RE: 3D-printimine klassikute taastamiseks ja remondiks -
nymmik - 03-02-2026
Eks ajaga tuleb kogemusi kohe tolerantse timmida aga mul Mutter mis kenasti keermesse istus ja liiga tihke või lõdva ei oleks siis ver.6 sai sobivaks
Aga toode kui selline sai originaali asemele loodud ja T10 pesaga pirn
Originaali asemele, plussid kui ei tee restaureerimist, ei oksüdeerivat pirnipesa, ei roosteta tiiva külge.
Jesper - 03-02-2026
Ma nende piltide pealt täpselt ei näe, kuidas sul tehtud on ning suunatule puhul pole see ilmselt ka oluline, aga et juttu jätkuks

, siis igasugu tõmbele või paindele töötavate tornide puhul on hea nipp need paigutada mitte vertikaalselt, aga diagonaalis. Valmis toote kõige nõrgem suund on kihtide normaali sihis, diagonaalse paigutuse puhul jaguneb see põhisuundade vahel laiali, ehk siis näiteks mutter ei sikuta polti otse kihtide vahelt pooleks jms.
Ilmselt segane seletus, aga siin on lühike kirjeldav video:
https://www.youtube.com/shorts/K8AVjipCabM
Mulle pole otseselt sellist autojuppi veel ette sattunud, aga tootsin ühe RAM-i kuuli koos alusplaadiga PETG-st ning enne ikka sakutasin ja väänasin seda mõnuga, kui julgesin telefoni sinna otsa riputada

Tavapaigutusega see "kõrs", mis kuuli ja alust ühendab, on vaevaliselt, aga siiski näpujõul purustatav.
nymmik - 03-02-2026
Jutt õige. Kui nendest tuledest rääkida, siis seal on printimiskiht just torniga horisontaalselt e. nõrk. Põhjus et lõpp tulemus ilusam jääks, samas selle tule paigalduseks on vaja mutter õrnalt vastu keerata ehk jõudu pole vaja rakendada. Materjaliks PETG et nii rabe ei oleks. CF-i ei raatsinud sinna veel panna
Elegoo on kiirema otsa printer ja mul on olnud probleeme suppordiga, et raputab TREE enne laiali kui õigele kõrgusele jõuab. Tõmbasin Supporti kiirust alla ja alumisi kihte rohkem aga heale tulemusele pole jõudnud veel

Teiste videosid vaatad siis TREE kasvab ilusasti.
Jesper - 03-02-2026
Nende automaatsete tugedega on ikaldus jah tihti, mul küll otseselt printimisega pole probleemi olnud, küll aga nende eemaldamisega. Alati muidugi ei viitsi ja tuleb leppida, aga põhjalikku tööd tehes tuleb toed ka läbi mõelda ja ise teha. Üks hea nipp on see, et teha tugi CAD-is eraldi jupina ja jätta sinna mingi mikroskoopiline vahe, niiet viilutaja ei paneks trükipead kunagi risti detaililt toele sõitma, vaid paigutaks lihtsalt niidid praktiliselt kokku, aga paralleelselt jooksma - sedasi murdub üsna puhtalt ära, samas toe-funktsionaalsuses kaotamata.
jrgen20 - 03-02-2026
Mu Iltis vol 2 sai tänu 3d printimisele uued kaitsmeploki kaaned. Kas läks mõõtmisega midagi nahka, ei tea aga esimene ti tahtnud väga nagadega püsima jääda. Sai uued, nagad vähe tummisemad ja istub ideaalselt.
m401 - 03-02-2026
Mul ühe üsna vana auto ehitamine kaasaegemaks. Kindlasti tuleb veel kasutust aga hetkel on tegemisel uste lukustus-keskluku süsteem, selleks tegin metallist prototüübi. Kuna neid 4 tükki vaja siis mõtlesin ka 3d printimisele ja lasin vennal välja lasta. Nii kaua on kõik hea kuniks vaja veidi vahet suuremaks viilida/mudida. Peale seda tugevus saab kannatada. Ehk tuleb uued parandatud varjandid printida.