automoto.ee foorumid

Täisversioon: järjekordselt mõtisklemas inimeste mõistusest ja selle puudumisest
Teile näidatakse hetkel lihtsustatud versiooni tekstist. Vaadake täisversiooni õiges formaadis.
Tänane päev algas meeldivate uudistega, nimelt küsis mu õde minult õuest ajalehte toomast tulles, et kas mulle ei tundu, et meie auto küljeklaas näeb imelik välja... Teritasin oma silmi, ja mis ma nägin... klaas on puruks löödud, mõtlesin et mis seal ikka eile oli bensiinipump saba näidand, auto alles vedas seekord.
Peale kohvitassikest ja ajalehe lugemist läksin õue, et kahjud ülevaadata. Kõrvaldasin klaasikillud... ja mida ma nägin auto uks on lukus, makk on alles... järjekordselt vedas? EI!!! See ongi asi mis pani mind vihast punaseks minema, ma mõistan kui mõni autovaras, maki ihaldaja lööb mu autol küljeklaasi segamini, ta on ka inimene, narkomaan või alkohoolik, tema peab ka elama. Kuid aga see seatemp (vabandan sigade ees) oli vastikute väikeste pädalike, rikkurite laste poolt korda saadetud. Mida teha selliste ühikonna liikmetega, kelles ei ole lapsest saati kasvatatud hoolivust kaasinimeste vara vastu, kes ise ei tunne puudust, kes ei mõista et 300-400 eek auto küljeklaas võib mõne inimese kuu eelarve paigast lüüa. Karistada? Ei ole minust nende kaakide ülesse otsijat ja vaevalt ka meie korrakaitsjad nad leiaksid. Politsei ei tee neile mitte kui midagi... palub nenede vanematel maksta kinni küljeklaas ja tulemuseks on pisirikkumine. Omakohus? On teada liig palju juhtumeid kui omakohus keerab ennast tema täideviijate vastu.
Kusjuures see ei ole esimene kord kui midagi sellist juhtub, kunagi umbes pool aastat tagasi murti mu ema golfil, mis oli aega pargitud tagumine kojamees, ja sedagi mitte majandusliku kasu saamiseks.

Mida teha??? kas keegi üldse oskab midagi sellisel puhul ette võtta? närvi ei aja mitte see et klaas on katki vaid see et see on lihtsalt mõne tati kasvatamatuse ja paari Originaali süü. Kuidas lõpetada oma kodu rüüstamine Jne? sellised küsimused tiirlevad tnasel lõunal minu peas. Vabandan kui tekst sai vähe ebaselge... väike tigeduse pisik on hinges :@
PS! ükspäev maja eest konisid, kommipabereid ja muud soga korjates leidsin STRINGID... puruks rebitud... Selline naabruskond on meie üles haibitud Tammelinn 100 meetrit exlinnapea(majandus ja kommunikatsiooni minister), 50 meetrit Neinar Selist, rääkimata teistest prominentsetest isikutest, kelle lapsed ongi see kurjajuur!!!


(edit: linnapea... oli vale väljend)
PPS: samas ma otsin ka uut klaasi oma autokesele 86 aasta 316 2d sedaan
Paraku on tänapäewa EWst saanud karistamatuse ja süüdimatuse musternäidis.Seda võib peaaegu iga asja kohta öelda.Kurb!Jääb mulje ,et asume kuskil Aasia või Aafrika vähe arenenud maal.Eeltoodu puhtalt minu isiklik arwamus.
Narkootikum on magus, aga kallis, seega peab noor narkar kuskilt raha hankima. AS EV on kõik tingimused kuritegevuse kasvuks loonud. Eks varsti võib Kroonika veergudelt lugeda, kuidas Kirsti Timmer Pisikese teenitud narkorahadest oma perset on lasknud korrigeerida -- eks sinna mahub palju autuaknaid ja makke.
Minu arust narkarid ongi kõige hullemad autode rüüstajad, on ju automakk või mahakruvitud velg järjekordse doosi jaoks üks lihtsamid vahendeid, kusjuures karistused on olematud.
Kenu Kirjutas:Narkootikum on magus, aga kallis, seega peab noor narkar kuskilt raha hankima. AS EV on kõik tingimused kuritegevuse kasvuks loonud. Eks varsti võib Kroonika veergudelt lugeda, kuidas Kirsti Timmer Pisikese teenitud narkorahadest oma perset on lasknud korrigeerida -- eks sinna mahub palju autuaknaid ja makke.
Minu arust narkarid ongi kõige hullemad autode rüüstajad, on ju automakk või mahakruvitud velg järjekordse doosi jaoks üks lihtsamid vahendeid, kusjuures karistused on olematud.
võib-olla sa ei lugenud esimest postitust päris tähelepanelikult... jutt oli et on lihtsalt ära lõhutud/vandaalitsetud mitte varastatud midagi.
seda olen pidanud ise vähemalt kolm korda läbi elama. sellised asjad ajavad jah tõeliselt hinge täis. kummaline et tattid telliseid öösiti taskus kannavad.
võib-olla aitaks kui korraldaks sellised tasulised lõhkumis/väljaelamis päevad, kus saaksid sellised ajukääbikud oma raha eest väljaelada.
pvr Kirjutas:Mida teha selliste ühikonna liikmetega, kelles ei ole lapsest saati kasvatatud hoolivust kaasinimeste vara vastu, kes ise ei tunne puudust...
[...]
...kas keegi üldse oskab midagi sellisel puhul ette võtta?

Saab küll ette võtta. Tuleb materiaalse maailma kõrval (äri-äri-äri-...) väärtustada enam vaimset maailma koos kõlbeliste väärtustega, kus inimene õpiks tundma püsiväärtusi ja austama teist inimest koos tema tõekspidamistega oma kõrval.

Iseasi on, kuidas seda teha; vähemalt mina head lahendust ei tea. Vanasti mängis ühiskonnas olulist osa kirik, mis hoidis oma prestiiziga säärase asja mingilgi määral tasakaalus. N. Liidu ajal saadeti see põlu alla, mistõttu ta ei ole senini jõudnud ühiskonnas oma rolli taastada. Kommunistlik moraal - kõik ühe, üks kõigi eest - on ka jalge alla trambitud, on jäänud vaid ärimoraal - ratsa rikkaks ja kohe; kui vaja siis üle teiste laipade! Negatiivset rolli mängib ka massikultuur - filmides jm ülistatakse tapmist, tagaajamist jms... aga kuidas Sa kaasaja digimeedia maailmas seda piirad?

Tegelikult peab inimene ise ühiskonnas oma kohta ja väärtust ja väärtustusi tundma hakkama ehk oma hinge üle järele mõtlema. Iseasi on aga, kuidas iga inimene selleni jõuab. Palju aitaks ka riigiaparaadi pöördumine näoga ettevõtjate suunast (liiga liberaalne majandus!) kodaniku suunas ehk parem sotsiaalpoliitika. Inimene, kellel on tegevust ja oma kindel roll ühiskonnas koos reaalse tulevikuperspektiiviga, ei lähe nii kergesti halvale teele.

MInu õudus unenägu ei ole see ,et minu masin (motikas) pekstakse sodiks aga see ,et keegi keerab mootori jahutusradika pealt korgimaha ning jalutab sellega minema . Katkiste tulede ja gondlitega saab sõita veel ju ......aga vot ilma selle korgita ei saa =P
Minu esimese kodukoha naabermaja ees seisis ka omal ajal pikka aega üks M 402 oli teine juba suhteliselt rohtu kasvand ja poeg oli selle isalt pärinud, no muidugi on seisev mosse suur külgetõmbe jõud igast paskaakidele ja autol peksti paar klaasi segi, ükskord päeval avastas omanik ühe umbes 10 aatase nolgi katusel trampimas ja omale aru andmatta tõmbas selle katuselt alla ja virutas lõuga või midagi taolist, see on hilisem kuulujutt. Sel poisil löödi vist ikka eest rida hambaid ka välja ja see mees läks oma mosse kaitsmise eest paariks aastaks vangi. Mosse veeti enne ikka aeda sisse.
Mu maja ees Õismäel lasevad väiksed sibulad mööda luukpära Sierra katuselt liugu.Kui suvel ütlema läksin siis öeldi, et:Miks see sind n---ub,see pole ju sinu auto.Klemmide vanemate jutt a-la ega nad ju es lõhu.Sierra sõitew isend.
Pvr, mäletad, kui käisid mu varuosade Sierra küljest üht juppi võtmas, siis oli seal maja nurga taga üks punane 011 - sellega tehti mõni kuu tagasi täpselt sama moodi - visati klaas puruks lihtsalt ja irvitati kambaga (12-15 aastased tatikad ümbruskonnast). Kurb on nii sinu kui enda masinate ja inimloomade üle.
To alts: Mäletan seda kopikat, ja sellega tuli veel üks asi meelde... kunagi kui olime väiksemad siis sinu naabruskonnas, (umbes kvartali kaugusel sinu majast) seisis üks 408 millel tagaklaas kõrvitsatega sisse visati(minu toonaste klassivendade poolt).

Ei teagi miks selle teema siia tegin, on vähemalt üks teema veel kus räägitakse inimeste väärtushinnangutest ja inimsusest üldse, küllap olin siis hommikul nii pettunud oma \"heas\" naabruskonnas.
Enamuse sellistest tegudest põhjustajaks on alkohool, noored (13-25...) kes ei tunne veel oma piire, või armastavad lihtsalt oma ajurakkude tapatalguid kõnnivad linnas otsides endale tegevust pimedateks õhtutundideks, aga jookis peaga peab ju näitama kui kõbva mees sa oled...



Jaanus@alkohooli kultuuri vastu (kuigi 2 õlut heas seltskonnas ei ole patt)
Miskipärast arvan,et asi pole ainult alkoholis.Kõik saab alguse ikkagi kodust ja kasvatusest.Neid lõhkujaid on ka kaine peaga küllalt ja kui säänsed sahhiibid veel kärakat panewad siis. Õllest ja viinast ei ütle kunagi ära võib ka lollidemaale juua aga lõhkumise mõtet pole küll.
valdo Kirjutas:
pvr Kirjutas:Enamuse sellistest tegudest põhjustajaks on alkohool...
[...]
Jaanus@alkohooli kultuuri vastu (kuigi 2 õlut heas seltskonnas ei ole patt)

Iga asi on väikeses koguses rohi ja suures mürk. Ainult kogused on erinevad Ainult et selle koguste vahe äratundmine on tegu, millega paljud (kahjuks) hakkama ei saa.

Mina õllekultuuri suur austaja ei ole, kuid paar klaasi vead kvaliteetveini heas seltskonnas ei ole patt.

Õlu vs vein pigem maitse küsimus, ja juhtumi küsimus, saunas vein minu arusaamist mööda pisut kange on... veega lahjendada miks ka mitte, kuid kamina ees jalgusoojendades pole jälle õllega midagi teha... kuid mõte jääb samaks Toungue asi juba väga offtopik
Üks näide ajuvabast lõhkumisest on ühistranspordi peatuste ootepaviljonide klaasid ja muud taolised väiksemad avalikud objektid. On ilmselge, et neid asju ei lõhuta mingi materjaalse kasu saamise eesmärgil; osadel inimestel lihtsalt tundub olevat tungiv vajadus midagi kogu aeg hävitada.
Njah, ma eksole ka joon, minu sõbrad mõnikord võtavad. Mõni kord ka ehk rohkem kui vaja, kuid peame piiri käitumisega - ei lähe lõhkuma tänavale, ei lähe ilma põhjuseta teisele kallale, ei lähe rooli. Nii et kõik algab inimesest endast, mitte ei hakka kõik alkoholist!


Mina olen kah mõelnud selle peale, kui nüüd üldistada siis on üldine hoolimatus ning karistamatuse tunne on terve Eesti ühiskonna probleem, samuti narkomaania ja sellega seonduv - see on nii suurel määral levinud kuid tehakse näruselt vähe, võitlus sellega tuleks suurendada ja seadusi karmistada. Praegu lüüakse kella joobes juhtide teemal (ei väida et see oleks vale), kontrastiks on aga noorte seas suht liberaalne suhtumine ketta, ratta tarbimisse.
Süstlasõltlased varastavad meeletult palju, oli vist 1,5 või 2 aastat tagasi intervjuu ja pikk artikkel ühe tavamõistes \"narkariga\" (venelane, aastaid töötu, kinni istunud, staažikas narkar ja varas) kes ütles mil määral varastatakse, mis hindade need minevad kaubad edasi müüakse jne. Need kes ostavad kasutatud mobiile, auto osi, makke, velgi enamasti ei mõtle ega ilmselt tahagi eriti sügavuti minna asjade päritolu kohta. Kuid selge on see, et kasutatud asjade turul leiavad need kõik oma ostjad - eriti arvestades tänase Eesti Ekspressi lugu, kus kirjutas tabatud grupeeringu liikmetest kes tegelesid autode varastamise, tagasimüügi ning lammutamise, kasutatud varuosade müügiga. Samamoodi müüakse maha telefonid, audiotehnika... Ja vähenemise märke pole kuskilt näha. Aimata on et musta raha liikumine on suur.
Riik, seega meie kõik maksame narkoga seonduvalt ju kõik kinni - varastatava kraami (nii eraisikud kui firmad), narkari elustavad süstid kui see üledoosi saanud, narkari rehabilitatsioonikulud, kulud politseile, kui edasi mõelda siis kulud turvafirmadele jne.

Ühiskonnas levib individualiseerumine, inimesed mõtlevad ikka mis kasu MINA saan, mitte mis kasu MEIE saame. Eks sellest võib jahuda pikalt ja laialt, jõuda välja ükskõik milleni, mina pean tähtsaks seda rõhutada kuna selle tõttu on võimalik ka kuritegevuse lokkamine. Vargad ei karda et tavainimene oma kodanikuõigust kurjategija oma jõududega kinni pidada ja politseile üle anda, kasutaks. Koolinoored kes on harjunud \"õigustega\" on tihti küll jõukast ja jõukate poolt lugupeetud perest, kuid moraali ning seadusekuulekust jääb vajaka. Siis käiakse vargil, tänaval laaberdamas, lõhkumas, tüli norimas ning kui vahele jäädakse üritatakse vastu hakata ja välja vabandada, kui on ilmselge et iga terve mõistusega inimene peaks aru saama mida ta teeb ja teadvustama ka karistust. Viimase võimalusena tehakse süüdlase nägu pähe, lootuses et siis on karistus väiksem. Sisimas aga kahtlevad asju siiralt ehk pooled. Ma ei tahaks et Eesti läheb riigi aparaadi poolelt bürokraatlikku teed, rahva käitumise poolelt aga anarhistlikku - tahaks elada ka 40-aastasena (praegu 21), ilma et peaks kogu aeg kartma et kas automaki \"õnneloos\" on minu autot tabanud, kas mõned doosinäljas narkarid on mu lastelt telefoni käest rabanud jne. Selleks tuleks aga sotsiaalsel poolel järjekindlalt ning hetketuuli, meeleolusid arvestamata.
Vingumine küll, ning ilmselt on paljudes riikides asi sarnane. Sad Paraku aga pole Eestil suurt majanduslikku jõudu, eriti maavarasid, on vaid väike rahvas. Kui rahvas vaid mandub, kaugeneb riik rahvast, levivad sotsiaalsed probleemid, ära lähevad töökad ja andekad - nagu praegu toimub, siis pole tulevik midagi sellist mida tahaks oodata.


Oma rullika BMW rüüstati kui see sõbra maja taga garaaži taga seisis. Isegi teada, mis nagad olid, samad 15-16a vanused nolgid käisid bemmi vaatamas, tahtsid autot ära osta. Ei saanud 3000kr kokku, üritasid siis mõni nädal autot ära ajada. Käpardid ei saanud sellega KAHEL korral hakkama, kõigepealt üritati katuseluugi kaudu sisse tulla - ei saanud hakkama, ei jõudnud katuseluuki päris lahti kangutada. Teine kord tagumine küljeaken katki, rooli üritasid lahti kangutada. Lõhkusid seejuures ära käigukangi nupu, rooli lõid jalaga viltu ja katte katki, kindalaeka luuk ka jalaga katki (mis niigi oleks tulnud lahti, kui vaid nupule vajutada) lõhutud... Ostja sai leitud kes selle õnnetu auto ära ostis, samuti oli sellest masinast kõrini. Kui poleks autot maha müünud, siis oleks välja uurinud kuttide andmed ja ka politseisse avalduse kirjutanud. Sõber teadis sellega seotud tegelasi (kes pärast hakkasid kohe vältima, läksid teisele poole tänavat jne, selge et just needsamad kutid), nood elasid lähedal, nii et oleks saanud ühe andmed ja seda natuke raputanud või politseisse sõidutanud...
Oleks siis ära saanud varastada, aga nood klutid ei saanud ka kahe korraga hakkama...
Autoturul müügil rattakilpe millel näpujäljedki peal,näha kohe,et tuuri pandud.Endal VW pandi sügisel jusst pihta.Järgmine päew käisin sääl vaatamas .Oli kolm täpselt sellist nagu vaja(võib olla minu omadki)Müüja palus 2 tunni pärast tagasi tulla siis oleks üks kilp veel toodud.Need raisad on ikka endas nii kindlad.Pollar ei saa ja ega vist viitsi ka nendega jamada.Nii saavadki paljud asjad alguse.
Njaa...
Mäletan et kusagil kolmaastat tagasi oli üks mosse 412 mid komplektne kuid puudus mootor, oli ühekohapeal seisnud aastaid ilma et keegi oleks teda puutund kuid minu klassivennakesed toda autot nägid peksid aknad kõik sisse ja olid ise jõle rahul...

Kui ma olin ~~5 aastane siis seisis meil hoovipeal (ühismaja ehk kortermaja õnneks enam seal ei ela) üks export mosse kas oli 402,403,407 ei mäleta aga sedamäletan küll et aegajalt käidi kurikaga toda tampimas ja lõpuks ei jäänd tollest midagi järgi kõik oli puruks pekstud, põhiline lammutaja oli poiss kelle isale to auto kuulus...

Veel mäletan kui seisis üheskohas ilma mootorita Gaz 53, ja seisis üsna sellises kõrvalises kohas nii et keegi ei puutund teda. Aga kui veeti mujale (minukodunt ületee) siis oli paari nädalaga küljeaken sisse pekstud ning katus mõlki tambitud...

Ei ole küll tegu autodelõhkumisest kuid siiski koolis minu klassivennakesed (käime 8klassis) on 7-8 klassini ära lõhkunud (suuremad asjad mis on ära nendepoolt lõhutud):

uks peksti sisse,
üks ukseklaas lõhuti ära,
radiaatoritoru peksti ühenduskohapeal kuni see lekkima hakkas,
laude ja toole on lõhutud lugematul hulgal,
kraane on retsitud ikka
ja muidugi tööõpetuses tehakse ikka vapsee rauasaelehti läheb mõnel nigu leiba, raisatakse materjali, hõõrutakse viile üksteise vastu jne...


Tehke omad järeldused...Sad
Point on teadvustamises, ehk selles,et oskame suveräänselt ja ka kriitiliselt suhtuda sellesse, mis meie peas toimub. Üldistades on selliste \"destroide\" põhjustajaks inimese isekus, lühinägelikkus, hea ja halva vahel vahettegemise võimetus, mis on vaimse puudulikkuse üks esiaste. Individualiseerumine 14-15 aastsena võib olla positiivnegi, kui suudetakse ja tahetakse moodustada oma maailmapilt ja väärtused, samuti ei alluta siis odavale kambavaimule, mis tihti võib suuri mõtlematusi korda saata. Dogmadest vaba vaimsus võib inimest palju aidata, see on selge ,et mineviku meetodid (kirik, kommunism) ses osas enam ei aita...
Probleemiks on vähene lugemus. Inimeseloomal on vajadus ennast väljendada kui ta pole selleks raamatutest (või ka haritud seltskonnast) piisavalt erinevaid sõnu õppinud, siis ta võtab esimese abivahendina appi oma suu ülejäänud võimalused - huilgamine, keele näitamine, sülitamine. Vanemaks saades tahab inimene ennast rohkem väljendada ja sõnade puudusel võtab appi juba käed ja jalad.

Näide: selle asemel, et moodustada keeruline lause \"Zaporozets 968M väljalaske aastaga 1986 valmistatud Zaporozijes on ebaproportsionaalse kujuga ebakvaliteetne nõukogude laiatarbeese, mille juhtimisomadused ja liiklusohutus jätavad tänapäeva tingimustes soovida\" on lihtsam väljendada ennast kehakeeles ja lüüa kaikaga aken sisse. Seega on kõrvalseisjad saanud eneseväljendajalt samaväärse info temale omaste väljendusvahendite abil.

Hea näide on ka telesaade \"Ärapanija\", kus toimub totaalne peksmine, millest kätega peksjad mõhkugi aru ei saa aga intellektuaalidest sõnadega äsajad naudivad vaimuvere pritsimist.