automoto.ee foorumid

Täisversioon: Omavalmistatud biomassi põleti(saepuru,hake pellet)
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43
Sai siis juutuubis kino vaadatud ja asjandus valmis tehtud.Kuna ükski poes müüdav mul katlale ei sobi ja hinnad ikka räiged siis tuli ise teha oma katla järgi.Toru milles hake koldesse jookseb on 100mm kuna suurem lihtsalt ei mahu ära,ideaalis võiks olla 125mm kindlasti.Teo spiraal sees on 80mm ja kui teha 125 mm torust kolu siis võiks ka sama olla kuna suuremad hakke tükid kipuvad sattuma just spiraali ja kolu vahele käib ilge nagin ja võib ka kinni kiiluda kui väike ülekanne.
Süütame nii,et pliidi koldest kühvliga hõõguvad söed põleti restile
[attachment=53216]
Ventilaator tööle
[attachment=53219]
Ja hetk hiljem juba põleb ja etteveo mootor tööle.
[attachment=53220]
Süüdata saab ka elektritenniga,aga see tekitab megakoguse tossu ehk puugaasi koldesse ja sel hetkel kui ükskord süttib käib ilge plahvatus Sad ,lisaks saab süüdata ka veel pilbastega läke põletisse ja läheb sama libedalt kui sütega.
Ventilaatoriks hetkel mingi kokku keeratud käkk ehk auto salongiahju ventikas ja toide akulaadijalt mingi ca 6V.Kui kellegil peaks vedelema mingi analoog ventilaator 220v 1400rpm siis võib julgelt pakkuda,on samasugune olemas,aga 2800rpm ja see kohe kuidagi ei lähe.
Etteveo mootor hetkel endine õmblusmasina mootor 350w,1400rpm.Reduktor mingi 1/160 ülekandega tõkkepuudest pärit ja see omakorda paaritatud k-750 käimakastiga,käimakastist kasutan praegu teist käiku.Läbi käigukasti ülekanne ca 1/700.Sai ostetud ka sagedusmuundur ja sellega väga hea etteveo kiirus paika timmida vastavalt kütuse jämedusele.Kindlasti saab ka elektroonikaga ja releedega etteveo kiirust muuta,aga pole paraku vaistu sellele.Raplametall pakub põleti juhtimiskeskust mis teeb sama töö ära,aga pakkkkumisega (1000€)löödi nokauti ja olin põrandal tükk aega pikali Sad ,see pakkkkumine mis suudab ise etteveo kiirust seada vastavalt põlemisprotsessile seada lõi peaegu maha(5000€)
Koldes möllab umbes selline leek https://www.youtube.com/watch?v=8qZ09qZF...e=youtu.be
Katel hetkel juba suht vana ja tulevikus plaanis viadrus panna ja põleti kastiga katla alla.Vajadusel katla põhjale plekk ja kütmine jätkub halgudega põletit eemaldamatta,lisaks hea puhastada ilma,et peaks põleti välja võtma.Meil maarjamaal kahjuks selliseid asju ei müüda ja tuleb taas ise teha,õnneks interneeduses mõõdud ja joonised olemas
Elektrilise küttekehaga süütamisest kuulen esimest korda. Automatiseeritud kateldel on minu teada väike gaasipõleti, mis sädemega süüdatakse. 
Aga muidu tubli ettevõtmine! Olen kunagi ka ise sellise lahenduse peale mõelnud. Muretsesin isegi kombaini teo ja reduktoriga elektrimootori selle tarbeks. See oli aeg, kus saekaatreid tekkis nagu seeni peale vihma ning saepuru sai aitäh eest. Saekaatrimeestel oli lausa hea meel kui keegi tuli ja saepuru jalust tasuta minema viis. Siis tulid hakkepuidul töötavad katlamajad ja nüüd takkapihta elektrijaam, mis neelab kõike mis põleb. Endal tekib saepuru aga liiga vähe, et tasuks midagi ehitama hakata.
Ventilaator võikski jääda alalisvooluga töötav, kui tahad pöördeid lihtsalt reguleerida. Teo ajam tundus jutu järgi jube agregaat olevat. Kui raskelt see tigu käib ka? Mõte liikus turskema kojamehe mootori poole. Kui sellele lisada sujuvalt reguleeritav kojamehe intervall, siis oleks primitiivne juhtimine olemas. Ei pea ju tigu kogu aeg käima. Keerab iga natukese aja tagant nõksu peale ja korras. Tarvis ainult vidinat, mis muudetava ajavahemiku tagant impulsi annaks.
OK, ise teeks peenemalt, kontrolleriga ja LCD-l jooksvate kirjadega, aga saab ka lihtsamalt.
Pakkumise hind võtab kõhu lahti küll. Teeksin samaväärse asja valmis 5-10 korda odavamalt. (vähemalt arvan nii)
Mäletan et keskküttele segamissõlme ehitades vaatasin ka poes valmis juhtelektroonika ploki hinda ja kippus minestus peale. Nüüd on omavalmistatud elektroonika töötanud juba mitu aastat ja toimetab täitsa pädevalt. Boonusena on võimalus vajadusel täiendada.
Elektrilise küttekehaga süütamine on pelletikaminatel üsna levinud.
(22-04-2015, 20:45 PM)Basilio Kirjutas: [ -> ]Elektrilise küttekehaga süütamisest kuulen esimest korda. Automatiseeritud kateldel on minu teada väike gaasipõleti, mis sädemega süüdatakse. 
...
Ei pea ju tigu kogu aeg käima. Keerab iga natukese aja tagant nõksu peale ja korras. Tarvis ainult vidinat, mis muudetava ajavahemiku tagant impulsi annaks.
OK, ise teeks peenemalt, kontrolleriga ja LCD-l jooksvate kirjadega, aga saab ka lihtsamalt.
Pakkumise hind võtab kõhu lahti küll. Teeksin samaväärse asja valmis 5-10 korda odavamalt. (vähemalt arvan nii)
Mäletan et keskküttele segamissõlme ehitades vaatasin ka poes valmis juhtelektroonika ploki hinda ja kippus minestus peale. Nüüd on omavalmistatud elektroonika töötanud juba mitu aastat ja toimetab täitsa pädevalt. Boonusena on võimalus vajadusel täiendada.

Pelletipõletitel on elektrisüüde küljes. Minu omal on ca 250W. Kes see viitsib veel mingi gaasipõletiga jännata. Veel üks junn, mille pärast muretseda. Müüakse ka keraamilisi, mis on kordi vastupidavamad ja äkilisemad.

[Pilt: suutepulk-272x272.jpg]

Vastava ventika saab ka varuosana 100€ eest
[Pilt: ventilaator85mm.jpg]
Selle kiirust suudab juhtelektroonika muuta. Ka teo mootoreid peaks alla 100€ hinnaga saama, iseasi, palju neid kohapeal on. Need eriti ei lagune. Ilmselt tellida saaks... kah miski 100€ kanti vast

Etteanne põletis sees käib ka vastavalt vajadusele, nõks ja natuke peale. Ja teine tigu keerab samamoodi nõks haaval peale ning pellet kukub kolinal põletisse. Kõik on välja arvutatud, mitu grammi pelletit üks teokeere peale annab ja kui kiiresti see ära põleb. Keeratakse võimsust juurde, lükkab tigu ka kiiremini ette. Elektroonikat saab päris peenelt häälestada ja sinna ka igasugu lisaseadmeid külge haakida. Lambdasondist korstnas kuni suruõhupuhastini, et ei peaks ise põletit rookima. Lisaks igasugu temperatuuriandurid jms.

Need 1000 ja 5000€ küsijad on ilmselt põrutada saanud või ei saanud üldse aru, mida neil küsiti... Äkk nad arvasid, et sa tahad ise ahjusid tootma hakata ja siis nemad teevad spetsiaalselt sulle mingi asja? Põleti juhtimiselektroonika saab vast 3-4-500 eest. Ja see suudab juhtida nii ahju, vee ringlust keskküttes kui ka sooja vee tekitamist. Minu konkreetne kogemus NBE põletiga (nende diileritele mõeldud pood, http://www.nbe-shop.dk/index.php/traepil...?limit=all koha peal esinab neid Küttemeister nimeline kaubamaja). 
(23-04-2015, 10:11 AM)cyber Kirjutas: [ -> ]Need 1000 ja 5000€ küsijad on ilmselt põrutada saanud või ei saanud üldse aru, mida neil küsiti...

Suhtlesin algul läbi telefoni ja seletasin täpselt mida mul vaja,siis lajatati pakkkumine.Küsisin,et mida see 1000€ teha ka oskab suudab ja siis oh ja ah tule vaatama.Ütlesin otse,et mulle paraku pakkkumine  tonn paraku ei müü kuna pole nii loll ja siis tuligi,et see mis ise süütab ja kõik teeb on 5 tonni,pakuti ka seda odavamat kasutatuna 500€,aga ei pakkunud huvi.
Kui kütta saepuruga siis saaks ka kojamehe mootor hakkama vast,aga päris hakkega ja eriti jämedamaga kipuvad tükid teo ja toru vahele jääma ja siis juba päris raske vedu.Tehase omadel on 0,25kw mootor.
Projekti maksumus hetkeseisuga toru milles tigu 20€,rattad oll oli vist kuni 10€,reduktori sain ostast mingi 25€ vast ja ülejäänu kodus vedelevast kraamist,sagedusmuundur kõige kallim,aga ka hea asi.
tuharestile lasin lolli peaga plasmaga augud ja kipuvad ummistuma.Selle peab uue ja pisut pikema tegema.Kui halgudega küttes tuli katelt iga nädal puhastada siis nüüd põletiga kahe nädala tagant võtan põleti katlast välja ja katla puhastus kuigi jah ega suitsukanalites pole praktiliselt midagi
See NBE põleti puhas pask.Kogemust mitu talve töö juures.Alustuseks jutt müügi meestel nagu mesi.Ühel ilusal päeval tuldi seda fucking põletit paigaldama,puudus kaal,et nii suurt graanuli kogust kaaluda mida see põleti välja annab.No sorry.Me paigaldasime belleti põleti olemas oleva katla külge Küttemeistri juhendi järgi.Põleti võimsus ostu hetkel max 400kw lubatud.Sai siis see ime asi paika ja kõik mõtlesid,et nüüd on elu lill.Oh võtta näppust ei süüta ei kustu,sulas osaliselt kokku aga ikka meie süüdi mis sest,et nemad paigaldasid.Siis oli põhiendus,et tõmme kõva,soovitati kattla torudesse sbiraalid sisse panna,et tõmmet vähendada.Ja tulemus põleti muutis kõvasti kuju.Muidugi Küttemeister ei olnu süüdi.Kivi läks põleti laes katki selle saamisest ei tahaks ültse rääkida.Ja siis tuli lõpuks kevad.Suve lõppu poole tegime selle põlemiskambri t....ra kalli itaalia 4mm oletava kuuma kindla roosdevaba põleti osa ümber.Materjaliks kuuma kindel roosdevaba 8mm pluss ei mingit kivi vaid keraamiline vill.Tulemus töötab kuidagi aga ikkagi pask.
400kW? Mingi tuumajaam..Smile Tööstuslikest ei tea ma midagi, mu kogemus on 20kW koduse aparaadiga ja see on täitsa OK. Mul on ta ka õliahju küljes ja seetõttu on mõningaid iseärasusi, aga nendega on arvestatud.
(27-04-2015, 09:09 AM)cyber Kirjutas: [ -> ]400kW? Mingi tuumajaam..Smile Tööstuslikest ei tea ma midagi, mu kogemus on 20kW koduse aparaadiga ja see on täitsa OK. Mul on ta ka õliahju küljes ja seetõttu on mõningaid iseärasusi, aga nendega on arvestatud.

Ega kütmist ei vaja ainult ala 40 ruudused kürboki onnid.Paraku on meile jäätud palju suuremaid ruume NL ajast,näiteks suure kolhoosi töökoda.On Folfid ja muu sinna juurde kuuluv ja nii edasi.Kõik toimis tahke küttel nimelt puu halgudel ilusti aga soovisime,et hommikul oleks ka tuba pluss kraadides.Põhi mõtteliselt kas graanul või halud ei muutunud midagi meie jaoks.
Äkki oli ikka 40kW? Smile 400 jaoks on ikka päris suurt katlamaja vaja, kuhu halu puhul ilmselt kalluriga peale peab vedama..Smile
no kui sealtsamast viidatud kyttemeistri lehelt vaadata, siis ka nelisada on üsna pisike ja lahja asjandus. ka neli tuhat pole veel kõige jämedam nummer.
neljakümnese võid ju panna töökoda kütma, võid ka mitte panna, temperatuurile seuke asjandus mõju eriti ei avalda.
Smile
Netis tuhlates leidsin http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic486686.html analoog.Nüüdseks asjad sealmaal,et käib juba viadruse alla kasti ja uue põleti ehitus.Kast kokku punktitud juba ja põleti ava sisse lõigata.Esmaspäev saan põleti plekid painutusest kätte siis saab hakata taas mediteerima.Vaatasin börsis pakutakse kuiva saepuru 6€ kant,talvel läks ca 2 kanti kuus.
Mullu suvel torm tõmbas hulga puid maha,nüüd kevade lasin männi peenemad oksad hakkurist läbi kuivatasin ja krõpskuiv koos okastega põleb valusa leegiga katlas.
Sai nädalavahetusel garaazis pisut müratud Big Grin .Põletil teha veel koon ja vendi ava,alumine punkri osa tegin ka käsitsi.Kastil põhi alla ja uksehinged ja siis valmis.Ksf vootele vast teeb spiraaali faili ka siis saab teo valmis teha ja saab reduktorit hakata külge aretama.
Õhtuti peale tööd pisut nokitsetud ja põleti valmis ainult ventilaatori ava teha.Tuharest selline [attachment=54125]
Kas nonde "tuharesti" puurit avade kaudu tuleb ka sekundaarõhk? Palju avade kogupind on?
Sealt tuleb kogu põlemiseks vajalik õhk.Avad 4 mm ja kui vaja saab hiljem suuremaks puurida.Avade koguarv 15 põhjas ja külgedel 26 kokku kahe poole peale.Tehase omadel umbes sama jämedad avad ja umbes sama sammuga.
Mina olen ahjudel kasutanud 100mm trassivahelist metallist tsentrifuugi (decorast olen koos süvistatava põõrete regulaatoriga saanud 100€) Hea vaikne vent ei hakka undama ka madalatel pööretel (mis on kallimatel kombeks)
Teo mootoriks ilmselt oleks mõistlik kasutada reduktoriga alalisvooli mootorit, mida väga lihtne alaldiga juhtida. Eestis küll saadavus kehva aga poola-maal tehakse alaldeid ja hiina-maal mootoreid.
Omal kokkupuude selliste mootoritega 11r/min mootori võlli ei suutnud näppude vahel kinni puua isegi siis, kui regulaatorist pööre miinimumi viia, teole kindlasti liiiiiiiiiga lahja.
Voolutarve on minul sellisel mootoril ja ventikal ca. 25W tunnis (mõõdetud) aga muidugi mina ei kasuta hakke etteandmisel, vaid mootor pumpab vedelikku.
(17-07-2015, 21:52 PM)juss Kirjutas: [ -> ]Mina olen ahjudel kasutanud 100mm trassivahelist metallist tsentrifuugi (decorast olen koos süvistatava põõrete regulaatoriga saanud 100€) Hea vaikne vent ei hakka undama ka madalatel pööretel (mis on kallimatel kombeks)
.

Sellisel ju megalt pöördeid,1400 rpm oleks vast küll ja sellelgi tuleb pöördeid maha kruvida.Selline ju asükroon mootor ja pöörete regulaatoriks sagedusmuundur ja see ise juba 160€ uuena.
Decoras sama ventikas müügil mida näitasin eelmises postituses hinnaks ca. 70€ süvistatav ventilaatori regulaator ca. 30€ ja pinnapeale ca. 50€ Võin küll momendil eksida aga ka regulaator peaks olema sama tootja oma mis ventilaator.
Vähemalt nii oli pool aastat tagasi kui viimati ostsin Tartu decorast.
Mõistlik muidugi ventikat ja regulaatorist ostma minna siis kui on 21% ale Cool
Oma ahju ventilaator puhunud üle 3 aasta ja miinimum pöördeid on lisaks piiratud (regulaatoril olemas lisa kruvi, millest saab madalt otsa allapoole tõmmata)
Kast kah valmis ja sai värvikihi selga.
Lehti: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43