automoto.ee foorumid

Täisversioon: Akumuruniidukite kogemusi
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Lehti: 1 2
Teen uue teema elektriliste muruniidukite jutu tarbeks, et murutraktorite lõime mitte solkida. Kui Selleks Volitatute arvates on siia foorumisse kohatu, tuleb kustutada ja eks tuleb siis teha järeldused.

Meil on majas kolmandat suve vedav Makita poolmeetrine . Üldiselt oleme rahul ja ainus tõsine suurem miinus on mittekokkupööratav sang. Iga kord pane käru peale, kui on vaja transada. Akude pidev vahetamine on sellise niidukitüübi juures ostetud omadus. Lugematud kivid ja kännud on suutnud veidi kõveraks lüüa mootori võlli ja vähehaaval on hakanud tekkima kahtlus, et mootori laagritesselaaditud pöörete arv hakkab vist ka ammenduma. Igatahes on käega tera pöörlema tõmmates miskit juba kuulda-tunda - ei ole pöörlemine enam siidine. Aga niiduk on ka roppu vatti saanud.

Väga kuumaga päikese käes töötamisel on korduvalt juhtunud, et jahtuseta akuruumis tõuseb temperatuur nii kõrgele, et kaitse rakendub enne aku tühjenemist. Viid aku jahedasse  ja saad peale jahtumist edasi töötada. Kõige parem on jahutav laadija, aga ma olen isegi külmikusse visanud kümnekonnaks minutiks, kui aku ikka väga kuum on. Teie ärge nii tehke, see võib paremal juhul aku rikkuda, halvemal juhul küla maha põletada. Liitiumiga ei ole nalja!!!

Kahene kiirlaadija lööb kuumenenud akud uuesti täis umbes tunniga (sõltub jahutamiseks kuluvast ajast), ülekasvanud ja ebatasasel pinnal "talumuru" teeb 5 Ah akupaari tühjaks 15-20 minutiga. Ehk pidevaks tööks peaks olema 4 paari, siis saab "söömavahe" poolteist tundi tehtud. Tõtt-öelda, ega ise ka ei jaksa kuumas rohkem.

Isale sai värskelt võetud kõige kitsam isevedav EGO 4 Ah akuga . No ei ole Makital normaalselt kokkulapatavat isevedavat niidukit... Näis, kuidas nad siis sellega harjuvad. Seoses sellega on huvilisele rauahinnaga (15.- pluss transport) saadaval kolm täiesti töövõimelist, kuid karburaatorile uut lutti (ning täiesti ootamatult ka võlliõgvendustSmile ) vajavat tõugatavat bensukat. Väsinud, lääpas ja roostes, aga täitsa töötavad... 

Plaan ühest kolmerattaline pikamassiniiduk tekitada.
Iseliiklevat ei tea kommentaarida, aga iselükatav alustab kolmandat hooaega. 18V 6Ah akupaariga saab sõltuvalt lõikekõrgusest, sellest, kas nüsida timutit või kasteheina ja sellest kas viimati sadas eile või sel kuul, 30 minutilise jalutuskäigu või pikemagi. Lõikelaiust masinal 38 cm.
Kui suur teil nende särtsukatega on rahaline kulu elektrile taandatuna näit. 1000 ruudusele murulapi niitmisele? Lihtsalt huvitav teada võrdluses bensukatega.
Kui mälu ei peta, siis max kilovatiga saab maja ümbert selle 1000m2 korra nädalas ära pügatud. Masinaks umbes poolemeetrine veoga Husqvarna ja kahe-kolme 0.33kwh akutäiega teeb selle otsa ära, sõltuvalt murukasvust. Elektri maksumus on nii seinast seina, et keskmist hinda pole erilist mõtet arvutama hakata, aga üldiselt on jooksvad kulud suhteliselt nullilähedased. Trikk on ju selles, et oled kallima soetushinnaga hilisemad tasuta lõunad juba ette ära maksnud ja võid muretut rantjee-elu nautida.
Mul selle Z6 ga oli huvitav,õhtul jätsin seisma 6%aku jäägiga ja järgmine päev et laadija juurde sõita oli "käivitades" 11%
(20-05-2023, 23:25 PM)mutikas Kirjutas: [ -> ]Mul selle Z6 ga oli huvitav,õhtul jätsin seisma 6%aku jäägiga ja järgmine päev et laadija juurde sõita oli "käivitades" 11%

Keemilise elemendi rõõmudSmile Üksikute elementide laengud ühtlustuvad ja ilmselt mingi kogus elektroodi materjali sees olevaid ioone kooberdab ka pinnakihti hommikuks.

Esmalt Makita 18 V kohta.

Energiakulu ma mõõtnud ei ole. Kahese kiirlaadija võimsus on 460 W ja 5Ah akupaari kühveldab täis lahja tunniga. Elektrit kulub seega 0,46 kWh, korda elektri hind (igaüks võib ise arvutada, palju tal arve lõppsumma/kilovatid tuleb). Kui laadida "börsihinna" põhjast, siis mitte midagiSmile

Sellega saad niita umbes pool tundi. Niidulaiuseks on enamasti 45 cm (teoreetiline on 53) ja lagedal maal aerutame kõnnikiirusega 1,5 m/s. Seega katame arvutuslikult 1800*0,45*1,5=1215 ruutu. Isiklik observatsioon ütleb, et õuel ukerdades läheb kolmandik auru tühja, seega kasulikult niidame ära ehk 814 ruutmeetrit. Pidevalt niidetavat ala on "7 laadimist", aga reaalsuses tegeleb asjaga peamiselt lapstööjõud ja need säinad hästi ei viitsi akutäite kaupa teha, vaid teevad "plats korraga". Õnneks on kohale jõudnud, et niidukit kuuri alla lükates lähevad akud alati laadima. Ka siis, kui võetud on ainult üks pulk. Ma tean, et täislaadituna hoidmine on jälle üks liitiumakude teoreetiline surm, aga mugavus täisakuga minema hakata maksab ka midagi.

Palju huvitavam küsimus on, mitu tsüklit akud kestavad. Mul on vanimatel kindlasti "rautpoldkintel" hukatuslik 500 täistsüklit täis tehtud aga sõit jätkub. Näis, kauaks. Vanim 5 Ah on "triikrauas" selgelt jaksitum pidevalt pähe saades, kui uued, aga jupikaupa naksates vahet ei teki.

Probleemse isendite väljaselgitamiseks on mul akud märgistatud ja kõigile kasutajatele sõnad peale loetud, et nõrgemate tekkides mulle kahtlusalusest ette kantaks.

Kui kellelgi peaks üleliigsena vedelema akutester BTC04, siis ma olen huvitatud soetamisest. Uut ei vinna ostma: https://www.ebay.com/itm/384480316409.

EGO oma 4 Ah jaksab järada umbes pool tundi, mille jooksul jalutatakse läbi umbes 500 ruutu. Üks ring on tehtud, bensukast midagi kuulda enam ei tahetaSmile Laadimise aeg samuti umbes tunni, millest osa läheb akupaki jahutamiseks.
Just praegu suri maha kuuendat suve niitma pidama 1200-vatine gigaodav juhtmega isend. See maksis kunagi 60 raha ehk kõige halvemal juhul on selel napi kahesaja ruudu närimise korra hinnaks 3 eurot. Samasugune aga mingi noname roheline, millest vee leelmine isend oli sama aga kollane Stiga kirjaga. Miski 50€ kunagi aga seda püüdis naispere liiga korralikult hooldada ja pesid seda voolikuga Big Grin Pealtpoolt...kestis hooaja.  Tuleb minna järgmine poest ära tuua. 
Mõtlesin siis ka selle teema peale, et "äkki" vaatan akuRyobit, et trimmer ju on (peamiselt ikkagi kalmistute pärast aga ka kodus-maal saab toimetada) ja akusid on ja... selle raha eest ma jään pigem juhtme juurde! 
Just purjetamistuttav soetas röögatu raha eest EGO roolikesega nullpööraja. Ma ei kujuta ette, kui vihane peaks ma oma raha peale olema et sellise raha eest selliseid asju maapiirkonda osta??? Reaalselt on need ikkagi akudega plastikust mänguasjad! Sama, kui Salvo kelk maksaks 500 eurot! Akud akudesk aga see junn ise maksab juba venekeelselt ehk ajuvabalt palju. 

Ma püüan alati leida ka tasakaalu vara väärtuse ja sinna peale kulutatava raha osas. Minu arust on 79 eurot kiirmüügis 300tuhandese kinnsivara hooldamsieks OK kulutada Wink MURU näeb ju täpselt samasugune välja ja aega ei kulu ka rohkem, kui akuga asjaga. No ja selle teoreetilise hinnavahe, mis tekiks vara müügil näiteks arutult kalli robotigagi, selle ma võtan pigem omale "palgaks". Ja siis on kaader, kelle vara kiirmüügiväärtus on 79tuhat ja nad kulutavad selle hooldamise vahendile 3tuhat 300 asemel. On vahe? 

PS: üha enam hakkan ma mõistma aga a'la USA pensionäre! Soomlaseid ka, keda oli/on Costa Del Sol silmini täis. Kui sa oled juba nii vana, et isegi juhtmega muruniiduk käib üle jõu ja peaks kordades kallima masina või veel kallima teenuse ostmisele mõtlema, on aeg oma kallis vara maha müüa ja kolida Floridasse spetsiaalsesse penskarite elamisse kus ei tule muru niita! Kus golfiväljak algab 20-ruuduse terrassi tagant ja õhtusel Bingol on kümnetes sinusuguseid Big Grin
(21-05-2023, 13:58 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]...
Just purjetamistuttav soetas röögatu raha eest EGO roolikesega nullpööraja. Ma ei kujuta ette, kui vihane peaks ma oma raha peale olema et sellise raha eest selliseid asju maapiirkonda osta??? Reaalselt on need ikkagi akudega plastikust mänguasjad!
...

Reaalselt, lugupeetav ksf!, palun siirduge istelihase pimedaimasse soppi oma jauramisega asjadest, millest Sa midagi ei tea.

Hind võib olla Sinu jaoks arutu, aga nii paljude jaoks täiesti talutav, et isegi Amazonis pole saada: https://www.amazon.com/EGO-ZT4205S-Lithi...B0BS1TGKH1

Kuigi ka mina ei mõista, miks peaks diffjuhtimisega asi olema rooliga, aga kui on ostjat, ju siis on vaja. Ksf! Mutika soetus (mida isegi noolin) on olulistest kohtadest ikka päris paksust metallist. Plastmassist on isevedavad järeljoostavad.
(21-05-2023, 14:33 PM)v6sa Kirjutas: [ -> ]
(21-05-2023, 13:58 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]...
Just purjetamistuttav soetas röögatu raha eest EGO roolikesega nullpööraja. Ma ei kujuta ette, kui vihane peaks ma oma raha peale olema et sellise raha eest selliseid asju maapiirkonda osta??? Reaalselt on need ikkagi akudega plastikust mänguasjad!
...

Reaalselt, lugupeetav ksf!, palun siirduge istelihase pimedaimasse soppi oma jauramisega asjadest, millest Sa midagi ei tea.

Hind võib olla Sinu jaoks arutu, aga nii paljude jaoks täiesti talutav, et isegi Amazonis pole saada: https://www.amazon.com/EGO-ZT4205S-Lithi...B0BS1TGKH1

Kuigi ka mina ei mõista, miks peaks diffjuhtimisega asi olema rooliga, aga kui on ostjat, ju siis on vaja. Ksf! Mutika soetus (mida isegi noolin) on olulistest kohtadest ikka päris paksust metallist. Plastmassist on isevedavad järeljoostavad.
Vabandust, et pole päris teemasse: minu kunagisel Jonsered sael olid lõpus kõik plastikust osad elus, ainult raud väsis ära Cool
(20-05-2023, 23:25 PM)mutikas Kirjutas: [ -> ]Mul selle Z6 ga oli huvitav,õhtul jätsin seisma 6%aku jäägiga ja järgmine päev et laadija juurde sõita oli "käivitades" 11%

Kust ksf Z6 ligi võttis? Kas müüja juures masinat proovida ka sai? Mõtlen, et kohe reaalselt sai mõned meetrid muru ka niita?

Ma olen oma Husqvarna TC138 murutraktoriga ostmisest alates hädas olnud. Pole möödunud ühtegi hooaega, kui masin poleks totaalselt ära lagunenud. Täiesti lootusetu masin nii ehituselt kui vastupidavuselt. Seda kinnitavad ka müüjad - küll mitte leti taga olles Big Grin

Soov on osta nüüd midagi võimekamat (zero-turn'i) ja lihtsamat. Täna on sõelal Toro Timecutter/Titan seeria bensukad ja seesama akudel Z6. Kui Toro kohta on positiivset tagasisidet igal pool, siis EGO kohta on tagasisidet arusaadavalt vähem ja kohati seinast-seina. Tahaks ise korraks selga istuda ja proovida. Võimalusel ka siit-sealt näppida ja vaadata kuidas ehitatud ning kokku pandud. Ja iga kasutaja aus tagasiside oleks abiks.
(21-05-2023, 15:47 PM)Lauri_L Kirjutas: [ -> ]...

Soov on osta nüüd midagi võimekamat (zero-turn'i) ja lihtsamat. ... Tahaks ise korraks selga istuda ja proovida. Võimalusel ka siit-sealt näppida ja vaadata kuidas ehitatud ning kokku pandud. Ja iga kasutaja aus tagasiside oleks abiks.


Kogu austusega: nullpööraja pole kuskilt otsast lihtsam, kui tavaline murutraktor. Saab ka selle pilbasteks.

Saku Aiatähes oli üks eksemplar teisipäeva veel olemas, kui see kiosk liiga kaugele ei jää. Või näidist ära ostetud ei ole. Prooviistumine jättis hea mulje, aga olen ka ainult 170 cm... Poe taga muruplatsi ei ole, aga kilomeetri kauguselt ma leian rohumaad müramiseks, kui müüjaga säärases proovimises kokkuleppele saad. Transpordi saame ka välja mõelda - mul oma huvi ka mängus Big Grin

Metallil on plasti ees kaks eelist:
A: seda saab kodustes oludes/vahenditega remontida ja
B) see on täielikult taaskasutatav.

Ning vähemalt sama palju puudusi...
(21-05-2023, 17:16 PM)v6sa Kirjutas: [ -> ]Kogu austusega: nullpööraja pole kuskilt otsast lihtsam, kui tavaline murutraktor. Saab ka selle pilbasteks.

Saku Aiatähes oli üks eksemplar teisipäeva veel olemas, kui see kiosk liiga kaugele ei jää. Või näidist ära ostetud ei ole. Prooviistumine jättis hea mulje, aga olen ka ainult 170 cm... Poe taga muruplatsi ei ole, aga kilomeetri kauguselt ma leian rohumaad müramiseks, kui müüjaga säärases proovimises kokkuleppele saad. Transpordi saame ka välja mõelda - mul oma huvi ka mängus Big Grin

Metallil on plasti ees kaks eelist:
A: seda saab kodustes oludes/vahenditega remontida ja
B) see on täielikult taaskasutatav.

Ning vähemalt sama palju puudusi...

Rolleyes ei ole vaja austusega minu poole pöörduda - täitsa tavaline inimene olen.

Lihtsama all mõtlesin lihtsamat ülesehitust... Minu Husqvarna traktoril on all näituseks rihm, mis ei pöörle mitte ringis nagu enamikel, vaid jookseb risti üle iseenda. See siis tähendab, et see ka pöörab ennast kaks korda. Kord kiilu profiil seespool ja seejärel väljaspool. Kujutad ise ette, kuidas selline pinge all ja pöörav rihm rullikutele mõjub. Ja rullikuid on seal all on. 2015 ostsin hoovipealse 3500 ruudu niitmiseks. Täiesti tavaline kodu muru. Tänaseks läinud neli nukkvõlli (viies peal ja töötab), starter, mootori plokk (pragu sees), üks lõiketera hoidik, korra olen vahtanud välja kogu niidukorpuse koos saba ja karvadega, peoga on vahetatud rullikuid, veorihmasid vahetatud üks, niidurihmasid ilmselt 10 ligi, korpuse tõstetrossi olen vahetanud korra, automaattoores andis samuti saba (hetkel saan ilma hakkama), andurid on juba vist enamuses sillatud (ei tööta). Alguses vedasin seda romu mööda töökodasid (Niidustuudio, Muruniiduk+, üks oli veel kelle nime ei mäleta). Keegi neist seda masinat korralikult jooksma pole saanud. Viimased aastad olen ise remontinud. No on kah. Just naine saatis kodust kirja, et esiratas oli koos käändmikuga alt ära tulnud. Võrdluseks on äiapapal kasutada >15a vana Partner, millega olen ka ise kilomeetreid maha niitnud. Töötab veel originaalse rihmaga. Niidukorpus on küll ussitanud, kuid käepäraste vahenditega taas töökorda saadud. Olid masinad...

Niipalju kui zero-turn'e kauplustes takseerinud olen, siis tunduvad need küll lihtsamad. Ja kindlasti ka parema ligipääsuga mehaanikale. Remondi vastu mul midagi pole - käed otsas ning metalli- ja mootoritööd ei karda. Tänaseks on niidetavat pinda samuti juurde tulnud, seega on vajalik võimekam masin. Elektriline on kindlasti variant, sest puuduvad rihmad (st vähem vibratsiooni) ning vähem stressi metallile. Samas olen täna elektrilise niiduki suhtes väga skeptiline - sellepärast siin abi küsingi. Suure heinamaa niitmiseks on mul Branson väiketraktori haakesse kolme lõiketeraga 150cm Itaalia niiduk - nagu tavaniiduki korpus, kuid vedu vaid läbi rihma PTO-lt. Nüüd paneb kuuendat hooaega ilma et oleks korragi kätt külge pannud. Terasid on vaid korra hooajal teritatud. Saanud kive ja kände - midagi ei viska ega vibreeri.

Ma hetkel Eestist eemal ja tagasi nii 2 nädala pärast. Siis võiks selle proovisõidu ette võtta küll, kui müüja on nõus kahele huvilisele vastu tulema. Saku kindlasti kaugele ei jää. Võib-olla leiab veel foorumist huvilisi ja võiks maaletoojalt DEMO ürituse välja pressida?
(21-05-2023, 14:33 PM)v6sa Kirjutas: [ -> ]
(21-05-2023, 13:58 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]...
Just purjetamistuttav soetas röögatu raha eest EGO roolikesega nullpööraja. Ma ei kujuta ette, kui vihane peaks ma oma raha peale olema et sellise raha eest selliseid asju maapiirkonda osta??? Reaalselt on need ikkagi akudega plastikust mänguasjad!
...

Reaalselt, lugupeetav ksf!, palun siirduge istelihase pimedaimasse soppi oma jauramisega asjadest, millest Sa midagi ei tea.

Hind võib olla Sinu jaoks arutu, aga nii paljude jaoks täiesti talutav, et isegi Amazonis pole saada: https://www.amazon.com/EGO-ZT4205S-Lithi...B0BS1TGKH1

Kuigi ka mina ei mõista, miks peaks diffjuhtimisega asi olema rooliga, aga kui on ostjat, ju siis on vaja. Ksf! Mutika soetus (mida isegi noolin) on olulistest kohtadest ikka päris paksust metallist. Plastmassist on isevedavad järeljoostavad.

Huvitav, milla Sa lähed ja "nõuad" omale MAATÖÖDEKS platsmassist traktorit??? Teoorias on üldse mingitki niiduala omavad väljad MAAL! On nii??? Mina selle oma max.300 ruutu kallist Nõmme hõremuru võingi niita ODAVA plastmassist juhtmega mänguasjaga! Pinda ju pole! Ja tuhande-paari jaoks pole suurt midagi erilist vaja, mingit überkallist imelooma! Mingil ajal sain selle tehtud 51-sendise lükatava Partneriga, mis oli küll loll looam töö, ei saa salata Big Grin Küsimus ongi siis "raisatud" ajas. Samas tuli jälle kümneid tuhadeid samme  Big Grin 

0,5 hektarit ja edasi niita peab juba hakkama mõtlema. Ja midagi pole teha, MINA mõtleks siis juba kas tõsisele profiniidukile, mis niidab korraga 2-3 meetrit (kui peetud Toro vahelduseks ka töötab, on lõbu laialt ja õu saab ülesõidetud poole õllega!) või pigem väikesele päristraktori laadsele, millega saab ka muud moodi niita liskas kõhualusele. Tagaripp ja PTO. Aga saab ka TALVEL lund koristada!!! Nullpööraja on ju NULL aastaringse kasutusega spetsiifiline keerukate haljasalade palgatööks niitmise masin. Zero on kapitalisti teenimise pill. Proovinud - VASTIK loksutis! Kiire on ja laiust jagub aga lihstalt vastik. Mul seesinane JuhanHirve Sõber avastas ka et peab sinna alla ikkagi 5K€ ülesõidetava niiduki lisaks ostma. Sest mistahes natukesegi niitev asi maksab veel palju rohkem ja et need koos püsiks on ka probleemiks! Sest kyui nüüd jäätmaa omaga on kõik need hektarid siledamaks saadud, võisk ju "ilumuru" ka teha Big Grin 
TRAKTOR on asi, muu on paras BS! Minimaalne oleks mingi asisem raider, kes ka on mõeldud lisaks tavaniidukile muude agregaatidega tööks! Muidugi on ka nende hinnad kolinud AWD puhul lähikosmosesse aga neil on mingigi mõte olemas! Nullpöörajal kodus on NULLmõtet! 

Aga akuniiduk. Naabritädil on, neil ka suur niidetav krunt mändide all ehk robotiga pole midagi teha. Rikas Soome pensioniga klaveriõpetajanna. Kolmandiku kaupa saab niita, siis on vaja laadida. Selline tõeline tösserdamise värk 80-aastasele aga nüüd ka enam hästi ei jaksa! Sest tegelikult akukas kaalub päris palju. Suriseb täpselt samapalju kui juhtmega asi, lihtsalt maksab kordi rohkem ja ei nõua nii palju tähelepanu mida juhe ikkagi vajab. Mina ostsin elektrika vaikuseks aga just et siis 75-aastane esivanem saaks käega edasi-tagasi nikerdada aga et oleks KERGE! Ja JÄLLE me oleme tööriistade jurues kaaluprobleemis tagasi Wink Ma katsusin ja "kaalusin" ja elektrikas vs odavaim Ryobi akukas (msi teoreetilislet ka ei niida midagi...) on samas kaalus ehk sulgkerged alla 10 kilo töökaalus. Järgmised on 15-16 ja vedajad juba 25+ kilo ja mingid koos akudega 40+! Kuhu kurat??? Aitasin korra naabritädil niita (Works miski..), puude ümber ja peenarde vahel nikerdamine on sellega füüsiliselt raske töö!
Mis veel: ma ostsin selle elektrika siis, kui mul omal olid jalad nii läbi, et mingist niiduki järel kõndimisest ei olnud juttu! Olin nagu tüüpiline Eesti vanur, jalad läbi... SEISAD ühe koha peal ja käeliigutusega niidad poolkaare ära. Siis astud edasi ja kordad. Ainult et 45-aastasel oli palju jõudu ka raskemat masinat opereerida, 70+ ei ole seda ka enam. Sestap on see 32-sendise teraga plastis mänguasi super.

PPS: kes on käinud ja näinud, siis 100% Zeroturni koht on Sausti mõis ja selle park. Täitsa "kogemata" oli seal ka kunagi meil üks sedasorti masinate koolitus ja Mõisahärraga sai just sel teemal pikalt räägitud! Esiteks on seal tohutult pinda ehk mita tuleb suurusjärgsu 4 hektarit, see on keeruline, seda peab kogu aeg niitma et oleks ilus ja saaks mõisa müüa jne. Seal olevat üüratu vahe! Siis oli neil seal 2 laia võimast zerot. Teine on Parima Sõbra noor naaabripoiss, kel on tehtud 1,2Ha noorte mändide vahe ka niidetavaks ja Ta sai odavalt peetud zero, sellega ma olen seal müranud. Sõber-naabrilt saab munad-värgid jne, siis mõnikord laseb ka selel üle, kokku 2 ha niita ja seal ka omajagu nikerdamist. ON mõte olemas! Aga tegin siis korra ise selle ära (et teaks) ja olin kui peksasaanud ja nädal merel olnud ühe korraga! Tahad kiiresti, siis loksutad ennast! Muul puhul ei ole mingit eelist sama laia raideri ega traktori ees! Raider on sama paindlik aga olulislet kultuursem. Mis veel. Zero tahab ideaalselt siledat sest muidu peksab olematute esiratastega soolikad segamini! Ehk muru, mis on sealsamas Saustis olemas peale röögatut ja roppu tööd!
Pole mõtet proovida sitta zerot ja siis kõiki sarnaseid maha teha, pealegi see masin nõuab harjumist, just juhtimise mõttes. Kahjuks iga jutumees seda ei omanda. Purjetamine on teine teema, seal kiirused teised, puid-põõsaid pole segamas, vajadusel libistad ankru vette Cool
Sai sellel hooajal jäetud vana ja remonditud rooliga juhitav nõkats pensionile (kui aega saan teen talle kraavipervede niitmise seade) ja ümber istutud Toro-Titan`ile, ei koonerdanud ja valisin mugavustega variandi, millel juhiplatvorm eraldi vedrudel-amortidel, tugevus ka reguleeritav. Võrreldes murutraktoriga on olemine nagu õhtul pehmes tugitoolis. Lisaks jõudlus on kaks korda suurem, aeg on raha Toungue  juhtimisvõtete omandamine võtab natuke aega aga mitte palju, eriti lihtne on "kahekäelisel"  inimesel.
Kahjuks jälle teemast välja, luban, et akutrimmerist kirjutan ka, pole lihtsalt sellel aastal veel särtsu sisse lasknud, sai prooviks võetud üks paar 6AH akusid, eks näis, kas peavad natuke rohkem.
Ma vaatasin algul ka ryobit,kolmeteralist aga selle hind polnud vastuvõetav.
Samuti mulle ei meeldinud ühekangi juhtimine.
Olin kindel et enne maamessi midagi ei osta,vaatan kas seal on midagi väljas.
Messil jäi esialgu variant rooliga ego.
Tartu saemeistrist hiljem tellides sai vaadatud et kolmeteralisel on niidukorpus tummisem kui kaheteralistel ja hind ca 500 ainult kallim.
Messil võrdlesin ego hinda sama laia ferrisega,hind oli sama.
Hetkel meeldib niitmisel vaikus,pole masuudipressi plärinat-värinat,hea et terad otse mootoritel milledel ülekoormuskaitse.
Pinda kipub vägisi juurde tulema ehk mida sai lasta ennem kõrgemaks kasvada ja siis atv niidukiga üle niita on nüüd akukaga tehtud.
(21-05-2023, 19:53 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]Aga akuniiduk. Naabritädil on, neil ka suur niidetav krunt mändide all ehk robotiga pole midagi teha. Rikas Soome pensioniga klaveriõpetajanna. Kolmandiku kaupa saab niita, siis on vaja laadida. Selline tõeline tösserdamise värk 80-aastasele aga nüüd ka enam hästi ei jaksa!

Sõltumatud teadlased on pärast pikka uurimistööd välja selgitanud probleemi olemuse ja leidnud ka lahenduse antud probleemile. Nimelt siis üks aku lisaks ja võimsam laadija, mis number ühe tühjendamise ajal jõuab number kahe triiki täis panna. Oranzikarvalise hiina kola edasimüüja suudab vastavat lahendust pakkuda, kindlasti on sarnase suutlikkusega ettevõtmisi teisigi.
(21-05-2023, 19:53 PM)PlyVal64 Kirjutas: [ -> ]Huvitav, milla Sa lähed ja "nõuad" omale MAATÖÖDEKS platsmassist traktorit??? ...
...tegin siis korra ise selle ära (et teaks) ja olin kui peksasaanud ja nädal merel olnud ühe korraga! Tahad kiiresti, siis loksutad ennast! Muul puhul ei ole mingit eelist sama laia raideri ega traktori ees! Raider on sama paindlik aga olulislet kultuursem. Mis veel. Zero tahab ideaalselt siledat sest muidu peksab olematute esiratastega soolikad segamini! Ehk muru, mis on sealsamas Saustis olemas peale röögatut ja roppu tööd!

Ära võrdle apelsine kurkidega! Traktorile on endiselt oluline veovõime, mille valem on lihtne: mass korda haardetegur. Kerge plast tahab saada rohkem ballasti. Ning ikkagi jääb koduste vahenditega parandamise võimatus: sulatatud koht ei ole enam algse tugevusega ja eriliimidega iga v6sa ikka töötada ei mõista.

Huvitav, et profid nullpööraja halbadest külgedest midagi ei taipa ja järjepanu neid ostavad...

Kui võrrelda EGO  Z6 tugevat, vedrustatud istet keskmise raideri/murutraktori taburetiga, siis ei tahaks kuidagi uskuda mugavuse kaotust. Eks ksf! mutikas saab ise kommenteerida, vaevalt tal kahesajaaastane inglise pargimuru seal igal pool on.
Mul on kasutusel üks Bauhofi lükatav noname, millel Clint peale kleebitud. Tal on kaks  40 voldist akupesa ja akusid kasutatakse kordamööda.
Üks aku oli komplektis kaasas, teine sai kohe juurde ostetud. Aku hind tundus kuidagi ebaproportsionaalselt kallis võrreldes kogu komplekti hinnaga.
Tööpäeva lõpus on kaks akut paras tühjaks niita, rohkem ei jaksakski. Puhkepäeval võiks kolmas aku ka olla, seni on rahakott plaani vastu olnud.
Kui normaalset muru kaks akut järjest niita, hakkab esimene aku töö lõppedes kohe laadima. Kui ülekasvanud rohtu rammida siis vajab paarkümmend minutit jahutust enne kui laadima hakkab.
Aku hooldusest, hooajal laen akud 100% täis. Talveks jätan akude laetuse 3 pulka 4 st ja hoiustan soojas ruumis. Akud kolmas hooaeg, suremist pole täheldanud.
Eelised: ei vaja hooldust va puhastamine, ei haise, ei vaja käima sikutamist, midagi ei rikne paagis. 
Vaiksem on ka, aga see on pigem pettumus. Kui elekriauto on ikka ulmeliselt vaiksem, siis elektriniiduk teeb korralikku vuhinat, eriti kui raskema muruga automaatselt võimsust lisab. Konkreetsel masinal on ka metallkorpus ja ühest kangist niidukõrguse reguleerimine.
(22-05-2023, 09:01 AM)raulex Kirjutas: [ -> ]....
Vaiksem on ka, aga see on pigem pettumus. Kui elekriauto on ikka ulmeliselt vaiksem, siis elektriniiduk teeb korralikku vuhinat, eriti kui raskema muruga automaatselt võimsust lisab. ...

Kas elektrimootori vingumine käib lõikamise mürast üle? Miks inimesed ootavad, et elektriga muru purukspeksmine oleks vaiksem tegevus, kui elektriga ringi aetava noaga? Analoogia mootorsaega - laastu väljalöömine teeb ikka kolksu.

Makita ja EGO mootor on küll kuulda, aga see undamine kaob tihedamas kohas tera vuhina ja taimejäänuste plagina all ära. Sisepõlemismootoriga isendiga neid hääli ei kuule.
Vaat niimoodi polegi mõelnud, et kas kostab rohkem mootori/tera vuhin või rohumassi vastu korpust lendamise heli.
Teraga kohtunud kivi(-ke) on küll selgelt kuulda. Müra kõrvaklappe ei vaja, aga linnulaulu niitmise ajal ka ei kuula.
Lehti: 1 2