RE: ma kardan. tõeliselt kardan. liiklusmõrtsukaid -
jurkman - 17-12-2007
Põhjusi võib veel olla -- gravitatsioonihälve, õhurõhu ülijärsk langus, aegruumi relativistlik nihe, ootamatu eseme sattumine auto ette jne, aga milleks tegeleda tuumafüüsikaga, kui põhjus on tegelikult selge -- oskamatu, kõrge enesehinnanguga, ralliauhindadega ärahellitatud nolgi suutmatus suure masina valitsemisel. Näen selliseid pea iga päev liikluses -- sirge peal tuiskab mööda, esimeses kurvis juba pidurdab, sirge pääl jälle lapats põhja jne. Usun, et selliste tegelaste ärakorjamine maanteel oleks hulga mõttekam veokite diskrimineerimisele Trt-Tln maanteel.
Enda kohta võin öelda, et selliste hulgirikkumistega korraga pole roolis olnud -- juhtimisõiguse puudumine, tugev väsimus, sõiduoskuse/kogemuse puudumine, kiiruse ületamine, enese võimete ülehindamine -- see viib tihti kraavi, aga enamikus ei juhtu autot vastu ja juht saab vaid ise koolituse. Seekord läks teisiti.
Tõepoolest, väikesi rikkumis on mul olnd, puhusin 0,27 promilli, stoppjoone taga mittepeatumine, väikesi kiiruseületamisi jne väikest pahna. Ohuolukordi pole tõepoolest tekitanud.
Ishijupp - 17-12-2007
jurkman Kirjutas:Põhjusi võib veel olla -- gravitatsioonihälve, õhurõhu ülijärsk langus, aegruumi relativistlik nihe, ootamatu eseme sattumine auto ette jne, aga milleks tegeleda tuumafüüsikaga, kui põhjus on tegelikult selge
Vajame veel kahte jurkmani ja saamegi "Minority report'i" Eesti versiooni käivitada.
jurkman Kirjutas:-- oskamatu, kõrge enesehinnanguga, ralliauhindadega ärahellitatud nolgi suutmatus suure masina valitsemisel. Näen selliseid pea iga päev liikluses
Täpne kirjeldus inimest tundmata? Nimetatakse eeldavaks mõtlemiseks... aga kas eeldused on ikka õigesti püstitatud? Edukas rallimees ei suuda valitseda kaasaegset maasturit? Hmmmm...
jurkman Kirjutas:Ohuolukordi pole tõepoolest tekitanud.
Väga tubli, aga mõtle asjale teistpidi- oled roolis 0,27 promillise joobega (või nähtudega) ja aevastad nii südamest, et käsi roolil vääratab ning sattud hetkeks vastassuunda, pauk. Mida kostaks siinne foorum sinuga eesotsas? "krdi roolijoodik, täis nagu sikk ja ronib haigena roolitaha, sellised peaks maha lööma, sõitku ennast surnuks"...
p.s. ise olen 25 aastat ilma õnnetusi põhjustamata roolis
p.p.s. usu, uue põlvkonna Volvodel on tehnilisi rikkeid palju sagedamini, kui omanikud seda sooviksid
miniest - 17-12-2007
jurkmani ideed edasi arendades.
Liikluskultuur ennem ei parane, kui roolijoodikud, Rullnokad ja teistest mitte hoolivad inimesed ennast surnuks söidavad.
oxygen - 17-12-2007
eberhard Kirjutas:Kolmas suund millega juba praegu aktiivselt tegeletakse on "rallimehele" meedias positiivse kaastunnet tekitava fooni loomine: ta on väga noor, ta viis kedagi koju, on südamlik ja sõidab hästi rallit, talle on andestatud, ta on ise ka usklik, ta on parem kui seger, kuna ei olnud purjus jne.
See on Eesti meedias üsna levinud suund. Pani mind käsi rusikasse suruma ja maha sülitama juba mõni aeg tagasi, kui õnnetusse sattus "libeda tee tõttu" üks meie popplauljatar. Lehed kirjutasid ja uudised pasundasid, et jumal tänatud et midagi hullu ei juhtunud ja pärast õnnetust sai veel nalja visatud. Aga seda, et tibi ise oma võimeid kehvades teeoludes üle hindas ja omaenda lollusest vahtralehega auto üle katuse keeras, ei mainitud sõnakestki.. Nüüd täpselt sama lugu ju. Eks tuleb millegagi avalikkuse ees heast küljest silma paista ja siis tunnevad kõik sulle kaasa ja patsutavad tunnustavalt õlale, ükskõik mitu inimest sa manalateele aitad.
oxygen - 17-12-2007
Ishijupp Kirjutas:jurkman Kirjutas:-- oskamatu, kõrge enesehinnanguga, ralliauhindadega ärahellitatud nolgi suutmatus suure masina valitsemisel. Näen selliseid pea iga päev liikluses
Täpne kirjeldus inimest tundmata? Nimetatakse eeldavaks mõtlemiseks... aga kas eeldused on ikka õigesti püstitatud? Edukas rallimees ei suuda valitseda kaasaegset maasturit? Hmmmm...
Kas kiputakse unustama fakti, milline sõiduk ikkagi õnnetuse hetkel vastassuunavööndis oli? Või kui ta suutis oma autot valitseda ja seda ka rallimehele kohaselt oskuslikult tegi, siis kas tegi ta seda äkki meelega?
jurkman - 17-12-2007
miniest Kirjutas:jurkmani ideed edasi arendades.
Liikluskultuur ennem ei parane, kui roolijoodikud, Rullnokad ja teistest mitte hoolivad inimesed ennast surnuks söidavad.
Paraku jah, kahjuks paistab see asi tõesti nii traagiline olema, sest ega roolihullud naljalt õppust ei võta. Kahjuks on riigi käed repressiivorganite abil nende ohjeldamiseks liiga lühikesed, kuigi mõned positiivsed nihked siiski juba on.
Eile Tln -- Pärnu mnt läbimisel pimedas oli väga tihe udusein ees, aga paraku leidus ikka kümmekond hullu, kellel 100 km/t ikka väga vähe oli ja kes surmapõlgavalt üliohtlikke möödasõite sooritasid.
Ishijupp - 17-12-2007
oxygen Kirjutas:Või kui ta suutis oma autot valitseda ja seda ka rallimehele kohaselt oskuslikult tegi, siis kas tegi ta seda äkki meelega?
Loetletud võimalikke põhjusi:
- gravitatsioonihälve
- õhurõhu ülijärsk langus
- aegruumi relativistlik nihe
- ootamatu eseme sattumine auto ette
- tehniline rike
- terviserike
- soov sihilikult tappa
Vali omale meelepärane!
jurkman - 17-12-2007
Ishijupp Kirjutas:[
[quote=jurkman]
-- oskamatu, kõrge enesehinnanguga, ralliauhindadega ärahellitatud nolgi suutmatus suure masina valitsemisel. Näen selliseid pea iga päev liikluses
Väga tubli, aga mõtle asjale teistpidi- oled roolis 0,27 promillise joobega (või nähtudega) ja aevastad nii südamest, et käsi roolil vääratab ning sattud hetkeks vastassuunda, pauk. Mida kostaks siinne foorum sinuga eesotsas? "krdi roolijoodik, täis nagu sikk ja ronib haigena roolitaha, sellised peaks maha lööma, sõitku ennast surnuks"...
Viimane olukord on praktiliselt välistatud -- kui ma nii mannetu vennike oleks, et mingi aevastuse pääle vastassuunavööndisse kalduksin, siis kasutaksin ainult ühistransporti, isegi jalgrattaga ei liikleks. Jah, 100% seda välistada ei suudaks, aga sellise asja realiseerumiśtõenäosus on üliväike, vast mingi 0,0..%. Ja kui see tõesti juhtuks ja ma selle tulemusel inimese tapaks, siis tuleb seda tunnistada, karistus vastu võtta ja edasi elada, mitte tegu õigustada ja olematuid põhjusi otsida ja enesehaletsuslikult halada.
Ei usu, et Laiksoo see 0,0..% sees oli. Ära nimeta 17a noorukit rallimeheks. Inimest tundmata?? kas väsinuna juhtimisõigusta kihutamisest veel vähe on, et öelda, mis õnnetuse põhjustas??? Minu arust täiesti vajalik eelduste komplekt tragöödia jaoks.
Muuseas nii sarkastiline olen sellepärast, et olin ise ka 10 a tagasi ühe purjus nolgi rallitamise tõttu paar tundi koomas ja kuigi oli asi päevselge (lisaks sündmuskohalt põgenemine) läks ka spekuleerimiseks, et hea poiss, väikse lapse isa, et ma vist ikka ise olin ka süüdi jne ja pärast allkirja võltsimine, et pääseks mulle kahju hüvitamisest jne.
miniest - 17-12-2007
jurkman Kirjutas:Muuseas nii sarkastiline olen sellepärast, et olin ise ka 10 a tagasi ühe purjus nolgi rallitamise tõttu paar tundi koomas ja kuigi oli asi päevselge (lisaks sündmuskohalt põgenemine) läks ka spekuleerimiseks, et hea poiss, väikse lapse isa, et ma vist ikka ise olin ka süüdi jne ja pärast allkirja võltsimine, et pääseks mulle kahju hüvitamisest jne.
Vat kuhu koer on maetud, aga see selleks. Veits sellest pöhiteemast vasakule kaldudes. Kas ta hüvitas sulle kahju vöi pääses sellest?
Jesper - 17-12-2007
Nojah, kokkuvõtvalt võib öelda et siin on kahte sorti inimesi: ühed (mina kuulun ka sinna), kes leiavad et inimene peab vastutama oma tegude eest, mitte rohkem ega mitte vähem ning teised, kes leiavad et inimene peaks mingi sotsiaalse grupi (noor, rallimees, uue ja uhke auto roolis olija) vastutama ka kõigi temaga ühte gruppi kuuluvate isikute eest, vähemalt 10 aastat tagasiulatuvalt.
Ishijupp - 17-12-2007
jurkman Kirjutas:Muuseas nii sarkastiline olen sellepärast, et olin ise ka 10 a tagasi ühe purjus nolgi rallitamise tõttu paar tundi koomas ja kuigi oli asi päevselge (lisaks sündmuskohalt põgenemine) läks ka spekuleerimiseks, et hea poiss, väikse lapse isa, et ma vist ikka ise olin ka süüdi jne ja pärast allkirja võltsimine, et pääseks mulle kahju hüvitamisest jne.
Joobes sõitmine on midagi sellist, mida tehakse täie teadmisega, pooldan täielikult null-tolerantsi. Väsimus, haigus (ka nohu võib loetud minutitega pea nii paksuks ajada, et sõiduvõime kaob nagu kevadine lumi), need on faktorid mida alahinnatakse ka kogenud juhtide poolt. Juhiloata sõitmine on vale, aga ... kas need mõned kuud, mis kutsikalubade lõppemiseni ja täisealiseks saamiseni olid jäänud, oleks midagi muutnud? Väga suure tõenäosusega ei oleks.
...Põhjendusi otsida toimunule... aga ta ju ei otsi põhjendusi? Vastupidi- ta isegi ei mäle kuidas vastassuunda sattus. Kihutamine- on see adekvaatse kinnituse leidnud? Halamine. Selle hala on ajakirjandus tema suust välja kiskunud... aga kas sul ei ole hetkekski tekkinud kahtlust, et 17 aastane laps (17 aastane tegelikult seda on!), kes on läbi õnnetuse tapnud inimesi, võib olla oma "halisemises" siiras? Või peaksime eelistama Värnikulaadset ülbitsemist?
Ei taha olla kellegi kaitsjaks või eestkostjaks, kuid valimatu malakavibutamine ja oma arvamuste dogmatiseerimine - eriti sedavõrd delikaatsel teemal, pole kindlasti õige.
Ats525 - 17-12-2007
Siin kõlas väljend "ta ise on usklik" irwe!!!
Ole või jehoova isiklikult aga LE rikkuda ikka EI tohi kuratvõtaks.
Siin ei ole midagi vaielda kui ületas kiirust(sõitis teeoludele mitte vastava kiirusega võimidaiganes) siis rikkus LE.
Oluline ei ole mitte see kas paned pauku vaid see kas ohustad teisi liiklejaid vot.
PS. ma pole oluliselt rumalam kui teised kommenteerijad.
jurkman - 17-12-2007
Jesper Kirjutas:Nojah, kokkuvõtvalt võib öelda et siin on kahte sorti inimesi: ühed (mina kuulun ka sinna), kes leiavad et inimene peab vastutama oma tegude eest, mitte rohkem ega mitte vähem ning teised, kes leiavad et inimene peaks mingi sotsiaalse grupi (noor, rallimees, uue ja uhke auto roolis olija) vastutama ka kõigi temaga ühte gruppi kuuluvate isikute eest, vähemalt 10 aastat tagasiulatuvalt.
Sa ajad asjad segamini.
Teo tulem oli kolme inimese surm ja nelja auto vrakistumine, milline peaks olema selle eest karistus? Oli mitu rikkumist? oli. Mida kuradit see sotsiaalne grupp siia puutub? Sina ju püüad kogu aeg tõestada, et ta peab vähem vastutama, sest ta pole süüdi, sest üsna tõenäoliselt oli terviserike.
Sinuga samas paadis on ka õigussüsteem.
Kirsti Timmeri pisike vedas suures koguses narkootikume, fakt. Karistati tingimisi. Joel de Luna vahendas ülisuurtes kogustes narkootikume, sai paar aastat ja vabenaes ennetähtaegselt.
Üks ekspolitseinikust joobar tappis mu klassiõe, sest oli purjus ja hakkas enne stoppmärki plikat kabistama ja sõitis maasturile ette, plika suri, karistus oli 2 a tingimisi
Joosep Laiksoo tappis kolm inimest, milline peaks Sinu arvates tema karistus olema? Sinu vastus: ta peaks saama tingimisi, sest ta on hea poiss ja hea autojuht ja tal tekkis roolis ootamatu terviserike.
elideel - 17-12-2007
Jesper Kirjutas:Ja Land Cruiseri õnnetus on veel eriti hea näide, elideel tuli foorumisse vihjama et vot näed kus põrsas, sõitis džiibiga, kihutas ja keeras auto külili, aga nagu selgub siis polnud ta üldse õnnetuses süüdi.
No mida kuradit küll!! Ma ei tea kellelt sa oma paranoiad pärisid, aga minu postituses pole mitte ühtegi pisimatki vihjet mitte millegile, ei automargile, ega elustiilile, ega millegile muule. Ma ei pannud seda automarki üldse tähelegi, enne kui üks kodanik seda siin nii väga teada tahtis. On arusaadav? Lihtsalt järjekordse kurva fakti konstanteerimine. Loe uuesti seda postitust, kui sa üldse lugeda oskad ja palun ära lahmi huupi, kui sa midagi tõestada ei suuda!
"Üldse polnud õnnetuses süüdi" ei saa sa ka sajaprotsendiliselt väita kui 2 masinat osalesid selles. Kus sina tead, mis mõtted (a la "sitta sa jõuad" seal kellegi peas tiirlesid) Ja ma ei õigusta praegu seda juhmakat, kes punasega ristile sõitis. Võrdle seda siis kasvõi looga kus kodanik ennast ohverdades teiste elusid päästis. Kui sul on endal linnamaastur ja sa sellepärast ennast puudutatuna tundsid, siis palun vabandust.
Ja selle postitusega ma ei väitnud midagi üleüldiselt absoluutset ja ei mõista kedagi täielikult hukka, aga midagi ju liikluses paigast ära on? Seda väidavad oma postitustes isegi need kodanikud, kes siin millegipärast kellegi "musti sokke" on usinasti pesema hakanud. Sellest olen ma väga üllatunud tõepoolest. See sai ju juba selgeks, et kiirusega polnud seal Peterburi teel midagi pistmist ja sellega olen ka põhimõtteliselt nõus. Kas see kiiruse väide häiris sind? Üleüldse leiab igaüks alati mingi vabanduse oma teguviisile. Peaks vist teema autorilt küsima mis mõtetega see postitus sai siin algatatud ja kas ta nägi ette, et sellist vastukaja võib tulema hakata.
Ishijupile: JAH, olen vähese ööunega rooli istunud. Aga kui silm ikka hakkas
tõepoolest kinni minema, läksin välja ja tegin paar tiiru ümber auto. Kas või mitu korda (ja päriselt ka)! JAH, on tulnud ette kiiruseületamist ja nohusesõitmist. Purjus peaga pole mitte kunagi sõitnud. Oled rahul või?! Aga need pole mitte mingid õigustused idiootidele või värdjatele või nimetage te neid kuidas tahate. Kuna see sind nii hirmsasti vaevab, siis jääb ausaltöeldes mulje, et sina istud sageli sellises olekus käsi südamel roolis.
Veel: Kellegile epilepsiahoo avalik kaela sokutamine on minu arust palju hullem kui liiklusõnnetuse eest materdamine. Selliste asjadega pole mõtet samuti huupi lahmida.
Ja veel: Kuna mul on näiteks sageli väike laps autos (minu enda laps) ja temaga peaks mõne idioodi (Jesper jt. ärge nüüd palun arvake, et see mõnda konkreetset siin foorumis mainitud õnnetust puudutab) pärast midagi juhtuma, olen valmis kõigeks, et seda idiooti võimalikult karmilt ja ükskõik kuidas karistada. Kas vaidlete sellele ka vastu? Ja on väga kahju nendest inimestest ja nende lähedastest, kes tõesti täiesti lambist hukka saavad liikluses kellegi teise idiootse käitumise tõttu, mis iganes see ka poleks (purjus, roolis magamine, vahele mitte laskmine jne jne.). Kuskilt lihtsalt jookseb vastutustunde piir ja sellist asja nagu „fekaal õnn“ kohtab meie liikluses ikka märksa vähem võrreldes vastutustundetusega, kui siis näiteks must jää või põdrad teel. Inimesed on isegi nii haiged, et sõidavad otsa liiklusõnnetuses kannatanute abistajatele!! Üks mu tuttav arst on sellisesse olukorda sattunud.
Nagu eespoolt võib lugeda, et inimesed ei vaevu peatuma isegi siis kui nad oma peeglist näevad, et on põhjustanud üliohtliku olukorra või kellegi surma. Kas siis ei saada roolis olles sellest lihtsalt aru või? Kas peab hakkama liikluses IQ teste läbi viima, et ruut ei mahu kolmnurgast läbi vms? Seetõttu ajab harja ikka hullult punaseks siin mingisuguste õigustuste otsimine. On selgem nüüd?
Jesper - 17-12-2007
Jurkman, sa oled lärmav demagoog

Ma ei hakka enam vaidlema, kui sa mulle omistad seisukohti, mida mul tegelikult pole, ei ole vestluse jätkamine kahjuks võimalik.
Jesper - 17-12-2007
Elideel, kui ma panen üles sinu pildi ja sinna alla näiteks jutu "80% Eesti inimestest on idioodid", kas sa siis ei tunneks ennast üldse puudutatuna? Ma arvan et natuke tunneks küll. Kuigi teoorias võib keerutada et see lause ei käinud pildi kohta ja pildil oli lihtsalt suvaline Eesti inimene ja nii edasi...
Tegelane5 - 17-12-2007
Tundub, et nendel vanainimestel vedas kelle tõttu Dajan Ahmet surma sai. Vana inimesena veel sattuda delfi ja nüüd ka auto-moto hambusse jäi ära.
elideel - 17-12-2007
Jesper Kirjutas:Elideel, kui ma panen üles sinu pildi ja sinna alla näiteks jutu "80% Eesti inimestest on idioodid", kas sa siis ei tunneks ennast üldse puudutatuna? Ma arvan et natuke tunneks küll. Kuigi teoorias võib keerutada et see lause ei käinud pildi kohta ja pildil oli lihtsalt suvaline Eesti inimene ja nii edasi... 
Kahjuks ei saa ma võrdlusest täpselt aru, sest isegi automark ei olnud tuvastatav ja millestki isiklikust on asi ikka äärmiselt kaugel. Uudistes ju nägid samu kaadreid. Helistasid TV-sse ka ja rääkisid sama juttu, kuigi seal oli tõenäoliselt asi juba palju isiklikum, kui seletusi anti ja puha? Foorum ei ole tõesti see koht, kus piltidega isiklikuks minna. Kui ma tõesti oleksin idioot, siis ehk tunneks jah puudutatuna sellisest pildist mida sa kirjeldad. Seetõttu tundub endiselt, et see minu täiesti anonüümne postitus riivas sind kuidagi isiklikult. Oled ka autosid vahest külili keeranud

?
supp - 17-12-2007
no ma ei tea, aga pean positiivseks seda kui tuntud inimeste pahateod avalikkuse ette kistakse karistama peaks kõiki ühe puuga (paraku võrdsemaid tavaliselt mitte), neil võrdsematel ei tohiks tekkida karistamatuse tunnet, avalikkuse kõrgendatud tähelepanu siiski annab tavainimesele mingi sõnumi, õõkima ajab muidugi see kui meedias ilmuvad kirjutised headest ja usklikest poistest/tüdrukutest. Loomulikut olen nooruses sõitnud purjus peaga ja 200kmh, no läks õnneks, oleks kedagi surnuks sõitnud istuks vist kinni (mine küsi vanglas kellegilt, kõik on süütud), mulle on tavaliselt kampaaniad ka mõju avaldanud (nüüd liiklen korralikult). Vahest tahaks küll kedagi lüüa nagu täna näitas TV kuidas üks kiiruseületaja, no vist vanem kui 25a, väitis et ta sõidabki 50 alas 90-ga, aga ta on nii korralik et midagi ei juhtu(krt), kõige ohtlikum ongi selline kaader, ehk kõige lollim inimene on see kes ei saa aru, et ta loll on. Vanasti sai lube nn tagasi toodud, aga see ametnik kes seda teenust mulle väikese raha eest pakkus, luges alati sellise loengu, et mul oli väga häbi ja loobusin rikkumast , kuna teatsin et saan rahaga küll load tagasi, aga kuradi piinlik oli (tänud sellele võmmile, kuigi ta oli altkäemaksu pärast ka kohtu all, aga minult ta võttis küll soovi liiklust rikkuda)
v6sa - 17-12-2007
Jamade avalikustamien töötab kahtepidi. Mõtlevale inimeele on selline tuntus selgelt negatiivne. Minul oleks küll häbui, kui leiaksin meie juhtiva uuriva ajalehe mustalt esiküljelt pealkirja alt oma larhvi mingi lolluse tagajärjel.
Samas on teatud seltskonnale see elu kõrghetk ja selleni jõudmiseks tehakse kõik võimalik...
Miks on siin mindud nii isiklikuks? Algne teemapüstitus seda ju ei eeldaks... Kõikide mure on ühine: katsuks kuidagi idiootide tegemistest sõltumatult liigelda. Nii hästi või halvasti, kui see meil õnnestub.
See, et meedia süüdimatult kultiveerib kõnepruuki, kus õnnetused "juhtuvad", inimesed "hukkuvad" ja talvine libedus on "ootamatu" ei tohiks meid omavahel küll kisklema ajada - selleks on meie arusaamised erineva väljendusoskuse taga üsna sarnased

Et teole järgneb tagajärg ja oma tegude eest tuleb ka vastutada, mitte ajada ümmargust mulli usust, kõvast rallipraktikast või heast alkokandmisest - inimvõimetel on piirid ja nende ületamisel hakkavad toimuma asjad, mis lõpevad tihti halvasti ja pöördumatute tagajärgedega.