küsimus ülevaatuse kohta -
Penn - 26-11-2006
liigub meil töö juures ringi jutt,et jrgm. aasta pandaks ülevaatuspunktidesse videokaamerad.ja sel põhjusel jääb praktiliselt kogu kasutuses olev vene/kasut.lääne tehnika seisma,kuna enamikul tehakse nagunii üv.mustalt,sest "paberite järgi"oleks vist vanema tehnika üv.mõttetu aja-raha-materjali jne. raiskamine.point oligi selles,et kaotada must ülevaatus sest enamik tehnikat seda ei läbi,lihtsalt tehakse mis tarvis(üv.punkt),tempel passi ja kohtume jrgm. aasta. olen seda samust juttu ka mujalt kuulnud,mõni firmaomanik loeb juba hirmuga ressursse,et uut tehnikat osta.kui palju see jutt tõele vastab?
RE: küsimus ülevaatuse kohta -
supp - 26-11-2006
püha lihtsameelsus, kaamerad ja andurid on seal juba ammu, sõidetakse ühe autoga 20korda läbi punkti jne, keeratakse auto ümber tagasild esimese asemel jne, ära pabista
tfr - 26-11-2006
Alustuseks kõigepealt fakt, et ülevaatuspunktid on ikkagi kõik eraldiseisvad äriühingud, lihtsalt litsentseeritud vastavat teenust pakkuma. Seega keegi ei lähe ja pane ülevaatuspunktidesse midagi, saab sisse viia seadusemuudatuse, millega kohustatakse ülevaatuspunkti teatud nõuetele (siis näiteks kindlaksmääratud kaamera omamisele) vastama.
Aga ma esimese hooga ei kujuta seda kaameravärki küll ette - et iga läbinud auto kohta peab ülevaatuspunkt N nurga alt kogu protsessi filmitud videomaterjali X aega alles hoidma?
Hetkel on kõik mõõtmisseadmed ühendatud arvutiga ja nende korrektseid tulemusi on vaja, et ülevaatus ära vormistada. Ja kui vaja, aetakse siis lihtsalt CO-mõõtmise voolik ülevaatusekõlbuliku auto summutisse.
Jesper - 26-11-2006
Üle 25 aasta vanustel autodel ju heitgaase ei mõõdeta, ainult vaadatakse et silmnähtavalt ei suitseks. Ja muud nõuded on üsna lihtsalt täidetavad, pidurid ja rool võiks autol ju niisama ka korras olla, isegi kui seda otsesõnu ei nõutaks

Ehk ma ei saa aru milles probleem - kui auto nende hetke normidega ka ülevaatust ei läbi, siis peab ta ju ikka totaalne sara olema.
valts - 27-11-2006
Toetan siinkohal Jesperit.
Igasugused pähapäeva ja hobiautod, sõltumata päritolumaast, võiks ikka nii korras küll olla, et ametlikult ülevaatus läbida. Rääkimata igapäevasõidukitest.
On ka minul mõni tuttav kes alati "mustalt" TÜV-i läbib ja igapäevaselt oma sõidukiga ringi kimab. See ei ole aga õige. Kontrollimata ja "poolvigase" sõiduvahendiga oled reaalne ohuallikas nii teistele kui ka endale.
Ise olen kõik kolm aastat oma 1984 Accordiga ülevaatuse läbinud täiesti ausalt. Tuleb lihtsalt auto korras hoida ja enne ülevaatust mõningased võimalikud kitsaskohad üle vaadata. Muidugi võib ootamatusi tekkida aga mõistliku ülevaatajaga saab need tavaliselt lahendatud.
Näiteks sõber käis Moskvitsiga ülevaatusel ja ilmnes et tagapidurid ei toimi nõuetekohaselt. Ülevaataja andis veidi aega probleemiga tegelemiseks ja pärast pidurite lahtivõtmist ja puhastamist ülevaatuspunkti nurga taga saadi ka vajalikud näidud kätte.
Nii et esmalt ikka autod korda ja alles siis ülevaatusele.
Terv,
Valts@fair play
tfr - 27-11-2006
Kuidas võtta. Mu '85 Fuego on muidu täiesti ülevaatusekõlbulik, aga kuna võimsust on veidi järele aidatud, siis CO-piiridesse ta ei mahu. Kusjuures seaduses sätestatud piiridesse (alla '87 karpaga auto - 4.5%/1000ppm) isegi mahuks, aga kuna Autodata ütleb, et tehas sätestas sellele autole aastal 85 normiks 2.5%/300ppm, siis loevad need. Viimasel ülevaatusel saadi vist miski 3.2-3.3%/150ppm tulemuseks.
valts - 28-11-2006
Jah Indrek, CO-ga tõesti on nagu ta on....
13piisab - 28-11-2006
Jesper Kirjutas:Üle 25 aasta vanustel autodel ju heitgaase ei mõõdeta, ainult vaadatakse et silmnähtavalt ei suitseks.
kas selline tingimus on tekkinud käesoleval sügisel? Mu põrril olid suvisel ülevaatusel heitgaasid küll üks mõõdetav suurus. Ei taha ma uskuda, et see konkreetne ülevaataja ametit ei osanud...
nymmik - 28-11-2006
13piisab Kirjutas:Jesper Kirjutas:Üle 25 aasta vanustel autodel ju heitgaase ei mõõdeta, ainult vaadatakse et silmnähtavalt ei suitseks.
kas selline tingimus on tekkinud käesoleval sügisel? Mu põrril olid suvisel ülevaatusel heitgaasid küll üks mõõdetav suurus. Ei taha ma uskuda, et see konkreetne ülevaataja ametit ei osanud...
See nõue on ikka pikemat aega olnud, kontrollitakse pidureid tulesid ja vaadatakse, et sillaloksud ei oleks liiga suured ja ongi kogu ülevaatus.
tamar99 - 28-11-2006
Alla 1973a masinatel co eikontrollita.
See 25a mõeldi siis kui see seadus vastu võeti, see oli päääääris ammu juba.
Igatahes võite 70-72a siksidega rahumeeli minna, keegi eikontrolli CO-d.
nymmik - 28-11-2006
tamar99 Kirjutas:Alla 1973a masinatel co eikontrollita.
See 25a mõeldi siis kui see seadus vastu võeti, see oli päääääris ammu juba.
Igatahes võite 70-72a siksidega rahumeeli minna, keegi eikontrolli CO-d.
Mis aastas sa elad?

25 aastat tagasi oli aasta 1981 ehk juba esimestel sierradel ei kontrollita CO-d
valdo - 28-11-2006
13piisab Kirjutas:Jesper Kirjutas:Üle 25 aasta vanustel autodel ju heitgaase ei mõõdeta, ainult vaadatakse et silmnähtavalt ei suitseks.
Eks nad mõõta huvipärast võivad (et vaadata, millises korras uunikum on), iseasi aga, kas seda teavet ülevaatusest läbisaamise juures kasutada...
arvi100 - 28-11-2006
Ainult niipalju on Tamaril õigus.Kõik autod,mis on toodetud 1973 ja
edasi kuuluvad kohustuslikule heitgaaside mõõtmisele.
Minu auto on valmistatud 1973 a. ja mõõdetakse heitgaase iga aasta,
olenematta aasta numbrist mis parasjagu käes on.
Täpsemalt saate lugeda siin,kerida allapoole ja tabel 16.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=803291
Jesper - 28-11-2006
Jah, ma väljendusin ebatäpselt, mõõdetakse küll, aga otsuse tegemisel ei arvestata.
Täiendus: seda, et 1973.a on kivisse raiutud, ma ei teadnud.
nymmik - 28-11-2006
arvi100 Kirjutas:tamar99 Kirjutas:Alla 1973a masinatel co eikontrollita.
Ainult niipalju on Tamaril õigus.Kõik autod,mis on toodetud 1973 ja
edasi kuuluvad kohustuslikule heitgaaside mõõtmisele.
Minu auto on valmistatud 1973 a. ja mõõdetakse heitgaase iga aasta,
olenematta aasta numbrist mis parasjagu käes on.
See tabel tuli küll mulle üllatusena, eriti see 1973-1986 vahemik
korvimees - 28-11-2006
Mina lugesin sealt välja :
§ 15. Kompressioonsüütega mootoriga sõiduki heitgaasi suitsususe piirväärtused
(1) Töösooja kompressioonsüütega mootoriga sõiduki heitgaasitorustikust ei tohi ühelgi mootori püsival töörežiimil väljuda nähtavat suitsu, välja arvatud veeaur.
(2)
Alates 1. jaanuarist 1980 esmakasutusele võetud kompressioonsüütega mootoriga M ja N kategooria sõiduki heitgaasi suitsususe ehk kiirguse neeldumisteguri «K» piirväärtused ei tohi ületada valmistaja poolt määratud piirväärtust või M ja N kategooria sõiduki andmesildile või andmesildi kõrvale märgitud kiirguse neeldumisteguri «K» piirväärtust mootori töötamisel vabakiirendusrežiimil. Kui need andmed ei ole kättesaadavad, peab kontrollimisel aluseks võtma vabakiirendusrežiimil ülelaadeta kompressioonsüütega mootoritel 2,5 m–1 ja ülelaadega kompressioonsüütega mootoritel 3,0 m–1 .
Kas see 1973 puudutab ainult bensukaid? Diislite puhul on 1980.a. nagu piiriks?
taavi - 28-11-2006
aga kuidas on käsipiduri kontrollimisega ja arvestamisega lood? 2a tagasi mõõdeti seisupiduri efektiivsuseks 20% ja eelmine aasta 18%. Minu lolli loogika kohaselt on see number ikka väga väike, samas pole ma ise käinud TÜV-d tegemas kah, aga nüüd lähipäevil lähen, auto pole ka teab mis vana, 93 aasta oma. Muidugui täna õhtul ootab ees kogu ringi klotside vahetus, sest pidurid ikka on sellised asjad, mis võiks korras olla.
Jesper - 28-11-2006
Kontrollitakse ja arvestatakse, mõlemal pool peab olema vähemalt 16% ja poolte erinevus ei tohi olla üle 50%. Väga lõdvad nõuded jällegi, kui seal vähegi klotse on, siis pole probleemi.
Style - 28-11-2006
nymmik Kirjutas:Mis aastas sa elad?
25 aastat tagasi oli aasta 1981 ehk juba esimestel sierradel ei kontrollita CO-d 
Jah, ja järgmisel aastal on selleks aasta 1982...

Käisin kuu aega tagasi oma igapäevase sõidukiga ülevaatusel ja, kuna käin seal ülevaatusel tihti, siis muuseas küsisin ka seda 25 a. piirist ja nõuetest. Vastus oli, et kontrollitakse kõik täpselt samamoodi, kui teistel, CO nõudmine on tõesti leebem, kuid siiski arvestusse läheb.
andres22 - 28-11-2006
taavi Kirjutas:aga kuidas on käsipiduri kontrollimisega ja arvestamisega lood? 2a tagasi mõõdeti seisupiduri efektiivsuseks 20% ja eelmine aasta 18%. Minu lolli loogika kohaselt on see number ikka väga väike, samas pole ma ise käinud TÜV-d tegemas kah, aga nüüd lähipäevil lähen, auto pole ka teab mis vana, 93 aasta oma. Muidugui täna õhtul ootab ees kogu ringi klotside vahetus, sest pidurid ikka on sellised asjad, mis võiks korras olla.
Kindlasti tuleb klotsid sisse ka sõita, mitte kohe garaazist ülevaatusele sõita.