automoto.ee foorumid

Täisversioon: Arusaamatud tangid
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Kunagi ühe ruumi koristamisel jäid näppu taolised tangid. Üle poole aasta vedelevad mul riiulil ja aeg-ajalt vaatasin neid mõtlikul pilgul. Korra võtsin isegi lahti ja puhastasin-õlitasin liikuma. Kahjuks ei olnud kõigest eelnevast abi aru saamaks, mille krdi tarvis taolisi asju kasutati. Välja näevad sellised:
[attachment=58773]
Ja siis saab harud laiali tõmmata:
[attachment=58774]
Harude laialihargitamise käigus liigutatakse tifte järgneval pildil vasakult paremale ja korpuses avatakse mokad:
[attachment=58775]
Mokkade vaade eestpoolt, kui nad on suletud
[attachment=58776]
Aukude läbimõõtu võib võrrelda näiteks puurisabadega. Peenmasse auku läheb 3mm ja jämedamasse 4mm puurisaba. Mõlemad jäävad veidi logisema. Pool millimeetrit jämedamaid puure saab lahtise mokkadega vabalt sisse torgata, kuid kokku tangid enam ei lähe. Lisaks on tangide sisemuses (mõlemas augus oma) kaks kolbi või pigem plunzrilaadset asja. Mehhaanika käib nõnda, et detail surutakse augus mokkade vahele kinni ja kolb surub seejärel otsale. Võiks justkui alumiiniumtraadist needipäid valmistada. Seda enam, et auk on sügavamalt poolt ca millimeeter laiem. Kahjuks ei leidnud ühtegi diameetrilt sobivat pehmet traati, mis antud teoorias loomkatse aitaks läbi viia.
Mingi pehme metalli muljumiseks ta igatahes välja mõeldud on. Nagu näiteks plomme panna. Selliseid plomme pole mina aga näinud. Leidmise asukoha järgi on suurem tõenäosus, et asi võiks olla põllumajandusega seotud, aga kuldimunalõikajaks see ka ei sobi...
Jõudsid ette,mul sama uudishimu teada saada millega tegu. Ise arvasin,et järsku mingi tõmbaja.
[Pilt: attachment.php?thumbnail=58776]

Mõte jäi pidama sellel, et miks on tehtud see kõige suurem auk, mille seest paistavad kaks pisemat, mis siis "needi päid" teevad.  Järeldan, et see detail on sama diameetriga, (ei nihkuks paigalt) kui see auk, sest muidu poleks mõtet seda teha ümmargusena.  Kas kõrgepinge liinidega pole seost?  (jõu õlg pressimiseks on päris suur, nagu giljotiin tangidel)
Sisemise ilu selgitamiseks võtsin osaliselt lahti:
[attachment=58777]
Seega ikka needipäid teha ei saa. Suruv pulk jääb kitsamast osast liialt kaugele.
Leidsin ühe pronksist pulga diameetriga 3,4. Justkui haaraks hästi kinni, kuid plunzri surve lohistab pronkspulga rihveldatud alast pronksikihti maha koorides välja. Seega arvaks, et asi on ikka väga pehme metalli tarvis. Näiteks tina. Või mingi plastik. Või kohupiim.
See ksf! Talupoja mõte oli endalgi kunagi peas, et on mingid needitangi laadsed asjad, kuid juba esmane pilk karu kõhtu tegi selgeks, et detaili ei liigutata idee järgi üldse, teda ainult pigistatakse kokku ja antakse otsast pähe.
Mitte mingeid tekste, ega markeeringuid mina tangidelt leidnud ei ole.
Kolmas pilt ütleb, et kinnisurumine toimub liikumise alguses, edasi jätkub ainult lühemaks pressimine. Kardetavasti on testmaterjal natuke liiga peenike. Samas ei suuda ma välja mõelda, mida sellise otsast jämendatud traadiga tehti. Mingi antiikne juhtme kiirkinnitusviis?
Esimene mõte oli, et saaks juhtme otsi puhastada. Rihveldatud mokad haaravad rüüsist ja varras lükkab puhastatud traadi välja.
Tõenäoliselt juhtmeotsa puhastaja üks variant.

A.
Sportpüssi kuule saaks ehk vormida sellisega. Algajale 3mm, edasijõudnule jämedamaid.
Käisin pulli pärast proovimas erinevaid nõukogude kvaliteetalumiiniumkaableid. No selle jaoks ta küll ei ole. Ainus kord, kui sain kaabliotsa puhtaks, tuli tange jõuga enda poole tõmmata. Ärarebenenud ja nätsutatud isolatsioonitükki ei saa tangide sisemusest muidu kätte, kui tuleb tangid lahti monteerida. Tööviljakus - 1 ots - 15 minutit. Kirve või tellitava võtmega saaks ka kiiremini.
Kas selle tööriistaga ei saaks trossidele mingeid otsi või silmuseid pressida?
Äkki mingi plommi paigaldamise tangid?
(26-07-2016, 14:07 PM)volvo Kirjutas: [ -> ]Äkki mingi plommi paigaldamise tangid?

Nõus, oleks loogiline - kaks peenikest traati mingist tinaplönnist läbi ja tangidega muljutakse kinni. Minu elust on läbi käinud ainult tabletitaolised ja vene kroonus plastiliinist õllepudeli korgi sees plommid . Mõlemil tüübil suruti sisse mingi muster, et plommi avamist varjata ei saaks. Siin templit ei ole. Samuti pole ma taolise plommi toorikuid näinud, ega mäleta ka  taolist valmisplommi kuskil rippuvat.
##i ja tangidega muljutakse kinni.##.....
Ainult saarlased "muljuvad".... ülejäänud rahvas  pressivad.     Big Grin