdrofoor, ennast ise välja lülitab, ei juhtu mitte midagi. Mingu siis see faas paremalt ja null vasemalt sisse või vastupidi. Katkestab ära selle mis talle ette antakse.
Kui aga sügisel Narva eksportis mulle faasi ilma nullita, põles edukalt maha hüdrofoor, pesumasin ja külmik.
Minu väike aju genereeris seoses sellega välja järgmise probleemi, et, kui ma selle nulli kusagil kaugemal ära katkestan, (lüliti ja mootori vahe on ca 200m) kas see ei kutsu esile samasugust efekti?
Kahe juhtme puhul ei ole mingit ohtu, jamaks läheb siis, kui 3 faasi erinevad koormatused mängu tulevad.
(19-04-2014, 10:26 AM)aavu Kirjutas: [ -> ]Vahet tõesti pole aga näituseks on mul kodus üks elektriradikas seinakinnitusega (üliharva, viimati 2011 aastal kasutan), mille üks ots on kuidagi kerega massis ja seetõttu on tõesti mul märgitud vildikaga kumba pidi pistik käib. F ja 0.

Selle kasutamist maksab igal juhul vältida. Kui mingil põhjusel null ära katkeb, on radiaatori kere hoobilt pinge all. Sad
Hea variant on panna klapiga pesa ja küljepeale väljuva juhtmega pistik.
Teistpidi ühendamine on siis füüsiliselt tülikas.
Kui on vaja, et faas ja neutraal kohta ei vahetaks, võiks kasutada vastavaid pistmikke:
[Pilt: 713.jpg]
Elutuppa nood küll hästi ei sobi aga mujale küll.