Traktor T25 ryan -
ryan - 02-09-2025
Meie peres, minu lapsepõlves ja minu toonane "jalgratas" põka.
Ühe vanema kaotuse järel on ta jäänud minu hoole alla.
Ei saa öelda, et ma sellest vene tehnikast väga palju tean, selleks ma ka teema püstitan.
Heade inimeste abiga saab ilmselt palju targemaks ja abi, mida vajan.
Hetkel kadus laadimine, leidsin vea üles, kaitse (ise pandud) oli läbi põlenud.
Lisaks sai ka vana sierra generaator uuema vastu vahetatud, laagrid läbi ja tegi imelikku häält.
Uus probleem, rool ei tööta.
Nimelt siis on sinna mingi renoo el süsteem vahele pandud, töötanud umbes 2a.
Hetkel on nii, et sisse lülitades pisut liigub rooli keerates aga väga vähe, midagi on p"rsses..
Üritan leida sarnast, et renoo mudel kindlaks teha, millelt täpsemalt pärit.
Tean, et sinna vahele käib mingi must karbike aju petmiseks, et kuskil ebay-s müügil olnud jne.
Seda peaks ka uurima, et kust saab, ehk saab proovida, kas on viga selles? ..ei tea!
Minu esimesed vaod.
![[Pilt: 1756843483782.jpg]](https://www.upload.ee/thumb/18547671/1756843483782.jpg)
Uus genekas.
![[Pilt: 1756844601696.jpg]](https://www.upload.ee/thumb/18547682/1756844601696.jpg)
Selline renoo võimendi.
Talvel täidab teisi kohustusi.
![[Pilt: 1756844156234.jpg]](https://www.upload.ee/thumb/18547787/1756844156234.jpg)
Seda sodi siin põhjas ikka jagub.
RE: Traktor T25 ryan -
tõnn - 02-09-2025
Tere,
Kui kätes jõudu on siis soovitaks panna vana, originaal roolisüsteem külge tagasi.
Ehk on veel alles see kusagil?
ryan - 02-09-2025
Vana tagasi panna ei soovi, ühe näpuga keerad rooli, see on ikka hoopis teine asi, eriti manööverdamisel.
Välja selgitama täpse renoo mudeli ja margi, uus asemele.
..aga kartulid on vaja kohe varsti üles võtta, traktorit on vaja.
tõnn - 03-09-2025
Võibolla leiad siit mõne vihje:
https://www.servtronic.com/products/renault-megane-4-kit-electric-power-steering-controller-box-ecu-plug-epas
https://www.facebook.com/FrontWheelDiscussion/videos/electric-power-steering-wiring/678761196589584/
tõnn - 03-09-2025
Rooli juures must nupp, sellest saab keerata rooli kergemaks või tugevamaks, ehk on see paigast ära keeratud.
On ikka juhtmed korras sellel nupul?
Pildilt tundub, et ainult üks juhe on küljes.
v6sa - 03-09-2025
Kena näha vanemate päranduse edasikasutamist.
Palun kirjuta siia kõik koodid, mis Sa sealt komponentidelt leiad ja vaatame, kuhu need koonduvad.
Roolisüsteem ise ju toimib, lihtsalt keerata ei jõua?
Või reaalselt kiilub rool kinni? Siis vaata, ega rooliluku pelasse topitud svamm pole võlli vahele roninud või mõni roolivõlli liide/liigend ära lagunenud.
Roolikarp ja pikivarras on originaalid?
EDIT: ega roolisambal olev lüliti äkki asjaga seotud ole? Kui roolivõimendusel pole toidet, et saa see ka töötada
ryan - 03-09-2025
Nupp töötab, kuulda on ka klõpsatusi lülitades, vool tuleb ka peale kontrollisin.
Keeratav nupp, selle juhtmed on ikka terved, hetkel keerates midagi ei muutu.
Rooli saab keerata, ehk siis käes loksutada pisut, näed et rattad liiguvad.
Kui proovida keerata siis nagu sein ees.
ryan - 03-09-2025
(03-09-2025, 00:41 AM)tõnn Kirjutas: Võibolla leiad siit mõne vihje:
https://www.servtronic.com/products/renault-megane-4-kit-electric-power-steering-controller-box-ecu-plug-epas
https://www.facebook.com/FrontWheelDiscussion/videos/electric-power-steering-wiring/678761196589584/
Vot see esimene link on küll hea, samad jupid mis seal küljes, peaks ostma ja proovima!
See pidi aju ära petma ja siis hakkab võimendus ka tööle, nii olen kuulnud.
Tänud!
Mahno - 03-09-2025
Elektriline roolivõimendi ei blokeeri rooli ära, kui ta ei tööta. Raskem on, aga rattad keeravad.
Kui sein ees on, siis kas seal mingit mehaanilist häda (renoo roolilukk?) ei ole? Või on renoo roolilukust keegi äkki salaluku teinud?
Kui rajumaks ümber tegemiseks läheb, siis toyota elektriline roolivõim teatud mudelitel (prius, yaris, corolla teatud aastakäigud) ei vaja aju emuleerimist - kui toide peale tuleb, antakse konstantselt 70% võimendust välja (limp home reziim). Kui täpne olla, siis see karbike mängib auto aju ja mängib kiirussignaaliga selleks, et saada erinev võimendus (suurematel kiirustel vähem, väikestel rohkem). Toyotal on ka need erinevad "karbikesed" saadaval - lihtsamatel saad nupust keerata, käredamad võtavad gps-iga reaalse kiiruse. See on USAs pop, lihtne ja odav viis kõiksugu hotrodidele roolivõimu tekitamiseks.
muska71 - 04-09-2025
Lisame ka ravi millel ka elektri roolivõim,seisva mootoriga kännu juurikas...
v6sa - 04-09-2025
(04-09-2025, 08:32 AM)muska71 Kirjutas: Lisame ka ravi millel ka elektri roolivõim,seisva mootoriga kännu juurikas...
Roolilukk läheb peale? See ei peaks (mõistliku paigalduse korral) siin probleemiks olema, kuivõrd rooliluku avas on mingi svamm ees pildi peal. Ma ei tahaks kuidagi uskuda, et seal lukukeel alles jäeti... Loodetavasti küsija kontrollib üle.
Et võimenduse kadumine tänapäeval ebameeldivalt raskeks elu teeb, on tõsi. Aga rattaid peab siiski olema rooliluku mahavõtmise järel võimalik pöörata rooliga, nii raskeks see ikka minna ei saa. Või reaalselt saab võimendi rikke korral võll blokeeruda?
Variantideks on ka rooliajamis teo ja rulliku vahele kiildunud objekt (laagrikuul, separaatori tükk, kesta tükk vms.) või kiildunud käändetelg esilla kannus. Kontrollimiseks võtta pikivarras lahti ja roolikarbist väljuvast roolihoovast kinni hoides võiks rooli loksutades olla tunda, mis toimub ja kus kiildub. Kui nüüd pöörduma annab, tuleb käändeteljed ette võtta.
tõnn - 04-09-2025
Mul T16 rooli hea keerata vaid siis kui traktor liigub, seistes on raske. Siin aga külge pandud veel väiksem rool, ilma töötava võimenduseta on kohapeal keeramine veelgi raskem. Kas sõites saab rooli keerata?
Marko - 04-09-2025
(04-09-2025, 13:46 PM)tõnn Kirjutas: Mul T16 rooli hea keerata vaid siis kui traktor liigub, seistes on raske. Siin aga külge pandud veel väiksem rool, ilma töötava võimenduseta on kohapeal keeramine veelgi raskem. Kas sõites saab rooli keerata?
Hea küsimus! Siiani piirdub veakirjeldus sõnadega - nagu sein on ees. Mida see tegelikult tähendab?
muska71 - 05-09-2025
(04-09-2025, 09:41 AM)v6sa Kirjutas: (04-09-2025, 08:32 AM)muska71 Kirjutas: Lisame ka ravi millel ka elektri roolivõim,seisva mootoriga kännu juurikas...
Roolilukk läheb peale? See ei peaks (mõistliku paigalduse korral) siin probleemiks olema, kuivõrd rooliluku avas on mingi svamm ees pildi peal. Ma ei tahaks kuidagi uskuda, et seal lukukeel alles jäeti... Loodetavasti küsija kontrollib üle.
Et võimenduse kadumine tänapäeval ebameeldivalt raskeks elu teeb, on tõsi. Aga rattaid peab siiski olema rooliluku mahavõtmise järel võimalik pöörata rooliga, nii raskeks see ikka minna ei saa. Või reaalselt saab võimendi rikke korral võll blokeeruda?
Variantideks on ka rooliajamis teo ja rulliku vahele kiildunud objekt (laagrikuul, separaatori tükk, kesta tükk vms.) või kiildunud käändetelg esilla kannus. Kontrollimiseks võtta pikivarras lahti ja roolikarbist väljuvast roolihoovast kinni hoides võiks rooli loksutades olla tunda, mis toimub ja kus kiildub. Kui nüüd pöörduma annab, tuleb käändeteljed ette võtta.
Roolilukk olemas ja toimib nagu igal autol.
ryan - 05-09-2025
Lülitist on tunda, et "on ja off" töötavad. Välja lülitades ei jaksa rooli üldse keerata, sisse lülitades asi töötab.
Rattaid on võimalik pisut keerata, keerates on tunda katkendliku liikumist nagu jätaks vahele.
Rooli saab keerata piiratult, õige vähe, siis tuleb sein ette, vahet pole kummale poole keerad.
Kui rool oleks lukus, siis ei keeraks ju kusagile.
Ilmselt on viga selles võimendis, kas süsteem ise või see lisa vidin, mis vahele käib.
Tellin uue lisa karbikese sinna vahele, kui ikka ei tööta, siis ostan uue seadme, selline on plaan.
Selline asi siis, pärit on ta Renault Megane 3 pealt, toodeti selliseid elukaid (11.2008-03.2012).
Tegin varuosakeskuses päringu, vaatame kas leiame Eesti romulatest ka.
Katsun homme kõik ühendused ja pistikud üle vaadata, ega oksiidi pole sees.
ryan - 05-09-2025
Kas keegi on seda karbikest odavama hinnaga ka kusagil müügis näinud kui 43.99 euri?
Ma arvan, et seda karbikest on kusagilt Eestist ka saada, ma ei usu et mu isa selle kuskilt interneedumist läbi Paypal-i tellis.
Pigem ikka kuskilt poest ja letist on ta selle ostnud.
Nagu näiteks a-la oomipood?
tõnn - 06-09-2025
Ehk räägid, kuidas sa jõudsid järeldusele, et just see vajab vahetust?
Mina isiklikult arvan, et viga on kusagil mujal.
Võiksid näiteks ühendada roolipüstaku traktori küljest lahti ja proovida kumb osa kiilub kinni, kas T25 originaal osa või külge poogitud roolipüstak.
Kas juhtmestik on kõik terve ja vajalikesse kohtadesse jõuab vool peale?
Niisama juppe vahetades võid sattuda olukorda kus kõik on vahetatud kuid ikka ei tööta.
Marko - 06-09-2025
Sedasama proovin minagi selgitada. Niikaua kui mehaaniline osa on defekteerimata korralikult pole vaja poodi tormata. Muidugi on jube keeruline selgitada kui ootus on ühe sõrmega keeramise suunas tugevalt kaldu.
v6sa andis samamoodi soovituse, mis väärib tähelepanu. Ära rabele, leia viga üles kõigepealt! Kõik roolid töötavad ka ilma võimendita.
Mahno - 06-09-2025
Kui on tõesti kartus, et rool on keeramiseks "liiga raske" võimenduse puudumise tõttu, siis saab prooviks tõsta esirattad maast lahti (mõlemad, tungiga keskelt). Kui siis ka ei jõua keerata, siis pole asi võimenduse puudumises.
ryan - 07-09-2025
Tänasest päevast on asi jälle korras.
Sai pistikud kõik üle käidud, oksiidi ei olnud kusagil, akuklemme puhastatud jne.
Eelnev viga, mis tekkis oli ikkagi põhjustatud geneka mitte laadimisest, sõites ei saanud normaalselt rooli keerata.
Genekas sai uus ja laadimine korras, nüüd rool ka keerab ja ei jukerda.
Kohapeal keerates ta liigubki vähe, peab sõitma hakkama, siis kõik korras.
Ei saagi kohapeal rooli põhja lapata, ongi nagu sein ees, ei tea miks.
![[Pilt: 1757264395342.jpg]](https://www.upload.ee/thumb/18565954/1757264395342.jpg)
Sai tehtud kiire ots põllule, peaks olema kartulimaa, eriti aru pole küll saada

Kusjuures seda põldu on käidud suvel rohimas, on ikka suvi.
Pealsete niitmiseks on tehtud selline kettidega niidumasin.
![[Pilt: 1757264395309.jpg]](https://www.upload.ee/thumb/18565965/1757264395309.jpg)
Tulemus on täitsa arvestatav, vaod on nähtaval