RE: Robotniiduk -
hendrik - 22-07-2024
(22-07-2024, 16:54 PM)jtt Kirjutas: Oskad sa öelda, kumba mul vaja tellida oleks, ühtegi muud vahet peale hinna ei osanud ma tuvastada, sealjuures tihendiga on odavam.
Ikka simmerlingiga, sest ilma selleta võib niiskus pääseda laagriteni ja nullida kogu remonditöö.
bom - 24-07-2024
Ehituspoed pakuvad Husqvarna Automowerile/Gardenale valdavalt B-varuosa terasid, nt Bauhausis Grimsholm. Kas sellistega on positiivseid või viletsaid kogemusi? Kunagi Aliexpressist tellitud terad olid väga pehmed ja jäi ühekordseks katsetuseks, sellepärast uurin.
volvo - 24-07-2024
(24-07-2024, 16:12 PM)bom Kirjutas: Ehituspoed pakuvad Husqvarna Automowerile/Gardenale valdavalt B-varuosa terasid, nt Bauhausis Grimsholm. Kas sellistega on positiivseid või viletsaid kogemusi? Kunagi Aliexpressist tellitud terad olid väga pehmed ja jäi ühekordseks katsetuseks, sellepärast uurin.
Ostsin u kuu tagasi need Bauhausi omad, kestavad ilusti. Hinnavahe originaalidega ikka korralik
hendrik - 24-07-2024
(24-07-2024, 16:12 PM)bom Kirjutas: Kunagi Aliexpressist tellitud terad olid väga pehmed ja jäi ühekordseks katsetuseks, sellepärast uurin.
Millisest Aliexpressi veebipoest need pehmed terad tellisite?
Olen eluaeg tellinud Automower'i teri Aliexpressist, tänaseks vast üle tuhande tera, kuid pole trehvanud veel pehmeid teri ning pole ükski klient veel nurisenud: mõnel kundel istuvad samad terad terve niiduhooaja küljes ja ei häda.
13piisab - 30-09-2024
Eelmise lõime juurde: Aliexpressi teradele ei oska ka ma midagi ette heita
Kirjutama pani aga 4 hooaja (3550 töötundi ja 5000km) esimene kord, kui Automower 430x pärast nädalast seismist tähelepanu tahtis. Hakkas sumisema. Sumin (ja vibratsioon) algas siis, kui niiduorgan töökiiruse saavutas.
Lahkasin altpoolt ja esialgu tundus, et mootori sees on laager väsinud - keerutamisel oli tunda kuulide "jõnkse" vms. Panin prooviks ainult mootoriga tööle - toimis kenasti vaikselt. Uurisin võllil olevat koostu ja ei mõistnud esialgu, miks on rootoril veel laager, mis korpuse külge ei kinnitu. Lähemalt vaadates 2 üherealist laagrit - üks käis kenasti, teine oli kergelt kinni (masin oli nädalakese seisnud).
Husq insenerid on teinud päris head tööd - laagrid on selleks, et niiduorgani all olev plaat (=inerts ja raskus) ei peaks koos organiga (täispööretel) ringi käima ja et mootori otsas oleks massi minimaalselt.
Õpetasin vastu põtkiva laagri trelli abil ringi käima ja panin niiduorgani kokku. Ning töötabki taas kenasti. Lisandus kerge laagrisumin, aga eks need tuleb siis hooaja lõppedes vahetada.
Igatahes kiidan taas Husq insenere - see koost on tehtud nii, et kestaks võimalikult pikalt ja muretult ning seda ta ka teeb. 4a peale paar mõneeurost laagrit 20min vahetamistööga on hulka väiksem vajadus võrreldes Ambrogio L85 Elitega, mis samaks ajaks oli nõudnud korduvalt uusi pamprivedrusid, ühe ratta (kulumise tõttu) ja terakaitse. Ning millel lisaks olid veel tugiratta kinnitused korpuse küljes väsinud - teoorias pidanuks veel ka korpuse vahetama, aga seda €€€ ja tööaega otsustasin ma toona itaallasele enam mitte kulutada. Mis oli õige otsus - masinal ja masinal on kestvuse vaates suur vahe.
Husq rootori laager:
volvo - 30-09-2024
(30-09-2024, 10:50 AM)13piisab Kirjutas: Eelmise lõime juurde: Aliexpressi teradele ei oska ka ma midagi ette heita
Kirjutama pani aga 4 hooaja (3550 töötundi ja 5000km) esimene kord, kui Automower 430x pärast nädalast seismist tähelepanu tahtis. Hakkas sumisema. Sumin (ja vibratsioon) algas siis, kui niiduorgan töökiiruse saavutas.
Lahkasin altpoolt ja esialgu tundus, et mootori sees on laager väsinud - keerutamisel oli tunda kuulide "jõnkse" vms. Panin prooviks ainult mootoriga tööle - toimis kenasti vaikselt. Uurisin võllil olevat koostu ja ei mõistnud esialgu, miks on rootoril veel laager, mis korpuse külge ei kinnitu. Lähemalt vaadates 2 üherealist laagrit - üks käis kenasti, teine oli kergelt kinni (masin oli nädalakese seisnud).
Husq insenerid on teinud päris head tööd - laagrid on selleks, et niiduorgani all olev plaat (=inerts ja raskus) ei peaks koos organiga (täispööretel) ringi käima ja et mootori otsas oleks massi minimaalselt.
Õpetasin vastu põtkiva laagri trelli abil ringi käima ja panin niiduorgani kokku. Ning töötabki taas kenasti. Lisandus kerge laagrisumin, aga eks need tuleb siis hooaja lõppedes vahetada.
Igatahes kiidan taas Husq insenere - see koost on tehtud nii, et kestaks võimalikult pikalt ja muretult ning seda ta ka teeb. 4a peale paar mõneeurost laagrit 20min vahetamistööga on hulka väiksem vajadus võrreldes Ambrogio L85 Elitega, mis samaks ajaks oli nõudnud korduvalt uusi pamprivedrusid, ühe ratta (kulumise tõttu) ja terakaitse. Ning millel lisaks olid veel tugiratta kinnitused korpuse küljes väsinud - teoorias pidanuks veel ka korpuse vahetama, aga seda €€€ ja tööaega otsustasin ma toona itaallasele enam mitte kulutada. Mis oli õige otsus - masinal ja masinal on kestvuse vaates suur vahe.
Husq rootori laager:
Mul pidas see laagripaar vastu u 20000km

, masin ise tänaseks sõitnud 25264km ja 12996h.
hendrik - 30-09-2024
(30-09-2024, 10:50 AM)13piisab Kirjutas: keerutamisel oli tunda kuulide "jõnkse"
Jõnkse tekitavad rootori pooluste püsimagnetid ja see on normaalne.
(30-09-2024, 10:50 AM)13piisab Kirjutas: Lisandus kerge laagrisumin, aga eks need tuleb siis hooaja lõppedes vahetada.
6800ZZ laager asendage 6800RS vastu, mis tagab parema niiskuskindluse.
See suvi oli juhtum, kus klient lasi robotniidukil kinni kiilunud tugiketta laagritega pikemat aega tööd teha, mis põhjustas niidumootori rootori positsioonianduri rikke, mis omakorda põhjustas niidumootori MOSFET'ide läbimineku emaplaadil. Selle defekteerimiseks kulus aega ca üks kuu, sest viga võis avalduda alles pärast 30 tunnist töötsüklit, eeldusel, et emaplaadi MOSFET'id on terved.
Mahno - 16-10-2024
Küsimus - kui te robotniiduki olete tööle pannud, siis kas ja kuidas see konnade populatsioonile mõjunud on? Mul on paksult konnasid rohu sees suvi läbi ja ma ei tahaks siin tapamaja korraldama hakata. Konn kurask ei põgene ju ohu eest - tõmbab ennast maadligi ja proovib märkamatu olla hoopis.
Kui robot konnad ka "ära niidab", siis vist pole paremat teha, kui endale uus elektriline niiduk hankida ja leppida selle mõne tunni tööga nädalas.
oliveer - 16-10-2024
Mul oli ka hästi palju konne aias, kui tavalise niidukiga nädalas korra niitsin. Koguaeg vahtisin ja päästsin konni palju suutsin, aga aeg kannatas. Robotiga muru vist nii madal, et enam neid aias niimoodi ei ole, laipu ka ei näe. Aia ääres kuhu masin ei ulatu ja rohi kõrgem seal nad sibavad ikka.
Mahno - 13-03-2025
Kevad käes, tõstaks teemat.
Kas kellelgi Husqu nera seerast ka midagi kasutusel on? Ehk siis juhtmevaba, koos maapealse (täpsustava) tugijaamaga. Või ehk kogemust mõne muu juhtmevaba variandiga. Maa-ameti kaarti vaadates müügimees soovitas piirete vedamisest loobuda.
Eriti huvitab, kas maapealne tugijaam on piisav selleks, et puude või maja varjus lühiajaliselt satelliite nägemata toimetada.
wagoneer - 13-03-2025
Mul ema juures askeldab 2 hooaega juba Ambrogio TWENTY ZR. Ilma juhtmeta versioon. Ja kuna ma olen kooner,siis pole sinna ostnud ka seda GPS asja peale. Vahest tuleb ette,et on liiga optimistlikult sõitnud teisele poole maja (U kujuliselt) ja siis ei jõua enam laadima tagasi. Aga üldiselt pole midagi kobiseda. Hinna ja kvaliteedi suhe on päris hea. Kui on selline väga konarlik muru(nagu mu esivanemal on),siis kipub ka väikeste rataste tõttu vahest niiske muruga mõne suurema mätta taha kinni jääma. Natuke pusib ja siis hakkab hädapiiks tulema.
Tunneb ära kui midagi ees on ja kui muru otsa saab. Näiteks algab tee või peenar(muld). Vihma algusega lidub ka oma kodujaama. Siis käib aeg ajalt vaatamas,et kas juba on järgi jäänud või ei ole. Seda saab seal ka kuidagi seadistada,aga ei ole veel selleni jõudnud. Mis sa toimivat asja ikka torgid. Ainsad asjad mis määrasin,olid niiduajad ja päevad.
Veesilma servadesse panime väiksed kivid ette. Muidu läks liiga napikaks. Paar korda saime sangast kinni kui tahtis ujuma minna. GPS-iga saaks õpetada suht täpselt ära kuhu minna ja kuhu mitte minna. Emal niidetav ala 780m2 ja pole probleemi. Ümber maja sõitmisega kulutab ilmselt mõttetut energiat aga jällegi,pole viitsinud otseteeks üle kivisillutise juhet panna.
Koju endale oleks nüüd ka vaja. Ülalmainitud jääb natuke väikseks ja suuremat sellist neil pole. Nii,et ootaks ka huviga infot teiste analoogsete asjade kohta.
hendrik - 14-03-2025
(13-03-2025, 17:15 PM)Mahno Kirjutas: Eriti huvitab, kas maapealne tugijaam on piisav selleks, et puude või maja varjus lühiajaliselt satelliite nägemata toimetada.
Sellisele küsimusele ei oska mitte keegi täit vastust anda. Palun tutvuge
antud juhendiga ja seejärel küsige uuesti, täpsustades puude või maja varju suurust, kuju ning asetust varju tekitaja suhtes.
NB! Enam pole Husqvarna kaablivabadel masinatel vaja juurde osta RS1 või RS5 tugijaama: piisab 4G mobiilandmesidest (Automower Connect mooduliga varustatud masinad) või Wi-fi'st eeldusel, et see katab ära kogu niidupiirkonna.
Laurimetall - 15-03-2025
Kellegil on kogemusi segway kaablivabade niidukitega?
Walter - 15-03-2025
(13-03-2025, 17:15 PM)Mahno Kirjutas: Kevad käes, tõstaks teemat.
Kas kellelgi Husqu nera seerast ka midagi kasutusel on? Ehk siis juhtmevaba, koos maapealse (täpsustava) tugijaamaga. Või ehk kogemust mõne muu juhtmevaba variandiga. Maa-ameti kaarti vaadates müügimees soovitas piirete vedamisest loobuda.
Eriti huvitab, kas maapealne tugijaam on piisav selleks, et puude või maja varjus lühiajaliselt satelliite nägemata toimetada.
Meil 410xe nera kasutusel koos tugijaamaga ning üldiselt võib rahule jääda. Esimestel kordadel kippus tihedama võraga puude all ikka satelliite otsima, siis sai veidi harvenduslõikust tehtud ning nüüd ehk paar-kolm korda aastas kuskil tihedama viljapuulehestikuga kohas võib jääda satte otsima. Täpsus samas on väga hea - äpi peal on niidupiirkond ära kirjeldatud, samuti kohad kuhu ei tohi minna ning korrigeerida saab suisa cm-se täpsusega mis on täiesti piisav.
oliveer - 18-03-2025
Milliseid Aliexpressi terasid tellite? Mis vastupidavuse vahe on orginaalidega? Mul orginaalid (2paari) kestsid 3 aastat. Suvel paard korda vahetasin ringi ja teritasin valmis järgmiseks vahetuseks. Nüüd juba üsna kõhnaks kulunud ja paneks uued.
olli - 19-03-2025
Ambrogio kaablivaba süsteemiga on kellelgi kogemust? Endal niiduki valik käsil. Olenevalt, mis alad niidutsooni sisse paneks, kokku 5 000 - 10 000 m2. Piirdetraati läheks 1+km, mis maksab ka üksjagu. Ning ametlikult niidukid üle 1km piide pikkust ei toetagi. Päriselus äkki saab natuke rohkemaga hakkama? Seepärast uurin hetkel kaablivabasid süsteeme. Puid on objektil ikka üksjagu. Õunapuud, kuused, suur tamm. Eriti vinge oleks 4WD mudel, kuna kallakuid on palju ja järsud. 2WD puhul tuleks need ka niidualast välja arvata. Ambrogio 4.36 4WD tundub selles osas üsna suutlik. Husqvarna valikust nagu midagi sellist võtta polegi. Aga küsimus on ikkagi, et kas kaabliga või ilma.
spark - 19-03-2025
(19-03-2025, 13:03 PM)olli Kirjutas: Ambrogio kaablivaba süsteemiga on kellelgi kogemust?
või siis
Energiakaubamajas pakutavatega
Kallistja - 19-03-2025
(19-03-2025, 13:46 PM)spark Kirjutas: (19-03-2025, 13:03 PM)olli Kirjutas: Ambrogio kaablivaba süsteemiga on kellelgi kogemust?
või siis Energiakaubamajas pakutavatega
on plaanis RMN ost, oli valikus Ambrogio 4.0 Elite 3000m2. See Luba 3 kaamrera ja AI- ga on ikkka euroopa itaalia tipp tegiast mäekõrguset ees. Nelivedu LUBA 2 AWD 5000X hind ka humoorikas. Tänan ksf spark lingi eest, vist võtan koos paigalusega.
olli - 19-03-2025
Need Energiakaubamaja omad olid sügisel ehitusmessil väljas. Müügimees muidugi rääkis ilusat juttu, aga ega reaalsete kogemuste kohta väga midagi kuulda pole veel. Kusjuures 5 000 ja 10 000 mudelid on omavahel 100% identsed. Ühel lihtsalt tarkvara piirang, teine üle 1000 EUR kallim. Teine asi muidugi see, et ajal kus robotniiduk ilma koduserveri ühenduseta sisuliselt tellisega võrdväärseid omadusi omab, kas maksab ikka oma munad Suure Rahvavabariigi korvi pista või pigem kodule lähemal olevate inseneride vorstiviilu paksusesse panustada. Mõttekoht kindlasti.
hendrik - 20-03-2025
(19-03-2025, 13:03 PM)olli Kirjutas: Ning ametlikult niidukid üle 1km piide pikkust ei toetagi. Päriselus äkki saab natuke rohkemaga hakkama?
Olen paigaldanud Husqvarna robotniidukile üle 1400 meetri 1,5 mm2 läbilõike pindalaga täisvaskkaablit kasutades jätkude tegemisel jootmist ja jäi probleemivabalt tööle. Paigaldus maksis koos materjali ja km-ga ca 1100 €.
(19-03-2025, 23:51 PM)olli Kirjutas: Need Energiakaubamaja omad olid sügisel ehitusmessil väljas.
Eelmise aasta suvel murdsin Energiakaubamaja juhatuse liikmega, Gamal Elhuveig'iga, ühes FB grupis piike, sest ma ei saanud konkreetseid vastuseid allolevatele küsimustele, sest ma polevat klient vaid konkurent:
enne kui otsustate LUBA 2 (või ükskõik millise robotniiduki) kasuks, uurige müüjalt, kas Eestis tehakse garantiiremonti; kui ei, siis kuhu peab selle garantiiremonti saatma; kas tootja/edasimüüja kompenseerib saatmiskulud, kui tegemist on garantiijuhtumiga; kui kaua võtab garantiiremont maksimaalselt aega alates garantiitöö vastu võtmisest; kas saadetis saadetakse täisveosekindlustusega või ilma; kui ilma, siis kes vastutab, kui saadetis läheb kaduma/saab vigastada saatmise käigus; kui garantiiaeg on läbi, kas Eestis teostatakse tavaremonti; kas antud masinale on saada varuosi ja mis on nende hind võrreldes teiste tootjate samaväärsete mudelitega; kas saadaval on varuosakataloog?
Sain eelmisel aastal läbi kolmandate isikute teada, et LUBA 2'tedele pole varuosakataloogi ega remondimanuaali saada isegi mitte ametlikul edasimüüjal. Ühelt endiselt kliendilt kuulsin, et teatud garantiijuhtumite puhul saadetakse masin Saksamaale garantiiremonti, kuid uurige suurema huvi korral nende kuulduste kohta otse müüjalt.