K: Kes teeks aaderdamist (puitimitatsioon) -
pkuldsaar - 27-02-2006
Otsin kes teeks aaderdamist ehk puitimitatsiooni (metallile).
[attachment=22619]
Soov oleks kahed pobeda aknaraamid lasta üle teha.
RE: K: Kes teeks aaderdamist (puitimitatsioon) -
janek555 - 28-02-2006
tegelesin ise just sama probleemiga,võid vaadata teemat jaguar 3 seeria.vaatasin seda pilti ja tekkis kohe küsimus,et kas see väike detail,mis on kolme liistu kokku saamis kohas on ka metallist? siis kas tegu on ikka kindlasti spooniga kaetud metalliga?
robi - 28-02-2006
Aaderdamine, pole minuteada mitte spooniga katmine, vaid puitimitatsiooni maalingud, spetsiaalsete "kammidega". Tavaliselt aaderdatakse tavalisi puituksi tammepuust usteks.
Pobi aknaraami liistud peaksid kõik plekist olema.
pkuldsaar - 28-02-2006
janek555 Kirjutas:tegelesin ise just sama probleemiga,võid vaadata teemat jaguar 3 seeria.vaatasin seda pilti ja tekkis kohe küsimus,et kas see väike detail,mis on kolme liistu kokku saamis kohas on ka metallist? siis kas tegu on ikka kindlasti spooniga kaetud metalliga?
Jaguar 3 teemat olen lugenud, kuid seal on tükkis teine probleem. Jaguaril lahendati see probleem jah spooniga, kuid aaderdus on teine asi. Aaderdus on puitimitatsiooni tegemine värvide abil kasutades spetsiaalset kummikaabitsat. Aaderdamine ehk aaderdus on puidule või marmorile omase soonilise tekstuuri andmine värvitud pinnale.
http://et.wikipedia.org/wiki/Aaderdus
Pobedal on kõik aaderdatud detailid metallist. Ka see mis pildi keskel näha on.
valdo - 28-02-2006
robi Kirjutas:Pobi aknaraami liistud peaksid kõik plekist olema.
Osa on plastist, valdav enamik jah plekist. Ma polegi täpselt veel aru saanud, mis on plekk- ja palstraamide vahekord, kuid oletan, et plast ilmus pleki sekka (vahele) alates 3. seeriast.
taruvaras - 28-02-2006
Ma ei tea miks, aga ma millegiparast ei usu, et tehas "kammis" seda puitimitatsiooni. Minu sisetunne ütleb, et tegemist on miskitmoodi trükitehnikaga. Ükskord juhiakna kulunud serva hoolega vaadates, tundus paistvat õhukeseks kulunud triipudest kumavat täpilisust või ruudustikulist struktuuri nagu umbes lähiminevikus kõrgtrükitud ajalehe must-valgeil fotodel. Arvan ka, et kummikammidega tõmmatud triibud ei tule nii ehedad välja kui "päris". Võib-olla eksin siiski.
janek555 - 28-02-2006
spoon tundus mulle kahtlane jah.kahjuks pole ise kunagi selliseid pobi tükke näinud,kuid pildilt vaadates tundub nagu oleks tegu ikkagi liimitud kattega,mitte maalri tööga.kas oled juba mõnda tükki lähemalt uurinud?
taruvaras - 28-02-2006
janek555 Kirjutas:spoon tundus mulle kahtlane jah.kahjuks pole ise kunagi selliseid pobi tükke näinud,kuid pildilt vaadates tundub nagu oleks tegu ikkagi liimitud kattega,mitte maalri tööga.kas oled juba mõnda tükki lähemalt uurinud?
Peale liimitud katet ei oma kohe kindlasti ja kindel on see, et need esemed värvitud ja ka imitatsioon on peale kantud värviga, kuid küsimus on, et mis tehnikas.
janek555 - 28-02-2006
nii et plekil on ainult alusvärv ja värv?
taruvaras - 28-02-2006
Jah, ilmselt imeõhuke krundikiht, helepruun põhitoon ja musta või hästi tumepruuniga kantud puidusüü. Sama kasutati ka ZIM-i sisemuse viimistlusel. Spoonimist hakkas venelane kasutama seitsmekümnendate keskel, kui hakkas tuunima 01-te ja 24-ja
janek555 - 01-03-2006
seda oleks kohe huvitav oma silmaga näha,käega katsuda.muide kas vaz ja gaz-24 on ikka spooniga kaetud?pole lähemalt uurinud,kuid mulle paistis et tegemist imitatsiooniga.
taruvaras - 01-03-2006
Pidasingi silmas imitatsiooniga "spoonimist".
arvi100 - 01-03-2006
Natuke on lugeda siin,kuid nad ei avalda tehnoloogiat.
http://www.retro-style.ru/html/wood.htm
PlyVal64 - 01-03-2006
Aaderdamine käib õlle ja värvimullaga. Ja tõesti ei ole seal muud, peale pleki(või mistahes alusmaterjali) ja selle pealekantava värvi.
Vähemalt üks mees oskas seda küll teha, Alar, kurat ta perenimi nüüd oligi? Skleroos, hoh

Kindlasti teate teda, ta restaureeris oma ZIMi ära ja aaderdas kogu vajamineva sisu ise. See on olnud alati käsitöö, nii on ka kõik Pobid ja Zimid käsitööna ilustatud.
Pleku - 01-03-2006
aaderdamisest juttu täna (vähemalt minul täna)postkasti saabunud KoduMaja lehes (veebruar/märts)
bom - 07-03-2006
robi Kirjutas:Tavaliselt aaderdatakse tavalisi puituksi tammepuust usteks.
OT: kust leiaks juhiseid puidu aaderdamise kohta? Kas viimases postis viidatud ajakirjas on piisavalt lahti kirjutatud? Oleks väga tarvis tammepuust raamaturiiuleid aga paraku tegemist defitsiidiga. Läheks siis petukauba teed. Teemast küll välja aga sihtgrupp peaks küsimusele õige olema

B.
janek555 - 07-03-2006
tammest riiulid järve selveris ühes mööbli poes täitsa olemas.tegemist puidu,mitte spooniga kaetud saepuruga.
vana - 11-03-2006
Tere
Aknaraamide viimistlemiseks pöördu Tallinna Ossmetisse.
http://www.ossmet.ee/?menuID=9&ossmet_client=16000476efe3bf516cadc0ffe329984b
Kõike paremat.
väike-tom - 11-03-2006
Pleku Kirjutas:aaderdamisest juttu täna (vähemalt minul täna)postkasti saabunud KoduMaja lehes (veebruar/märts)
Võib olla pleku seda mõtleski, aga mina lugesin aaderdamisest "Kodukiri" märtsi numbrist. Päris põhjalikult samm haaval seletatud. Soovitan huvilistel kindlasti lugeda.
Tom.
pkuldsaar - 16-09-2006
Aaderdamise kohta võib infot küsida minu käest. Lasin kaks komplekti aadretdada ühe Lõuna-Eesti spetsialisti poolt.