Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
Chobram - 29-01-2005
k6ik mis 6llega seotud

))
m6isted siis:
ÕLU- käärimise teel veest, linnastest ja humalatest pärmi lisandusel valmistatud vähese alkoholisisaldusega jook. Õlu oli arvatavasti esimene alkohoolne jook, mida inimene õppis valmistama.
Koostis
Humal - lad Humulus lupulus, väänduvate vartega rohttaim. Õlle pruulimisel kasutatakse humala emastaime õisikuid ehk nn \"humalakäbisid\". Peale maitseomaduste rikastamise aitab humal kaasa ka õlle säilimisele ning soodustab õllevahu teket.
Karamell-linnased - magusad, värvilt vasekarva linnased, mille kasutamine lisab õllele nii värvi kui aroomi. Soodustavad vahu püsimist.
Linnased - idandatud teravili, tavaliselt oder, aga ka nisu, mais, hirss.
Linnaseekstrakt e maltoosa - tume viskoosne vedelik, mis saadakse linnasemeski aurutamisel. Tarvitatakse enamasti koduõlle valmistamisel.
Maltoos e linnasesuhkur - vees lahustuv magusa maitsega aine, õllevirde oluline koostisosa.
Oder - lad Hordeum, põhiline õllepruulimiseks kasutatav teravili.
Pärm - täpsemalt pärmiseen, tekitab õlles käärimise, mille saadusteks on etanool ja süsinikdioksiid. Pruulimisel kasutatakse spetsiaalseid õllepärmikultuure.
Vesi - ülimalt tähtis komponent õlle valmistamisel. Vesi peab olema võimalikult puhas ja pehme.
Protsess
Meskimine - purustatud linnastele lisatakse vesi. Saadud meskit kuumutatakse, mille käigus tekib sinna maltoos. Tekkinud segu filtreeritakse ning saadakse virre.
Õlleraba - meski filtreerimisel järele jäänud linnasejäägid. Kasutatakse väärtusliku loomasöödana.
Keetmine - pärast meskist õlleraba eemaldamist saadakse virre, mida seejärel keedetakse koos humalatega. Keetmise eesmärgid on virde steriliseerimine, humala aroomide esile toomine ja ka virde puhastamine.
Jahutamine - keetmise järel õlu jahutatakse kiiresti, et välja setitada sinna jäänud mitte lahustunud osakesi ja vältida ebasoovitavate mikroobide arenemist.
Käärimine e fermentatsioon - virde keetmise ja jahutamise järel lisatakse sellele pärmi, mille elutegevus põhjustab alkoholkäärimise.
Pinnakääritus - Kasutatakse pärmi, mis käärimisel tõuseb õlle pinnale. Seda tüüpi õllede üldnimeks ingliskeelses traditsioonis on Ale.
Põhjakääritus - Kasutatakse pärmi, mis käärimisel vajub põhja. Sellisel moel kääritatud õllede üldnimeks on Lager.
Pastöriseerimine - õlle kuumutamine 60-80°C juures parema säilivuse tagamiseks.
RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
kalevpoeg - 30-01-2005
Mis on sellel tehnikaga pistmist???
See tuleks nagu postitada
Õllefoorumisse .
Õlu vastu pole iseenesest midagi!
RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
smolin - 30-01-2005
Tänase ilmaga läheks rohkem viin peale.
RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
Chobram - 30-01-2005
ei l2he jah tehnikaga kokku. l2x eile asi natuke k2est.. teema v6ib kinni panna


RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
grahv - 30-01-2005
No a samas kui meil siin oli miski toidutegemise teema siis miks mitte ka õlle jutt

mina iseenesest olen õllesõber vali
RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
Chobram - 30-01-2005
nu toidutegemise teema tegin kah mina.. ja tyhja k6huga
RE: Õlu!! Õlu!! Õlu!! -
Edel - 30-01-2005
Mina näiteks õlut üldse ei joo.... Olen viinatuveaga mees
