automoto.ee foorumid
Robotniiduk - Printerisõbralik versioon

+- automoto.ee foorumid (https://forum.automoto.ee)
+-- Foorum: Varia (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Foorum: Vaba teema (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Teema: Robotniiduk (/showthread.php?tid=54864)

Lehed: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Robotniiduk - Lauri_L - 27-05-2026

(27-05-2026, 14:35 PM)honkomees Kirjutas:  
(27-05-2026, 10:06 AM)Lauri_L Kirjutas:  ... Ümber õueala jäävat ca 10000m2 pinda niidan veel endiselt traktori haakes oleva niidukiga, kuid ka see tuleks tulevikus vähemalt mingis osas panna robotniiduki alla. ...
OT aga mis sul on traktori haakes oleva niiduki vastu? Mul ainult see ongi ja niidan kõikjal, kuhu juurde pääseb/loe: mutta ei vaju ja ümber ei lähe, sh õu, õunaaed jne. Ca 1,5 ha niita traktoriga on tühine ajakulu võrreldes pea hektariga, mida eeltoodud põhjustel peab trimmerdama ... Sul ju palju vingem traka ka ja see haakes niiduk on odav ja täitsa lollikindel asi.  

Traktori taga olev niiduk on tõepoolest loom. Üheksas hooaeg läheb ning peale terade terituse ning liigendite määrimise pole midagi teinud. Isegi rihma pole olnud vaja pingutada. Ma pean mingil ajahetkel osa aiatagusest traktoriga niidetavast alast õuega liitma, sest garaaž ei ole täna aias sees. Seega oleks sinna hea juba enne robot peale saata, et muru kvaliteet pisut paremaks läheks. Hetkel lõikan traktoriga korra nädalas ja ega nii heinamaad päris õuemuruks ümber ei õpeta. Lähedale saab, kuid mitte päris.

RE: Robotniiduk - wagoneer - 29-05-2026

Sai siis tehtud kõik vajalik ja ka aed ära kaardistatud. Mõned kriitilesemad peenrad märkisin keelualaks aga pooled jätsin huvi pärast märkimata. 
Liiikumine siis GPS põhjal,aga mingeid lisamajakaid või mis iganes asju ei ole.  Kahe suure kuuse all jääb natuke jänni. Seal ka palju pusimist ümber põõsaste. Saab hakkama,aga viidab aega palju. Meelega hetkel ei eraldanud seal ka mingeid tsoone ja keelualasid.  Garaazi taga ka leviga vist natuke pahasti. Seal jääb ka mõned korrad seisma. Natuke ootab ja jätkab tegutsemist. 
Virtuaalne tuvastus on suht ettevaatlik. Jätab selline 10cm niitmata ümber lille(seda saab vist ka veel timmida natuke paremaks). Kui panna füüsilise põrke tuvastus lisaks,siis laseb tulbid ja nartsissid siledaks kui need ühe/kahekapa eksisteerivad Big Grin  (seda saab muidu ka reguleerida,aga kes see enne ikka manuaali loeb  Toungue ). 
Paiksed takistused on mõistlik määrata nii öelda keelualaks. Siis niidab tuimalt sealt ümbert kaks ringi ära(tekitab omale ümberpööramise võimaluse) ja siis edasi juba sirgelt niitmine. Kui ei tee keelualaks,siis iga niidusirge lõpus enne takistust võtab hoo maha ja juurdleb(loe tegutseb aeglaselt.) Ehk keelualadeks tehtud põõsarägastikus niitis oluliselt kiiremini kui samasuures,aga mitte keelualana märgitud põõsastikus.
Kogu niiduala on siis 1410m2 aga paljude nurgatagustega ja igasugu suuremate ja väiksemate takistustega. 
Saab hakkama ka paekiviplatsi ja sõiduteedega millel kivide vahelt kasvab ka muru mis vajab niitmist. Paar suurema pinnalaotusega kivi tekitasid olukorra kus ta ikka otsustas mitte lihtsalt sirgjoones minna vaid teha niiduring ümber kivi. Paari teise tootja omad ei suutnud seda teha(mis kallutas ka minu valikut natuke)
Homme üritan tekitada koridori ja niiduala ka teisele poole aeda. Noh,et teed värava lahti ja läheb niidab aia tagant ka ära valitud ajahetkel.
Katsetused jätkuvad.

RE: Robotniiduk - wagoneer - 14-06-2026

Väike update. Toimetab kenasti. Servalõikus ka toimib. Samas see pikendab aega mul aias umbes 3h  Big Grin . Samas pole sellest probleemi,sest vajaliku ala niitmiseks kulub kusagil 11h koos laadimistega. Ehk reservi on piisavalt. Nüüd mõned nädalad töötanuna on ta omale mingi niidumustri välja leiutanud. On jaganud ala kolmeks ja igas kolmandikus nikerdab esimesena ära igasugu sopid ja nurgatagused ja põõsaste ümbrused. Siis juba sügab sirgelt niita. GPS signaaliga on probleeme vahelduva eduga nüüd kui kõik lehtpuud/põõsad on ka lehtes. Aga ei midagi häirivat. Peale viimast uuendust kui satub mitu korda järjest GPS puuduma samas kohas,siis paneb sealt putku ja tuleb mingi aja pärast tagasi. Tavaliselt siis,kui muu on kõik niidetud. Kuna mul laadimisjaamal katust pole,siis vihmaga täitub niiduki peal süvend kus paikneb vihmaandur veega. Ja enne ta liikuma ei hakka kui see ära kuivab. Aga vett seal mingi max 1mm,ehk võtab ikka aega. Ma olen lihtsalt ära puhunud selle vee sealt. Nüüd ei teagi,kas peaks katuse peale panema või mitte.
Põõsaste oksad peaks ka parema tulemuse nimel üles siduma kuna peale vihma(ja ilmselt ka siis kui marjad otsas) on oksad rippus liiga ja jäävad kaamerale ette. 
Käbidega saab hetkel hakkama. Kolisevad küll kõhu all,aga midagi hullu pole juhtunud veel. 
0.6m laiast ja 5m pikast pilust keeldub ka läbi minemast. Seal kaarduvad vaarikad ühelt poolt ja naabri põõsad läbi aia teiselt poolt peale ja moodustub kerge tunnel. Saan panna ta sealt läbi sõitma,aga ainult transpordikoridorina,ehk ei niida samal ajal. Nii,et arenguruumi veel ikka on.
Paekiviplatsil mõned korrad niitis osade kivide ümbert selle asemel,et otse üle sõita,aga siis sai vist aru,et see pointles ja nüüd niidab sirgjoont mööda.

Esivanema juures kaootiliselt ringi tormav Ambrogio tundub nagu kiviajast pärineva liikurina  Big Grin  4 aastaga on ikka asjad jõhkralt arenenud kaablivaba toimetamise vallas.

RE: Robotniiduk - Lauri_L - 14-06-2026

Minu päris esimene robotniiduk Mammotion Luba3 AWD 5000m2 (ja päris esimene kokkupuude robotniidukiga üldse) on tänaseks teinud tööd pisut üle kahe nädala. Tuleb tunnistada, et ma olen sellest vahvast masinast täielikus vasikavaimustuses. Miks ma loll küll varem robotniidukit muretsenud pole... Sad Selle ajaga on niiduk probleemivabalt läbinud 140km ja niitnud 30km2. Ja masin on mulle tõeliselt meeldima hakanud. Põhjuseid on üsna palju:

Kõigepealt selle lihtsus. Ma alles õpin nutitelefoni kasutama ja robotniidukit ei ole isegi varasemalt käega katsunud. Pakendist välja kuni niiduki omapäi tööle lubamiseni kulus 2h55min. Sinna sisse mahtus lahtipakendamine, roboti komplekteerimine, kasutusjuhendi lugemine, laadimisjaama paigaldus, aku laadimine 100%-ni ning kaardistamine. Esialgu kaardistasin ühe tsooni, kus niidetavat pinda 2100m2 koos 40 keelutsooniga. Eestikeelne menüü on lihtne ja loogiline. Tundub, et ei ole peenhäälestustega hulluks mindud, kuid on piisavalt võimalusi erinevateks seadistusteks ja niitmisfunktsioonideks.

Järgmiseks plussiks on selle masina täpsus. No on täpne - iga ilmaga, põõsaste all ja vahel, puude all jne. Täna lõpetab masin töö ja tuleb homme sentimeetri pealt samasse kohta tagasi. Mitte ühtegi tagasilööki pole seni olnud. Ei ole aru saanud, et masin oleks eksinud olnud või oma positsiooni ei leiaks. Luba3 on siis muidugi kaablivaba, ei vaja eraldi WiFi võrku, kasutaja internetiühendust ega RTK antenni. Kui kaardistad ala ära, siis võib sadu meetreid jalutada sinna, kuhu juhatad. Ostes on 4G ühendus sisse ehitatud ning makstud kolmeks aastaks. Selle aja möödudes tuleb osta uuendus, mis maksab täna 50 euri aastas. 4G aga ei ole tööks ega seadistamiseks hädavajalik, küll aga on see vajalik, kui soovid läbi nutifoni vaadata roboti kaamerast, kuidas see tööd teeb. Seadistamiseks piisab bluetoothist seadme ja telefoni vahel. Väidetavalt suudab Luba3 niita ka täiesti ilma 4G ja satelliitide abita. Lidar joonistab tööalast nö 3D kaardi ning koos oma tarkusega suudab niiduk ka siis kenasti hakkama saada. Ise proovinud küll ei ole, sest pole selliste loomkatseteni veel jõudnud.

Minul niidab täna kokku viite tsooni. Suurima tsooni 2100m2 niidupinna ja 40 keelutsooniga ühel päeval ning neli väiksemat tsooni 2800m2 kogu niidupinna ja 60 keelutsooniga teisel päeval. Ning kogu ring hakkab uuesti otsast peale. Niiduaeg mõlema tsooni puhul on minu seadistustega 6-7 tundi pluss laadimised. Esimese keerukama puhul on vajalik 2 laadimist ja umbes 2,5 töötsüklit, nelja väiksema ala peale kokku on vajalik kaks laadimist ja ca 10 minutit üle kahe töötsükli. Kui suurem ala on aias sees, siis teised neli on aiast väljas. Selle jaoks tegin aiavõrku väikese augu luugiga ja tsoonidevahelised liikumisteed, kust siis tegelane liigub edasi sinna, kust vaja ning tuleb vajadusel tagasi laadima.

Aku kestvus üllatas. Minul niidab keskmise liikumiskiirusega ehk -0,6m/s ning keskmise terade liikumise kiirusega olenevalt alast kõrgusel kas 50mm või 55mm (standardmudelil nagu minul on võimalik on valida mm täpsusega 25-70mm). Sellise kiirusega tegutsedes suudab ühe laadimisega tööd teha sisuliselt 3 tundi. Mõni minut jääb puudu, siis kobib 8% juures uuesti laadima. Minu krundi keelualade ja takistuste arvu silmas pidades, peaks lagedamal platsil tööaeg samadel parameetritel isegi pikem olema. Täpsustuseks, et kõhus olev aku peab edasi liigutama nii 15kg kaaluvat nelikveolist (AWD siiski) elukat kui ka kahte niiduorganit. Mis puudutab roboti tekitatavat müra niitmistsüklis, siis see on üllatavalt vaikne. 20m pealt on looduliku linnulaulu keskel tegemist sisuliselt hääletu masinaga. Muidugi on aparaat hetkel uus ja kulumata ning suure tõenäosusega tulevikus muutub asi pisut lärmakamaks. Samas täna ütleks, et isegi kõige tundlikumat naabrit selline minimaalne sumin küll häirida ei tohiks.

Pärast, kui olin roboti koju toonud ja tööle pannud, siis tekkis huvi ka teiste kauplustes pakutavate niidukite kohta. Sattusin lähemalt takseerima Sunseekeri ja Husqvarna mudeleid. Mammotion'i disain on üsna eriline. Nii visuaalselt, veerevat osa, kui ka põhjaalust silmas pidades. Kaks niiduorganit on kindlasti abiks, sest need suurendavad niidulaiuse 40cm peale. Mõlemal niidukettal on kuus tera, kokku 12. Iga tera on kasutatav (ümber pööratav) neli korda. Mina seadistasin roboti niitma 10cm ülekattega. 

Kui seadistamisvõimalustest rääkida, siis neid on piisavalt ja menüü on lihtne. Sisuliselt on nutifoni menüüs kokku kolm lehekülge, kust saab seadeid muuta. Eraldi lehed on üldiste niitmisfunktsioonide kohta, seadme tarkvara jms detailide jaoks ning kolmas leht kuvab sinu territooriumi kaarti ja võimaldab seda seadistada ning muuta. Kõige enam leiab kasutust niidukõrguse reguleerimine, niidu ülekatte laiuse reguleerimine, terade kiiruse ja roboti liikumiskiiruse reguleerimine, töövaba perioodi seadistamine, vihmakaitse seadistamine ja peakski enam-vähem kõik olema. Mõnus on ka see, et saab niidumustrit valida. Ehk kas siis tõmbab iga kord samasuunalised triibud, valib iga kord uue niitmissuuna või joonistab üldse ruudud peale. Siia juurde kindlasti veel ka funktsioonid ja võimalused, et kas niidab kõigepealt perimeetri või teeb seda alles pärast töö lõppu. Lisaks sama märgitud takistuste puhul - niidab perimeetri eraldi või mitte ning kui mitu ringi ümber perimeetri teeb. Kõik see taandub sinna taha, mida ja kuidas peremees soovib. 

Luba3 on peal ka nö AI funktsioon, mis sinu eest mõtleb, on võimalik ise alasid kaardistama ning takistusi leidma. Minu jaoks tundus see pisut ettevaatlik, kuigi funktsiooni tundlikkust saab muuta. Kuna niiduk on äärmiselt täpne igas olukorras, siis on tavarežiimil niitmine minu meelest kõige parem. Surub masina jõuga läbi sealt, kust oled soovinud ja annab järgi siis, kui on tõesti madalam mehaaniline takistus ees, mis aktiveerib põrkeanduri või siis suurem, mille kaamera ise tuvastab. Muidugi, kui lemmikloomale hakkab lähenema või ise lähedale satud, võtab hoo maha ning kalkuleerib kiirelt, kuidas mööda pääseb. Hiljem tuleb vaatama, kas oled ära kolinud ning niidab ala üle. 

Muru kvaliteet pärast niitmist on ilus, kuid totaalselt erinev muruniiduki või murutraktori käekirjast. Mulle väga meeldib. Kui murutraktoriga niites jäid lohud tahes tahtmata pisut pikema karvaga ja väiksemad künkad lühema karvaga, siis nüüd on isegi võrdlemisi lamedal krundil näha kergeid kumerusi. Kogu pind on ühtlase kõrgusega ning tulemus meelnutab kaugemalt vaadates golfiväljakut. No ja murutraktori ees on suurim eelis muidugi see, et ei pea muru kokkukogumisele enam aega ega niidukit kulutama. Luba3 on menüüs ka valik, kuidas robot ennast ümber pöörab. Kas siis kohapeal, või teeb tagurdamismanöövri. Kui on väga tundlik ja märg muru, siis kohapeal pööramine ilma niidumustrit muutmata võib hakata mõnda kohta aja jooksul kahjustama. Tagurdamismanöövriga niitmisele kulub aga enam aega. Mina kasutan kohapealset ehk kiiremat pööramist ja vahelduvat niidumustrit. Ka vihmase ilmaga pole ühtegi kahjustust murul seni kohanud. 

Üks suuremaid kartusi enne ostu oli see, et meil on kolm keskmises suuruses koera, kes ikka oma häda teevad. No ja kolme koera miinid 2100m2 niidupinna kohta on kenake kontsentratsioon. Jätsin aia äärde nurga taha muidugi alad, mis jäävad pikema rohuga, sest vahest koerale meeldib seal hädal käia, kuid tundub, et see pole neile ikkagi prioriteet. Luba3 oma laiade tagarataste ja võrdlemisi hea massiga tambib julgad tegelikult päris hästi maa sisse. Esirataste vahelt pudeneb kraam minema kohe, kui see ära kuivab. Seega olulist probleemi nagu tähendanud polegi. Küll käime kodus üle päeva spetsiaalse kühvli-kahvliga pinna üle ning korjame nähtava kokku. Seda on hea panna sinna aukudesse, kust koerad on öösel hiirt otsinud. Oma kakat nad väga kaevama ei kipu Toungue.

Ühesõnaga on täna põhjust vaid kiidulauluks ja rahuloluks. Ainuke asi, mis alguses ära ehmatas oligi seesama AI takistuste tuvastamine, mis on minu meelest liiga tugeva minimaalse tundlikkusega. Aga õnneks saab seda ühe klikiga välja lülitada. Kahe nädala niitmise järel kogunes põhja alla osaline 5-10mm paksune kinni liimunu muru kiht. Kuna Luba3 terakaitse on võrreldes Luba2 ümber disainitud, siis olukord võrreldes eelmise mudeliga on tunduvalt parem. Piisab, kui aparaat tagaratastele püsti ajada ning puupulgaga suurem jääk maha kraapida. Võtab 2-3 minutit kõige rohkem. Kes viitsib, laseb veel veega ka üle. Üldiselt väga minimaalne hooldus, mida kord paari-kolme nädala tagant teha. Üks Luba robotite kiiks on see, et ei maksa lootma jääda sellele, et ta sul mitte-AI režiimis kõik puud (eriti peenemad) ära tunneb. Kuivõrd siis on aktiveeritud vaid kaamera ja põrkeandurid (tehisaju on välja lülitatud), siis kui puu peaks andurist mööda liikuma, on robot võimeline ka päris puu otsa ronima nii kauaks kuni kogu masin vertikaalis on ja asendiandur poisi seisma paneb. Seega on Luba-kasutajate tarkus see, et kõik permanentsed takistused aias (nt puud ja põõsad) tuleb kaardistada kui keelualad. Nii on null ohtu ja saad täpse niidujoonise ümber takistuse. Ilmselt on see ka teiste robotitega nii, mul lihtsalt puuduvad kogemused. 

Loodame, et oli lugejatele kasulik info. Kui tulevikus peaks tagasilööke tekkima, siis kindlasti lisan juurde.

RE: Robotniiduk - CORRADOg60 - 16-06-2026

Ise ka juba mitmendat aastat mõtlen robotniiduki peale. Just selle juhtmevaba variandi peale. 
Minu kõige suuremaks hirmuks selles vallas on see et krunti ümbritseb kolmest küljest haritav põllumaa, piirdeaeda pole ja neljandas küljes maantee.
Endal oli aastat paar tagasi juhtumine kus teed ristusid ula peale läinud Husqu robotiga mis segaduses maanteel tiirutas.
Põllumaa äärde(künnivagu) lasta pole hea mõte või suudab see navigatsioon suhteliselt ääre peal navigeerida kui äär selgeks õpetada? Tee äärest peaks ka mingi muu masinaga niitma? Või on hirm asjatu?

RE: Robotniiduk - honkomees - 16-06-2026

(14-06-2026, 23:02 PM)Lauri_L Kirjutas:  ...  on robot võimeline ka päris puu otsa ronima nii kauaks kuni kogu masin vertikaalis on ja asendiandur poisi seisma paneb. ...

Sellest ajendet küsimus: Milline on aparaadi nö maastikuvõimekus, kas Munamäe nõlvast/maanteetammi nõlvast üles ronib elik kas võiks sobida minu maastikule?

RE: Robotniiduk - diselist - 16-06-2026

(Eile, 20:38 PM)CORRADOg60 Kirjutas:  Ise ka juba mitmendat aastat mõtlen robotniiduki peale. Just selle juhtmevaba variandi peale. 
Minu kõige suuremaks hirmuks selles vallas on see et krunti ümbritseb kolmest küljest haritav põllumaa, piirdeaeda pole ja neljandas küljes maantee.
Endal oli aastat paar tagasi juhtumine kus teed ristusid ula peale läinud Husqu robotiga mis segaduses maanteel tiirutas.
Põllumaa äärde(künnivagu) lasta pole hea mõte või suudab see navigatsioon suhteliselt ääre peal navigeerida kui äär selgeks õpetada? Tee äärest peaks ka mingi muu masinaga niitma? Või on hirm asjatu?
Kui kardad üle piiride minekut ,siis ikkagi piirdetraat,husqvarna pole 8a jooksul kordagi üle läinud ja kui kellelgi on läinud ,siis on ta kohe peale ületust erroris ja seisab...räägin husqvarnast ,teisi ei tea.

RE: Robotniiduk - CORRADOg60 - 16-06-2026

(Eile, 22:29 PM)diselist Kirjutas:  Kui kardad üle piiride minekut ,siis ikkagi piirdetraat,husqvarna pole 8a jooksul kordagi üle läinud ja kui kellelgi on läinud ,siis on ta kohe peale ületust erroris ja seisab...räägin husqvarnast ,teisi ei tea.

Põhjus miks traadivaba poole mõtted liiguvad ongi tuttava kogemus samades oludes. Pani ümber põllust ümbritsetud krundi kaabli. Ja praktiliselt igal aastal suudab põllumees selle kuskilt  katki teha, või veel hullem, kaasa võtta. Piisab ühest äkke piist vms õiges kohas kergelt piiri ületamas näituseks ja korras...

RE: Robotniiduk - Lauri_L - 16-06-2026

(Eile, 21:52 PM)honkomees Kirjutas:  
(14-06-2026, 23:02 PM)Lauri_L Kirjutas:  ...  on robot võimeline ka päris puu otsa ronima nii kauaks kuni kogu masin vertikaalis on ja asendiandur poisi seisma paneb. ...

Sellest ajendet küsimus: Milline on aparaadi nö maastikuvõimekus, kas Munamäe nõlvast/maanteetammi nõlvast üles ronib elik kas võiks sobida minu maastikule?

Jõust kindlasti puudu ei tule. Tootja lubab töötamist 36-kraadisel kallakul. Sellistesse numbritesse tuleks aga suhtuda ikkagi teatava ettevaatlikkusega. Ise pole proovida saanud, sest minu maalapp tasane. Kui territooriumit kaardistasin, siis ajasin kogemata küljega enda poolt kaevatud kraavi. Ikka sellisesse kopaga kaevatud järsu servaga kraavi. Kui Luba ennast kraaviga risti ajas, siis ronis välja küll. Siin töötavad hästi tagumised laiad rattad, mis on üsna korralike nagadega, sest tagaratastega pöörab masin ju esiosa. Miinuseks kallakutel on kindlasti esirataste rullid, mis võimaldab tagaratastel masina esiosa ristisuunas liigutada - külgkallakul töötades võib esiosa hakata küljele libisema. Mul on häbi tunnistada, kuid Munamäel ma polegi vist elus kordagi käinud. Seega ei julge hinnangut anda. Sinu puhul tuleks kindlasti loomkatsed läbi viia. Ainult see annab täie selguse. Muidugi masin on madal ja lai, raskuskese madalal ning massi on üksjagu. Mine tea...? Samas kui mõni konkurent peaks täna lubama tööd 40-kraadisel ja suuremal kallakul, siis tuleks kindlasti juba sinnapoole vaadata.

(Eile, 22:50 PM)CORRADOg60 Kirjutas:  
(Eile, 22:29 PM)diselist Kirjutas:  Kui kardad üle piiride minekut ,siis ikkagi piirdetraat,husqvarna pole 8a jooksul kordagi üle läinud ja kui kellelgi on läinud ,siis on ta kohe peale ületust erroris ja seisab...räägin husqvarnast ,teisi ei tea.

Põhjus miks traadivaba poole mõtted liiguvad ongi tuttava kogemus samades oludes. Pani ümber põllust ümbritsetud krundi kaabli. Ja praktiliselt igal aastal suudab põllumees selle kuskilt  katki teha, või veel hullem, kaasa võtta. Piisab ühest äkke piist vms õiges kohas kergelt piiri ületamas näituseks ja korras...

Kui traat puruks teha, siis muidugi tekivad probleemid. Veel enam kui sekundaarset kaitsesüsteemi peal ei ole. Samas kui põllumees oma tehnikaga sellist kahju teeb, et kaablit kahjustab, siis ega sellisel pinnasel ka robotil väga mugav niita pole. Oma masina julgeksin iga kell panna kuhugile servale kõikuma. Tänagi töötab eelpool nimetatud järsu kraavi serva niitmisega ca 50m trassil. 10cm keelutsoonist välja ja ongi sügaval kraavis. Ääre peal pidurdades sissekukkumist enam inertsi tõttu ei väldiks. Seni igati tubli olnud. Tänapäevased masinad lähevad vististi aga täpsemaks. Kui satelliit ära kaob, siis on aparaadil ju veel ka oma 360-kraadise lidari joonistatud kaart (sõltub mudelist), kaamerad ning AI tark aju. Kui satelliit kaob, teeb tööd edasi ilma kurtmata. Minu masina AI tarkus kardab auku ning vähegi kõrgemat muru nagu vanakurat välku. Kui midagi kahtlast silmab, siis võtab aegsasti hoo maha. Isegi keset muruplatsi kasvavast võilillest käib hoolega mööda. Et ohtlikku kohta roboti jaoks veelgi "nähtavamaks" teha, võib ju sinna kohta kaardile täiendavad virutaalsed piirded joonistada. Neid saad hiljem sekundiga nihutada, kui arvad, et masin liiga julgeks läheb või kui niidupind mõne rasketehnika manöövri tõttu tugevalt kahjustada peaks saama. Traadiga ongi see jama, et nii lihtsalt niidualasid korrigeerida ega muuta ei saa. Virtuaalset kaarti saad aga igal ajal muuta, korrigeerida ning täiustada. Ja see on suur pluss.