automoto.ee foorumid

Täisversioon: Rattanäitused Türil 2008/2017
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Türi vanajalgratta näitustest on Margus Tiitsmaa kokku monteeirnud lühikese dokumentaalfilmi. Ehk kedagi huvitab

https://www.youtube.com/watch?v=JOePhgJYJPA

11-12 aastasena sai tehtud veidi lihtsam. Kaks kuullaagrit töökoja juurest, kaks lauajuppi, mõni nael. 
Kas pildil on ka isetehtu?
Küsimus on esitatud, ilmselt peab keegi ka vastama, ilmselt pean mina...
Jah, tõesti, antud tõukeratas pole valmistatud mitte Lutheri tehase tootmisliinil ega ka mitte Pärnu laevatehase saeveskis (hilisem Suusatööstus Lennuk, hiljem Viisnurk ja Visu), vaid on tuntud türi kunstniku Sorge ehtsast tammepuust autorieksemplar, puhas mahekäsitöötoode, tehtud spetsiaalselt ja sihtotstarbeliselt 2011-l aastal Türil toimunud DKW näituse tarbeks.
 Ja üldse oleks antud dokumentaalfilmile viitav postitus pidanud ilmselt olema teemas "Lihtsalt vaatamiseks ja õppimiseks"!
Oluline täpsustus eelmisele postitusele, tõukeratas võis valmida ka DKW-näitusega samaaegselt toimunud näituseks "Sorge ratas" (kuigi seda ei küsitus, see kedagi ei huvita ja sellest midagi ei olene). Lisan veel viite ühele Wana -Kolga Tsiklitalli galeriist näpatud fotole
http://tsiklitall.ee/galerii/displayimage.php?pid=6223&fullsize=1
Vaadates nüüd esimest korda kaine peaga antud monumentaalteost, märkasin ehmatusega, et selle epohhiloova linateose loomise juures on kasutatud teatud tehnilist võtet, nimelt on režissöör ja produtsent "vakrat teinud". Seerias "Kogukond kogub" on külma kõhu ja tuima näoga kasutatud lgp. ksf! Aspelundi toodetud fotomaterjali!  Materjal on väga hea, aga kahjuks on "kohalikud loomeinimesed" unustanud sellele viidata, lõputiitrites tänamisest rääkimata!  Sad Kas muusikalises kujunduses kasutatud reibas muusikapala ka Aspelundi komponeeritud on, seda ma hetkel ei oska öelda.
Igaks juhuks ja ehk süüd pehmendava tegurina lisan siia lõppu vabanduse ja tänusõnad lgp. Aspelundile!
Näituse teema siin foorumis ja Aspelundi pildilink seal
https://forum.automoto.ee/showthread.php?tid=50084&highlight=kogukond+kogub
Kiidan näituste korraldajaid ning vahva videokokkuvõtte tegijaid. Soovitan kõigil vaadata - nii neil, kes näitustel käinud, aga ka neil, kellel näitused nägemata. 

Kutsun üles uusi näituseid korraldama.
(24-09-2020, 18:42 PM)indreksirk Kirjutas: [ -> ]Kiidan näituste korraldajaid ning vahva videokokkuvõtte tegijaid. Soovitan kõigil vaadata - nii neil, kes näitustel käinud, aga ka neil, kellel näitused nägemata. 

Kutsun üles uusi näituseid korraldama.

Tervitan Indrekut sünnipäeva puhul ja tänan heade ning julgustavate sõnade eest! Ja näituste külastamise eest kiidan ka!
Tänapäeval on kroonikakirjutajaid vähe, mistõttu üksikud arutlused foorumites on ainsad kohad, kust midagi hiljem leida. Näituste korraldamine on sedavõrd tänuväärne töö, et seda ei peaks hoidma vaka all. 

Türi näituste eestvedajad
Margus Tiitsma
Ilmar Tiitsma
Priit Kasikov

Näitused
2008 - jalgrataste näitus
2009 - NSU mootorrataste näitus
2010 - Eestis valmistatud jalgrataste näitus, sh ka eestis valmistatud mootorrattad
2011 - DKW mootorrataste näitus
2012 - Zündapp mootorrataste näitus
2013 - teistmoodi jalgrataste näitus
2014 - kalastusvahendite näitus
2015 - ?
2016 - Türi kodaniku jalgrattanäitus
2017 - ?

Palun asjaosalistel lahkelt täiendada vajadusel korraldajate nimekirja, aga ka näituste loetelu eksponaatide arvu ja näituse eesmärkidega. Huvitav oleks kuulda ka lugusid, kuidas ja kelle abiga saadi eksponaadid. Võib tunduda, et see on lihtne. Paar telefonikõnet ning juba tuuaksegi lademetes kohale jalg- ja mootorrattaid.
Kaldun arvama, et üldsust eriti sellised mineviku kohaliku tähtsusega üritused ja nende meenutamine eriti ei huvita. Rohkem köidavad tähelepanu asjad "nüüd ja praegu" koos hetkemurede ja probleemidega.
Korra küll hakkasime juba lgp. Autorestauraatori üleskutse ja agiteerimise peale seda türi näitusekeste lugu üles tähendama, oli mingi hetk, kui taheti eesti vanatehnikaliikumise kroonikat või ajalugu üles tähendada, aga paraku ei tulnud meie ega ka sellest plaanitavast ajalookäsitlusest sel korral midagi välja.
Üht - teist on veel neist näituste tegemistest meeles, näiteks kuidas lgp. ksf! Jani Zündappi lenksukinnituse kronsa ära lõhkusime, aga need on sellised pikemad jutud ja ei viitsi praegu küll kirjutada ja vaevalt, et lugedagi eriti viitsitakse.
2014 oktoobris oli veel 2 - päevane näitus "Mida kõike meil Türil leidub. Näitus vanadest 2-rattalistest", millele viitasin eespool, 2015 ja 2017 minu mäletamist mööda meil näitusi ei olnud, 2016 mina ka tegemises ei osalenud, vennad Tiitsmaad toimetasid kahekesi.
Üks näitus vb on veel järgmine aasta plaanis teha, kui viirus laseb tegutseda ja plaan ei muutu.
Ja kiidan ning tänan ka siin veel kord toetajaid, abistajaid ja külastajaid!