automoto.ee foorumid
Mootorispordimuuseum suleb uksed - Printerisõbralik versioon

+- automoto.ee foorumid (https://forum.automoto.ee)
+-- Foorum: Varia (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Foorum: Vaba teema (https://forum.automoto.ee/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Teema: Mootorispordimuuseum suleb uksed (/showthread.php?tid=67508)

Lehed: 1 2

Mootorispordimuuseum suleb uksed - Marko - 17-08-2025

https://www.err.ee/1609772724/turbas-asuv-mootorispordi-muuseum-paneb-suve-lopus-uksed-kinni

Selline halb uudis teatavaks saanud.
Alles nad ehitasid Pirita ringraja koopiat lillepeenarde vahele ja nüüd järsku kinni. Väga kahju!

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - huvi5 - 17-08-2025

(17-08-2025, 21:14 PM)Marko Kirjutas:  https://www.err.ee/1609772724/turbas-asuv-mootorispordi-muuseum-paneb-suve-lopus-uksed-kinni

Selline halb uudis teatavaks saanud.
Alles nad ehitasid Pirita ringraja koopiat lillepeenarde vahele ja nüüd järsku kinni. Väga kahju!

Väga kahju tõesti, kuid usun, et reklaam on olnud puudulik. Turistile tuleb lähemale tulla. Olen palju mööda Eestit ringi vuranud, ka seal Lelle, Vändra kandist läbi sõitnud, null infot antud asutusest. Viidad, facebooki leht ja Instagrami reklaam, tänapäeval tuleb panustada sotsiaalmeediasse samuti. Maantemuuseum on seevastu kuidagi nagu koguaeg pildis. Äkki õnnestub kellegagi mingi koostööprojekt, muuseumid liita.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - allud - 17-08-2025

Antud asutus asub ju Turbas

Vändra,Lelle jne asuvad väga kaugel sellest.

Eks see on ka kohaliku omavalitsega koostöö et leida põhjuseid miks Turbasse
Minna ja mida seal peale muuseumis käigu veel teha saab

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - ddig - 17-08-2025

Kahju tõesti.

Umbes MoMu asutamise aegu oli sealse pere üks väga asjalik noor mulle kolleegiks ning tundus igati väärt ja huvitav mõte.

Kuna (kohustuslik) visiit on senini tegemata, siis vaatangi kalendrisse, et kuidas ikka enne sulgemist käidud saaks.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - DevilDeVille - 19-08-2025

Käisin just laupäeval eesootava sulgemise tõttu. Poolteist tunnikest kenasti sisustet.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - wax - 19-08-2025

Nii kummaline, kuidas see uudis alles nüüd, kuu aega hiljem avalikkusele kohale jõudis Sad MoMu kirjutas sellest oma sotsiaalmeedias juba 14. juulil.
See ei muuda aga loomulikult fakti, kui pekki kõik kisub....

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - giordanobruno - 19-08-2025

See vist ei aitaks nagunii, aga kui palju meie, auto-motohuvilised selles muuseumis käinud oleme?

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - krossipart - 19-08-2025

(19-08-2025, 08:44 AM)giordanobruno Kirjutas:  See vist ei aitaks nagunii, aga kui palju meie, auto-motohuvilised selles muuseumis käinud oleme?

Ikka on käidud, kuid ei käi ka kõige suurem entusiast igal aastal.. Ja põhjused on ka välja toodud Sillati poolt ja tunnistagem ausalt, et MOMU sündmuste kalender on suht hõre juba pikka aega. Juhul, kui MOMU leiab koha, kus ka kaasavaid sündmuseid teha siis on jumet.. Ja ma usun, et MOMU leiab uue  väljundi.. Smile  Kurtna Motomuuseum võrdlusena.. Korra olen käinud ja ei leia nagu põhjust uuesti minna.. Nähtud..Eks natsa mängivad ka oma osa rendipind jms.. Aga see selleks. Äri on äri, kui just riik vms ei sponsoreeri..

PS! Laitse rallipargi tegevjuhi Üllar Suvemaa sõnul ainult eramuuseumi pidamisest ära elada pole võimalik.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - einota - 19-08-2025

(19-08-2025, 08:44 AM)giordanobruno Kirjutas:  See vist ei aitaks nagunii, aga kui palju meie, auto-motohuvilised selles muuseumis käinud oleme?

Jah käidud aga iga aasta pole. See eest olen hoiule andnud masina kui ka karikaid. Loodan et leitakse mingi positiivne lahendus.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - t4rio - 19-08-2025

Kui vähegi võimalik, siis proovige Arno grupile giidiks saada. Olen käinud varasemalt omal käel ning kogu muuseumi külastuseks kulus alla tunni. Teisel korral tööürituse raames, kus Arno ise juurde jutustas jõudsime päevaplaanis ette nähtud 2? tunniga vaevu poole muuseumiga tutvuda.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - honkomees - 19-08-2025

(19-08-2025, 16:51 PM)t4rio Kirjutas:  Kui vähegi võimalik, siis proovige Arno grupile giidiks saada. Olen käinud varasemalt omal käel ning kogu muuseumi külastuseks kulus alla tunni. Teisel korral tööürituse raames, kus Arno ise juurde jutustas jõudsime päevaplaanis ette nähtud 2? tunniga vaevu poole muuseumiga tutvuda.

Kahtlemata, 
1. Arno räägib asjade lugu ja see teebki huvitavaks
2. Iga vähegi pädeva giidiga ükskõik millise muuseumi külastus on kordades põnevam ja harivam kui seal omapead luusimine

OT. Ise ütlen oma giidituuride algatuseks et kogu maanteemuuseumi lühike ekskursioon on 4 tundi ja pikk 8 tundi... ning ka siis jääb pool rääkimata.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - isandpauk - 19-08-2025

Käisin täna MOMUs esimest korda ja mulje jäi hea.
Ekspositsioon oli huvitav ja sain nii mõnegi üllatuse osaliseks.
Kahjuks päris paljude eksponaatide juures info puudus või oli puudulik. Info stiilis "toodetud ENSV-s" ja "20kW" on umbes sama huvitav nagu näha bobikelku mootorispordimuuseumis.
Teine tähelepanek oli, et keegi ei pane tähele silte "palun ära puutu". Vaadatakse ikka kätega ja kangutatakse erinevaid esemeid, eriti uljalt tegid seda slaavi päritolu külastajad samal ajal oma lapsepõlvest lugusi pajatades. Siinkohal soovitaksin mittekatsutavad eksponaadid paelaga eraldada, et neid vaid silmadega vaadata saaks.
Ilmselt hiljutise reklaami tõttu oli külastajaid palju, kuid mahtus veel. 
Minge käige ära, kes pole käinud. Äge koht.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - maaks - 21-08-2025

Mitu korda on plaanis olnud, aga seni pole kahjuks teoks saanud.
Teen kõik endast oleneva, et 30. august see külastus lõpuks teoks saaks  Smile

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - mossepower - 21-08-2025

Auto-moto foorum on siinkohal ka natukene erilises seisus, nimelt toimus 24.07.2017 Lustisõit Tallinnast antud muuseumi palju aega enne muuseumi ametlikku avamist (Viide). Tegin lisaks Lustisõidu masinatele ka tookordses siis veel üsnagi tühjas muuseumis mõned fotod, mida ma vist ei olegi varem kusagil jaganud. Tahtsin saata need Lustisõidu pildiraamatu(te) jaoks, aga kahjuks ununes õigeks ajaks saata: Galerii

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - suvasass - 24-08-2025

Sai ka lõpuks ära käidud. Olin käiku plaaninud juba paar aastat, ent alati ununes õiges kohas olles ära või polnud lihtsalt aega. Oli meeldiv näha, et rahvast oli täna nagu murdu ja ekspositsioon igati asjalik. Leidsin sealt isegi kunagise peretuttava GAZi, mida oli eriti vahva kohata, kuna olin kutsikapõlves selles sõitu saanud.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - linnuke - 24-08-2025

Sai kah väisatud ,oli justkui laulupeo üritus .Käive oli ehk mitme aasta jagu.Samas sai ka oldud täna mootorrattamuuseumis haanjamaal (eraettevõte) .Nukatagune asi jne. Aga hobikorras kogutud aparaatide arv oli muljetavaldav. PS. Seal lõunakandis on neid nn .hobigaraase -näituseid kuidagi igal sammul. Smile

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - CORRADOg60 - 26-08-2025

Aastaid plaanitud visiit sai täna siis teoks tehtud. Oleks ilmselt kauemgi aega seal veetnud aga noorem põlvkond väsis ja muutus virilaks... See mõjus kaasa motivatsioonile negatiivselt nii et sai 2 tundi peale saabumist hakatud minema sättima.

Super. Pean tunnistama et väljamaa muuseume palju väisanud pole aga selline asi kodumaal on väga kõva sõna.
Jah, kui kriitikat tahta teha siis infot võiks eksponaatide juures kohati rohkem olla ja turundusele võinuks rõhku rohkem panna ehk...

Täiesti müstiline on see kui suur osa inimestest imestab et mis koht see on? Paljud pole kuulnudki ja nüüd selle sulgemise ümber puhkenud meediakära tõukel lähevad avastama.
 Tuttav põhjanaaber tuleb ka kiirkorras vaatama minu piltide tõukel. Küsib et Hiiumaa vahet aastaid käinud, Turbast läbi sõitnud ja poeski käinud ja Riia automuuseum jms korduvalt läbi käidud aga millal see koht tekkis?

Tõsiselt loodan et siiski leitakse jõudu, motivatsiooni ja vahendeid seda kohta edasi vedada...

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - honkomees - 26-08-2025

(26-08-2025, 19:31 PM)CORRADOg60 Kirjutas:  Aastaid plaanitud visiit sai täna siis teoks tehtud. ...
Täiesti müstiline on see kui suur osa inimestest imestab et mis koht see on? Paljud pole kuulnudki ja nüüd selle sulgemise ümber puhkenud meediakära tõukel lähevad avastama. ...
Ometigi oli meediakära Momu avamise ümber kõvasti, maailma mootorispordi pomod kohal ja puha ja ikka tuleb välja et inime va laiskloom pole kuulnudki, Ja kui on kuulnud, siis ikka pole aega leidnud. 

Meie muuseumi puhul on ka nii, et kui räägid kohalikega, valla või maakonna inimestega, siis ikka pole jõudnud külastama aga muu ilm on läbi käidud. Samas teatakse küll. 
St et need mu arust mõttetud üritused toimivad tuntuse mõistes hästi, samas mina hindan ikka asjatundlikku külastajat, kes tund aega ühte masinat uurib ja tema kohta veel kirjandust juurde küsib (näide hiljaegu ühe tšehhi, Škoda inseneri pealt, kes uuris terve tööpäeva meie Satur 051K, mis pidada olema maailmas vist ainumas säilinud eksemplar)

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - robi - 27-08-2025

Mõned fotod ka 2009.a suvest, kui ise esimest korda selle objektiga tutvusin ja ehitusprojekti koostasin ning ehitusloa taotlesin. Oli äärmiselt huvitav töö.
Toona oli veel lootus saada eurotoetusi EAS-ist. 
Ma olin väga üllatunud kui see muuseum hoolimata MaSu-st ja toetuste täielikust puudumisest siiski korda tehti ja avati. Minu lugupidamine Arno Sillatile.

RE: Mootorispordimuuseum suleb uksed - Vetu - 27-08-2025

Koha olemasolust teadsin kohe avamisest saati, aga ei jõudnud kuidagi. Samuti ka mujale Eesti maakondades olevatesse sarnastesse asutustesse. Alati mingi teema et kui mina seal siis kinni koht või on kiire või pole tuju. 
 Aga miski 2a tagasi ilusal lumisel päeval kui veetsin paari päeva Keila Statoilis sest ei viitsinud koju minna ja laev oli pühapäeva õhtul Paldiskist otsustasin MoMu üle vaadata .
  Rongiga kohale hommikul täpselt avamise ajaks ja olin vist esimene külaline tol päeval. Mulle meeldib hommikuti muuseume külastada - inimesi vähem reeglina kui juba lõuna paiku.
 Ühesõnaga uurisin ja puurisin ja pildistasin seal kõike kuni vaatasin,et hakkab saabuma sobiv aeg rongile minna ja tagasi Keilasse. 
 Ülimugav lahendus ma pean ütlema ja koht meeldis väga. Kuigi küsimus tekkis kohe, et  kuidas selline koht omadega nulli tuleb. Mina ausalt arvasin,et see ongi hr Sillati hobiprojekt millele ta peale maksab. Oli üllatus nüüd lugeda,et päris miinust polegi tootnud seni.  Aga paraku vist see meediakampaania ei päästa sest selle tulem on ajutine. Vähemalt saavad ehk selle aasta ka nulli. 
 Väga tänuväärt koht aga nagu ikka -  Asukoht,Asukoht, Asukoht. Tund Tallinnast pole küll palju aga piisavalt,et juhuslikku, autota turisti sinna ei satu. 
 Võiks olla ka mingi üldine tehnika/teaduse osakond juures. Nagu Praha Tehnikamuuseum  ntx seal saalisid koolilaste grupid sisse-välja nagu laulupeol.