automoto.ee foorumid

Täisversioon: DIY traktor aastast 1961!
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Vaat selline asi tekkis siis Sõbrale mõisa. Täiesti toimiv riistapuu, sai ringi sõidetud Big Grin Aga ma ei suutnud seda tuvastada, millest too aparaat on kokku pandud. Palju pilte praegu pole, oli vaja muud teha ning polnud aega kaevuda, aga paar pildikest ja video. Tundub väga mingi vana Fordi või Jeep'i moodi + vist nõukapäritolu vahekast jõuvõtuvõllile. Või on üldse vana trakatsimootor, sest sidurit sel pole vaid on, kuidas selle õige nimetus üldse on, "moodne" pedaaliga juhtimine Big Grin Ehk siduripedaal tuleb alla vajutada ja siis ühendub mootor ja käigukast ära. Planetaarsidur? 

Töö on aga ülikorralik, ehitanud selle A.Paal  aastal 1961. Ja see mootor on absoluutne paugupill. Kes mis masina jupid ära tunneb, kunagi teeb detailsemad klõpusd. 



[Pilt: DSC_0331.JPG]

[Pilt: DSC_0333.JPG]

[Pilt: DSC_0335.JPG]
Aega läks aga asja sai! 

Tegu on kunagise Lend-Lease'i abiprogrammi raames siiamaile jõudnud ameeriklaste Hobart Brothers gensetiga, kus peal 11-hobujõuline Hercules ZXB mootor. Ka selle traktori mootoriruum ja paak on samalt gensetilt, generaatori pool on maha lõigatud. 
Originaalis nägi genset selline välja:
[Pilt: 1942-hobart-generator1.jpg]

Karburaatoriks Schebler TCX-39.
[Pilt: medium_3.jpg]

Väga kihvtilt on siis genset ära kasutatud kuni radika grillini välja, lisatud tuled jms, isegi genseti armatuuri on kasutatud. 
Mootori poolega on nüüd asi selge. Jäävad sillad, kast, vahekast, rattad jms. Sedelgas on vana hää emmiline Wink 
Jube äge uunikum, Ehitatud Eestis Big Grin Vaja elektrisüsteem üle käia, peaks tuled ka tekkima. 

Video USAs komplektsest töötavast gensetist:
Tagumised veljed Ford Model AA/GAZ AA
Esimesed meenutavad varasemate VW põrnikate omi.
(01-05-2016, 18:40 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]...ameeriklaste Hobart Brothers gensetiga, kus peal 11-hobujõuline Hercules ZXB mootor. Ka selle traktori mootoriruum ja paak on samalt gensetilt, generaatori pool on maha lõigatud. 
... jäävad sillad, kast, vahekast, rattad jms. ...
tema neh, mul ka selle baasil traktor, ehitatud minu poisikepõlves elik ca 1970. Vanamees hankis moto ja naaberküla sepp ladus kokku. Mul on samuti gene maha lõigatud, tagasild ai-ai aretis, k-kast mingi varane 51, jõuväljavõttega, mille otsas hammasratas ja sealt kettülekanne lattniidukile kõhu all. 
Teine moto oli juppidena olemas, sai kolbe-kepse vahetatud. Mõni aasta tagasi sain veel ühe komplektse kapoti koos mootoriga, gene puudu.

Sel teemaalgataja traktoril pole kasutatud originaalpaaki, samuti pole Priidu toodud fotol paaki koos kütusenäidukiga.
(01-05-2016, 22:24 PM)honkomees Kirjutas: [ -> ]Sel teemaalgataja traktoril pole kasutatud originaalpaaki, samuti pole Priidu toodud fotol paaki koos kütusenäidukiga.

OK, paak tunduski liiga ilus roostevaba töö olevat Big Grin Sama käib ka poritiibade kohta. Armatuuris on enamus juba nõuka kellad ja lülitid aga see on olemas! Ees ju isegi suunatuled... 
Kuna tegelik põhjus oli mõisas humalapõllu ehitus, siis sai hoopis šassiiga toimetatud ja selle "armatuur" on kordi lakoonilisem juba tehasest Big Grin Tuletasin noorust meelde ja no on ikka jubedad vibraatorid küll! OK, ühe päeva võib ju mürada või jupikeste kaupa toimetada - kallav kast ruulib - aga no töövahendiks elik tööriistaks seda aastal 2016 küll pidada ei saa. See on lihtsalt tervisetapja.
Ahjah, vanakese puhul näitasime Mõisaprouale asja ette ja edasi käis juba tõsine rallimine pargi all - jube äge pidi olema Wink Et murutrakatsi käru on "käru ja saast" juba sünnipäraselt, kirjutasime eile õhtul Neile laost välja ühe paberiteta Zubrjonoki, mis sobib oluliselt paremini sinna sappa. Sinna kannatab ikka midagi sisse ka panna! 
  Hercules oli kui maasikas traktoriehitajale, ainult see siduri probleem... Oli mulgi Hercules ilma generaatorita.Välja sõitsin ameerika Willise mootori järele, kohapeal aga selgus, et hoopis Herkules. Kuna mootor meeldis , tõin koju. hiljuti vahetas omanikku, läks traktori peale samasuguse asemele.