automoto.ee foorumid

Täisversioon: Päramootor "Moskva M" remont
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Sain hiljuti kahe "Moskva M" omanikuks ja üritan nüüd vähemalt ühte käima saada.



Esimeseks probleemiks on magneeto МЛ-10, seda on kahe mootori peale üks tükk ja kahest poolist 1 sädet ei anna Sad
Proovisin vahetada juhtmeid, piipu, kondekat, puhastasin kontaktid ja kontrollisin, et need ei oleks lühises massiga - ei aidanud.

Netiavarustest leidsin info, et pooli primaarne mähis tuleks ühendada välise süütepooliga, ka sellest ei olnud abi, peale kõrgepinge mähise eemaldamist avastasin, et ka primaarne mähis on omadega läbi (isolatsioon põlenud). Nüüd tahaksin selle uuesti mähkida, nagu soovitatakse siin - 300 keerdu 0,76 mm traati, eelnev kogemus sellel alal puudub.
Paraku puudub majapidamises 0.76 mm paksusega traat, aga on üks trafo, millelt saaksin maha kerida 1.5 mm paksusega traati.

Küsimused elektriga "sina" peal olevatele kaasfoorumlastele
Kas saab primaarmähises kasutada paksemat traati (eeldusel et see ikka ära mahub) ja kas keerdude arv jääb sellisel juhul samaks ?
Millega ja kuidas teha mähis niiskuskindlaks ?
Millist materjali saab kasutada kihtide vahel isolatsiooniks ?
Niipalju jämedama traadi ära mahutamine saab olema tõsine probleem. Pindala vahe neil kusagil pea 4 korda.
Teiseks ei ole korduvmähkimine emaili kihile kasuks. Eriti kui läheb vibreerivasse ja vesisesse keskonda.

Lingitud Ohmupoe traadi kohta peaks üle kusima, kas kannab vähemalt 200C* ära.
Mootori mähkijate käest saab odavamalt, aga nii väikse koguse juures ei ole vahe märkimisväärne.

Erinevad traadi kihid võib enne uue teibi kihi panemist vastavat tempi taluva laki või mõne vaiguga üle pintseldada. Kannatab vibratsiooni paremini.

Igaksjuhuks see tähelepanek, et soovituses oli 330 keerdu.
(03-09-2014, 22:55 PM)karvik Kirjutas: [ -> ]Niipalju jämedama traadi ära mahutamine saab olema tõsine probleem. Pindala vahe neil kusagil pea 4 korda.

Aga kas vajalik keerdude arv muutub, kui traadi paksus on teine ? Küsin lihtsalt, et kõrva taha panna.
Mahtumise poole pealt võib täisa kärada, ruumi tekib ju juurde kuna sekundarset mähist enam pole.

Samas, mõistlik on ikkagi osta see õigem traat, seda teengi, tänud ksf. Künnimehele.
(03-09-2014, 23:15 PM)Daniil Kirjutas: [ -> ]Aga kas vajalik keerdude arv muutub, kui traadi paksus on teine ?
Mahtumise poole pealt peab asja uurima lähemalt, ruumi tekib ju juurde kuna sekundarset mähist enam pole.

Vajalik keerdude arv võib muutuda pisut suuremaks, sest magetväli ei pruugi olla kaugemal mähise südamikust enam sama suur kui on lähemal ja vajaliku pinge saavutamiseks on vaja keerdude arvu suurendada.
See jutt on natuke oletuslik, kuna ma ei tea palju kui kiiresti magnetvälja tugevus väheneb südamikust eemaldumisel.

Püsimagnetitel väheneb umbes selliselt, et kui liigub magnetist magneti paksuse kaugusele, siis magnetjõud on vähenenud kaks korda.

Ruumi kohapealt näiteks kui su mähise pikkus on 100mm ja kerid 330 keerdu 1,5mm traati selle peale, siis tuleb mähise paksus kusagil 8mm koos isolatsiooniga. Ja kui paned samale mähisele 0,76 traadi, siis tuleb mähise paksus kusagil 2,5mm koos vahe isolatsiooniga. See mõjutab kindlasti oma jagu väljundpinget ja tuleks keerdude arvu vastavalt muuta.
(03-09-2014, 23:15 PM)Daniil Kirjutas: [ -> ]Aga kas vajalik keerdude arv muutub, kui traadi paksus on teine ? Küsin lihtsalt, et kõrva taha panna.
Mahtumise poole pealt võib täisa kärada, ruumi tekib ju juurde kuna sekundarset mähist enam pole.

Samas, mõistlik on ikkagi osta see õigem traat, seda teengi, tänud ksf. Künnimehele.

Siin tewkib veel üks probleem, nimelt enne sekundaarmähist tuleb ju teine primaarmähis. Kas esimene ja teine kokku istuvad ehk vajaliku särtsu üle kannavad? Süütepoolis on ju ka madalpingemähis ja kui see on arvestatud mingile 12V näiteks, siis kas sinu keritud mähis annab välja 12v? Kui selle Moskva mähis oligi originaalis näiteks 6v peale arvestatud, siis 330 keeruga saad poole nõrgema sädeme ehk äraseletatult poole väiksema sädevahe küünlal.
(04-09-2014, 11:12 AM)aavu Kirjutas: [ -> ]Siin tewkib veel üks probleem, nimelt enne sekundaarmähist tuleb ju teine primaarmähis. Kas esimene ja teine kokku istuvad ehk vajaliku särtsu üle kannavad? Süütepoolis on ju ka madalpingemähis ja kui see on arvestatud mingile 12V näiteks, siis kas sinu keritud mähis annab välja 12v? Kui selle Moskva mähis oligi originaalis näiteks 6v peale arvestatud, siis 330 keeruga saad poole nõrgema sädeme ehk äraseletatult poole väiksema sädevahe küünlal.

Kavatsen kasutada 6v süütepoole. Originaalis peaks mähisel olema vist 150 keerdu, rohkem keerde = suurem pinge ?
Rohkem keerde = Rohkem pinget jah.

Vajaliku pinge 12V peab mähis andma välja mingitel pööretel. Kuna mootori pöörete tõustes pinge tõuseb, siis peab sellega arvestama.
Käivituspööretel võiks pinge olla kusagil 8V kandis.
6V süsteemi puhul kusagil 4V.
Ma olen Druzba ja Pannonia ning teistele sarnase süütega asjadele kerinud madalpinge mähist kaks kihti juurde ja siis,kas emmilise või mosse pooli peale pannud.6v Jwwa pool aitab ka.