automoto.ee foorumid

Täisversioon: Mõlgutusi...
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2
Huvitav, kas suures plaanis hakkabki sinna poole kiskuma, et noori enam tehnika juurde ei meelita? Ma saan aru, et elu muutub meie ümber. On muutunud enne ja muutub ka edaspidi. Muutuvad vajadused ja mis peamine, muutub infoväli. Loomulikult peab muutuma ka info töötlus meie peades, info sõelumine, omastamine ja selekteerimine. Selle kõige jaoks on vaja osata arvutit, ning raamatute lugemisest tähtsam on meeletust kogusest infost pärli üles leidmine ja seda võimalikult kiiresti. Kuid kas see peabki tähendama terve generatsiooni muutumist siidinäppudeks ja lögapüksteks?

Kas selles kõiges võib olla süüdi ka meie ühiskonna liikumine totalitaarse politseiühiskonna, kontrollimise ja karistamise suunas. Täna sa väga ei sõida 13 aastasena tsikliga ringi, lihtsalt selleks et lõbus on. Sa ei saa tatikambaga autot putitada, sest pole kusagil ringi paugutada. Esimene naaber kes sind näeb, tõstab hädakisa telefon kõrva ääres. Pole enam võimalusi teha neid lollusi, mida meie kunagi tegime. Pea kõik sellised püüdlused lõpetatakse kiiresti koputamiste ja mentide kaasabil. Koputamist aga koolitab rahvale meie üllas meedia. Ja seda sitta tuleb igast otsast nagu pesupulbri reklaami.

Ja ma tean, nüüd hakkab tulema. 18 ja load ja Laitse Rallipark ja seadused ja 'kui sinu laps auto alla jääks' jne. Bla bla bla.

Midagi on valesti siin supi sees. Midagi on pahaks lännu.

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/argo-tu...d=64378466
Natuke teise kandi pealt küll, aga ikkagi .....
Mul poeg lõpetas mõned aastad tagasi Rakvere Ametikooli autoremondi erialal (täpset eriala nimetust ei tea, aga see ei olnud seotud elektroonika ja diagnostikaga) Dokumendid on tal pihus ja detaile vahetada oskab , aga tal puudusid elementaarsed teadmised automootori ehitusest. Väntmehhanism, nukkvõll, klapid, jaotushammasrattad - täitsa tume maa. Uurisin neid kooli õppekavasid, teemad on justkui olemas, kuid nende mahud väga väikesed. Võibolla ta ei olnud kursusel kõige andekam, kuid tundub absurdne, et kooli lõpetanud autolukksepp oskab vaid detaile vahetada ja ei saa aru nende tööpõhimõttest. Ma arvan, et kodus saadud mootoriremondi praktika on talle rohkem kasuks tulnud, kui kutseka kolm aastat õpet.
Ja veel. Tegin koju päikesekella. Lihtsa, lameda kivi peale tehtud viguri. Käis mul siin üks sugulane, tibi Tallinnast. Vaatas seda kella ja ei saanud aru mitte millestki. Mul suht korralikult tehtud ja kui päikest on, siis kellaaja määramise täpsus on umbes +/-5 minutit. Ja kogemata juhtus, et 2x ütlesin talle kellaaja väga täpselt. Sellest ta muidugi aru ei saanud, et kuidas on see võimalik. Aga kõige rohkem hämmastas mind küsimus, et mis ma siis teen, kui see kell hakkab ette käima või taha jääma?
(14-08-2014, 06:56 AM)Raudpats Kirjutas: [ -> ]Sellest ta muidugi aru ei saanud, et kuidas on see võimalik. Aga kõige rohkem hämmastas mind küsimus, et mis ma siis teen, kui see kell hakkab ette käima või taha jääma?
Olen kohanud teooriat, mille kohaselt maakeral oleva mõistuse hulk on konstantne. Paraku rahvaarv kasvab... Big Grin

(14-08-2014, 00:26 AM)viplala Kirjutas: [ -> ]Kas selles kõiges võib olla süüdi ka meie ühiskonna liikumine totalitaarse politseiühiskonna, kontrollimise ja karistamise suunas. Täna sa väga ei sõida 13 aastasena tsikliga ringi, lihtsalt selleks et lõbus on. Sa ei saa tatikambaga autot putitada, sest pole kusagil ringi paugutada. Esimene naaber kes sind näeb, tõstab hädakisa telefon kõrva ääres. Pole enam võimalusi teha neid lollusi, mida meie kunagi tegime. Pea kõik sellised püüdlused lõpetatakse kiiresti koputamiste ja mentide kaasabil. Koputamist aga koolitab rahvale meie üllas meedia. Ja seda sitta tuleb igast otsast nagu pesupulbri reklaami.
Kõik õige, sm. Viplala. Mündil on ka teine pool. Mingi osa eelpoolnimetatust on ka vastureaktsioon bemmide-ATV-dega sigatsemistele. Sõidetakse võõral põllul, kihutatakse kitsal külavaheteel või alevikus mängivate laste vahel. Kütetakse rahvast täis bemmiga rekka alla või puusse, laibad taga. Vastutustunde puudumine ja pohhuism ruulivad.
Nagu ütleb ksf! Võsa, koduse kasvatuse puudumine, mida püütakse ebaõnnestunult seadustega lappida.
Ajal, mida taga igatsed, oli suurem jagu maad riigi valduses. Kolhoosi heinamaal paarutamine ei toonud kaasa võrreldavaid tagajärgi talumehe eramaal sigatsemisega. Tehnika oli aeglasem ja jõuetum ning seetõttu kukkumised vähem rängad kui ntx ATV-ga. Autot naljalt keegi kätte ei saanud, vana tsikliront või võrr ajas asja ära. Miilitsat kardeti ja katsuti mingites mõistlikes piirides püsida. Praegu päritakse rikkalt papalt koos auto hinda maksva ATV-ga ka ülbus kehvemal järjel olevate kaasinimeste, politsei ja kogu maailma vastu. Raha silub kõik!
Mingi sisemine ettevaatus ja vastutustunde alge oli meie ajal samuti igaühel olemas. Võibolla tuli see ka praeguse ülereguleeritud, kontrollitud ja poputatud lapsepõlve puudumise tõttu. Ellujäämiseks tuli varakult matsu jagama hakata.
Praegu, lapsevanema rollis, mõtlen et küllap see meie lapsepõlve kontrollimatu ringilõõgamine ja lolluste tegemine toimus suurel määral oma vanemate närvide arvelt. Praegu on laps ja vanem teineteisest kogu aeg telefonikõne kaugusel. Ühest küljest aitab see vältida paljusid asjatuid probleeme ja säästab vanema närvirakke, teisest küljest hävitab eos iseseisvust.
Ja mis siis sellest? Juba viidatud loo autor ei putitanud võrre. Veel hullem on see, et erinevalt sõber Savkast ei pannud ta isegi põlevat koerasita kotti vastiku onu Fjodori trepile. Mina pole kumbagi olulise teemaga tegelenud, minu nooruses ei olnud ka tattidel eriti autosid putitada ja lõhkuda.
Kuid ikkagi on mu vaim värske ja paar võrrimootorit kapis oma aega ootamas. Ja kui keegi annab onu Fjodori aadressi, siis minu taha asi pidama ei jää, koer on ka olemas ja valmis oma panust andma.
Ja mingid vedelad eeta-isased ei sõidagi üldse jalgrattaga ringi.
Tarbimisühiskonda anarhism ei sobi ja tulemas on jälle üks postitustest tiine mammutteema! Cool
(14-08-2014, 00:26 AM)viplala Kirjutas: [ -> ]Huvitav, kas suures plaanis hakkabki sinna poole kiskuma, et noori enam tehnika juurde ei meelita?

Kuda ei meelita? Nad kõik ongi tehnika juures. Vähemalt kui tehnika mõistet Postimehe järgi määratleda. Kui seal ilmub rubriik "Tehnika", siis võib 4 juhul 5-st kindel olla, et Kuldar Kullassepp räägib mingist nutitelefonist. Viies juht on aga eriti diip, siis tuleb juttu televiisoritest.
(14-08-2014, 06:56 AM)Raudpats Kirjutas: [ -> ]Aga kõige rohkem hämmastas mind küsimus, et mis ma siis teen, kui see kell hakkab ette käima või taha jääma?
Kui Päikesekell hakkab maha jääma, ongi käes see hetk: Peatage Maakera, ma tahan maha minna!
Siis hakkabki normaalsete inimeste peatus tulema...
Eks meilgi kultiveeritakse jewroopalikke pehmeid "väärtusi". Ja nii me siis saamegi koos pederastide abielude ja neegrite sisseveoga ka terve põlvkonna organisme, kelle silmis lambipirni vahetamine või nõudepesumasina äravoolu puhastamine on nõidus. Rääkimata tühikäigu reguleerimisest või mootori komplekteerimisest.

Asja positiivse küljena saab vaadelda tõika, et sellises hipsterite ja tolerastide ühiskonnas võivad päris elualade (tehnika, põllumajandus, tootmine) inimesed tõusta lõppeks pooljumala seisusesse. Sest ka see hipster tahab süüa-juua, linnadevahel liigelda, käsupeale voolavat vett ning sooja valgustatud tuba.
Minuarust ühiskond lihvib meid just nii nagu tahetakse. Meid tahetakse teha ühesugusteks,et me kõik kooris uluksime,oleksime abitud jne. Kõige selle põhjus on see,et seaduste tegemise juurde on pääsenud elukauged ju juhmid tegelased..... kas ka nõuka aegse kasvatusega,ei või kindlalt väita aga tüürib sinnapoole. Eks võetakse ka üle mujalt tulnud ideid ja tahetakse ka meil samamoodi teha. Ja see vana orjameelsus aitab ka kaasa. See tundub ikka lihast ja luust läbi imbunud. Viimase põhjus on siis sakste tehtud....
Ma arvan,et näen oma silmaga ära aja,kunas ka lollid,abitud(abituks õpetatud) inimesed peavad lõpuks labida kätte võtma ja ennast liigutama hakkama...Big Grin ,sest kui nälg kallale tuleb,peab hakkama ikka....
Proovige midagi suurt ette võtta ja te märkate,et saate vasakult ja paremalt .Big Grin
Toksige juutuubi "new world order revealed" ... edasi otsustab iga üks ise.

Dad.
(14-08-2014, 06:56 AM)Raudpats Kirjutas: [ -> ]Tegin koju päikesekella. et mis ma siis teen, kui see kell hakkab ette käima või taha jääma?

Kaks skaalat või osuti suhtes tunni võrra keeratav kivi oleksid lahendused talve-suveaja sättimisel. No talvel lumi sihverplaadil, päike pilve või metsa taga, siis polegi ta käigus.
Noorus on hukas... Viimased nelituhat aastat kohe kindlasti, varasemast pole teada kirjalikke ülestähendusiToungue Kuigi räägitakse midagi Hiina varase keisri kohta käivast luuletusest, kus sama olevat väidetud pea kaks korda varasemast ajast...

Minu teada esineb ka täna arvestataval määral kodugaraaže, kus putitatakse erinevaid liikureid ja mitmel suletud maatükil tiirutava liikurijuhil ei ole vajalikku eapiiri veel saavutatud.Cool Ma julgeks arvata, et nende arv tegelikult kasvab, mitte ei vähene.

Paraku on tõsi see, et meie (ja ma mõtlen siisn kogu lääne tsivilisatsiooni sellisena, nagu seda meile serveeritakse) väärtushinnagud on nihkes. Juba pikka aega - tänased valitsejad kasvasid üles seitsmekümendatel. Vabadel, kui ma õigesti olen aru saanud.Rolleyes

Minule juba viidati, kuid ütlen veel korra: iga laps on oma vanemate kasvatuse/kasvatamatuse tulemus. Seega: ei midagi uut...

Mistap saab iga lapsevanem parandada maailma sedapidi, et kasvatab oma võsukese ise seisma ja oskama vajadusel seda ka teiste eest teha nii, et ka teised kultuursed seisma mahuks.Cool

Tunnen ksf. Kassile kaasa: olulised teemad kipuvad tõepoolest minema pikaks. Siin teemas jutuks olev saamatus ja õpitud abitus on viinud Euroopa paratamatu taandarengu teele. Meil siin on valida: kas oludega kohanedes püsida elus hullude aegade (millal neid poleks olnud...) möödumiseni või manduda koos teistega. Senine ajalugu on näidanud, et suudame vajadusel elus püsida...Big Grin
Jah ja mida räägiti siis kui tuli Elvis,Hipid,Biitlid ja lsd.... Köik on pees maailm on hukule määratud - Ja nyyd kui see Elvis Ja muud selle aja POP ikoonid ja löögastus vahendid pole enam moes ja puhuvad uued tuuled nii muusikas kui löögastusvahendites on jälle köik puuks. Pölvkondade vahetus on alati nii toiminud---
Tänapäeva inimene ei peagi oskama ratast vahetada sest enamus uutel autodel puudub selline asi nagu tagavara ratas. Esitule pirni sa ka vahetada ei saa sest selleks tuleb pool auto esiotsa lahti lammutada. Minu 4 aastane tytar möllab raalis kiiremini kui mina ja 8 aastan tytar vöiks 2 klassi asemel kohe viiendasse minna. Koolides käib selline mämmutamine, et syda läheb pahaks. Hindeid ei tohi panna... algklassides. Millal see laps siis peaks arusaama hakkama mida ta öieti vöi valesti teeb. Koduseid töid ei tohi kaasa anda...laps peab puhkama-ei puhka ju kulutab oma energia kuskil virtuaal maailmas kui vöimalus antakse selleasemel, et koduseid ylesandeid lahendada. Kui riik ise tekitab olukorra kus juba lapsena pole kohustusi siis mis kohusteundlike maksumaksjaid me siin kasvatame...
(14-08-2014, 15:46 PM)kalacompany Kirjutas: [ -> ]...
Kui riik ise tekitab olukorra kus juba lapsena pole kohustusi siis mis kohusteundlike maksumaksjaid me siin kasvatame...

Siis peab lapsevanemal olema sedapalju selgroogu, et oma järeltulijad inimesteks kasvatab. Kooli ja ühiskonna kiuste...
Lapsevanemal on pea võimatu midagi ette võtta kui last ümbritsev ühiskond käib teist jalga. Lapse sõpruskond on suures plaanis see, mis tekitab lapses huvi millegi vastu. Lapsevanem kasvatab last 0-10 aastat, sealt edasi suureneb sõprade mõju. Kulmineerub see puberteedi eas ja vähenema hakkab kahekümnendate keskel. Tegelikult on lapse sõpruskond tugevama mõjuga kui vanemad. Muidugi alati võib lapse käeraudadega radika külge rautada, kuni ta 30 saab Big Grin

Eelnev jutt on teema suures plaanis, mitte konkreetselt teie lapse suhtes kirjutatud. Ma tean, meie enda omad on alati prillikivid Smile
(14-08-2014, 16:18 PM)viplala Kirjutas: [ -> ]Muidugi alati võib lapse käeraudadega radika külge rautada, kuni ta 30 saab Big Grin
Radikas on jah kindlam kui praeahi - https://www.youtube.com/watch?v=rS9Cr7nELVw
Kahjuks ei leidnud klippi, kus Kuku praeahju pliidist välja lammutab.
---------------------------------
Mis praegusesse pihu-nuti põlvkonda puutub, siis väga iseloomulik pilt avanes täna mööda VIA Balticat sõites. Tee ääres hääletasid kaks 12-14a poissi. Õigemini hääletas üks, vähemalt parem käsi oli õieli. Ise jõllitas külmutatud tursa pilguga vasaku käe peopesa. Ei jäänud seda tsirkust seal vaatama, aga miskipärast arvan, et kui keegi peatuski, siis kutt ei pannud seda tähelegi ja seisis oma katkise hernetondi asendis edasi, pilk peopesas.
Ma ei ole tehnilise progressi vastu ja kasutan ka ise juba mõnda aega nutitelefoni, aga vanakooli inimesena jään ma seda visuaalselt kasutades ohutul kohal seisma. Linnas näeb aga tihti, kuidas selline silmaklappidega pihkur astub välismaailma vastu huvi tundmata sõiduteele, jalgratta ette koperdamisest rääkimata. On juba ka esimesed õnnetused ära olnud.
Mida teha, kas keelata sellistel ilma saatjata väljas käimine või kinkida vähemalt juhtkoer?
aga vaadeke ringi (võibolla mitte just siinse foorumi seltskonna pihta aga ..)
kui autot hooldatakse teeninduses kus töökotta sisse ei lasta ja roller käib samuti teeninduses nagu ka jalgrattas ja rulluisud ja suusad ja ...
muruniiduki küünla ja õli vahetus - teenindus
enam ei valmistata ega meisterdata kodus vajalikke asju kuna kõike on võimalik soetada jne. jne.
kodus pistik tuleb seinast lahti helistatakse kohe elektrikule
köögikapi uks vajub viltu on kõne kohe mööbli valmistajale
segisti lekib - santehnik
jne. jne.

ehk sellel noorel polegi lootust - hukule määratud juba tegemise ajal.

mul omalgi kodus 9.a. poiss on teoorias sigakõva vend (loeb ja vaatab telekast teadulikke saateid, uurib kuidas asjad toimivad ja on ka tegelikult sellest kõigest huvitatud) aga nüüd avastasin, et praktikas täielik läbikukkumine. oli ükspäev tööjuures kaasas ja natuke nagu häbi hakkas. asi läheb kohe-varsti parandamisele kuigi siiani lasin asjal minna nii nagu oli ehk ei sundinud peale midagi. tahtis minna koolis motoringi - läks, tahtis loobuda - loobus, käsu peale ei pidanud isa kõrval asja õppima tahtis läks mängima.

aga jah linnas korteris karjääriinimeste võsudel pole suurt lootust midagi praktilist ja käelist selgeks saad.
Meiesugused nokitsejad koos Talupojaga olema kaduv liik siit maapealt. Sad
Kahjuks tehniline progress on muutnud meid laisaks ja see on vist juba inimloomuses. Küll aga võib selline loorberitel puhkamine siis kätte maksta,kui tekib tõeline kriisi olukord. Ja ma ei mõtle seda,et ainult internet kaoks. Vaid tekiks selline olukord nagu seda oli kurikuulus "Leningradi blokaad!"

Teine asi on selles,et kui inimeseloom ikka õppida ei taha,olgu siis vanalt või noorelt. Siis pole midagi teha, lihtsalt paratamatus. Mõni hakkab õppima rahapuudesest tingituna. Teine sellest,et soovib midagi tõestada aga mõnda ei pane õppima muud moodi kui relva ähvardusel.
Just kriisi olukord ongi see,mis sõelub ellujääjad ülejäänud massist välja. Mis saab nendest,kes enda eest seista ei suuda? Ilmselt kaovad nii nagu inimese eelased kusagil, eelajaloo hämaruses.
Mind häirib natuke teemapüstitaja esimese postituse juures see politseiühiskonna, karistamise, kontrollimise ja mentide (ai kui halva kõlaga sõna- isiklikult oma kõnepruugis ei kasuta) osa.
Tekkis küsimus, kas lugupeetud ksf Viplala pooldaks pigem anarhiat, kus mitte keegi mitte midagi ei kontolliks? Neid naabrimutte, kes pläriseva võrri peale kuskile helistama tõttavad ning liigagaraid mundrimehi, kes seepeale kohe "laksu" ära väänavad- neid on olnud igasuguse riigikorra ajal. Ei arva, et asjad ses osas kuidagi halvemaks oleks läinud,vähemalt üldistada küll ei saa.
Sai natuke OT.
Kui siin kaasfoorumlased juurdlevad,et mis noortel viga,et ei võta võtmeid kätte. Ega elektroonika vidinate s.h nutitelefonide,Ipadide,Nintendo 3DS konsoolide jm säärase ära korjamine ei aita. Samamoodi vandusid 1950datel noorte peale vanemad inimesed,kelle jaoks Rock-n-roll ja Elvis olid kurjuse kehastuseks. Asi pole selles see on lihtsat ajastu vaim.

Probleem on selles,et ka meie haridussüsteem on rakendatud Bill Clintoni 1993.a poliitikat: Mitte ükski laps ei tohi maha jääda!
TUlemuseks on koolitatud armee demagooge,teureetikuid ja ka paraku õppimisvõimetuid töötuid. Kui ma võrdlen seda,mida ma õppisin 1994.a ja seda mida analoogselt praegu õpetatakse. Siis see on vaid heal juhul pool sellest,mida ma õppima pidin. Lisaks sellele olid mul ka mitte humanistidest õpetajad.Samas tagant järele olen tänulik,sest elukooli sain sellest rohkem kui tahtsin.

Aga,et asi ei kisuks vingumiseks mõelge ise,mis on haridussüsteemi eesmärk tänasel info ajastul. Koolitada hordide viisi, konveier meetodil oskustöölisi,kui 30.a pärast Sm.Robot nende töö ära võtab. Või tuleks põhimõtteliselt hakata mõtlema,kui madalale siis peab langema ja kas üldse ongi haridussüteemi vaja,kui meil on nii palju nuti vidinaid.Big Grin

Tänaseks lõpetan!
(14-08-2014, 20:50 PM)Coger Kirjutas: [ -> ]Neid naabrimutte, kes pläriseva võrri peale kuskile helistama tõttavad ning liigagaraid mundrimehi, kes seepeale kohe "laksu" ära väänavad- neid on olnud igasuguse riigikorra ajal. Ei arva, et asjad ses osas kuidagi halvemaks oleks läinud,vähemalt üldistada küll ei saa.
Jätkaks OT-ga. Ksf! Cogeril on ses suhtes õigus, et kaebajaid on jätkunud igal ajastul. Mitte ainult küüditamise ajal, vaid väidetavalt olnud II WW ajal sakslasedki eestlastega suisa hädas - kõikvõimalikke ja võimatuid kaebusi üksteise peale laekus nii palju, et ei suudetud kõiki vastugi võtta, kontrollimisest rääkimata. Olevat olnud lausa ametlik üleskutse rahvale, mitte halvata politsei tööd. Selles suhtes ei saa öelda, et praegu miskitpidi halvem oleks, pigem parem hoopis, sest olukord lauskaebamist väga ei soosi.
Kui hommepäev peaks olema uus riigikord ja vallutajad sees, läheks aga selliseks kaebamiseks, mida veel nähtud pole! Tean endagi lähiümbrusest mitut inimest, kes kadedusest või puhtast ärategemise rõõmust kaebaksid kõikide naabrite-tuttavate peale. Selline mõnus rahvas oleme.

(14-08-2014, 19:51 PM)MeelisV Kirjutas: [ -> ]käsu peale ei pidanud isa kõrval asja õppima tahtis läks mängima.
Ega käsu peale ei saagi midagi selgeks. Igasuguse eduka õppimise alus on HUVI. Kui huvi ei ole, pole teha miskit. Huvi võib küll proovida äratada, aga kui ei tule, siis ei tule. Vägisi teeb asja ainult vastikuks, mis välistab tulevikus selle ala juurde pöördumise.
Lehti: 1 2